Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! My podobnie jak Kropka składalismy meble i już prawie wszystko mamy. Niedługo rozpoczynam akcję pranie i prasowanie
Hana ja kupuje chleb dla cukrzyków z obniżonym IG, bo po każdym innnym cukier w górnej granicy albo przekracza po jednej kromce a tego mogę zjeść spokojnie dwie
Ja zawsze muszę wycisnąć trochę krople krwi do pomiaru, bo sama z siebie nie chce wylecieć. Nigdy też nie powtarzałam kilka razy pomiaru. Bo po co? I tak już mam mocno pokłute paluchy. Fajnie jak by ten niższy był prawidłowy ale takiej pewności nigdy nie mam i tylko się denerwować będę. Uznaje, że skoro za każdym razem pobieram w ten sam sposób to chociaż wyniki są w miarę porónywalne..kropka. lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej:) jestem nowa w tym temacie. O tym że mam cukrzycę ciążową wiem od kilku dni. Prowadzę pomiary glukometrem i do dziś mieściły się w normach. Jednak dziś po obiedzie miałam wynik 221 i jestem przerażona. Boję się o dziecko. Dopiero uczę się po czym może mi przekroczyć normy. Może podpowiecie na co mam szczególnie uważać?
-
nick nieaktualnycześć Zajączek
z tym co można to różnie bywa, każda z nas musi niestety sama metoda prób i błędów do tego dojść.
Ja np z rana nie mogę jeść pieczywa ani nabiału (żadnego), za to parówki i jajka na pierwsze śniadanie są ok. Na drugie już jem chleb (ale też nie każdy mi pasuje). Co do obiadu to jak zjem więcej niż 2 średnie ziemniaki to cukier mam za wysoki, kaszę gryczaną to gotuję 1 woreczek na 3 dni dla siebie, nie mogę niestety makaronów/ryżu/mąki innej niż gryczana bo też mam zaraz cukier za wysoki.
jak miałaś taki wysoki cukier po obiedzie to pewnie przesadziłaś z węglowodanami ziemniaki/kasza/ryż/makaron
z dnia na dzień będzie lepiej, będziesz wiedziała po którym posiłku ci skacze cukier i wtedy wystarczy unikać tych produktów lub zmniejszać ich dawkiZajączek lubi tę wiadomość
-
Dziewczynki kochane. Ja w szpitalu, rano odszedl czop, zaczely sie skurcze co 6 min. Ze wzgledu na odleglosc postanowilismy jechac do szpitala. Siedze tu od 13.00 jeszcze mnie nie przyjeli bo nke ma miejsc. Ale zdrobili USG juz dwa razy i niestety bede miala cesarke. Maluch waży 4400 albo i ponad. Przy cukrzycy to jest wskazanie do cesarki bo moze wystapic niedotlenienie albo jakis niedowlad u dziecka. Bardzo nie chcialam cesarki ale co poradzisz... Trzymajcie kciuki .
marzusiax lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kredka123 wrote:Dziewczynki kochane. Ja w szpitalu, rano odszedl czop, zaczely sie skurcze co 6 min. Ze wzgledu na odleglosc postanowilismy jechac do szpitala. Siedze tu od 13.00 jeszcze mnie nie przyjeli bo nke ma miejsc. Ale zdrobili USG juz dwa razy i niestety bede miala cesarke. Maluch waży 4400 albo i ponad. Przy cukrzycy to jest wskazanie do cesarki bo moze wystapic niedotlenienie albo jakis niedowlad u dziecka. Bardzo nie chcialam cesarki ale co poradzisz... Trzymajcie kciuki .
Trzymam kciuki żeby wszystko było ok!
2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kredka trzymam kciuki
I czekamy na wieści
Zajączek z tymi radami to faktycznie możesz sprzeczne informacje od nas dostać bo każda z nas może zjeść trochę co innego. U mnie wygląda to mniej wiecej tak:
- regularne posiłki co ok. 2,5 godz.
- na śniadanie nie jem nabiału
- chleb toleruję tylko dla cukrzyków z niskim IG
- do obiadu jem kaszę pęczak/jęczmienną/gryczaną lub makaron żytni razowy, wszystko gotowane al dente. Nie mogę ziemniaków i kaszy jaglanej,
- jem dużo warzyw ale nie mogę gotowanej marchewki i buraków
- u mnie akurat ruch nie ma wpływu na cukier. Może gdyby to był jakiś większy wysiłek ale mogę sobie pozwolic tylko na krótkie spacery, a te nie mają przełożenia na niższy cukier,
- nie mogę mieć za niskiego cukru na noc (najlepiej w okolicy 110) jak mam mniej piję jeszcze przed samym snem mleko/kakao
Narazie nic więcej mi nie przychodzi do głowy. Jakby coś to pytajZajączek lubi tę wiadomość
-
Zajączek wrote:Dzięki za odzew:) na obiad miałam pomidorową z ryżem i do tego jeszcze chleb pszenny, dodatkowo wypiłam jeszcze sok kubuś.
To się nie dziwię, że taki cukier po tych szleństwach. Ryż biały, chleb pszenny i słodzony sok i to jeszcze marchewkowy to jakbym nawet jadła pojedynczo to miałabym przekroczony cukier