Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Padłam o 21:00 (bez II kolacji). Rano 82 i ketonów brak. Ja już naprawdę nie wiem po co ta ostatnia kolacja u mnie.
Kamciaelcia, jak wyglądały Twoje cukry po porodzie? Od razu przestałaś kontrolować?
Dalile, ja ostatnio dostaję paski od endo, gina lub internisty (mam info od diab o zniżce i nie ma problemu z receptą). Wyczytałam, że ministerstwo stwierdziło, że za dużo płaci za refundację pasków, że może dochodzić do nadużyć i (uwaga!) korzystanie z pasków nie poprawia komfortu zycia pacjentów. Trudno się nie zgodzić. Palce w końcu bolą a i stres przy pomiarze... -
a ja tyję, pomału i po troszku, ale mam łącznie +4,5, ciekawe do ilu dobiję...
u mnie to kwestia braku odpowiedniej ilości ruchu, bo oprócz spacerów i sprzątania to się w ogóle nie ruszam, no ale cóż poradzić... nie kupię rowerka stacjonarnego, bo nie miałabym gdzie postawić, a taki normalny rower odpada;
a jedzenie to raczej częste posiłki przy tej cukrzycy sprzyjają jedzeniu więcej moim zdaniem; już się przyzwyczaiłam, że co 2 h jestem głodna a jakoś nie odczuwam jeszcze, żeby mi dziecko naciskało na żołądek i powodowało, że nie wcisnę tyle ile zawszeCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
+4,5 to bardzo fajnie. Powinno być dobrze.
Z rowerkiem jest upierdliwie, nie wiem, co z nim zrobię po porodzie. Jakby co, szukam chętnego na przytulenie tego sprzętu. Ale i tak był to przypływ geniuszu, bo po 20 min. sesyjce śniadaniowej cukry poniżej 130. Nie ogarnęłabym ich inaczej.
Dalile, jest nadzieja... A ta krzywa jak dla ciężarnych czy "normalnych" (75g po 1 i 2h)? -
nick nieaktualny
-
Ważne że na czczo w normie. Nie ma lepszej czy gorszej normy. Jest po prostu dobrze i zle
U mnie, niestety, 96
Nie rozumiem tego
Może jestem za gruba na TYLKO 4j.?zmieniłam też insulinę w penie na tę nową
Dziś ostatnia próba na 4j.
I mam do was pytanko odnośnie accu chek
Kupilam teraz paski bez tego plasticzku do kodowania
Rozumiem że tak produkuja??dobrze że mam stary włożony bo bez niego jednak gluko nie działa
A co do cukrow po porodzie
W szpitalu robili mi profil cukrowy
Cały pobyt
W domu kilka razy na czczo zmierzyłam i było pieknie(około 80)
Ale ani czasu, ani checi, ani regularnosci w posiłkach aby więcej mierzyćmoje dziecko zdecydowalo że nie chce kp. I jemu mierzyli cukier...bo lekarka swoje i położne swoje aż w końcu stanęło na tym że byla awantura o mm- miałam zgłaszać kazde spóźnienie z butla. Synuś miał po prostu niski cukier
Na krzywą po porodzie skierowanie dostalam jeszcze w ciąży. 3- punktową choć diablo było to obojętne. I ona wolala w tej górnej granicy 6-12 tyg???? Wyszła prawidłowa ale tak szczerze miałam na czczo 94-bez ciąży dobrze
I zrobiłam ja prywatnie ale ze skierowaniem. Diabetolog przyjmuje w innym m mieście a więc łatwiej odwiedzić lab u siebie
Z tą krzywą nie trafilam już do diabna to już w ogóle nie mialam czasu
zobaczyla wynik teraz na wizycie
Na ostatniej wizycie też pobralam zapas pasków z myślą o pomiarach po ciąży i...w nowej ciąży patrząc tak dalekosiezniei się przydały
To moja ostatnia ciąża więc wszystko musi być super -
nick nieaktualnyAccu chek activ masz ?? Jakis czas temu byly juz inf na opakowaniu ze klucza nie daja bo bedzie pasowal kazdy do kazdych paskow no ale jak ktos wyealil to kicha
miglabym ci podeslac bo mi sie gdzies "walaja" po szufladach :p
Kamcia waga robi swoje ale musialabys miec duuuuzo wiecej niz w poprzedniej ciazy by wtedy dzialalo a teraz nie
Kuba dostal glukoze po porodzie. Ja tez. Moje dziecko bylo ospale i nie wolalo jesc naet 10h nie wiem czy to wina cukru...chyba poyem juz nie badali. Kazalam im dac mu butle bo "madre" polozne gadaly ze on nie placze to jesc nie chce. Kij z tym ze on przez 1sze 3 msc nie plakal....
-
nick nieaktualnyOnna wrote:Jednego się boję, że po tej jednak restrykcyjnej diecie będę chciała sobie odbić niedobory. Mąż już żartuje, że ogórki i rzodkiewkę pożegnam na zawsze a będę w kółko pomidory wcinać.
Ja się obawiam jednak innych zachcianek bardziej. -
nick nieaktualny
-
amus
mam ten jeden klucz
ufff
syn nie płakał rokale on (i wczesniej córka) w ogóle cycka nie chciał, taki fenomen, nawet położne się poddawały, pokarm był, a checi nie było
mój królewicz
ale za pierwszym razem walka o mm była
za drugim razem neonatolog kazała dawać mm co 3h, miałam zdawać relacje, ale położne nafochowane chodziły
a waże jakieś 7 kg więcej niż wtedy na pczątku ciazy -
Ja ostatnio jem konkretny chleb i jeszcze ze 2-3tygodnie temu cukry rano były po nim lepsze. Teraz jak zjem te 1,5 kromki i odprowadzam córkę do przedszkola a wracam szybkim krokiem to 120. A miewałam cukry ok. 100 a przy innym chlebie nawet 90 i mniej. Może niedługo będzie trzeba ograniczyć się do jednej kromki a nadrobić na drugie śniadanie... Na razie jem tak dopóki nie przekraczam.
Moje cukry po porodzie wróciły do normy po ok. tygodniu. Ale krzywej nie robiłam. Nie wiem czy ma znaczenie że rodziłam martwe dziecko. No i potem to przynajmniej mogłam co najwyżej sobie zaszkodzić a nie dziecku. Ale i tak się pilnowałam. Teraz pewnie tym bardziej będę się pilnować i sprawdzać ostrożnie czy już przeszło bo nie wiem czy wysokie cukry przy kp (mam nadzieję, że będzie mi to dane i będzie łatwiej niż z córką) są ok czy złe.
Ja w poprzedniej ciąży schudłam 6kg, w chwili porodu kolejne 3kg. No i w pół roku odbiłam 2,5kg. Teraz na początku straciłam 3,2kg a teraz odrobiłam 0,8kg. Czyli bilans -2,4.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 10:42
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka