X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • hana244 Znajoma

Wysłany: 20 marca 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 Na pewno dziś wypróbuję:) Justice : Nie bardzo mam na kogoś u nas jest to problem w mojej miejscowości nie ma , więc dojerzam do innej ,pozatym jeszcze z 1,5 miesiąca więc czy to ma sens:) zacisne zęby:)

hana
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! My podobnie jak Kropka składalismy meble i już prawie wszystko mamy. Niedługo rozpoczynam akcję pranie i prasowanie :)

Hana ja kupuje chleb dla cukrzyków z obniżonym IG, bo po każdym innnym cukier w górnej granicy albo przekracza po jednej kromce a tego mogę zjeść spokojnie dwie :)

Ja zawsze muszę wycisnąć trochę krople krwi do pomiaru, bo sama z siebie nie chce wylecieć. Nigdy też nie powtarzałam kilka razy pomiaru. Bo po co? I tak już mam mocno pokłute paluchy. Fajnie jak by ten niższy był prawidłowy ale takiej pewności nigdy nie mam i tylko się denerwować będę. Uznaje, że skoro za każdym razem pobieram w ten sam sposób to chociaż wyniki są w miarę porónywalne.

.kropka. lubi tę wiadomość

uwo9yx8db7dsv504.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• Zajączek Koleżanka

Wysłany: 20 marca 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) jestem nowa w tym temacie. O tym że mam cukrzycę ciążową wiem od kilku dni. Prowadzę pomiary glukometrem i do dziś mieściły się w normach. Jednak dziś po obiedzie miałam wynik 221 i jestem przerażona. Boję się o dziecko. Dopiero uczę się po czym może mi przekroczyć normy. Może podpowiecie na co mam szczególnie uważać?

dqprh371sk5fqglu.png
    Niepłodność idiopatyczna
    1 IUI nieudana
    2 IUI nieudana
    Naprotechnologia-kwiecień 2016
    Endometrioza
    Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Zajączek :)
    z tym co można to różnie bywa, każda z nas musi niestety sama metoda prób i błędów do tego dojść.
    Ja np z rana nie mogę jeść pieczywa ani nabiału (żadnego), za to parówki i jajka na pierwsze śniadanie są ok. Na drugie już jem chleb (ale też nie każdy mi pasuje). Co do obiadu to jak zjem więcej niż 2 średnie ziemniaki to cukier mam za wysoki, kaszę gryczaną to gotuję 1 woreczek na 3 dni dla siebie, nie mogę niestety makaronów/ryżu/mąki innej niż gryczana bo też mam zaraz cukier za wysoki.

jak miałaś taki wysoki cukier po obiedzie to pewnie przesadziłaś z węglowodanami ziemniaki/kasza/ryż/makaron :)

z dnia na dzień będzie lepiej, będziesz wiedziała po którym posiłku ci skacze cukier i wtedy wystarczy unikać tych produktów lub zmniejszać ich dawki ;)

Zajączek lubi tę wiadomość

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Zajączek :) co zjadlas na obiad? :)

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki kochane. Ja w szpitalu, rano odszedl czop, zaczely sie skurcze co 6 min. Ze wzgledu na odleglosc postanowilismy jechac do szpitala. Siedze tu od 13.00 jeszcze mnie nie przyjeli bo nke ma miejsc. Ale zdrobili USG juz dwa razy i niestety bede miala cesarke. Maluch waży 4400 albo i ponad. Przy cukrzycy to jest wskazanie do cesarki bo moze wystapic niedotlenienie albo jakis niedowlad u dziecka. Bardzo nie chcialam cesarki ale co poradzisz... Trzymajcie kciuki .

marzusiax lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:29

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka trzymam kciuki za Was :) Trzymajcie się :) pisz do nas w miarę ochoty i możliwości :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka trzymam kciuki :) będzie dobrze, lepsza cesarka niż męczenie się nie wiadomo ile z urodzeniem takiego klocka 4,5 kg ;)

• Spirit Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka123 wrote:
    Dziewczynki kochane. Ja w szpitalu, rano odszedl czop, zaczely sie skurcze co 6 min. Ze wzgledu na odleglosc postanowilismy jechac do szpitala. Siedze tu od 13.00 jeszcze mnie nie przyjeli bo nke ma miejsc. Ale zdrobili USG juz dwa razy i niestety bede miala cesarke. Maluch waży 4400 albo i ponad. Przy cukrzycy to jest wskazanie do cesarki bo moze wystapic niedotlenienie albo jakis niedowlad u dziecka. Bardzo nie chcialam cesarki ale co poradzisz... Trzymajcie kciuki .
    Który szpital ze nie ma miejsc? :O Trzymam kciuki żeby wszystko było ok!:)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Zajączek Koleżanka

Wysłany: 20 marca 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odzew:) na obiad miałam pomidorową z ryżem i do tego jeszcze chleb pszenny, dodatkowo wypiłam jeszcze sok kubuś.

dqprh371sk5fqglu.png
    Niepłodność idiopatyczna
    1 IUI nieudana
    2 IUI nieudana
    Naprotechnologia-kwiecień 2016
    Endometrioza
    Hiperprolaktynemia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe ryż + chleb i sok z owocami - nieźle zgrzeszyłaś :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, powodzenia!! Dużego człowieczka wyhodowałaś :) Niech przychodzi na świat zdrowo!

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit Wojewódzki w Olsztynie. Dalej czekam na łóżko. .. juz mam dosyć :-(

96xftgp.png
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka trzymam kciuki :) I czekamy na wieści :)

Zajączek z tymi radami to faktycznie możesz sprzeczne informacje od nas dostać bo każda z nas może zjeść trochę co innego. U mnie wygląda to mniej wiecej tak:
    - regularne posiłki co ok. 2,5 godz.
    - na śniadanie nie jem nabiału
    - chleb toleruję tylko dla cukrzyków z niskim IG
    - do obiadu jem kaszę pęczak/jęczmienną/gryczaną lub makaron żytni razowy, wszystko gotowane al dente. Nie mogę ziemniaków i kaszy jaglanej,
    - jem dużo warzyw ale nie mogę gotowanej marchewki i buraków
    - u mnie akurat ruch nie ma wpływu na cukier. Może gdyby to był jakiś większy wysiłek ale mogę sobie pozwolic tylko na krótkie spacery, a te nie mają przełożenia na niższy cukier,
    - nie mogę mieć za niskiego cukru na noc (najlepiej w okolicy 110) jak mam mniej piję jeszcze przed samym snem mleko/kakao
    Narazie nic więcej mi nie przychodzi do głowy. Jakby coś to pytaj :)

uwo9yx8db7dsv504.png
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajączek wrote:
    Dzięki za odzew:) na obiad miałam pomidorową z ryżem i do tego jeszcze chleb pszenny, dodatkowo wypiłam jeszcze sok kubuś.

To się nie dziwię, że taki cukier po tych szleństwach. Ryż biały, chleb pszenny i słodzony sok i to jeszcze marchewkowy to jakbym nawet jadła pojedynczo to miałabym przekroczony cukier

uwo9yx8db7dsv504.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka123 wrote:
    Spirit Wojewódzki w Olsztynie. Dalej czekam na łóżko. .. juz mam dosyć :-(
    Strasznie długo :( Ale dobrz3 ze chociaż usg robią

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 1520 1521 1522 1523 1524 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ