X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:22

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpię Tak średnio 7 godzin tylko W nocy się budzę np o 4 i idę siku i krece się bo już głodna jestem. Ostatni posiłek jem o 22 tzn kromke chleb z maslem:-) a o 23 i przed 12 jestem głodna. A jak można sprawdzić czy wywala mi ten cukier rano? coś czytałam że zjeść ostatni posiłek O 22 A potem zbadać poziom cukru od 2 do 4 i jeśli będzie poniżej 60 to znaczy że mało

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gaja_1 wrote:
    Ja jem godzinę przed snem. Jem, czekam 1h, mierze cukier i jeżeli mam za niski to jeszcze piję filiżankę mleka albo kakao.

Mnie udało się znaleźć mój sposób na cukry na czczo bo już też myślałam, że będzie insulina. Teraz raczej w normie mam, raz na kilka dni zdarzy mi się do 93 więc super :)

Margaret.Se gratuluje dobrego wyniki i córeczki :)
    Cukier godzinę przed snem ile powinien być? twój sposób to te mleko? A Nie bada się cukru między 2 A 4?
    Dziewczyny jak wygląda dzień z glukometrem? Kiedy trzeba mierzyć jakie są normy? Bo dla mnie to nowosc:-(

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret - super :)

Margaret.Se lubi tę wiadomość

• gaja_1 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    Cukier godzinę przed snem ile powinien być? twój sposób to te mleko? A Nie bada się cukru między 2 A 4?
    Dziewczyny jak wygląda dzień z glukometrem? Kiedy trzeba mierzyć jakie są normy? Bo dla mnie to nowosc:-(

Nie ma z tego co mi wiadomo jakiś ogólnych norm ile ma być przed snem, ja sama do tego doszłam metodą prób i błędów. I jak mam cukier po kolacji w okolicach 110 to wystarcza mi na całą noc. Jak mam mniej niż 100 pije mleko żeby jakby trochę jeszcze podwyższyć cukier. Doszłam do tego tak, że na kolację jadłam różne rzeczy, godzine przed snem albo przed samym położeniem się do łóżka, w nocy mierzyłam między 2 a 4 godz. i rano. I widziałam, że np. jak zjadłam kolację po której mam 95 cukier i poszłam spać to w nocy miałam ok. 80-85 a rano wzrastał powyżej 95. Znaczy, że za mało na kolację. I tak kombinowałam z różnymi możliwościami aż znalazłam to co u mnie się sprawdza. Niestety każda z nas ma trochę inaczej więc u Ciebie może się to nie sprawdzić, chyba też musisz popróbować różnych kombinacji. Niestety czasem jest też tak, że nic nie działa i potrzebna insulina.

Co do pomiarów to ja mierzę 1h po każdym posiłku - mam normę do 120, choć teraz podnieśli do 140 ale akurat moja diabetolog każe się trzymać starej. Na czczo 70-90, a w nocy między 2 a 4 nie mniej niż 60.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2017, 18:12

uwo9yx8db7dsv504.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny pobawie się dzisiaj z tym mierzeniem i zobaczę co mi wyjdzie. Najważniejszy jest synuś ja moge się meczyc. Piszecie że nie można wyciskac krwi a ja zawsze tak robie bo inaczej nie leci. Trzeba jeść mniej więcej co 2 godziny? Bo np jak zjem o 22 kromke chleba A potem o 23 jogurt naturalny z płatkami to nie za mały odstęp między posiłkami

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Marzusiax a co u Ciebie? Dalej jesteś w szpitalu? Coś ruszyło?
    Nadal w szpitalu. Kombinuje jak tu wytrzymać do terminu cc 3.04. Nie chca mnie ciąć wczesniej pomimo moich próśb. Może nie zwariuje do tego czasu. Jedynie przyśpiesza jak dostane skurczy albo ktg wyjdzie źle. Na skurcze nic sie nie zapowiada niestety

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla mnie nie ma większego znaczenia, jak często się je, o ile nie je się zbyt rzadko. Jakoś nie wyobrażam sobie, by dla kogokolwiek zdrowe było jedzenie śniadania o 7, a potem nic do obiadu o 15 ;-) Nam, ciężarnym raczej takie długie przerwy w jedzeniu nie grożą.
    Ale co do przerw w jedzeniu, jeśli ktoś jest głodny, to niech je nawet dość często, o ile nie ma przy tym przekroczeń cukrów, to co to szkodzi. ja akurat nie jem zbyt często. Zwykle śniadanie o 7, II śniadanie o 11, drobna przekąska o 14, obiad 16, kolacja 20, II kolacja 23.

Przekąska to zwykle małe jabłko, albo kilka orzechów, surowa marchewka, albo coś mniej zdrowego, np. mały kabanos, kosteczka ptasiego mleczka, albo herbatnik, albo pierniczek ;-) Wiem, że mi po takim grzeszku cukru nie wywala, więc sobie pozwalam, ale nie codziennie.
    No więc, jeśli nie tyjesz za dużo, to można sobie jeść częściej, posprawdzaj, jaki masz cukier przed posiłkami, dla ciekawości, zobacz, ile będzie po godzinie. Grunt, to poznać swój organizm. Chyba nie ma jakichś szczególnych wytycznych, że cukier musi spaść poniżej np. 90, żeby można było coś znów zjeść.

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie chudne 600g na miesiąc:-) ok czyli zawsze po posiłku po godzinie sprawdzam cukier i powinien być do 120/140. A po przekasce drobnej też taka sama norma po godzinie?

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeśli przed snem mam niski cukier to na bank mi wybije rano wiec musze zjeść cokolwiek tuż przed snem :) jadłam juz płatki na mleku kawałek babki piaskowej kanapkę z jasnego lub ciemnego chleba. Wszystko jest ok dopóki śpię i nie chodzę w nocy za często :) jak tylko mam gorsza noc to od razu cukier w górę. Po ostatnim posilku mierzylam zawsze jeśli jadłam coś pierwszy raz. A później już nie bo wiem co i jak więc bez sensu. A i pije często na noc albo herbatę zwykła albo pokrzywe albo wodę. Ostatnio unikam wody z cytryna bo i tak mam zgage wiec dziękuję bardzo :)
    A w ogóle od kilku dni to mam tak wywali w na dietę ze masakra. Ale dziś z ciekawości zmierzylam po zupie z dużą ilością ziemniaków i 100 :) wiec zjadłam naleśniki i tez ok :)
    Widzę ze im mniej się tym przejmuje tym lepiej jest ale może to też ze ja juz na końcówce i w sumie już wiem co mogę jeść w miarę i tego się trzymam wiec nie zawsze mierze :) ostatnio nawet pije zwykła herbatę z sokiem domowym z pigwy do posiłków i cukier ok.
    I tak sobie myślę że nie ma czegoś takiego jak ogolna dieta cukrzycowa bo każda może jeść coś innego np. Ja jem ziemniaki czy frytki i ok a nie mogę makaronu. A ktoś je makaron i ok. To jest taka metoda prob i błędów niestety :)

h4py1w9.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Jak coś to będę pisać I was pytac. Bo macie duża wiedzę I doświadczenie

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Dominika mam w pracy koleżankę, która na zgaga pije właśnie wodę z cytryna - mówi, że jej to pomaga :)
    U mnie to działa odwrotnie hehe :) jak mi po porodzie nie przejdzie zgaga to się postrzele z łuku :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:16

Dominika89 lubi tę wiadomość

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    U mnie to działa odwrotnie hehe :) jak mi po porodzie nie przejdzie zgaga to się postrzele z łuku :)
    Ja też Mam straszna zgage np po zwykłym chlebie lub szynce kupnej. Wszystko co ma duzo chemii i konserwantów powoduje U mnie zgage. dlatego szynkę sobie piekę I kupuję chleb dla cukrzyków I jest dużo lepiej. Zgaga to podobno świadczy O kudlatej głowie naszego maluszka:-) to się okaże:-) mi pomaga szklanka mleka lub migdaly

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadalam o 19:45-3 kromki na kolację z szynka I już głodna jestem:-( mierzyłam sobie przed cukier to wynik był 101 zobaczę teraz za godzinę

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana, jeśli po 3 kromkach jesteś już głodna, to spróbuj dorzucić do posiłku surówkę. Ja robię sobie np. klasyczną z białej kapusty na obiad, ale więcej niż trzeba i mam do śniadania, albo do kolacji. Generalnie warzywa cię zapchają na dłużej no i dostarczasz cennych witamin. Polecam surówkę np. z selera korzeniowego z jabłkiem i orzechami włoskimi z jogurtem.

ana1122 lubi tę wiadomość

‹‹ 1530 1531 1532 1533 1534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ