X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio a np ryz z sosem i z kurczakiem? :-) zdrowka dla coreczki!
    Bylam dzis u rodzinnego i nie przepisala mi ani jednego opakowania paskow. Ostatnio przepisala mi z laska jedno opakowanie na 30%. Dzisiaj dala mi recepte na jedno opakowanie z odplatnoscia 100% :-D myslalam ze padne jak to zobaczylam. Powiedzialam jej ze przeciez w ciazy z cukrzyca jest 30% to powiedziala ze nie ma to nic do tego. Ze za darmo to maja cukrzycy z insulina i lekami a ja mam tylko diete i jak to ujela jestem ''na obserwacji''. Jak jej powiedzialam ze mierze conajmniej 6razy dziennie i ze opakowanie starcza na tydzien to stwierdzila ze to za duzo tak siw kluc :-) wiec jestem zmuszona kupic bez recepty za 40zl i jakos przetrzymac do 26 bo wtedy mam wizyte u diabet..

anitka710 lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! O ryżu nie pomyślałam :D
    Co za lekarka...
    Stwierdziłam że jutro jej nie wyślę. Zadzwonię tylko żeby zapytać co ją ominie itp. niech się wygrzeje w domu to może szybciej jej przejdzie... No i nie zarazi połowy grupy bo wtedy to by wszystkie zasmarkane przyszły na uroczystość :P

anitka710 lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam sporą porcję lodów bo tak za mną chodziły, zmierzyłam cukier po 35 minutach i mam 109. Czy to nie dziwne?
    A co ile chodzicie do diabetologa?
    Ja bylam w 10 tygodniu w poradni diabetologicznej w szpitalu i kazali dzwonić gdyby nie można cukru unormować ale wszystko ok i jeszcze nie byłam od tamtej pory. Zastanawiam się czy nie iść i nie porozmawiać co i jak.

Asiulka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz co 3 tyg bo wiem, o co chodzi
    w poprzedniej nawet co 2 tyg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za babsko z tej lekarki.. Powinna wystawić bez gadania..

Asiulka ja też byłam tylko u siebie w szpitalu na szkoleniu i mam dzwonić jakby cukry szalały, a tak to na wizytach u gin pokazuje tabelkę z wynikami i to już. Diabetologa mógłbym pewnie prywatnie i niezależnie sobie załatwić, ale skoro wszystko jest ok to odpuściłam.

Na szczęście mój rodzinny skserował sobie wypis ze szpitala z zaleceniami mierzenia i wypisuje recepty bez problemu

• Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój recepty tez mi wypisuje na paski ale nigdy nie sprawdzil mi moich cukrów. W szpitalu powiedzieli mi to samo. Bylas na Karowej ?

Asiulka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    Mój recepty tez mi wypisuje na paski ale nigdy nie sprawdzil mi moich cukrów. W szpitalu powiedzieli mi to samo. Bylas na Karowej ?

Ja od gin recept nie dostaje,bo nie może wystawić ze zniżka.
    Tak, na Karowej :)

• d84 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodzę co 3 tyg do szpitala na Banacha w Wawie i lekarka jest spoko.

Co do spaghetti ja robię sama - na 2 osoby daje puszkę pomidorów do tego cebule, kapary, oliwki trochę cukini i papryki i trochę przyprawy fix z torebki. I mogę zjeść makaronu tego ciemnego z lubelli 70gr - mierzonego na sucho i mam cukry max 125, po ryżu i ziemniakach mi wywala z reguły - choć dziś ziemniaki były ok.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Ja od gin recept nie dostaje,bo nie może wystawić ze zniżka.
    Tak, na Karowej :)

Ja też na Karowej, ale zapisałam się jutro w Medicover na wizyte bo akurat była wolna i zobaczymy. Z tego co wiem to po ciąży też powinna być kontrola a Karowa tego nie skontroluje. Zobaczymy co mi jutro powie ten diabetolog.

Asiulka
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 wrote:
    ja chodzę co 3 tyg do szpitala na Banacha w Wawie i lekarka jest spoko.

Właśnie wydaje mi się, że pomimo cukrów w normie to jednak warto być pod opieką jakiegoś lekarza i porozmawiać czy coś.

Asiulka
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie ja na początku nie miałam insuliny a rodzinny bez problemu wypisał mi receptę że zniżka :-| co za ludzie :-| do gina chodzę prywatnie i też mi wypisuje ze zniżką :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:52

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    Ja też na Karowej, ale zapisałam się jutro w Medicover na wizyte bo akurat była wolna i zobaczymy. Z tego co wiem to po ciąży też powinna być kontrola a Karowa tego nie skontroluje. Zobaczymy co mi jutro powie ten diabetolog.

Niby w klinice mają diabetologow. Generalnie to mam zamiar tam rodzić, wiec może obejma mnie kontrolą.
    Może jutro zadzwonię tam i się zapytam czy bez skierowania można się zapisać do diabetolog żeby się skonsultować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:56

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz zawsze zaleca wizytę za 3 max 4 tygodnie. Tylko zawsze wychodzi tak, że akurat tego dnia go nie ma i odwleka mi się o kolejny tydzień. Ale nie dzieje się nic złego więc nie martwię się że za rzadko. Teraz idę w sobotę. Ciekawe czy coś ciekawego mi powie...
    Odnośnie pasków mój gin ma gest. Jak mi raz odwołali diabetologa to jego poprosiłam o paski bo mi dosłownoe kilku zabraknie. I wypisał 4 paczki :D mogłam troszkę poszaleć ale teraz muszę diabetologa pomęczyć żeby mi więcej wypisał bo 2 paczki na 3 tygodnie (a w rzeczywistości właśnie 4) to jakiś żart...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:57

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Niby w klinice mają diabetologow. Generalnie to mam zamiar tam rodzić, wiec może obejma mnie kontrolą.
    Może jutro zadzwonię tam i się zapytam czy bez skierowania można się zapisać do diabetolog żeby się skonsultować.

Ja też mam plan rodzic na Karowej więc w sumie sama jestem ciekawa jak oni to widzą.

Asiulka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    Ja też mam plan rodzic na Karowej więc w sumie sama jestem ciekawa jak oni to widzą.

Myślę, że nie zostawia nas na lodzie :)
    Dodatkowo od piątku zaczynam cotygodniowe KTG i też mam brać ze sobą wyniki cukrow, więc i tu będą to kontrolować.

• Miła mama Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak zwykle mam do was pytanie :-)

Jestem na insulnie dr kazała mi zwiekszać dawke aż dojde do takiego poziomu że na czczo bedzie 90. I teraz na noc biore 14 jednostek i rano mam raz 91 raz 98 i nie wiem o co chodzi czy coś żle robie czy jeszcze zwiekszać dawkę. Wizyte mam w piatek wiec sie dowiem ale chciałam zapytać jak to jest u was ?

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • Miła mama Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anitka710 wrote:
    Witam :-) ja wczoraj znowu zapomniałam schrupac coś na noc i na czczo 92 :-| chyba zwiększe insulinę o 1 jednostkę :-/ dzisiaj planuje zrobić gołąbki na obiad i ciekawe jak mój cukier na to zareaguje ;-)
    23 stycznia mam wizytę kontrolna w Poznaniu w poradni diabetologicznej, ciekawe co mi powiedzą, na samą myśl że mam tam jechać to mi niedobrze :-|

A powiedz mi jak to jest u Ciebie ? Jak zjesz na późno kolacje to cukier jest mniejszy ? Może tu tkwi moj problem powinnam w nocy jesć :-)

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • d84 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miła Mama zwieksz dawkę o 1j

a o której jesz ostatni posiłek ja ok 22:30 i cukry na czczo mam 85-92i co jakiś czas zwiększam dawkę teraz mam 15j, zaczynałam z 8j.

Asiulka Mi krzywa w 1trym wyszła ok,ale raz z żyły wyszedł mi cukier 98 i potem na glukometrze miałam ponad 90 i tak trafiłam do diab.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela, gdyby rodzinny wypisał Ci skierowanie do diabetologa to mogłabyś pójść na NFZ i mają Cię obowiązek przyjąć w ciągu 7 dni. Ja poszłam z wynikiem krzywej do mojej rodzinnej i wypisała skierowanie bez problemu.
    Asiulka88 wrote:
    Zjadłam sporą porcję lodów bo tak za mną chodziły, zmierzyłam cukier po 35 minutach i mam 109. Czy to nie dziwne?
    A co ile chodzicie do diabetologa?
    Ja bylam w 10 tygodniu w poradni diabetologicznej w szpitalu i kazali dzwonić gdyby nie można cukru unormować ale wszystko ok i jeszcze nie byłam od tamtej pory. Zastanawiam się czy nie iść i nie porozmawiać co i jak.
    Pierwsze 4 wizyty miałam co tydzień, teraz chodzę raz w miesiącu.

U mnie rano 88 i znowu ketony. Coś mnie trafi z tymi ketonami :/

Ale najgorsze jest to, że wczoraj zaliczyłam niedocukrzenie. Zmierzyłam pod wieczór cukier, było 92, więc stwierdziłam, że pójdę jeszcze na krótki spacer z psem i potem zjem kolację. Wracam po 15 minutach, mierzę a tam 65. Zjadłam szybko kolację bez podania insuliny, za to ze sporą ilością węglowodanów, mierzę po 20 minutach a tu 55... No to poszedł w ruch krem czekoladowy i potem lody. Pierwszy raz od diagnozy zjadłam lody :P

Martwią mnie takie gwałtowne spadki cukru. Moje spacery z psem trudno nazwać dynamicznymi, bo my się raczej tak wleczemy noga za nogą, powoli. Jak mam wysoki cukier, to nawet szybkim spacerem trudno mi go zbić i tutaj tak szybko poleciało.

Jakie są konsekwencje takich niedocukrzeń dla dziecka?

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Niewiem cdlaczego moja rodzinna robi takie problemy :-/ gina pytalam 2razy to powiedzial ze mam isc do rodzinnego. Ide do rodzinnego to mi mowi ze nie mam znizki i tylko bylam tam niepotrzebnie wsrod tych chorobsk :-/
    Dzisiaj bylam w laboratorium zrobic badania do diabetologa. W moczu wyszly mi znowu niewielkie ilosci cukru na pasku :-/ a na czczo 89/81 - zobaczymmy jak z zyly wyjdzie.
    Lyanna a nie czujesz sie zle o slabo przy takim spadku? Ja wczoraj na spacerze z synkiem zjadlam knoppersa a po 1,5h czulamsie slabo i zmoerzylam cukier i bylo 73. Juz to odczuwalam.
    A do diabet chodzilam co miesiac. Teraz pierwszy raz mam przerwe 2miesiace i stad mam ten problem z paskami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 07:56

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
‹‹ 1847 1848 1849 1850 1851 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ