Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Asiulka88 ja czekam na magiczny 30tydzien
a z cukrzyca tez walcze od 7tygodnia
Anitka nawet mi nie mow o pepsija bylam uzalezniona od coli i to jedyna rzecz (i chipsy jeszcze) ktorych nawet nie tknelam od poczatku cukrzycy
niestety z ciastami i ciastkami nie wytrzymalam..
Lyanna kurcze ale ladnie wazy juz Twoja coreczkaja wczoraj mialam usg i wg pomiarow mojego gina to synek wazy kolo kilograma dopiero. Ale bardziej czekam na usg 3trymestru-bedzie bardziej dokladne i wtedy zobacze jak wagowo. Ale w pierwszej ciazy to synek byl na tym etapie juz sporo wiekszy
Witam sie z 84 na czczoAnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
Kassie a co się dzieje w 30tc że zwiesz go magicznym???
wczoraj byłam u diab i na wejściu tekst do mnie "co to 31tydzień a ciąża tak marnie widoczna" - wielkiego brzucha ni mam
Waga mi spadła, więc od początku ciąży +4,5kg i mówię jej że zaczęły mi wyższe wychodzić cukry po obiedzie i ograniczam porcje i wówczas jest ok i dostałam teraz już te paski na ketony. I na wszelki wypadek insuline do posiłku - ale mam brać dopiero jak mi wyskoczą przez tydzień wyższe cukry po jakimś posiłku i 3-4j.
A poza tym mam ostre zapalenie zatok i antybiotyk i steryd do nosa ;/17/2/2016 B
11/3/2018 I -
U mnie dzisiaj na czczo 77. Wczoraj na kolację się nie opanowałam i zjadłam lody i później kanapkę, zmierzyłam cukier po godzinie i mialam 111. A dlaczego Wy mierzycie po 2,5 h? Mi lekarz kazał tylko mierzyć godzinę po ale od momentu kiedy zaczynam jeść. I mówil wlasnie ze juz jak musze coś słodkiego to w tych posiłkach gdzie nie mierze cukruAsiulka
-
Lyanna to niezła pułapka z tych frytek... Bo po 2,5godz to już można się za jedzenie brać a przy takim wyniku to strach.
Asiulka ja bym chyba nie umiała nie zmierzyć po czymś zakazanym... Chyba że mam to sprawdzone i grzeszę kolejny raz tym samym. Ja jestem zbyt ciekawa wyniku
U mnie rano 89 a ketonów nie sprawdziłam bo zaspałam. Zagryzłam ostatnią kolację orzeszkami a zmierzyłam trochę wcześniej niż zwykle. Ale w normieTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyJa dziś na czczo 89, po śniadaniu 92, więc grany był herbatnik dla smaku
A propos coli/pepsi to ja dalej się nie potrafię powstrzymać, z tym, że ja tylko i wyłącznie wersję zero pije. Teraz jeszcze jest zero cherry więc w ogóle mam na jej punkcie fioła.. Wiem, że aspartam to większe zło niż cukier, ale przy wszystkich wyrzeczeniach z tego zrezygnować nie umiem(no i o cukier nie trzeba się wtedy martwić
)
anitka710, Lyanna lubią tę wiadomość
-
Asiulka88 wrote:ja tez często na obiad jadam frytki z piekarnika z jajkiem sadzonym bo mi strasznie smakują
i po godzinie zawsze cukier byl dobry, nigdy później juz nie mierzylam cukrów
bo ja zazwyczaj co 2-3 h jem.
Dokładnie tak jadłam w poprzedniej ciąży: jaja i fryty
Nigdy nie skoczylo później
I miescilam się w tamtej normie czyli 120
Wczoraj mialam na obiadokolację paluszki rybne(te dominują w tej ciąży) i kilka frytek oraz prawie główka salaty lodowej-cukier 102
Aaaaa
Frytki mi służą a ziemniaki niea co to jedna pyra do dwóch garści frytek??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 09:24
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
Witam
U mnie 75 i bez ketonów
Super bo w nocy marnie spałam tzn obudziłam się i nie mogłam zasnąć przez 2h
Poza tym synek mi kaszle-a on nigdy nie choruje(poprzednio byłam u lekarza bo dostał wysypki a to była infekcja wirusowa na takim etapie ze moje leczenie lekarz kazal kontynuowac)
No i się zastanawiam kiedy trzeba iść z dzieckiem do lekarza?
Bo w nocy w ciągu jednej godziny pokaszlal i tak cisza. A poranek lepszy niż wczoraj...intuicja mi podpowiada by jeszcze w domu walczyć ale to tylko intuicja i mam zagwozdke
Może mamy podpowiedzą?
Nie będę nawet pisać czemu z dzieckiem od razu do lekarza nie pedze
W dodatku wszystkie trójki atakująWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 09:31
-
Kamcia ja do lekarza ide z synkiem dopiero jak ma goraczke i bardzo mocny kaszel
nie pedze od razu pierwszego dnia choroby. A w domu na wlasna reke podaje groprinosin czy syrop na kaszel
nie panikowalabym skoro kaszlal tylko w nocy przez godzine i dzisiaj jest lepszy niz wczoraj
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Ketony bada sie w moczu
ale nie kazda z nas ma zalecenie by badac je paskami
skad sie biora te ketony to niewiem, ale chodzi o to czy sie nie glodujemy i czy dieta jest ok:-) ja z ketonami problemu nie mam, czesciej wychodzi mi cukier w moczu ktory tez na pasku wychodzi. Ale diabet mowil mi ze ciaza to taki stan ze ketony czasen wychodza, tak samo jak cukier i nie ma co panikowac
-
Kassie wrote:Kamcia ja do lekarza ide z synkiem dopiero jak ma goraczke i bardzo mocny kaszel
nie pedze od razu pierwszego dnia choroby. A w domu na wlasna reke podaje groprinosin czy syrop na kaszel
nie panikowalabym skoro kaszlal tylko w nocy przez godzine i dzisiaj jest lepszy niz wczoraj
Daję groprinozin 2x
Flavamed x2
Na noc petit drill
Smaruje klatkę piersiową x2
inhalacje z nebudose x2 (ale bez maseczki bo nie da sobie założyć) z oklepywaniem
I kataru i goraczki nie ma...troszkę z noska dziś polecialo ale to nie nazywa się katarem(przynajmniej jeszcze)
W grudniu byla gorączka a teraz super . Dostaje sporadycznie nurofen ale to na zęby jak już naprawdę trzeba
I dziś zaczynamy trzeci dzien z lekami
A w nocy nie kaszlal a dziś w ciagu godziny-potem go ulozylam na poduszce i byl spokoj do rana
Poranek porownuje na zasadzie że jak wstawal czyli zmienial po nocy pozycję to miał wiekszy kaszel
Dziś rano już nie, tylko tak pojedynczo...
Poza tym dostaje wykrztusny więc jakoś musi to z siebie wyrzucić
Czyli walczymy sami
-
Asiulka
W skrócie ketony niby świadczą czy się glodzimy
Zawsze sa badane przy badaniu laboratoryjnym moczu
Ale ogólnie związane są z metabolizmem weglowodanow i na wlasnym przykladzie wiem że potrafią się u mnie pojawić jak zaniedbam jakiś posilek (albo wymiotowalam przy ostrej niestrawności)
Sa lekarze co każą mierzyc codziennie, tacy co w ogóle nie każą i tacy co chociaż sporadycznie
Moja diabetolog jest bardzo cięta na ketony, bardziej niż na wysokie cukrya mi waga spadła wiec w ogóle zawsze ketony sprawdza u mnie
-
Kamcia ja bym nie szła
ja idę dopiero jak np długo i paskudnie kaszle. Ostatnio poszłam z zielonym glutem i ropą w oczach bo tego sama bym jej nie wyleczyła. Zwykłe niezielone i zielone umiarkowane gluty leczymy w domu inhalacjami. Taki zwykły mokry kaszel jest dobry bo wykrztusza wydzielinę. A suchy w nocy miewa jak jej gluty po gardle spływają, zanim pojawi się mokry albo już na koniec infekcji jak już nie ma co wykrztusić a odruch kaszlu jeszcze nie minął.
Jak ja bym chciała żeby młoda wytrwała zdrowa do poniedziałku... (Mają dzień babci i dziadka w przedszkoku)kamciaelcia lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Mi nic nie kazali takiego mierzyć. Ale ja dopiero 19 tydzień wiec wszystko przede mną
Wiecie, że ja nawet płci jeszcze nie znam jestem załamana. Ruchów tez nie czuje i dupa. Gdyby nie to, że biore leki to nawet bym nie wiedziala, że w ciazy jestem
anitka710 lubi tę wiadomość
Asiulka
-
Witam
ja wczoraj znowu zapomniałam schrupac coś na noc i na czczo 92
chyba zwiększe insulinę o 1 jednostkę
dzisiaj planuje zrobić gołąbki na obiad i ciekawe jak mój cukier na to zareaguje
23 stycznia mam wizytę kontrolna w Poznaniu w poradni diabetologicznej, ciekawe co mi powiedzą, na samą myśl że mam tam jechać to mi niedobrzeLiwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
nick nieaktualnyAsiulka88 wrote:Mi nic nie kazali takiego mierzyć. Ale ja dopiero 19 tydzień wiec wszystko przede mną
Wiecie, że ja nawet płci jeszcze nie znam jestem załamana. Ruchów tez nie czuje i dupa. Gdyby nie to, że biore leki to nawet bym nie wiedziala, że w ciazy jestem
Ja tez nie mierzeale to może dlatego, że w żadnym z kontrolnych mi nie wyszły
A propos ruchów, zaczęłam je czuć dopiero na koniec 22 tygodnia i mega się martwiłam. Za to od tego czasu jak zacznie to końca nie widaćanitka710 lubi tę wiadomość
-
Dzięki za rady
Infekcje mały złapał ode mnie po świętach a lekarza odwiedziłam bo dostał wysypki, na wirusa reakcja
Kaszel mokry stąd flavamed u sama sobie tłumaczę że musi z siebie wyrzucic co zalega-taka rola leku
Przyznam jednak że zawsze się balam bezobjawowych zapalen (płuc czy oskrzeli) a u maleństwa zachlystowego...