X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana, mi dali gluko i pierwsze opakowanie pasków właśnie na NFZ. Prywatnie z cukrzycą wcale nie chodzę. Jak będą dawać, to bierz :) Ja dostałam całą siatkę od sponsora tych glukometrów, łącznie z termometrem dziecięcym z kaczuszką.

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któras może była na karowej w Warszawie odnosnie cukrzycy ciążowej? Na czym polega ta wizyta?

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na Karowej. Dzienny pobyt w szpitalu, czekasz w kolejce do rejestracji, później do mierzenia ciśnienia. Następnie masz konsultację ginekologa, pobierze Ci cytologię i zbierze ogólny wywiad. Później jest pogadanka z dietetykiem o tym co można, a co nie można jeść, w jakich porach, jak przygotowywać potrawy, otrzymasz materiały z przykładową dietą (można ściągnąć je z ich strony). Następnie pielęgniarka wytłumaczy jak używać glukometr. Otrzymasz wypis ze szpitala i receptę na glukometr i paski. Wszystko trwa ok 5 h.

• tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 - może próbowałaś jeść później ok.22-23 i coś z węglowodanami złożonymi np kanapka, płatki owsiane.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:06

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Ja jem kolacje ok. 18.00-18.30. A potem przed snem kanapkę z wedliną, masłem i warzywami ok. 21.00. O 22.00 chodzę spać. Wstaje o 6.30 i mierzę na czczo :)
    Dziewczyny ja jedząc O 18 do 21 to Już z głodu bym umarla:-). Jakie warzywa jesz na wieczór. Ja O 22 jem 1 kromkę z maslem

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Jem ogórki, pomidory, sałatę lub rzodkiewki. Na zmianę :).
    A ja ten posiłek o 21.00 to szczerze mówiąc w siebie wmuszam:) Po tej kolacji o 18.00-18.30 jestem najedzona :) Jak na moje standardy to jest ona bardzo obfita - chyba że 3 razy taka jak przed ciążą ;)
    Ale każda z nas ma inaczej - a wiadomo w ciąży nie możesz chodzić głodna :)
    U mnie narazie rzodkiewka I sałata odpada bo ma dużo chemii albo czegos bo mam zgage po nich. Czekam na warzywa od ogrodnika I do świat będzie miał. Może ja jem za dużo. Na kolację 3 kromki chleba takie na wielkość jak pół dloni to dużo?

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio to różnie z tą kolacją, ale to już końcówka. Zdarza mi się zjeść o 19 i koniec, a zdarza mi się jeść i o 3 w nocy, no przecież głodna nie będę :) Ale dziś od nie pamietam kiedy obudziło mnie burczenie w brzuchu po 8 rano :D ale cukier rano ok ;)
    a no i tak jak Justice mówi. Nie można być głodnym absolutnie. Ja pamiętam, że wcześniej jadłam około 20/21 kolację, a później przed snem o 23-24. Nie zamierzałam słuchać wytycznych, bo bym była głodna do rana :) Warzywa jem wszystkie na jakie mam ochotę. Ostatnio robię już ogórki małosolne, bo się pojawiły gruntowe. A co do obiadu to juz mi najlepiej pomidory wchodzą ze śmietaną i cebulką. Ale okres zimowy przetrwałam na surówce z kapusty kiszonej lub z kapusty pekińskiej :) Ale teraz już będą super warzywa, zacznie się sezon. No i już mam śliniotok na mlode ziemniaczki :)

A tak w ogóle to ciężko mi oddychać. Nie mogę siedzieć. Leżenie tylko na lewym boku... Brzuch mi nic a nic nie opadł. A ostatnio mama mnie pocieszyła, że jej opadł dopiero jak jej wody odeszły hehe :)

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana a wiesz mniej więcej ile waży taka kromka? Bo tak ciężko oszacować czy to dużo czy mało :) Ja na kolację jak zaczynalam jadłam 2-3 kromki chleba 7 ziaren z biedronki nie wiem czy znasz. A na drugą kolację, ten posiłek nocny jadłam 1 taką kromkę :)

h4py1w9.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tini tini wrote:
    Ja byłam na Karowej. Dzienny pobyt w szpitalu, czekasz w kolejce do rejestracji, później do mierzenia ciśnienia. Następnie masz konsultację ginekologa, pobierze Ci cytologię i zbierze ogólny wywiad. Później jest pogadanka z dietetykiem o tym co można, a co nie można jeść, w jakich porach, jak przygotowywać potrawy, otrzymasz materiały z przykładową dietą (można ściągnąć je z ich strony). Następnie pielęgniarka wytłumaczy jak używać glukometr. Otrzymasz wypis ze szpitala i receptę na glukometr i paski. Wszystko trwa ok 5 h.
    A co mówią jeśli cukier mimo diety będzie wysoki?insulina? Trzeba będzie do nich jeździć?

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z biedronki też chleba nie mogę bo mam zgage kupuje chleb dla cukrzyków I mniej więcej kromki są podobne moje może trochę mniejsze ale to ciut. Czyli za dużo nie jem. SPróbuje przestawić sobie kolację na 18 I zjem 2/3 kromki A potem spacer I O 20 I 22 serki wiejskie.mimo że diabetolog mówił mi że nabiał do 18 Maks

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tini tini wrote:
    Ja byłam na Karowej. Dzienny pobyt w szpitalu, czekasz w kolejce do rejestracji, później do mierzenia ciśnienia. Następnie masz konsultację ginekologa, pobierze Ci cytologię i zbierze ogólny wywiad. Później jest pogadanka z dietetykiem o tym co można, a co nie można jeść, w jakich porach, jak przygotowywać potrawy, otrzymasz materiały z przykładową dietą (można ściągnąć je z ich strony). Następnie pielęgniarka wytłumaczy jak używać glukometr. Otrzymasz wypis ze szpitala i receptę na glukometr i paski. Wszystko trwa ok 5 h .

O matko! Moja pierwsza wizyta u diab trwała 10 minut! Kolejne trwają po 5 minut. No i jeszcze kwadrans trwała ta,kiedy mi zapisali insulinę, bo pielęgniarka w osobnym pokoju tłumaczyła, jak się to wstrzykuje.

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana powiem Ci że u mnie przez pewien czas sprawdzało się tak, że szłam na spacer około 19-20 później kolacja te kromki i na noc około 23 serek wiejski (1/2 opakowania) z warzywami albo cynamonem. I rano było przeważnie ok :) Więc czasem diabetolog co innego, a życie co innego :) Jadłam też czasem kaszkę smakija śmietankową i dosypywałam cynamon. To też na noc. Aaaa i piłam i pije duuuuzo pokrzywy :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    Ana powiem Ci że u mnie przez pewien czas sprawdzało się tak, że szłam na spacer około 19-20 później kolacja te kromki i na noc około 23 serek wiejski (1/2 opakowania) z warzywami albo cynamonem. I rano było przeważnie ok :) Więc czasem diabetolog co innego, a życie co innego :) Jadłam też czasem kaszkę smakija śmietankową i dosypywałam cynamon. To też na noc. Aaaa i piłam i pije duuuuzo pokrzywy :)
    Pokrzywa podobno też ładnie obniza cukier. Spokojnie można ja pić W ciąży? jak ja sobie przyrzadzasz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2017, 15:08

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana nic mi nie wiadomo na ten temat że nie można :) Piję ją praktycznie od poczatku ciąży bo miałam problemy z pęcherzem, a później po diagnozie cc nadal piję, bo faktycznie obniża cukier :) Ja kupuję albo herbapol, albo taką w sklepie zielarskim. Różnie :) A i podobno tez wpływa na morfologię, może to i prawda bo ja nic kompletnie nie biorę żadnych witamin, a morfologia idealna jak to mówił gin :) Brałam witaminy tylko w 1 trym (kwas foliowy i coś tam jeszcze nie pamiętam) ale miałam później zaparcia i inne problemy i lekarz kazał odstawić bo miałam tego wszystkiego za dużo.

Justice lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zaparzacz i tam daję wg zaleceń jeśli są liście, albo jak kupię w torebkach to normalnie jak herbatę :) I piję po posiłku sporą szklankę. Mi po prostu bardzo smakuje :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:07

‹‹ 1544 1545 1546 1547 1548 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ