X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś nadszczo 75 Nieźle jak na takie rewoluje zdrowotno-zołądkowe-goraczkowe.

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ta cukrzyca ciążowa to dla nas takie trochę wybawienie :)
    Elaria nie martw się, te kilka kg to jest nic i kilka tyg po porodzie nie będzie śladu, że byłaś w ciąży (a może nawet będziesz miała lepszą figurę niż przed :D ). Kredka ma rację. Większość "zdrowych" kobiet w ciąży tyje po 20kg i później im na całe życie zostaje, mają taką wymówkę że to przez ciążę. Z tego co piszesz to nie jesz jakoś specjalnie dużo, więc na pewno nie przybywa Ci tłuszczu (woda + dziecko + więcej krwi + pewnie coś tam w jelitach itd) - tak sobie ostatnio policzyłam kcal mniej więcej i powiem Wam, że ciężko zjeść na diecie cukrzycowej swoje zapotrzebowanie kaloryczne a co dopiero tyle więcej żeby organizm miał co odkładać w boczkach ;)

a co do karmienia piersią to chyba prawda - znajoma w ciąży przytyła sporo (około 20 kg) bo sobie na dużo pozwalała, po urodzeniu kilogramy oczywiście zostały ale jak zaczęła karmić piersią i jeść normalnie to tak schudła, że jest chudsza niż przed ciążą (bez żadnej specjalnej diety, wróciła po prostu do ilości jedzenia sprzed ciąży) - moim zdaniem teraz jest nawet za chuda :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakie są właściwie normy na czczo dla nas (takie jak dla "normalnych" ludzi? :D - do 99)? Mnie gin nie kierował nawet do diabo, byłam dzień w szpitalu na profilu cukrowym, dostałam tam wytyczne odnośnie diety i glukometr i to tyle. Jestem pod opieką tylko gina, który stwierdził że ładnie ogarnęłam ten cukier i że oby tak dalej trzymać - do diabo nie skierował (pewnie stwierdził, że nie ma po co?). Trochę dziwne bo widzę że wy wszystkie chodzicie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po prostu trochę mnie to zdziwiło ale dopóki cukier udaje mi się trzymać w ryzach to nie mam potrzeby iść do kolejnego lekarza - i tak mi nic więcej póki co nie powie :) jakby coś się działo to wezmę skierowanie i pójdę ;)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropa ja to bym się cieszyła jakbym nie musiała do diab. chodzić. Dla mnie czas stracony. Dieta całkowicie cukrzycę ogarnelam. A na wizycie diab. tylko kiwala glowa jakie ladne cukry (jakby to jej zasluga conajmniej byla) Ja tez brałam skierowanie od internisty, bo chodze prywatnie do gin. Wzięłam tylko wynik z krzywej i powiedzialam, ze gin lazal mi sie zglosic po skierowanie do diab. A najlepsze, ze jak internistka zobaczyla wyniki, to powiedziała, że one sa w normie, no ale skoro gin chce, to ona mi da to skierowanie :-)

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do diab. zawsze możesz sie udać jakby coś się działo :-)

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja tez chodze tylko do gina, on to ogarnia i mi to wystarczy.

Wiolad mam ten sam problem. Od jakoegos czasu moje zyly wieczorem sa spuchniete i wystające. Jedna noga jakby sina. Mowilam o tym lekarzowi i położnej ale mowili ze ro normalne na tym etapie ciąży. Smaruje Liotonem 1000, fajnie sie sprawdza, polecam.

96xftgp.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w toalecie i wyszedł mi taki kawał czopu, że az się przerazilam....

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka to Justice o zylakach pisała:-D

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba dzisiaj porządnie się ogolę.....
    Milagro odezwij sie jak bedziesz miała chwilkę. Jak poród przeszedł, jak malutka i jak Twoje cukry (pewnie juz poszły w zapomnienie)

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przemyślałam kwestię kilogramów i wasze słowa i może faktycznie nie mam o co drzeć szat. Dieta jest, spacery są, a ciąża ma swoje prawa. Trudno mi coś zmienić w diecie. A odchudzanie też nie jest wyjściem.

nick nieaktualny, Wiolad, nick nieaktualny, Dominika89 lubią tę wiadomość

• Donna88 Debiutantka

Wysłany: 11 marca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny !
    Dziewczyny proszę doradźcie. Wczoraj zrobiłam test obciążenia glukozą 75 g, to są moje wyniki:
    glukoza na czczo - 74
    1 h- 175
    2 h - 160
    Niestety z tego co wyczytałam to niestety cukrzyca ciążowa.

Donna88
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice odpuscila chyba na dobre:-) W nocy porzadnie sie wypocilam. Brzuch juz nie boli :-)
    Donna niestety wyglada na to, ze cukrzyca.Przekroczenie po 2 godzinach.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przekroczenie niewielkie, więc pewnie bez problemu ogarniesz cukrzyce dietą :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeżyłam, ale miałam już chwilę zwątpienia ze jem i badania kiedyn indziej :p

Wiolda dobrze ze już lepiej :)

Wiolad lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 1495 1496 1497 1498 1499 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowy rok - Nowy plan na świadomą ciążę. Kluczowe 90 dni przed poczęciem czyli jak świadomie przygotować organizm.

Nowy Rok sprzyja planom, nowym początkom i drobnym decyzjom, które z czasem mają realne znaczenie. To także dobry moment, by świadomie przygotować organizm do ciąży - spokojnie, bez presji i krok po kroku. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację folianów co najmniej 12 tygodni przed planowaną koncepcją1, aby umożliwić osiągnięcie ich optymalnego poziomu w organizmie. Dlatego wspólnie z Partnerem Akcji Femibion zachęcamy do rozpoczęcia 90-dniowego planu przygotowania organizmu przed poczęciem. Twoje codzienne wybory dziś mogą mieć znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w przyszłości.2 Sprawdź naszą noworoczną checklistę i zobacz, jak świadomie przygotować się do ciąży jeszcze przed pojawieniem się dwóch kresek.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ