Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio a np ryz z sosem i z kurczakiem? :-) zdrowka dla coreczki!
    Bylam dzis u rodzinnego i nie przepisala mi ani jednego opakowania paskow. Ostatnio przepisala mi z laska jedno opakowanie na 30%. Dzisiaj dala mi recepte na jedno opakowanie z odplatnoscia 100% :-D myslalam ze padne jak to zobaczylam. Powiedzialam jej ze przeciez w ciazy z cukrzyca jest 30% to powiedziala ze nie ma to nic do tego. Ze za darmo to maja cukrzycy z insulina i lekami a ja mam tylko diete i jak to ujela jestem ''na obserwacji''. Jak jej powiedzialam ze mierze conajmniej 6razy dziennie i ze opakowanie starcza na tydzien to stwierdzila ze to za duzo tak siw kluc :-) wiec jestem zmuszona kupic bez recepty za 40zl i jakos przetrzymac do 26 bo wtedy mam wizyte u diabet..

anitka710 lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! O ryżu nie pomyślałam :D
    Co za lekarka...
    Stwierdziłam że jutro jej nie wyślę. Zadzwonię tylko żeby zapytać co ją ominie itp. niech się wygrzeje w domu to może szybciej jej przejdzie... No i nie zarazi połowy grupy bo wtedy to by wszystkie zasmarkane przyszły na uroczystość :P

anitka710 lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam sporą porcję lodów bo tak za mną chodziły, zmierzyłam cukier po 35 minutach i mam 109. Czy to nie dziwne?
    A co ile chodzicie do diabetologa?
    Ja bylam w 10 tygodniu w poradni diabetologicznej w szpitalu i kazali dzwonić gdyby nie można cukru unormować ale wszystko ok i jeszcze nie byłam od tamtej pory. Zastanawiam się czy nie iść i nie porozmawiać co i jak.

Asiulka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz co 3 tyg bo wiem, o co chodzi
    w poprzedniej nawet co 2 tyg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za babsko z tej lekarki.. Powinna wystawić bez gadania..

Asiulka ja też byłam tylko u siebie w szpitalu na szkoleniu i mam dzwonić jakby cukry szalały, a tak to na wizytach u gin pokazuje tabelkę z wynikami i to już. Diabetologa mógłbym pewnie prywatnie i niezależnie sobie załatwić, ale skoro wszystko jest ok to odpuściłam.

Na szczęście mój rodzinny skserował sobie wypis ze szpitala z zaleceniami mierzenia i wypisuje recepty bez problemu

• Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój recepty tez mi wypisuje na paski ale nigdy nie sprawdzil mi moich cukrów. W szpitalu powiedzieli mi to samo. Bylas na Karowej ?

Asiulka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    Mój recepty tez mi wypisuje na paski ale nigdy nie sprawdzil mi moich cukrów. W szpitalu powiedzieli mi to samo. Bylas na Karowej ?

Ja od gin recept nie dostaje,bo nie może wystawić ze zniżka.
    Tak, na Karowej :)

• d84 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodzę co 3 tyg do szpitala na Banacha w Wawie i lekarka jest spoko.

Co do spaghetti ja robię sama - na 2 osoby daje puszkę pomidorów do tego cebule, kapary, oliwki trochę cukini i papryki i trochę przyprawy fix z torebki. I mogę zjeść makaronu tego ciemnego z lubelli 70gr - mierzonego na sucho i mam cukry max 125, po ryżu i ziemniakach mi wywala z reguły - choć dziś ziemniaki były ok.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Ja od gin recept nie dostaje,bo nie może wystawić ze zniżka.
    Tak, na Karowej :)

Ja też na Karowej, ale zapisałam się jutro w Medicover na wizyte bo akurat była wolna i zobaczymy. Z tego co wiem to po ciąży też powinna być kontrola a Karowa tego nie skontroluje. Zobaczymy co mi jutro powie ten diabetolog.

Asiulka
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 wrote:
    ja chodzę co 3 tyg do szpitala na Banacha w Wawie i lekarka jest spoko.

Właśnie wydaje mi się, że pomimo cukrów w normie to jednak warto być pod opieką jakiegoś lekarza i porozmawiać czy coś.

Asiulka
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie ja na początku nie miałam insuliny a rodzinny bez problemu wypisał mi receptę że zniżka :-| co za ludzie :-| do gina chodzę prywatnie i też mi wypisuje ze zniżką :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:52

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    Ja też na Karowej, ale zapisałam się jutro w Medicover na wizyte bo akurat była wolna i zobaczymy. Z tego co wiem to po ciąży też powinna być kontrola a Karowa tego nie skontroluje. Zobaczymy co mi jutro powie ten diabetolog.

Niby w klinice mają diabetologow. Generalnie to mam zamiar tam rodzić, wiec może obejma mnie kontrolą.
    Może jutro zadzwonię tam i się zapytam czy bez skierowania można się zapisać do diabetolog żeby się skonsultować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:56

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz zawsze zaleca wizytę za 3 max 4 tygodnie. Tylko zawsze wychodzi tak, że akurat tego dnia go nie ma i odwleka mi się o kolejny tydzień. Ale nie dzieje się nic złego więc nie martwię się że za rzadko. Teraz idę w sobotę. Ciekawe czy coś ciekawego mi powie...
    Odnośnie pasków mój gin ma gest. Jak mi raz odwołali diabetologa to jego poprosiłam o paski bo mi dosłownoe kilku zabraknie. I wypisał 4 paczki :D mogłam troszkę poszaleć ale teraz muszę diabetologa pomęczyć żeby mi więcej wypisał bo 2 paczki na 3 tygodnie (a w rzeczywistości właśnie 4) to jakiś żart...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:57

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Niby w klinice mają diabetologow. Generalnie to mam zamiar tam rodzić, wiec może obejma mnie kontrolą.
    Może jutro zadzwonię tam i się zapytam czy bez skierowania można się zapisać do diabetolog żeby się skonsultować.

Ja też mam plan rodzic na Karowej więc w sumie sama jestem ciekawa jak oni to widzą.

Asiulka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka88 wrote:
    Ja też mam plan rodzic na Karowej więc w sumie sama jestem ciekawa jak oni to widzą.

Myślę, że nie zostawia nas na lodzie :)
    Dodatkowo od piątku zaczynam cotygodniowe KTG i też mam brać ze sobą wyniki cukrow, więc i tu będą to kontrolować.

• Miła mama Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak zwykle mam do was pytanie :-)

Jestem na insulnie dr kazała mi zwiekszać dawke aż dojde do takiego poziomu że na czczo bedzie 90. I teraz na noc biore 14 jednostek i rano mam raz 91 raz 98 i nie wiem o co chodzi czy coś żle robie czy jeszcze zwiekszać dawkę. Wizyte mam w piatek wiec sie dowiem ale chciałam zapytać jak to jest u was ?

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • Miła mama Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anitka710 wrote:
    Witam :-) ja wczoraj znowu zapomniałam schrupac coś na noc i na czczo 92 :-| chyba zwiększe insulinę o 1 jednostkę :-/ dzisiaj planuje zrobić gołąbki na obiad i ciekawe jak mój cukier na to zareaguje ;-)
    23 stycznia mam wizytę kontrolna w Poznaniu w poradni diabetologicznej, ciekawe co mi powiedzą, na samą myśl że mam tam jechać to mi niedobrze :-|

A powiedz mi jak to jest u Ciebie ? Jak zjesz na późno kolacje to cukier jest mniejszy ? Może tu tkwi moj problem powinnam w nocy jesć :-)

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • d84 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miła Mama zwieksz dawkę o 1j

a o której jesz ostatni posiłek ja ok 22:30 i cukry na czczo mam 85-92i co jakiś czas zwiększam dawkę teraz mam 15j, zaczynałam z 8j.

Asiulka Mi krzywa w 1trym wyszła ok,ale raz z żyły wyszedł mi cukier 98 i potem na glukometrze miałam ponad 90 i tak trafiłam do diab.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela, gdyby rodzinny wypisał Ci skierowanie do diabetologa to mogłabyś pójść na NFZ i mają Cię obowiązek przyjąć w ciągu 7 dni. Ja poszłam z wynikiem krzywej do mojej rodzinnej i wypisała skierowanie bez problemu.
    Asiulka88 wrote:
    Zjadłam sporą porcję lodów bo tak za mną chodziły, zmierzyłam cukier po 35 minutach i mam 109. Czy to nie dziwne?
    A co ile chodzicie do diabetologa?
    Ja bylam w 10 tygodniu w poradni diabetologicznej w szpitalu i kazali dzwonić gdyby nie można cukru unormować ale wszystko ok i jeszcze nie byłam od tamtej pory. Zastanawiam się czy nie iść i nie porozmawiać co i jak.
    Pierwsze 4 wizyty miałam co tydzień, teraz chodzę raz w miesiącu.

U mnie rano 88 i znowu ketony. Coś mnie trafi z tymi ketonami :/

Ale najgorsze jest to, że wczoraj zaliczyłam niedocukrzenie. Zmierzyłam pod wieczór cukier, było 92, więc stwierdziłam, że pójdę jeszcze na krótki spacer z psem i potem zjem kolację. Wracam po 15 minutach, mierzę a tam 65. Zjadłam szybko kolację bez podania insuliny, za to ze sporą ilością węglowodanów, mierzę po 20 minutach a tu 55... No to poszedł w ruch krem czekoladowy i potem lody. Pierwszy raz od diagnozy zjadłam lody :P

Martwią mnie takie gwałtowne spadki cukru. Moje spacery z psem trudno nazwać dynamicznymi, bo my się raczej tak wleczemy noga za nogą, powoli. Jak mam wysoki cukier, to nawet szybkim spacerem trudno mi go zbić i tutaj tak szybko poleciało.

Jakie są konsekwencje takich niedocukrzeń dla dziecka?

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Niewiem cdlaczego moja rodzinna robi takie problemy :-/ gina pytalam 2razy to powiedzial ze mam isc do rodzinnego. Ide do rodzinnego to mi mowi ze nie mam znizki i tylko bylam tam niepotrzebnie wsrod tych chorobsk :-/
    Dzisiaj bylam w laboratorium zrobic badania do diabetologa. W moczu wyszly mi znowu niewielkie ilosci cukru na pasku :-/ a na czczo 89/81 - zobaczymmy jak z zyly wyjdzie.
    Lyanna a nie czujesz sie zle o slabo przy takim spadku? Ja wczoraj na spacerze z synkiem zjadlam knoppersa a po 1,5h czulamsie slabo i zmoerzylam cukier i bylo 73. Juz to odczuwalam.
    A do diabet chodzilam co miesiac. Teraz pierwszy raz mam przerwe 2miesiace i stad mam ten problem z paskami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 07:56

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
‹‹ 1847 1848 1849 1850 1851 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie witaminy warto suplementować w ciąży?

Ciąża to okres, w którym organizm kobiety potrzebuje zwiększonej ilości składników odżywczych. Właściwa suplementacja witamin wspiera rozwój dziecka i chroni zdrowie przyszłej mamy. Zanim jednak sięgniemy po jakiekolwiek preparaty, konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, który dobierze suplementację dostosowaną do indywidualnych potrzeb.

CZYTAJ WIĘCEJ