X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 września 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no, właśnie, jak by tu nie mierzyć, zawsze po knopersie cukier miałam super
    a gorzką też jadłam, nawet taką z pomarańczą (a więc mniej kakao), wiadomo-2-3 kostki :)
    narazie słodkiego mi się nie chce, ale odwyk zrobi swoje

i przyznam, ze gorsze są chleby, ziemniaczki i (przepyszne) mączne, niż taki knopersik :) to była moja codzienna rozkosz, na którą czekałam każdego dnia po swietnych cukrach na obiadokolację (taka nagroda ;) )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2017, 16:20

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie te cukry są nieprzewidywalne - jakieś 2 tygodnie temu jadłam pierogi ruskie, zjadłam taką swoją standardową porcję, 5 normalnej wielkości pierogów + surówka z kiszonej kapusty z marchewką i miałam 108. Już bym się bardziej spodziewała, że to wywali, a nie taki barszczyk:)

A pierogi mamine, więc konkrecik - farszu nie brakowało:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2017, 17:33

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kakao jest 13% węgli, a zjesz na raz max łyżeczkę - to do 5g, więc węgli co kot napłakał. A ile jest ich w czekoladzie to zależy od dosłodzenia i obecności mleka w proszku.
    Z kakao jednak ostrożnie, bo ma pochodną kofeiny (1-2 kostki gorzkiej powinny być ok).
    Suwaczek testuję na pokuszenie.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

-pasztet z soczewicy i amarantusa (z boczniakiem, porem, cukinią, jajem, szczypiorem i czosnkiem)- ekstra a cukry u mnie niskie - przepis z grubsza z internetu
    Pasty:
    -ciecierzyca/tahini/oliwa/czosnek (hummus)
    te bez węgli (moje śniadaniowe)
    -jajo/makrela (z puszki) lub wędlina/szczypior lub pietrucha/oliwa
    -makrela/cebula słodka/ogórek kiszony/oliwa/oliwki
    Wszystko w blenderze, więc szybko.
    Jak macie jakieś pomysły to się podzielcie.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 19 września 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Knopersy to coś, co trzyma mnie w ryzach :) Łatwiej odmówić sobie innych pyszności.
    Ja mam diablo dopiero w czwartek, ale w poprzedniej ciąży nie liczyłam WW, nie sprawdzałam ketonów, chudłam i moja diablo była zadowolona póki dziecko rosło tak jak trzeba.

Generalnie póki co cukry po posiłkach są łaskawe, jem wszystko w granicach rozsądku - raz miałam tylko 141, a tak to ok 100-120. Gorzej na czczo :(

Mam ten luksus, że w piekarni pod bokiem mam chleb o nazwie IG - specjalnie dla cukrzyków. Mogę go dużo zjeść i cukry ok. :)

Odkąd dietuję nie przytyłam ani grama, na szczęście póki co też nie chudnę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2017, 19:22

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię pasty z dodatkiem twarogu:
    - 40 g twarogu półtłustego + jajko + przyprawy + szczypior/koperek/natka
    - 40 g twarogu + 30-40 g pieczonego/gotowanego na parze łososia + przyprawy + zielenina

Pasta z awokado: awokado rozgniecione z czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z limonki, lub wersja bez czosnku, ale z kolendrą świeżą

Kiedyś robiłam pastę z fasoli czerwonej: fasola, podsmażona cebulka, przyprawy (w tym kmin rzymski lub kolendra mielona, albo trochę tego i tego), czosnek, ostra papryczka. Teraz jeszcze tej wersji nie testowałam przy diecie cukrzycowej.

Widziałam, że u mnie w piekarni jest chleb dla cukrzyków, ale o obniżonej ilości węgli, więc chyba nie do końca o to chodzi?

k878, Onna lubią tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 19 września 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg pani w piekarni ma niski indeks i spowalnia wchłanianie się cukrów. Więcej to nie wiem. Na mnie działa dobrze, bo się najadam i cukry cacy. :)

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to inna bajka:) Przy tym u mnie jest wyraźnie podane, że jest to chleb o obniżonej zawartości węglowodanów.

Wysłałam formularz, aby otrzymać Contour + one, zobaczym kiedy dojdzie i czy się sprawdzi:)

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    81! Dawno tak dobrego cukru na czczo nie miałam :)

k878 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile super :))
    Ja dzisiaj 90 wczoraj 93
    Zaczyna sie chrzanic powoli

• k878 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja ulubiona pasta:
    czerwona soczewica, pomidory suszone ze słoika, pestki dyni, cebula - nawet przypraw nie dawałam takie dobre, trzeba tylko uważać z pestkami, no bo jednak tłuste

Onna lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka wrote:

Widziałam, że u mnie w piekarni jest chleb dla cukrzyków, ale o obniżonej ilości węgli, więc chyba nie do końca o to chodzi?

jest taki probody się nazywa, chyba w putce go sprzedają; rzeczywiście ma mało węgli, bo zamiast mąki dają białko z pszenicy i soję, tzn mąki jest trochę, mi ginekolog polecała, ale nie skorzystałam z uwagi na soję (tarczyca);

tu można poczytać: http://chlebprobody.pl/

jak komuś w ogóle chleb wywala tak, że się nie da, to coś trzeba jeść :/
    śniadanie bez chleba to dla mnie byłby dramat, skoro owsianki ugotowanej też nie bardzo mogę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 11:16

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra po sniadaniu 144 :/ po tym vonzawsze jadlam....

Performa mi cos szwankuje. Zbadalam - 144 potem zaraz jeszcze raz i 165 ale poszlam na dol do mmy i bylo 144

Wizyta dopiero 5.10 zobacze jak kolejne dni. W razie czego przyspiesze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 09:08

• kropka80 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :)
    Ja wczoraj znowu nie zjadłam przed snem i są ketony :( Cukier 84.

Policzyłam pierwszy raz, co wczoraj zjadłam i wyszło mi 1500 kcal i 150g węgli :( masakra, nie wiem co mam jeść, żeby było wszystkoego więcej.

gannkw7ifmjahki7.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 20 września 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja padłam wczoraj chwilę po 21 (bez ostatniej kolacji). Ketonów brak, cukier 83 (jak rzadko).

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 20 września 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pocieszenie, że dieta cukrzycowa, to jednak urozmaicenie:
    ze 2 tygodnie temu byłam na szkoleniu z żywienia podczas karmienia. Położna (starej daty) wymieniła co wolno jeść (trwało to max 5 minut): biały chleb, cukinia, ziemniaki, marchewka ugotowana, duszony indyk/kurczak. Bez przypraw, błonnika, nic kwaśnego, nic tłustego, nic słodkiego, nic wzdymającego ani ciężkostrawnego nabiał do minimum (np 0,5 szkl. jogurtu). Z owoców tylko maliny i morele(!?)

Całe szczęście, że jest poważniejsza CNL, która te wszystkie diety do karmienia dementuje. I ponoć nawet niemowlaki wolą mleko z zapachem czosnku i cebuli :)

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 20 września 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytałam skład chleba z "niskim IG" u nas w sklepach. Słód jęczmienny, kasza kukurydziana i chyba nawet jakiś cukier był (glukoza czy karmel).

010ivfloqn8ak6av.png
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna wrote:
    Na pocieszenie, że dieta cukrzycowa, to jednak urozmaicenie:
    ze 2 tygodnie temu byłam na szkoleniu z żywienia podczas karmienia. Położna (starej daty) wymieniła co wolno jeść (trwało to max 5 minut): biały chleb, cukinia, ziemniaki, marchewka ugotowana, duszony indyk/kurczak. Bez przypraw, błonnika, nic kwaśnego, nic tłustego, nic słodkiego, nic wzdymającego ani ciężkostrawnego nabiał do minimum (np 0,5 szkl. jogurtu). Z owoców tylko maliny i morele(!?)

Całe szczęście, że jest poważniejsza CNL, która te wszystkie diety do karmienia dementuje. I ponoć nawet niemowlaki wolą mleko z zapachem czosnku i cebuli :)

Masakra co za głupoty :) i przez takie babki kobiety potem rezygnują z wielu rzeczy przy karmieniu. Ja na szczęście miałam mądrą doradczynię laktacyjną plus Hafija na necie i jadłam WSZYSTKO! Mojemu dziecku nic było i nadl nic nie jest, a karmiłam 2,5 roku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 09:51

k878 lubi tę wiadomość

gannkw7ifmjahki7.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dzisiaj rano cukier 89 ale ketony+... A po śniadaniu 145 :( a zjadłam ok 40g chleba (specjalnie nie brałam więcej bo chleb nie z tych najlepszych), drobiową wędlinę i grecką sałatkę. Wyjątkowo popiłam herbatą z cytryną bo zawsze woda a teraz mnie gluty dopadły to chociaż tak sobie próbuję pomóc... A może to przez katar te cukry brzydsze od 3 dni? Sama nie wiem...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja walczyłam z katarem cukry też były wyższe niż teraz po nim.

Aż zapytam o skład tego mojego chleba jak będę kupować. Na razie mam zapas w zamrażarce. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 12:22

‹‹ 1638 1639 1640 1641 1642 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ