Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
My spędzamy wigilię z moimi rodzicami bo z nimi mieszkamy, 1 dzień świąt do teściów a 2 reszta rodziny
co do potraw to wszystko robimy mnie kaloryczne bo w tym samym czasie co mi wyszła cukrzyca to mojemu tacie również
mężowi już powiedziałam, że po wigilii idziemy na spacer i też zamierzam jeść często a po trochu
pierogi roblislismy sami i już nawet spróbowałam i nie skoczył mi cukier, wnet bym powiedziała że się obrzarlam a cukier w normie
oczywiście pierogi z mąki orkiszowej
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
My wigilie spedzamy we trojke plus moja mama
pierogi lepilysmy z maki tortowej orkiszowej (po niej mi nie wywala) z kapusta
dla synka pierogi z jagodami
do tego barszcz czerwony na zakwasie z uszkami (dla mnie z kapusta, dla reszty z grzybami). Bedzie tez kompot z suszonych owocow z fasola jas i karp smazony. Ale ze ja ryb nie lubie za bardzo to tylko troche dziubne. Mam nadzieje ze cukier mi nie skoczy
jutro robie salatke jarzynowa i bede piekla sernika (skusze sie na kawalek) i chalke z maki pelnoziarnistej z sezamem. Mama upiecze jakiegos makowca. Dzis pieklam tez taka jakby babke z maki pelnoziarnistej, z miodem, z 2 bananami zmiksowanymi, malinami i gorzka czekolada.Zapasy mandarynek tez mam zrobione, pomarancze, orzechy. W pierwszy dzien swiat jedziemy do tesciow-tam pewnie makowiec a poza tym biore ze soba chleb i zjem jakies kromki z szynka i z serem. U tesciow nawet salatki pewnie nie bedzie
a w drugi dzien swiat przyjedzie moj brat z zona, chrzesnica i jego tesciami.
anitka710 lubi tę wiadomość
-
trycja wrote:Każdy inaczej, na pewno będą to inne święta niż normalbie spędzane. Kazio życzę szybkiego powrotu doz doriwa wszystkich. Kamcia to troszkę roboty bedziesz miała z ogarnięciem tych dań. Chyba że ryby juz sobie porobilas.
sledz smazony w occie zrobiony
w oleju sie robią
do śmietany matiasy w occie sie marynuja
do pierzynki matiasy solone kupione, jutro moczenie
pierzynka to warzywa: cebula, ziemniaki, marchew oraz jajko
czyli gotowanie jak do sałatki jarzynowej
kroi najczęsciej mąz
do brokułowej makaron+mrozone brokuły (minuta we wrzątku) szynka i kukurydza z ogórkiem
zawekowane ewentualne kapusty (jak nie bedzie ochoty to nie otwieramy)
fladra (z portu w Kołobrzegu) rozmrozona-umyć, przyprawić
boczek się moczy-przyprawić
więc jutro sie ładnie (na spokojnie) wyrobimy hihi
ryby po grecku nie robię bo mmoje kołobrzeskie zapasy dorsza są na zerojedynie uchowałam śledzie świeże i flądry
wniosek-dawno nie odwiedziliśmy rodzinkianitka710 lubi tę wiadomość
-
trycja
Piotruś urodził się w 38 + tc z waga 3320
córka z ciązy niecukrzycowej w podobnym okresie 3560
oboje na usg duże głowysyn kt=rótkie nózki i brzuszek ciutke wiekszy
więc całkiem przeciętniaki te moje dzieci
ogólnie usg wychodziło dobrze, na koniec przepływy 2x robiłam (bo tu lubi działać cukrzyca) ale ogólnie jak cukry opanowane to nie ma czym sie martwicanitka710 lubi tę wiadomość
-
Teraz na usg wyszedł brzuszek 2 tygodnie mniejszy w stosunku do główki czyli tak jakbym go głodziła. Ale cukry mam w normie a ketony rzadko więc takie odstępstwo od normy chyba może być. Jest tydzień mniejszy niż wynika to z om. Pierwsza córka też taka była (bez cukrzycy) i urodziła się 3450 w dniu terminu. Teraz synek w 29+3 waży 1216 co odpowiada 28+3. Druga córcia dopóki się nie posypało i stres mnie nie zjadł też była tydzień do tyłu, potem rosła bardzo mało, była bardziej do tyłu ale wtedy mało jadłam ze stresu a ketonów nie mierzyłam więc nie wiem jak to by było gdyby była zdrowa. Nie wiem jakie są nkrmy na ten tydzień ale urodziła się chyba 23+6 czy jakoś tak i ważyła ok. 480g.
Czyli teraz wygląda na to że cukrzyca teraz na razie nie wpływa na pomiary, przepływy itp.anitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Ja do tej pory miałam brzuszek większy od głowy teraz jest mniejszy. A Lazio lekarz co na twoje wymiary powiedział?Bo mi mówił że wszystko super ok w porządku, zresztą diabetolog też. Bo spr wagę z ust dziecka i mówiła że jest super. Ale jakoś tak mało mi się wydaje, że tylko kilo. Ale jakby coś nie tak to dwóch specjalistów by się nie wypowiadali że jest ok jak by nie było.
Spat -
poza tym to tylko pomiary
bo
córka urodziła sie teoretycznie z bardzo duża glową! od ułożenia miała spłaszczona od góry-mocno-przez co obwód 38cm! teoretycznie równiez przez tę głowe nie urodzilabym sn
a to nie wychodziło na usg
dłuzsze nozki tez niby podnoszą przewidywana wage płodu
synek urodził się z przecietna głowąjego pomiary rozchodziły sie na usg, ale ogólnie były w normie (kiedys dla amus załączałam tu zdjęcie z usg)
urodził sie proporcjonalny
i miał większą głowę
ale on w ogóle jest większy niz rówiesnicy-proporcje zachowane
do tego cevhy osobnicze i te po rodzicach
kiedy naprawde coś jest nie tak, to widać -
Trycja jutro się dowiem co na to prowadzący. Ten od usg stwierdził że jest dobrze tylko że tydzień mniejszy. Diabetolog dopiero 13.01. Nie wiem czy w tej sprawie do niego dzwonić... Bardziej by się przejął jakby brzuszek wyszedł za duży. Chyba że prowadzącemu się dysproporcja nie spodoba to zadzwonię do diabetologa. Mi się wydaje że nie jest źle.
Poza tym wychodzę z założenia że póki nie odbiega wybitnie od norm to mniejsze dziecko łatwiej urodzićanitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Wybacz Kamcia... Ja nie kazałam mężowi kupować bo drogie to a nie ma żadnych substancji leczących. Ale pediatra powiedziała że można w ciąży i mi zapisała nazwę. Ja próbuję wodę z wodą utlenioną. Po jednym razie zero efektu, zaraz idę drugi raz skorzystać. Podobno po kilku płukaniach powinno pomóc. No i dałam jeszcze jedną szansę czosnkowi, tym razem po lekkim podgrzaniu. Lepiej wchodzi. Jakoś się trzeba bronić bo samo nie przechodzi a nie chcę się wyłożyć na dobre... No nic. Idę spać. Jutro na 10.45 wizyta i pierwszy raz się stresuję... Idę po wyrok czy nadal mam leżeć (co nie do końca mi wychodzi tak jakby on chciał) czy mogę żyć normalnie. No i wyniki kiepskawe to pewnie nadostaję jakichś leków. Jak da mi antybiotyk na bakterie w moczu to może i na gardło podziała? Ech... Dobranoc
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
anitka
ja na twoim miejscu zwziełabym dzisiaj 6j.
trycja, jak masz mozliwość, to pewnie, że dzwon i się konsultuj
kazio, okropny olejek
ale mnie gardło nie boli, takie czasem "zasuszone " się wydaje stąd u mnie lepszy lagodzący olej niż leczace...
kaszlnełam przed chwilą i poczułam smak flegmy...takie pojedyńcze kaszlnięcie...ale inhalacje coś daja
gardło nadal daje dziwne uczucie
olejek był wczoraj krzywdzący, bo czułam jeszcze niebieński smak pizzy i go zepsułam
po pizzy max 127
na czczo 81 (2j.insuliny) i bez ketonówanitka710 lubi tę wiadomość