Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
I was się poradzę bo ja totalnie nie doświadczona tarczycowo
Zaliczyłam endo-druga w życiu wizyta
Nadal nie stwierdza u mnie niedoczynności tarczycy. Powiedziała że euthyrox bo jestem w ciąży. Ale zmniejszyła mi jego dawkę z 25 na 12,5
Kontrola w lutym. Nawet nie dała skierowania na tsh.
A endo prywatna przez smsa napisala że lek bez zmian...
I nie wiem co robić. Ta prywatna na pewno mnie nie pamięta. Potraktowała pewnie jak każdy przypadek w ciąży...bo ja nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczyca. W tej ciąży tsh w 4 tc było wysokie 2,79
Zmniejszać? Nie zmniejszać?co drugi dzień? -
nick nieaktualnyWkleje tutaj. mala chyba bedzie mala...jedynie 2030 g ma. Pani dr ogladala moj MRI kregoslupa i watpi w znieczulenie w kregoslup.... Przy czym wyspnelo jej sie ze przy ogolnym jest ryzyko niedotlenienia dziecka jak za pozno dziecko zostanie wyciagniete.... Ale mam sie nie martwic. Widac babka mnie nie zna
Szyjka skrocona rozwarcie na opuszek.
O dziwo brzuszek dziecka mniejszy o 2 tyg -
Amus
To tylko pomiary
I tak po urodzeniu bedzie prawdziwa waga
Piotruś ważył w tym czasie 2300Tosia nie jest maleńka
A z tym znieczuleniem-lekarze wiedzą co robić
Mój gin przed drugim cc wymienił mi szereg powikłań po i bardziej po
Na koniec dodał że musiał mi to przekazać
A brzuszek tylko pokazuje że mama nie tuczy wysokimi cukrami -
Kamcia, ja bym normalnie brała te 25 Euthyroxu.
Do lutego kupa czasu, nie wiem skąd oni te terminy biorą. Ja na początku ciąży miałam wizyty u endo (i świeże badania oczywiście) co 2-3 tyg. Potem co 4. Raz miałam 6 tyg przerwy z uwagi na urlopy i teraz 5 bo był 1.11.
Jakie miałas teraz wyniki?
Amus, nie denerwuj się, przecież ci lekarze, którzy robią cesarki mają tego świadomość.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878
tu nie chodzi o terminy tylko tak lekarz chce mnie widziećtak kazała sie zarejestrować
sama mówiła, ze mam euthyrox tylko dlatego że ciąża
a lek biorę dopiero w tej ciąży
pierwsze tsh robiłam w 4+0 tc
było 2,790
najpierw euthyrox 12,5 potem 25
powtórka badania tsh 0,615
dla tej prywatnej zrobiłam też m.in. ft4 i było najpierw 0,95 (przy normie 0,7-1,48) a teraz 1,02
no nie wiem co robić -
nick nieaktualnyStaram sie nie przejmowac ale brzuszek od 20.10 malo urosl prawie wcale. Pocieszam sie ze baba jakas malo ogarnieta i inny sprzet mojego gina mam 17.11
Kamcia napisz mi jak glupolowi bo ja nienogarniam :p
Date wynik badania i jaka dawka i zas tak samo z kolejnym badaniem na jakiej dawce jak dlugo i wynik.
glikowana mam 4,9 TSH, 0,8 Ft4 1,4 aspat alat lekko podwyższone morfo w normie mocz w normieWiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2017, 16:55
-
amus
robiłam tsh wraz z druga betą (czyli już wiedziałam że jestem w ciązy) 13.wrzesnia
wynik 2,780
u endo na nfz byłam 18 września a więc euthyrox 12,5 brałam 19.09-29.09 a 30-09 do dziś dawka 25
i dla tej lekarki powtórzyłam badanie 27.10 (a wiec 45 dni od pierwszego wyniku ale 39 dni po rozpoczeciu leczenia euthyroxem dawki jak wyżej)
i to tsh wyniosło 0,615
po tym endo powiedziała, że mam zmniejszyć na 12,5 -
nick nieaktualny
-
tsh i ft4 robiłam prywatnie w ciut innych terminach ale jakby tydzień później po tych wyżej badaniach i pierwsze ft4 0,95 przy normie 0,7-1,48 a drugie po 6 tygodniach 1,02
a te dawki naprzemienne mi samej też przyszły do głowy (12,5/25)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2017, 19:34
-
nick nieaktualny
-
Mam poduszkę C. Głównie po to żeby podeprzec plecy bo zdarzało mi się obrócić i spać na plecach, a potem budziłam się sparaliżowana. No i mąż mi kupił w prezencie - niespodziance, sama nie wybierałam, ale jest Ok.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualny