X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 września 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no, właśnie, jak by tu nie mierzyć, zawsze po knopersie cukier miałam super
    a gorzką też jadłam, nawet taką z pomarańczą (a więc mniej kakao), wiadomo-2-3 kostki :)
    narazie słodkiego mi się nie chce, ale odwyk zrobi swoje

i przyznam, ze gorsze są chleby, ziemniaczki i (przepyszne) mączne, niż taki knopersik :) to była moja codzienna rozkosz, na którą czekałam każdego dnia po swietnych cukrach na obiadokolację (taka nagroda ;) )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2017, 16:20

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie te cukry są nieprzewidywalne - jakieś 2 tygodnie temu jadłam pierogi ruskie, zjadłam taką swoją standardową porcję, 5 normalnej wielkości pierogów + surówka z kiszonej kapusty z marchewką i miałam 108. Już bym się bardziej spodziewała, że to wywali, a nie taki barszczyk:)

A pierogi mamine, więc konkrecik - farszu nie brakowało:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2017, 17:33

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kakao jest 13% węgli, a zjesz na raz max łyżeczkę - to do 5g, więc węgli co kot napłakał. A ile jest ich w czekoladzie to zależy od dosłodzenia i obecności mleka w proszku.
    Z kakao jednak ostrożnie, bo ma pochodną kofeiny (1-2 kostki gorzkiej powinny być ok).
    Suwaczek testuję na pokuszenie.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

-pasztet z soczewicy i amarantusa (z boczniakiem, porem, cukinią, jajem, szczypiorem i czosnkiem)- ekstra a cukry u mnie niskie - przepis z grubsza z internetu
    Pasty:
    -ciecierzyca/tahini/oliwa/czosnek (hummus)
    te bez węgli (moje śniadaniowe)
    -jajo/makrela (z puszki) lub wędlina/szczypior lub pietrucha/oliwa
    -makrela/cebula słodka/ogórek kiszony/oliwa/oliwki
    Wszystko w blenderze, więc szybko.
    Jak macie jakieś pomysły to się podzielcie.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 19 września 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Knopersy to coś, co trzyma mnie w ryzach :) Łatwiej odmówić sobie innych pyszności.
    Ja mam diablo dopiero w czwartek, ale w poprzedniej ciąży nie liczyłam WW, nie sprawdzałam ketonów, chudłam i moja diablo była zadowolona póki dziecko rosło tak jak trzeba.

Generalnie póki co cukry po posiłkach są łaskawe, jem wszystko w granicach rozsądku - raz miałam tylko 141, a tak to ok 100-120. Gorzej na czczo :(

Mam ten luksus, że w piekarni pod bokiem mam chleb o nazwie IG - specjalnie dla cukrzyków. Mogę go dużo zjeść i cukry ok. :)

Odkąd dietuję nie przytyłam ani grama, na szczęście póki co też nie chudnę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2017, 19:22

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię pasty z dodatkiem twarogu:
    - 40 g twarogu półtłustego + jajko + przyprawy + szczypior/koperek/natka
    - 40 g twarogu + 30-40 g pieczonego/gotowanego na parze łososia + przyprawy + zielenina

Pasta z awokado: awokado rozgniecione z czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z limonki, lub wersja bez czosnku, ale z kolendrą świeżą

Kiedyś robiłam pastę z fasoli czerwonej: fasola, podsmażona cebulka, przyprawy (w tym kmin rzymski lub kolendra mielona, albo trochę tego i tego), czosnek, ostra papryczka. Teraz jeszcze tej wersji nie testowałam przy diecie cukrzycowej.

Widziałam, że u mnie w piekarni jest chleb dla cukrzyków, ale o obniżonej ilości węgli, więc chyba nie do końca o to chodzi?

k878, Onna lubią tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 19 września 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg pani w piekarni ma niski indeks i spowalnia wchłanianie się cukrów. Więcej to nie wiem. Na mnie działa dobrze, bo się najadam i cukry cacy. :)

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to inna bajka:) Przy tym u mnie jest wyraźnie podane, że jest to chleb o obniżonej zawartości węglowodanów.

Wysłałam formularz, aby otrzymać Contour + one, zobaczym kiedy dojdzie i czy się sprawdzi:)

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    81! Dawno tak dobrego cukru na czczo nie miałam :)

k878 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile super :))
    Ja dzisiaj 90 wczoraj 93
    Zaczyna sie chrzanic powoli

• k878 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja ulubiona pasta:
    czerwona soczewica, pomidory suszone ze słoika, pestki dyni, cebula - nawet przypraw nie dawałam takie dobre, trzeba tylko uważać z pestkami, no bo jednak tłuste

Onna lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka wrote:

Widziałam, że u mnie w piekarni jest chleb dla cukrzyków, ale o obniżonej ilości węgli, więc chyba nie do końca o to chodzi?

jest taki probody się nazywa, chyba w putce go sprzedają; rzeczywiście ma mało węgli, bo zamiast mąki dają białko z pszenicy i soję, tzn mąki jest trochę, mi ginekolog polecała, ale nie skorzystałam z uwagi na soję (tarczyca);

tu można poczytać: http://chlebprobody.pl/

jak komuś w ogóle chleb wywala tak, że się nie da, to coś trzeba jeść :/
    śniadanie bez chleba to dla mnie byłby dramat, skoro owsianki ugotowanej też nie bardzo mogę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 11:16

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra po sniadaniu 144 :/ po tym vonzawsze jadlam....

Performa mi cos szwankuje. Zbadalam - 144 potem zaraz jeszcze raz i 165 ale poszlam na dol do mmy i bylo 144

Wizyta dopiero 5.10 zobacze jak kolejne dni. W razie czego przyspiesze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 09:08

• kropka80 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :)
    Ja wczoraj znowu nie zjadłam przed snem i są ketony :( Cukier 84.

Policzyłam pierwszy raz, co wczoraj zjadłam i wyszło mi 1500 kcal i 150g węgli :( masakra, nie wiem co mam jeść, żeby było wszystkoego więcej.

gannkw7ifmjahki7.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 20 września 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja padłam wczoraj chwilę po 21 (bez ostatniej kolacji). Ketonów brak, cukier 83 (jak rzadko).

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 20 września 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pocieszenie, że dieta cukrzycowa, to jednak urozmaicenie:
    ze 2 tygodnie temu byłam na szkoleniu z żywienia podczas karmienia. Położna (starej daty) wymieniła co wolno jeść (trwało to max 5 minut): biały chleb, cukinia, ziemniaki, marchewka ugotowana, duszony indyk/kurczak. Bez przypraw, błonnika, nic kwaśnego, nic tłustego, nic słodkiego, nic wzdymającego ani ciężkostrawnego nabiał do minimum (np 0,5 szkl. jogurtu). Z owoców tylko maliny i morele(!?)

Całe szczęście, że jest poważniejsza CNL, która te wszystkie diety do karmienia dementuje. I ponoć nawet niemowlaki wolą mleko z zapachem czosnku i cebuli :)

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 20 września 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytałam skład chleba z "niskim IG" u nas w sklepach. Słód jęczmienny, kasza kukurydziana i chyba nawet jakiś cukier był (glukoza czy karmel).

010ivfloqn8ak6av.png
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna wrote:
    Na pocieszenie, że dieta cukrzycowa, to jednak urozmaicenie:
    ze 2 tygodnie temu byłam na szkoleniu z żywienia podczas karmienia. Położna (starej daty) wymieniła co wolno jeść (trwało to max 5 minut): biały chleb, cukinia, ziemniaki, marchewka ugotowana, duszony indyk/kurczak. Bez przypraw, błonnika, nic kwaśnego, nic tłustego, nic słodkiego, nic wzdymającego ani ciężkostrawnego nabiał do minimum (np 0,5 szkl. jogurtu). Z owoców tylko maliny i morele(!?)

Całe szczęście, że jest poważniejsza CNL, która te wszystkie diety do karmienia dementuje. I ponoć nawet niemowlaki wolą mleko z zapachem czosnku i cebuli :)

Masakra co za głupoty :) i przez takie babki kobiety potem rezygnują z wielu rzeczy przy karmieniu. Ja na szczęście miałam mądrą doradczynię laktacyjną plus Hafija na necie i jadłam WSZYSTKO! Mojemu dziecku nic było i nadl nic nie jest, a karmiłam 2,5 roku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 09:51

k878 lubi tę wiadomość

gannkw7ifmjahki7.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dzisiaj rano cukier 89 ale ketony+... A po śniadaniu 145 :( a zjadłam ok 40g chleba (specjalnie nie brałam więcej bo chleb nie z tych najlepszych), drobiową wędlinę i grecką sałatkę. Wyjątkowo popiłam herbatą z cytryną bo zawsze woda a teraz mnie gluty dopadły to chociaż tak sobie próbuję pomóc... A może to przez katar te cukry brzydsze od 3 dni? Sama nie wiem...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja walczyłam z katarem cukry też były wyższe niż teraz po nim.

Aż zapytam o skład tego mojego chleba jak będę kupować. Na razie mam zapas w zamrażarce. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 12:22

‹‹ 1638 1639 1640 1641 1642 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ