Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja byłam na Karowej. Dzienny pobyt w szpitalu, czekasz w kolejce do rejestracji, później do mierzenia ciśnienia. Następnie masz konsultację ginekologa, pobierze Ci cytologię i zbierze ogólny wywiad. Później jest pogadanka z dietetykiem o tym co można, a co nie można jeść, w jakich porach, jak przygotowywać potrawy, otrzymasz materiały z przykładową dietą (można ściągnąć je z ich strony). Następnie pielęgniarka wytłumaczy jak używać glukometr. Otrzymasz wypis ze szpitala i receptę na glukometr i paski. Wszystko trwa ok 5 h.
-
nick nieaktualny
-
Justice wrote:Ja jem kolacje ok. 18.00-18.30. A potem przed snem kanapkę z wedliną, masłem i warzywami ok. 21.00. O 22.00 chodzę spać. Wstaje o 6.30 i mierzę na czczo
-
nick nieaktualny
-
Justice wrote:Jem ogórki, pomidory, sałatę lub rzodkiewki. Na zmianę
.
A ja ten posiłek o 21.00 to szczerze mówiąc w siebie wmuszam:) Po tej kolacji o 18.00-18.30 jestem najedzonaJak na moje standardy to jest ona bardzo obfita - chyba że 3 razy taka jak przed ciążą
Ale każda z nas ma inaczej - a wiadomo w ciąży nie możesz chodzić głodna -
Ja ostatnio to różnie z tą kolacją, ale to już końcówka. Zdarza mi się zjeść o 19 i koniec, a zdarza mi się jeść i o 3 w nocy, no przecież głodna nie będę
Ale dziś od nie pamietam kiedy obudziło mnie burczenie w brzuchu po 8 rano
ale cukier rano ok
a no i tak jak Justice mówi. Nie można być głodnym absolutnie. Ja pamiętam, że wcześniej jadłam około 20/21 kolację, a później przed snem o 23-24. Nie zamierzałam słuchać wytycznych, bo bym była głodna do ranaWarzywa jem wszystkie na jakie mam ochotę. Ostatnio robię już ogórki małosolne, bo się pojawiły gruntowe. A co do obiadu to juz mi najlepiej pomidory wchodzą ze śmietaną i cebulką. Ale okres zimowy przetrwałam na surówce z kapusty kiszonej lub z kapusty pekińskiej
Ale teraz już będą super warzywa, zacznie się sezon. No i już mam śliniotok na mlode ziemniaczki
A tak w ogóle to ciężko mi oddychać. Nie mogę siedzieć. Leżenie tylko na lewym boku... Brzuch mi nic a nic nie opadł. A ostatnio mama mnie pocieszyła, że jej opadł dopiero jak jej wody odeszły hehe -
Ana a wiesz mniej więcej ile waży taka kromka? Bo tak ciężko oszacować czy to dużo czy mało
Ja na kolację jak zaczynalam jadłam 2-3 kromki chleba 7 ziaren z biedronki nie wiem czy znasz. A na drugą kolację, ten posiłek nocny jadłam 1 taką kromkę
-
tini tini wrote:Ja byłam na Karowej. Dzienny pobyt w szpitalu, czekasz w kolejce do rejestracji, później do mierzenia ciśnienia. Następnie masz konsultację ginekologa, pobierze Ci cytologię i zbierze ogólny wywiad. Później jest pogadanka z dietetykiem o tym co można, a co nie można jeść, w jakich porach, jak przygotowywać potrawy, otrzymasz materiały z przykładową dietą (można ściągnąć je z ich strony). Następnie pielęgniarka wytłumaczy jak używać glukometr. Otrzymasz wypis ze szpitala i receptę na glukometr i paski. Wszystko trwa ok 5 h.
-
Ja z biedronki też chleba nie mogę bo mam zgage kupuje chleb dla cukrzyków I mniej więcej kromki są podobne moje może trochę mniejsze ale to ciut. Czyli za dużo nie jem. SPróbuje przestawić sobie kolację na 18 I zjem 2/3 kromki A potem spacer I O 20 I 22 serki wiejskie.mimo że diabetolog mówił mi że nabiał do 18 Maks
-
nick nieaktualnytini tini wrote:Ja byłam na Karowej. Dzienny pobyt w szpitalu, czekasz w kolejce do rejestracji, później do mierzenia ciśnienia. Następnie masz konsultację ginekologa, pobierze Ci cytologię i zbierze ogólny wywiad. Później jest pogadanka z dietetykiem o tym co można, a co nie można jeść, w jakich porach, jak przygotowywać potrawy, otrzymasz materiały z przykładową dietą (można ściągnąć je z ich strony). Następnie pielęgniarka wytłumaczy jak używać glukometr. Otrzymasz wypis ze szpitala i receptę na glukometr i paski. Wszystko trwa ok 5 h .
O matko! Moja pierwsza wizyta u diab trwała 10 minut! Kolejne trwają po 5 minut. No i jeszcze kwadrans trwała ta,kiedy mi zapisali insulinę, bo pielęgniarka w osobnym pokoju tłumaczyła, jak się to wstrzykuje.
-
Ana powiem Ci że u mnie przez pewien czas sprawdzało się tak, że szłam na spacer około 19-20 później kolacja te kromki i na noc około 23 serek wiejski (1/2 opakowania) z warzywami albo cynamonem. I rano było przeważnie ok
Więc czasem diabetolog co innego, a życie co innego
Jadłam też czasem kaszkę smakija śmietankową i dosypywałam cynamon. To też na noc. Aaaa i piłam i pije duuuuzo pokrzywy
-
nick nieaktualny
-
Dominika89 wrote:Ana powiem Ci że u mnie przez pewien czas sprawdzało się tak, że szłam na spacer około 19-20 później kolacja te kromki i na noc około 23 serek wiejski (1/2 opakowania) z warzywami albo cynamonem. I rano było przeważnie ok
Więc czasem diabetolog co innego, a życie co innego
Jadłam też czasem kaszkę smakija śmietankową i dosypywałam cynamon. To też na noc. Aaaa i piłam i pije duuuuzo pokrzywy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2017, 15:08
-
Ana nic mi nie wiadomo na ten temat że nie można
Piję ją praktycznie od poczatku ciąży bo miałam problemy z pęcherzem, a później po diagnozie cc nadal piję, bo faktycznie obniża cukier
Ja kupuję albo herbapol, albo taką w sklepie zielarskim. Różnie
A i podobno tez wpływa na morfologię, może to i prawda bo ja nic kompletnie nie biorę żadnych witamin, a morfologia idealna jak to mówił gin
Brałam witaminy tylko w 1 trym (kwas foliowy i coś tam jeszcze nie pamiętam) ale miałam później zaparcia i inne problemy i lekarz kazał odstawić bo miałam tego wszystkiego za dużo.
Justice lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny