X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi diabetolog wręcz kazała do sałatek (czy nawet proponowała do wszystkiego kapuste kiszoną) dodawać oliwę aby własnie przyjąć dobry tłuszcz i spowolnić wchłanianie cukrów
    mozarrele lałam oliwą
    kiszona kapustę też

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przez to że jem tak dlugo (a odkad pamiętam) już w podstawówce śniadań nie jadłam (za krótkie przerwy), w liceum i na studiach przerwa była wystarczająca na papierosa...w pracy tez nie zdązyłam zapalić i zjeść...ja w ogóle nie sięgam po jedzenie jeśli nie mam na nie czasu-muszę mieć poczucie, że zjem na spokojnie, że nikt nade mną nie stanie by zabrać talerz...ale właśnie te głupie przyzwyczajenia obracaja się przeciwko mnie
    juz nie palę ileś lat, więc moja waga urosła 2x

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na śniadanie dopycham się warzywami bezpiecznymi: rzodkiewka, ogórek świeży i kiszony, seler naciowy, pomidora mogę tylko ćwiartkę

oprócz tego chudym twarogiem, jogurtem sie dopycham

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadlam tego loda z lidla :p
    Po pol h 100 po 1h 114 :p

kamciaelcia, Kassie, k878 lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś testuję frytki o.O

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    ja dziś testuję frytki o.O
    Kciuki!! Ja z frytkami przegralam :/ wysoko po 1h wysoko po 2 i nadal wysoko po 3h !! Ale na kazdego inaczej fryty dzialaja

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amus
    poprzednio te z biedronki działały
    ale to było poprzednio
    w tej ciązy w brew pozorom wszystko testuję na nowo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane. Ja mam dzisiaj cukrowo parszywy dzień... Niby rano 77 ale ketony ++... Już wczoraj zaniedbałam dietę. Dzisiaj na śniadanie testowałam nowy chleb i mimo ruchu po 1h 153... A po obiedzie szkoda gadać. Po godzinie 161 a po dwóch 140 :( moja mama znowu mi kotlecikiem dogodziła... Stres też pewnie swoje dokłada bo jutro Warszawa, a tam będzie jeszcze gorzej. Załamana jestem dzisiejszym dniem...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 lody smietankowe z polewa czekoladowa?:-)
    Ja z frytkami boje sie ryzykowac, jak zjem to tak z 5max..
    Kazio a ten kotlet to taki typowo w panierce smazony? Jutro bedzie lepszy dzien, tego sie trzymaj :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2017, 19:20

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio
    Rozumiem że jutro masz polowkowe w W-wie?
    My tu kciuki trzymamy. Na pewno bedzie wszystko dobrze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lody z lidla gelatelli w czekoladzie z migdalami na patyczku :D

Kassie lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazioo nie przejmuj sie cukrami brfzie lepiej. Kciuki za badania !

Ja tez prosze o kciuki o 17 w krakowie mlody bedzie usypiany do reznonansu :(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amus
    pamiętam
    kciuki bedą na bank
    wiem, jaki to stres, ale na pewno dobrze pójdą i badanie i wyniki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotlet był smażony ale w mące żytniej zamiast bułki. Już kiedyś też taki mi wywalił ale szkoda mi jej było bo się narobiła i trudno jej wymyślić coś co byłoby kompromisem między jej tradycyjną kuchnią a moją dietą...
    Tak jutro połówkowe. Już zaczynam swoje nerwy na wszystkich wokół wyładowywać :(
    Amus za synka też będę trzymać kciuki! Dacie radę a wyniki na pewno będą dobre!
    Na pocieszenie zjadłam kawałek swojego ciasta i po pół godziny chyba 90 a po godzinie 97. Po dwóch chyba mi się nie chce mierzyć. Jak takie wyniki to sobie na jutro na drogę spakuję ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2017, 19:43

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki jutro beda :-) wszystko bedzie dobrze :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio
    Jestesmy z Tobą
    Jutro dasz radę
    Mam nadzieję że szybciutko przekazesz nam dobre wiesci
    A kotletem się nie martw. Bylo minęło. Glowa do góry

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Carisma Koleżanka

Wysłany: 22 października 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się jak to w ogóle jest z tą cukrzyca ciążową. Bo mam wrażenie, że w ostatnich latach jest coraz większy szał i kobiety w ciąży już wariują od tego ciągłego sprawdzania poziomu cukru i diet. Na ile faktycznie te cukry są takie groźne, a na ile to jakieś obsesyjne napędzanie machiny...

Moja mama w ciąży ze mną miała podwyższony cukier, moja ciotka miała podwyższony we wszystkich 3 ciążach.. żona wujka też. Było tylko stwierdzenie "no ma pani wysoki cukier, nie jeść za dużo słodkiego" i tyle. Żadnych diet, żadnego badania poziomu cukru po 10 razy dziennie i obsesyjnego patrzenia na każdą zjedzoną rzecz. Wszystkie dzieciaki urodziły się zupełnie zdrowie, w normalnej wadze, z porodem brak problemów. Ogólnie wszystko ok. A teraz jakiś szał z tymi cukrami, kobiety w ciąży ciągle głodne, zestresowane..

Na ile to wszystko faktycznie potrzebne, a na ile bezsensownie nakręcone przez nie wiadomo kogo.

Jak zrobiłam krzywą cukrową (75) to miałam:
    - na czczo 127 (chyba stres przez piciem tej glukozy, bo tydzień wcześniej było 99; w ogóle nigdy w życiu takiego wyniku nie miałam, a od lat mam cukry ok. 100),
    - po 1h 167 (norma 180)
    - po 2h 140,3 (norma 140)

Moja ciotka konsultowała moje wyniki z Warszawie w szpitalu ze znajomymi lekarzami z oddziału położniczego i diabetologicznego i jedni i drudzy stwierdzili, że nie takie złe te wyniki, że niektóre kobiety to mają wartości, że faktycznie mogą się martwić, że nie mam co wariować, mniej słodkiego jeść i będzie dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2017, 20:14

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carisma
    mnie nigdy nikt nie nakrecał, nie straszył
    co i jak robię to raczej moja własna świadomośc
    a ja nawet netów nie czytam-moja zasada od lat
    a jak los cię przykro doświadcza, patrzysz na własne ręce ze stukrotnie większa uwaga niz zwykle
    bo dla mnie cukrzyca to nie tylko makrosomia płodu...
    mój gin nie raz sie śmiał z nowych wytycznych, że sa niższe (kiedyś na czco było do 120) i nakręcaja rynek farmaceutyczny
    ale osobiście czuję, że gorzej miałabym sie psychicznie gdyby te nieprawidłowe cukry nie były wykryte. Robię to dla dzidzi. Stąd wiem , ze dam radę. Takie poczucie, że "robię wszystko, co w mojej mocy"
    ze w razie "w" nie będę miała nic sobie do zarzucenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Carisma Koleżanka

Wysłany: 22 października 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też staram się jakoś ustawić sobie to co jem, kiedy jem i ile jem. Jutro idę do diabetologa. jak mogę trochę obniżyć te wartości to to zrobię.

Po prostu zastanawiam się, że wiele lat temu nie było tego całego szaleństwa, a dzieci rodziły się normalnie i zdrowe. Teraz czytam niektóre wpisy tutaj i to serio jest jakaś paranoja. Każdy dzień z wyższą wartością na glukometrze i prawie depresja i zepsuty humor na cały dzień. Mierzenie cukrów po 10 razy dziennie i ciągle załamka.. stres przed jedzeniem, stres po jedzeniu, nerwówka co glukometr pokaże. To czasem wygląda jak takie znęcanie się nad ciężarną, która zamiast cieszyć się ciążą to wpada w cukrową obsesję i ma zły w oczach jak widzi wynik 100...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2017, 20:30

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 października 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carisma
    Ja przyznaję że musiałam trochę nauczyć się tego dystansu. Przekonalam się że absolutnie stres nie sprzyja cukrom. Zatem umiem przyjąć porażkę w miarę przyzwoicie...wstyd nawet pisać jakie stresy miałam w poprzedniej ciąży. Sama sobie powiedziałam dość. Ale moja diabetolog mi w tym pomogla.
    Z drugiej strony urodziłam zdrowe dziecko mając tę cholerna cukrzycę...i to byl taki pozytywny cios w tej ciąży że można, że się da, ze warto a ja nie mam nic na sumieniu
    A jadlam knopersa codziennie
    Kebab bywał raz na miesiąc

Nie rozumiem jednak tych lekarzy ktorzy srtresuja pacjentki. Wręcz krzyczą i maja jakieś wyrzuty.
    Moj mąż urodził się wazac 5 kg i mając 60cm. Teściowa ponoć nie miała problemow z cukrem. Nie ma zasady :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1705 1706 1707 1708 1709 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ