X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio
    Smutna twoja historia :( ale masz swojego osobistego aniolka stróża i teraz już tylko dobrze może być. Masz dla kogo być silna i przede wszystkim usmiechnieta. Będzie wiele sytuacji przypominajacych i nigdy się nie skończą. Nie każdy ma poczucie taktu... Trzeba się pozbierac i czerpać radość. Jedynie cukrzyca mogła ci w tej ciąży odpuścić ;) będę za was szczegolnie mocno trzymała kciuki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Konami Koleżanka

Wysłany: 25 września 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Mam do was pytanie odnośnie refundacji na paski do glukometra w cukrzycy ciążowej. Macie je wypisywane na ryczałt czy na zniżkę 30%? Pytam dlatego, że myślałam, że będę mieć ryczałt, a tu internista mi wypisał że zniżką :(. Różnica niby 9 zł, ale przy pomiarach 4 razy na dzień to zejdzie tych pasków. Jutro idę do diabetologa (wcześniej był na urlopie), więc dowiem się jak to wygląda, ale chciałabym wiedzieć jakie są wasze doświadczenia i czy mam się kłócić, jak on mi też nie będzie chciał dać ryczałtu :)

2nn39jcgek0p6mpx.png

11.2016 [8 tc] - puste jajo plodowe, 06.2017 [5 tc] - cb
    "Nienarodzone dzieci nie odchodzą...
    One tylko zmieniają datę swojego przyjścia na świat"
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ostatnio w rubryce "kolacja II" wpisuję - zasnęłam. I cukry lepsze, a ketonów jak nie było tak nie ma.
    Ciekawe jak dzień per pedes odzwierciedli się dziś na cukrach. Trochę tylko nie wyrabiam tempa.
    Z nowości - słoikowe pochłanianie masła orzechowego chyba spowodowało, że mi waga ruszyła. Jakieś 300 g!

Konami - niestety 30%. Tyle dał mi diab.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konami
    Czy od diabetologa czy rodzinnego na paski mam 30 % ryczałt natomiast na insulinę(i zamiast 120zl płace 9zl)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mierzyć 4x : na czczo, po1. śniadaniu, obiedzie i kolacji. Wiadomo że mierze częściej ale po 2. kolacji niemal nigdy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Konami Koleżanka

Wysłany: 25 września 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jednak lipa, myślałam, że to jednak rodzinny się pomylił. Czytałam na necie info i niektóre dziewczyny pisały, że mają ryczałt, ciekawe od czego to zależy... choć trzeba przyznać, że posty były np. sprzed 2-3 lat, więc może coś się zmieniło.

2nn39jcgek0p6mpx.png

• Onna Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie min. 5 pomiarów, bo też po II śniadaniu. Moje biedne palce są całe w siniakach. Muszę się przyznać, że czasem w ramach desperacji kłuję się w prawą rękę. Choć ponoć się nie powinno. Właściwie to czemu?

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgaduję: może ryczałt gdy cukrzyca jeszcze sprzed ciąży?

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kluje i prawai lewą
    Pociesze-palce szybko goja się bez pomiarów

Onna lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Konami Koleżanka

Wysłany: 25 września 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co nie wiem jak to jest, bo np. mój tata ma cukrzycę, ale bierze tabletki, nie insulinę i też ma paski za 30%. Może to jest tak, że tylko ta z insuliną ma refundację i rzeczywiście musi być przed ciążą stwierdzona.

2nn39jcgek0p6mpx.png

• Onna Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytuję "Paski na ryczałt są dla pacjentów chorujących na cukrzycy typu 1 oraz pozostałe typy cukrzycy wymagające co najmniej 3 wstrzyknięć insuliny na dobę a także stosujący terapię cukrzycy za pomocą pompy insulinowej, pozostali odpłatność 30 %." Portal "moja cukrzyca"

k878 lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie tak jest, a przy insulinie to chyba też częściej się robi pomiary - przed posiłkami, w nocy itd. to dopiero musi być hardcore...

u mnie cukry OK, ale dzisiaj mam wisielczy humor, musiałam się poratować bananem i orzeszkami solonymi - po pół h 117, po h 94

mój mąż dziś zapragnął sobie zbadać na czczo i mu wyszło 93, chyba muszę go co jakiś czas namówić na pasek: u niego w rodzinie jest cukrzyca a on wciąga słodkie jak odkurzacz, nie ma dnia bez ciacha, czekoladki, pomijając jogurty słodkie i owoce - i to w pracy mają takie zwyczaje, że z byle okazji znoszą ciasto

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 12:14

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja mama ma cukrzyce typu 2 i paski do glukometru wypisuje na nią u dr 1 kontaktu wlasnie dzisaj byłam ;) zwykle mam R ale czasami sie pomyli i mam na 30% a ja mu zostawiam karteczke co chce i na drugi dzien przychodze po recepte co by nie czekac z chorymi

pisałam z diab skoro cukry takie ladne wziyta zostaje 5.10 dzisiaj nie musze przychodzić ja tych pasków strasznie dużo używam jakos 6-7 paczek na 3-4 tyg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 12:47

• Onna Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasków mi schodzi też więcej niż przepisowe 5 dziennie. Często zdarza mi się, że muszę dokłuwać, a potem na pasku wyrzuca błędy. I trza od nowa
    Poranki są najgorsze. Kiedyś po 6 nakłuciu stwierdziłam, że pasuję i nie będzie pomiaru na czczo... Na miesiąc wyszło mi z 250-300 szt

k878 U mnie tydzień temu była sobota hardcorowa. Przed południem wizyta na placyku (a po co Pani takie kwaśne jabłka kupuje, przecież można taką naturalną słodycz), potem w domu mąż wciągnął miseczkę owsianki z mlekiem, rodzynkami i miodem, wybraliśmy się na kawę - zdrajca wciął orzeszki w karmelu i czekoladzie, potem teściowa namawiała na spróbowanie jej doskonałego przecieru z jabłek (tu tylko trochę cukru). A jak wracaliśmy do domu, to na korytarzu czatował sąsiad ze świeżo upieczoną drożdżówką i wyrzutem, że już 3 raz do nas idzie...

010ivfloqn8ak6av.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż na każdych badaniach do pracy ma ponad 100. Niby słodkiego nie lubi ale na czczo ma wysoko. Za to po posiłkach jak czasem sobie zmierzy to ma piękne. Nawet po cieście do 100 nie dobrnął.
    Ja mam obowiązkowo 4x. Na początku mierzyłam prawie po wszystkim żeby wyczuć co mogę. Teraz tylko czasem mierzę częściej jak jem coś nowego albo wydaje mi się że na zbyt dużo sobie pozwoliłam.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • k878 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem beznadziejna!!!

miałam strasznego stresa, bo okazało się, że trochę za późno zaczęłam szukać położnej do indywidualnej opieki w szpitalu, wydzwaniałam i d*pa; tak się zestresowałam, że musiałam zajeść: poszedł kubek kakao, a na dokładkę banan i plaster sera z łyżką dżemu porzeczkowego;

dobrego tyle, że po pół h 117, po h 94;

głupia ja i w ogóle ;(

edit: teraz patrzę, że te wyniki identyczne co przed południem o.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 15:19

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No co Ty! Przestań się obwiniać. Cukier ok. A położną może jakaś koleżanka Ci poleci? Pewnie nie jesteś z moich rejonów (lubelszczyzna) więc ja kontaktów poza moją dawną szkołą rodzenia nie mam ale może jeszcze coś się uda załatwić. Ja jak wczoraj pozwoliłam sobie na kromkę chleba z domowej roboty dżemem wiśniowym to po pół godz. coś koło 140 chyba a po godzinie 157 więc to ja powinnam mieć wyrzuty sumienia a nie Ty!

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ee to cukier fajny ;)
    a jak z położną ?? to szukasz takiej do porodu ?

• Onna Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten stres mi odpadł. U nas jest tylko jeden oddział, gdzie taka opieka była by możliwa, ale obecnie zamknięty do odwołania, oficjalnie z powodu remontu.

Odstresowanie pomogło? Bo ten banan, kakao i dżem to mnie teraz trochę zestresowało :)

010ivfloqn8ak6av.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety - Warszawa, gdzie zjeżdżają kobiety z promienia 150 km, bo oczywiście szpital z referencyjnością III stopnia i dobrymi opiniami to fajne miejsce do rodzenia; co z tego, że ktoś ma ciążę fizjologiczną i mógłby w zasadzie u siebie w powiatowym rodzić;
    rozumiem, że każdy chciałby dla siebie najlepszej opieki, ale potem taka ja, co nie dość, że tu mieszkam, to jeszcze mam wskazania do rodzenia w takim szpitalu, ma problemy;

udało się w końcu jakąś złapać, ale obdzwoniłam 3/4 babek z listy; na kwiecień zapisują teraz

w drugiej ciąży już będę mądrzejsza, że niedługo po sikanym teście trzeba bookować termin porodu, żarty o bookowaniu żłobka zaraz po uzyskaniu PESELu chyba też muszę potraktować poważnie

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 1650 1651 1652 1653 1654 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ