X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    Mi nic nie kazali takiego mierzyć. Ale ja dopiero 19 tydzień wiec wszystko przede mną;)
    Wiecie, że ja nawet płci jeszcze nie znam jestem załamana. Ruchów tez nie czuje i dupa. Gdyby nie to, że biore leki to nawet bym nie wiedziala, że w ciazy jestem ;)
    U mnie nakaz byl od pierwszej wizyty- taki standard mojej diabetolog

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak mierzycie po grzeszku, to też po godzinie? Bo gdzieś przeczytałam, że cukry proste szybciej wyrzuca, więc po godzinie mogą już być ok, a wcześniej wcale niekoniecznie. Jak to z tym jest?

Ja mam ochotę na frytki z batatów :D Ale dziś robię spaghetti - testuję kolejne danie :)

Cukry od rana i po śniadanku oczywiście w normie ;)

Ja ketonów nie muszę badać, za to muszę zjadać urofuraginum, bo mi jakieś bakterie wyszły w badaniu.

Marysia 08.04.2018 <3
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofiija wrote:

Ja mam ochotę na frytki z batatów :D Ale dziś robię spaghetti - testuję kolejne danie :)

Daj znać jaki cukier po spaghetti Ci wyszedl, bo ja jeszcze nie testowałam a mój maz uwielbia.

Asiulka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofija
    W poprzedniej ciąży mierzylam i po pół i po półtorej
    I jak pp jablku po 30 min miałam 122 (czyli przekroczylam)a po godz 100 to fla diab był dobry wynik
    Takie skoki to nie skoki
    Bardziej się balam pozniejszego wyrzutu a to mi się nie zdarzyło. Bylo i teraz bywa że dłużej cukier np 120 trzyma nppo pizzy ale to norma o nie codziennie
    Więc teraz nie mierze inaczej niż po godzinie
    Ale muszę dodać że moja godzina jest wysrodkowana a nie 1hod rozpoczecia bo ja jem mega długo
    Dla przykladu wczorajsza obiadokolacja-jadlam 50 minut :) często tak mam :) i wiem że za 10 minut ten cukier nie osiagnie jakby szczytu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    Daj znać jaki cukier po spaghetti Ci wyszedl, bo ja jeszcze nie testowałam a mój maz uwielbia.
    W niedzielę mialam 126 po dużej porcji z białym makaronem ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dla was norma godzine po jedzeniu to 120 ? Mi diabetolog mówila, że norma to 140.

Asiulka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży miałam jeszcze normę 120
    W tej bardzo mnie cieszy ta 140

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    A dla was norma godzine po jedzeniu to 120 ? Mi diabetolog mówila, że norma to 140.
    Norma jest do 140 :-)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam że ząb mnie boli :(
    Nie tylko mam wieczny brak apetytu to teraz ledwo gryze...
    I w nocy też doskwieralo
    Kiedy synek ostatnio cierpial mówiłam że mama pocierpi za niego no i sie udało. Boli mnie ósemka a dokladnie pół górnej szczęki bo skubana od 20lat mi wyrasta milimetrami na raty. I teraz to ten właśnie ból. Na pewno nic innego

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia, ja dzisiaj rano ledwo gryzłam, bo na noc noszę aparat i wczoraj go podkręcałam. Tak bolało, że już powinnam mieć wszystkie zęby proste ;) Ale ból ósemek jednak wspominam dużo gorzej. Może Twoja już wykorzystała limit na ten rok i za chwilę się uspokoi ;)

A co do spaghetti - robiłyście z własnym sosem czy ze słoika? Bo ja jednak najbardziej lubię ze słoika, ale tam pewnie kilogramy ukrytych cukrów.

Marysia 08.04.2018 <3
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam dwie dolne ósemki wyrywane chirurgicznie. Nie polecam ale ciesze sie ze ich nie mam. Mam jeszce dwie górne i tez powinnam je wyrwać ale boje się tego bólu co przechodziłam przy tamtych i czekam ;)

Asiulka
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ósemki to wredne bestie. Mi też się odzywają po kolei i co jakiś czas i mam wrażenie że ta co teraz rośnie to już rosnąć nie ma jak bo rośnie w kierunku siódemki. Przez co jak się odezwie to pół szczęki boli i głowa. A to dolna a usuwanie dolnych to nie to co górne. Górną jak mi usuwał to tylko pyk i poszło a dolne ponoć bardziej ukorzenione. Także Asiulka podobno górne łatwiejsze więc gorzej nie będzie ;)
    Ja jak jem coś wybitnie zakazanego i samodzielnoe to mierzę najpierw po 30 minutach. Jak zjadam to po czymś dietetycznym to raczej po godzinie. Teraz już nie mogę szaleć bo mi pasków zabraknie do soboty ;)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofij
    oczywiscie, ze sos ze słoika :) unikam jedynie słodko-kwasnego, bo w spisie ma duzo cukru

dolne ósemki to nie problem...kilka lat dziasło przebijały (szczekosciski mnie łapały) ale przebiły, a maja wiecej miejsca bo w podstawówce usunełam 2 szóstki, teraz nawet luki nie widac
    na górze scisk
    w ogóle mam mała szczeke (co juz dentystka mówiła ze dziedziczne o bywa), ta ósemka sprawia, ze jedynki az "swedza" od tej ciasnoty, takie dziwne uczucie
    no i ból przy zagryzaniu

Zofiija lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to z kolei mam teraz problem z dziaslem przy górnej osemce bo jak ostatnio byliśmy w kinie to wbil mi się kawaleczek łuski od popcornu. Myślałam, że będę musiała iść do dentysty bo za chiny nie szło tego 3mm kawałka wyjąć ale mężowi w końcu się udało. I teraz mi została dziurka w tym dziasle i jak jem np. chleb z ziarnami to wchodza do tej dziury i nie chcą wyjść :-| mąż co chwilę musi mi grzebać w gębie :-/

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaghetti z sosem ze sloika :-) mieszam sos spaghetti ze slodko kwasnym i zawsze mam w normie :-)
    Co do mierzenia to zwykle mierze po godzinie. Czasem mi sie zdarzylo po 30minutach.
    Kamcia walczcie sami :-) jak sie pogorszy albo pojawi goraczka itp to wtedy do lekarza :-) z przychodni nieraz wieksze dziadostwo mozna przyniesc :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 12:42

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem, kassie, ze te choroby w przychodniach gorsze...zwłaszcza, ze teraz trwa na nie sezon
    zastanawiam się tylko, co znaczy pogorszy? mokry kaszel sam w sobie okropnie brzmi (nawet w porównaniu do suchego)...
    w drugim półroczu odkurzacz u nas uspokajał :) jakoś po roczku byl schowany :) dziś w dwie minuty uspił mi małego :D cud jakiś
    siedze po cichaczu i nasłuchuję czy zakaszle i czy ten kaszel go budzi ;) Bo Piotruś niewyspany to okropny Piotruś ;)

anitka710 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    U mnie dzisiaj na czczo 77. Wczoraj na kolację się nie opanowałam i zjadłam lody i później kanapkę, zmierzyłam cukier po godzinie i mialam 111. A dlaczego Wy mierzycie po 2,5 h? Mi lekarz kazał tylko mierzyć godzinę po ale od momentu kiedy zaczynam jeść. I mówil wlasnie ze juz jak musze coś słodkiego to w tych posiłkach gdzie nie mierze cukru ;)

Ja też mam mierzyć po godzinie ale jak czuję, że coś jest nie tak, zjem coś pierwszy raz, w większej ilości lub zakazanego to mierzę też wcześniej/później. Poza tym biorę duże dawki insuliny przed posiłkami, więc zdarza mi się kontrolować częściej, jak próbuję nowych rzeczy na posiłek, do którego biorę insulinę. Nie chcę dopuścić do niedocukrzenia, co już mi się zdarzyło, bo za dużo insuliny a za mało węglowodanów było na obiad. Wczoraj zmierzyłam, bo jakoś tak dziwnie się czułam - zazwyczaj jak mam wysoki cukier to jest mi tak dziwnie zimno.

Nie wiem czy na wysoki cukier wpłynęło leżenie czy sam posiłek. Cóż, frytki uwielbiam, więc pewnie do końca ciąży jeszcze przetestuję :P

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier po spaghetti: 123 :D
    A przyznam, że zjadłam solidną porcję. Taką naprawdę solidną ;)
    Mięso z indyka, sos spaghetti Łowicz, makaron spaghetti Pastani z Biedronki (100% durum) a na wierzch jeszcze ser żółty bursztyn.

Dziecię mi się dzisiaj strasznie wierci - chyba już się główką w dół kieruje, bo mnie tam tak dziwnie naciska i kopie w innym miejscu niż zwykle.

kamciaelcia, Kassie lubią tę wiadomość

Marysia 08.04.2018 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofiija zazdroszczę! Ja już o makaronie mogę tylko pomarzyć.. Mała porcja a cukier ponad 130. Teraz sos bolognese jadam z kaszami :)

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale bym zjadła spagetti... Ale nie wierzę że mogę. Makaronu to pełnoziarnistego mogę zjeść malutko a zwykły? Bałabym się. W sosie też zawsze cukier... Szkoda mi ale jeszcze chyba poczekam... Zwłaszcza że mój mąż nie tęskni, nie przepada za takimi daniami więc nawet on mnie nie motywuje do próby...
    Ja to jednak znam swoje dziecko... Miałam przeczucie, że jak niendziś to jutro zacznie glucić i mam... I teraz mam dylemat czy ją jutro wysyłać do przedszkola... Szkoda mi żeby coś straciła, szykują występ dla dziadków ale jak się rozłoży to w poniedziałek na ten występ nie pójdzie. No i nie wiem co robić :P

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
‹‹ 1846 1847 1848 1849 1850 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ