X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • trycja Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak zrobię jak mowisz kamcia. Spróbuję przynajmniej jeść co 1,5-2 h moze to byc owoc kefir. U mnie sytuacja sie troche pogmatwala tymi teraz wieczornymi skokami, bo wyjeżdżam 3.01 do rodziców i nie będę miała jak podjechać po zlecenie ewentualne na insuline szybkodzialajaca . Dlatego muszę jakoś kombinować. Jak nie zejda te wieczorne to 31 mam podjechac po insuline i u rodzicow juz bede sie kluc. A tak chce tego uniknac. Może to efekt tez świąt miał wpływ. Zobaczę. Ale nie robię sobie nadzieji.

Spat
  • trycja Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a miałam sie pytać. Mówiłaś , że atmosfera byla inna poprzednim razem. A jak było? Jakie dziewczyny mialy problemy takie jak my teraz pewnie co? Hehe. Poprzednią ciążę tez byłaś na forum? A powoedz kamcia jak te ciążę sie zakończyły? Byly jakies dziewczyny co duze dawki brały i wszystko było ok? Sorki za natłok pytań hahaha. Zapisz sobie ta co ciagle sie pyta. Ale wiesz to moja 3 ciąża niestety ani jednego dzieciaczka nie mam. Dlatego wybaczcie , ale jeszczr sie trochę ze mną pomeczycie jezeli pozwolicie.

anitka710 lubi tę wiadomość

Spat
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trycja
    wtedy panowała atmosfera, że insulina to zło, ze niszczy łożysko, ze psuje przepływy...gdzie lekarze mi mówili, że to wysokie cukry tak działaja a nie insulina...w dodatku cukry długo wysokie, nieunormowane; a przepływy mogą paść bez cukrzycy...albo inny przykład-że absolutnie nie wolno słodkiego (owoca czy knopersa) nawet jeśli na glukometrze wyniki w normie, bo organizm i tak rozpoznaje cukry proste, nawet jeśli na glukometrze norma to i tak cukry podnoszą...takie w sumie absurdy...
    albo nocne jedzenie (czyli wstawanie z budzikiem w nocy na posiłek typu kajzerka) dla dobrych cukrów na czczo (nie z głodu!!) a to jednak zaburza definicję glikemii na czczo...
    ja nie wnikałam w te absurdy, ogólnie swój rozum mam, przyjełam cukrzycę za fakt a insuline jako zło konieczne...bo ogólnie albo ktoś tu wyolbrzymiał, albo ignorowal ogólne zalecenia. I to nie było tak ze większośc :) nie nie :D fajne były dziewczyny, nieliczne przypadki wprowadzały zamęt a mi było szkoda tych panikujących, bo ktoś bzdury pisał...i na jakiś czas opuściłam ten wątek
    muru głową nie przebiję...
    bo wiedziałam i wiem, że przy unormowanej cukrzycy dzieci rodza się zdrowe, czy to na insulinie, czy nie, sam stres dzieciaczkom szkodzi
    niektórzy gin robili oczy kiedy zadawałam dziwne pytania (bo forum wprowadzało wątpliwości), wręcz słyszłam "kto pani tak powiedział?!"
    moge napisać, że teraz jest tu tendencja, że zdecydowanie wiecej nas ma i bierze insulinę nocną (wtedy byłam wyjatkiem nielicznym)i bez negowania, ze 92 szkodzi/nie szkodzi skoro 91 nie szodzi...normy były inne (choć pisały dziewczyny z innych krajów na normach 140-my na 120)
    zawsze będę powtarzać, że cukrzyca ciązowa to sprawa absolutnie indywidualna, kazda z nas musi się uczyć z nią żyć, testowanie jest tu podstawą. Przesada w każdą strone nie jest dobra, trzeba troche odpuścić, trzeba trochę sie poświęcic, ale kompromis jest mozliwy
    osobiście uważam, że raczej nie ma czegoś takiego, jak duże dawki insuliny-to sa dawki nasze osobiste. Były mamy na pompach, w dużo trudniejszych sytuacjach, robiły co najlepsze dla swoich dzieci (z pełna pokora dla diagnozy) a dzieci maja zdrowe, równie piekne, mądre i kochane
    ja pewnie jestem najlepszym przykladem, że ciaza może byc idealna, ksiązkowa, dziecko urodziło sie chore...i w sumie nigdy nie dowiem sie dlaczego? a te ciaze wywalczone, cukrzycowe, teraz i tarczycowa mają takie same szanse, jak wszystkie inne
    podstawa jest zaufanie (zawsze ograniczone jest do lekarza) do diabetologa, on ma niezbedna wiedze, która musimy przyjąć kierując sie własnym rozumem
    gdybym nie wierzyła, że moge urodzić zdrowe dziecko, nie zdecydowałabym sie na drugą, a tym bardziej na tę trzecią ciąze

lilka1984, Lyanna lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Rano 87 a ketonów nie zmierzyłam bo mam takie problemy żołądkowe że technicznie to było niewykonalne... Za to w nocy jakoś przed 4 przy okazji pobudki na toaletę ketony ++ i cukier 114...
    No i sobie wykrakałam. Co mi w święta przybyło to z nawiązką spadło tak mnie czyści :(
    Trycja po to jest forum żeby pytać i sobie doradzać :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio
    ja tez raz mierzyłam w nocy i było powyżej 90, po pobudce juz ładnie
    mnie to nawet ucieszyło, bo do hipoglikemii daleko, a śpiąc tego stanu nie skontroluję
    ważne że rano super
    zobacz jak u mnie działa lab :D w domu 78, po 30 min 91
    i tez nie m wytłumaczenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trycja wrote:
    A ty Polaj jak sobie radziłas z takimi skokami?. Jesteś na insulinie tez nocnej tylko czy miedzy posiłkami również?
    Pierwszy raz mialam taki skok ale to prze, to, ze zamiast suszonych moreli do moich platkow zytnich z mlekiem dodalam suszone rodzynki. Bylo pyszne ale wynik mnie przerazil.
    Dzis juz morele i cukier 111 po godzinie.

Ja mam Lantusa na noc 30j w chwili obecnej.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no panikować raczej nie będę, powiem diabetologowi na wizycie. Chyba że ciągle w nocy będą ketony a rano nie. To to już chyba gorsze. Ale teraz ketony mnie nie dziwią w moim stanie.
    Oby już przeszło to choróbsko bo się odwodnię... A młoda dzisiaj od nowa czerwone oczka. A wczoraj miał być ostatni dzień kropli :/

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anitka710 wrote:
    Ok :-) czyli dzisiaj zwiekszam dawkę do 10j i muszę pamiętaj o 2 kolacji :-)

Rano byłam strasznie głodna i zjadłam 4 kromki (małe) chleba białego z serkiem i papryka i mi wywaliło 170. Szok! Dawno nie miałam takiego wysokiego cukru :O Wczoraj zjadłam na kolację 2 kromki tego chleba i 116.
    Mi po bialym serze tez cukier do gory szedl wiec to moze to. Nawet diabet mi mowila ze jej tez po nabiale skacze do gory.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi po nabiale z rana wywala, na podwieczorek juz mige bez problemu

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • trycja Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wyczerpujące info Kamcia:))Faktycznie jakbym taką grupę miała jak ty opowiadasz to tylko płakać.

Spat
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trycja
    Nawet taka ciekawostka-wtedy w ciąży ti na wątku były chyba dwie dziewczyny które miały badać cukier po godzinie od rozpoczęcia posiłku :) reszta od zakończenia :) nawet w tej kwestii byłam mniejszością :)
    Dużo zależy od nastawienia
    A ja chyba jestem zbyt empatyczna i szkoda mi było tych dziewczyn które zamiast spokoju na wątku miały dodatkowe stresy.
    Ale większość to super babki
    Jednak mam nadzieję że nigdy nie będą musiały tu wracać

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie rano cukier 87 ale ketony, jak zawsze, obecne. Podobno szklanka mleka na noc pomaga, ale jako że mleka nie dam rady wypić, to chyba spróbuję zjeść jogurt :)

Wczoraj zrobiłam pizzę na spodzie z mąką gryczaną. Smakowało jak chleb razowy. Cukier po godzinie 139, więc na granicy. Coś mnie tknęło i zmierzyłam po dwóch godzinach - 180!!! :( Już nie pamiętam kiedy tak mi wywaliło. Pizza oficjalnie dołącza do rzeczy zakazanych. Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam normalnej pizzy, przynajmniej byłaby smaczna ;)

Tak sobie myślę o tym, co napisałaś kamcia i gdybym wtedy trafiła na ten wątek, to chyba bym się załamała. Biorę insulinę na noc i przed posiłkami. W chwili obecnej już około 60 jednostek. Diabetolog mówi, że insulina nie szkodzi maleństwu w przeciwieństwie do wysokiego cukru. Ale jakbym się tak naczytała głupot na forum, to pewnie w którymś momencie zaczęłabym w to wierzyć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 16:06

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna
    Myślę ale nie sugeruję :) że gdybyś zjadła pizzę z pizzerii byloby lepiej. U mnie po 2 h już spadało :)

Lyanna lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem to co niby zdrowsze i nie powinno wywalac cukru to wlasnie wywala :-) byly tez tutaj dziewczyny ktore same piekly chleb a cukier wywalalo w kosmos. A nie dodawaly tam nic zakazanego i teoretycznie cukier powinien byc super.
    Kamcia pisalas kiedys o bitej smietanie. Mi tez sluzy :-) tylko ja zjadam np z rolada smietanowa. Ciasta tam malo jest i wiecej smietany. Dzisiaj upieklam babeczki kopce kreta gdzie tez niby jest duzo cukru a cukier po 30minutach 111. Po godzinie 100:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 17:03

kamciaelcia, anitka710 lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    śmietane juz kupiłam :) może na sylwestra ubije :D do tego jakieś owocki i czekoladka mniam

Kassie, anitka710, Polaj lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ciasto kinder pingue na urodziny synowi pieklam i tez wyniki ponizej 120. Wiadomo kawalek maly ale zawsze cos :)

kamciaelcia, Kassie, anitka710 lubią tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj pewnie ze tak :-) wiadomo ze zjadlabym takich babeczek ze 3 ale 1 zadowala :-) jutro planujemy jakas salatke owocowa zrobic :-)

anitka710, Polaj lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna ja odkąd jestem na diecie piekła ciasta i robiłam pierogi na mące orkiszowej tortowej i cukier mi nie wywalal :-) jutro planuje zrobić pizze na tej mące i zobaczymy ;-)

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • d84 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też bita śmietana ale ta w sprayu jest ok

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka tez na tej mace robie pierogi :-) ciasto raz z niej upieklam (babke) ale i tak mi wywalilo. Wybieram te ciasta w ktorych mniej jest ciasta :D (fajnie to brzmi :P) czyli szarlotke, sernik, drozdzowe albo te smietanowe :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
‹‹ 1818 1819 1820 1821 1822 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ