X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dziewczynki w dalszym ciągu z izolatki :-) Już nie wiem czy śmiać się, czy płakać. Ja zarazilam się od męża-gardło, katar. A młodzieniaszek nasz, żeby rodzice nie mieli za łatwo o 5 rano z gorączką 39°C ta dam :-D Życzcie zdróweczka i żeby poród się nie zaczął.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Całe 9 miesięcy bezchorobowo. A na sam koniec, jak chciałabym już urodzić i mieć za sobą, to jak nie urok, to sraczka. A mój gluko już chyba zapomniał jak się mierzy.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad bidulko. No czemu tak sie wszystko Ci zwalilo. A dzis pełnia, miałyśmy rodzić. ..? No trudno, urodze sama a Ty sobie jeszcze pare dni pochodz, ogarnij rodzinke ;-)

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2017, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad, dużo siły i zdrowia na tej trudnej końcówce!

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:40

• Princesska Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) moge się do was dołączyć ? W zeszły wtorek zdiagnozowano u mnie cukrzyce ciążową. Mam problem z cukrem na czczo, wprowadziłam odpowiednią dietę - w dzien mam ładny cukier natomiast tego po nocy nie umiem zbić :/

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Kina Koleżanka

Wysłany: 12 marca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dziewczyny. Można dołączyć? Myślałam że pokonamy cukrzycę ciazowa... ale niestety. Moje ranne cukry wraz z wejściem w 2 trymestr to ok 95. Lekarz diabetolog już wcześniej sugerowal insulinę nocna. Ja się wytrzymalam gdyż dieta udało mi się je obnizyc do ok 86. Ale od tygodnia tylko 2 dobre wyniki. W dzień cukier piękny... często mniej niż 100. Ale rano tragedia. Może któraś z Was tutaj miała podobnie?

• Kina Koleżanka

Wysłany: 12 marca 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska- razem tu wyladowalysmy. Ten sam okres ciąży, ten sam problem.. ech

Princesska lubi tę wiadomość

• Princesska Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kina czyli mamy to samo. Od wtorku raz miałam 88 a dzis 99 ! Tragedia jakas a jem juz naprawdę rzeczy tak pozbawione cukru itp dopiero 23 marca mam szkolenie w szpitalu i badania moze wtedy cos więcej sie dowiem :( mam nadziejej ze tak wysoki cukier nie zagraża dziecku :/

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • Kina Koleżanka

Wysłany: 12 marca 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w szpitalu dopiero 30.03 ... ech. Jak mój gin to zobaczy to znowu wyjdę starusza o 5 lat z gabinetu. Słyszałam już teksty że każdy wzrost cukru może szkodzić. Dlatego chciałam tu podpytać. Byłam już u jednej diabetolog- najpierw kazała mi iść na dietę. Po 3 dniach od wizyty dzwonie do niej i mówie że cukier ok 93 a ona mi na to- proszę przyjechać po insuline - super 100km. Po 3 dniach od wizyty mówi mi, że dieta nic nie da przy cukrach na czczo. Wkurzylam się, zawzielam i cukry były ok. Ale teraz skaczą do ok 95, więc zapisałam się do szpitala. Ale mysle nad wizyta prywatna szybciej- tylko już u innego diabetologa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2017, 10:35

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad Kochana nie daj się i trzymaj się tam jakoś :) Bo Kredka dziś rodzi, a miałyście razem hihi :D Buziaki :)

Witam Princesska i Kinia :) Zapraszamy u nas jest fajnie i wesoło :D
    Jeśli chodzi o cukier na czczo to większość osób z cukrzycą ciążową ma taki problem. Mi się udało jakoś to ogarnąć choć do końca nie wiem jak bo to niestety loteria często. W razie czego oczywiście służymy radą.

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kina nie daj sobie wmówić, że każdy skok cukru szkodzi bo osiwiejesz :) To tak nie działa. A co do cukrów na czczo mi zajęło 3 tygodnie ogarnięcie dietą tych cukrów i dopiero jest ok, choć nie powiem zdarzało mi się nawet i 98, ale nie panikowałam. Ja np. jem coś około 23 powiedzmy płatki śniadaniowe na mleku i mierzę około 8-9. Musisz próbować i nie daj sobie od razu wcisnąć insuliny, bo nie prawda, że dietą tego na pewno nie ogarniesz. Może Ci się udać. Jeśli nie to wtedy insulina. I nie martw się aż tak strasznie bo wiele kobiet ma normy na czczo do 100 więc nawet 90 kilka to nie powód do paniki i latania jak kurczak bez głowy :D Glukometr też ma błąd pomiaru :) Musisz próbować :)

Princesska lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika pocieszyłas mnie tym troche :) strasznie ciezko mi na tej diecie ale nie powinnam sie aż tak szybko poddawać. Poprostu ten cukier od kilku dni rano jest coraz większy a mi ręce opadają. Wiem ze jestem dopiero na początku tej drogi i musze uzbroić sie w cierpliwośc ❤

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • Kina Koleżanka

Wysłany: 12 marca 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za słowa otuchy :) no nawet nie dostałam jasnej diety i podpowiedzi jak to zrobić. Jedyne co mi powiedziala diabetolog - kanapla przed snem. Teraz będę się starać to ogarnąć po swojemu. Zauważam, że jak zjem za mało na kolacje to rano cukier wyższy.
    A godzinę po posiłku lepiej mieć ok 100 czy mniej też jest ok?

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska ja generalnie może nie jestem przeciwnikiem insuliny, ale na pewno nie jakąś fanatyczką. Są dziewczyny, które się bez niej nie obejdą i ja to rozumiem, ale moim zdaniem przekroczenia 90-95 nie są do tego kwalifikacją tym bardziej na początku diety. Ja miałam ciągle 95-98 i udało mi się zejść poniżej tych 90. Nie wiem jak będzie u Ciebie, ale próbuj. Tydzień dwa z cukrm 90-100 nie zrobisz krzywdy dziecku nie martw się :)
    I pamiętaj posiłek na noc jest ważny. O której jesz wieczorem i o której rano mierzysz?

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia ja mam po kolacji (godzina 20-21) około 100 no czasem 110 chyba że zjem coś mega to i 130 było :) Ale póżniej i tak około 23 czy nawet 24 jem płatki na mleku, albo kabanosa, albo serek wiejski. Raczej odrzuciłam kanapkę bo miałam wysoki cukier na czczo. A poczytałam i właśnie jem coś z nabiału, albo białko i jest lepiej :)

A i nie ma czegoś takiego, że po godzinie lepiej mieć tyle czy tyle. Ja jak mam 100 to czasem dojadam bo wiem, że dla mnie to mało, ale są dziewczyny które mają takie cukry po godzinie i jest ok. Musisz wyczuć. Jeśli po godzinie masz cukier 100 i jesteś g łodna zjedz coś. Jeśli nie to nie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2017, 11:02

h4py1w9.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 12 marca 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika Ja jem zazwyczaj pol godziny przed snem to wypada jakas 22-23 a mierze ok 8-9. W dzien zazwyczaj mam cukier 90 pare rzadko kiedy powyżej 100. No i na noc jem kanapkę z warzywami ewentualnie jogurt naturalny z płatkami bez cukru..

Kinia jak wpiszesz sobie w Google szpital karowa cukrzyca i wejdziesz w pierwszy link to tam bedziesz miała do pobrania zasady i przykładową dietę, poczytaj sobie przydatne to jest.

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Witam :) moge się do was dołączyć ? W zeszły wtorek zdiagnozowano u mnie cukrzyce ciążową. Mam problem z cukrem na czczo, wprowadziłam odpowiednią dietę - w dzien mam ładny cukier natomiast tego po nocy nie umiem zbić :/
    Miałam podobnie, cukrzyca zdiagnozowana w 13 tc, na krzywej przekroczyłam tylko cukier na czczo (95). Na diecie udawało mi się utrzymywać cukier w ryzach 2 miesiące, również ten na czczo, ale po tym czasie znów zaczęły się przekroczenia na czczo i po śniadaniu (obecnie norma jest do 140, wtedy do 120), mimo diety i tego, że wręcz chudłam, więc diabetolog przepisała mi insulinę na noc, to jest taka długo działająca insulina. Biorę tylko 4 jednostki, no i dalej dieta. Na szczęście, mimo przewidywań lekarki, nie muszę do tej pory zwiększać dawki, a na tych 4 jednostkach nocnej jestem już 2 miesiące.

Kiedy masz wizytę u diabetologa? Jakie masz cukry na czczo? I jaka wyszła Tobie krzywa?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kina wrote:
    Witam się dziewczyny. Można dołączyć? Myślałam że pokonamy cukrzycę ciazowa... ale niestety. Moje ranne cukry wraz z wejściem w 2 trymestr to ok 95. Lekarz diabetolog już wcześniej sugerowal insulinę nocna. Ja się wytrzymalam gdyż dieta udało mi się je obnizyc do ok 86. Ale od tygodnia tylko 2 dobre wyniki. W dzień cukier piękny... często mniej niż 100. Ale rano tragedia. Może któraś z Was tutaj miała podobnie?
    Jak wyżej pisałam, miałam podobnie. Insulina załatwiła mój problem, jestem szczęśliwszym człowiekiem i nie muszę się głodzić, bo jak na początku udawało mi się zbić cukier dietą i mogłam zjeść 2 kromki razowe na śniadanie, to po dwóch miesiącach zaczęło mi przekraczać po śniadaniu nawet po jednej kromce, a ja byłam nienajedzona.

• Kina Koleżanka

Wysłany: 12 marca 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria a gdyby po śniadaniu był ok a na czczo ok 95 to też insulina? Kurcze chyba co lekarz to inaczej.
    Ja już powoli godze się z tym, że może być różnie. Aby dziecko było zdrowe- my przecież damy radę;)

‹‹ 1498 1499 1500 1501 1502 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ