Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kazio a np ryz z sosem i z kurczakiem?
zdrowka dla coreczki!
Bylam dzis u rodzinnego i nie przepisala mi ani jednego opakowania paskow. Ostatnio przepisala mi z laska jedno opakowanie na 30%. Dzisiaj dala mi recepte na jedno opakowanie z odplatnoscia 100%myslalam ze padne jak to zobaczylam. Powiedzialam jej ze przeciez w ciazy z cukrzyca jest 30% to powiedziala ze nie ma to nic do tego. Ze za darmo to maja cukrzycy z insulina i lekami a ja mam tylko diete i jak to ujela jestem ''na obserwacji''. Jak jej powiedzialam ze mierze conajmniej 6razy dziennie i ze opakowanie starcza na tydzien to stwierdzila ze to za duzo tak siw kluc
wiec jestem zmuszona kupic bez recepty za 40zl i jakos przetrzymac do 26 bo wtedy mam wizyte u diabet..
anitka710 lubi tę wiadomość
-
O! O ryżu nie pomyślałam
Co za lekarka...
Stwierdziłam że jutro jej nie wyślę. Zadzwonię tylko żeby zapytać co ją ominie itp. niech się wygrzeje w domu to może szybciej jej przejdzie... No i nie zarazi połowy grupy bo wtedy to by wszystkie zasmarkane przyszły na uroczystośćanitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Zjadłam sporą porcję lodów bo tak za mną chodziły, zmierzyłam cukier po 35 minutach i mam 109. Czy to nie dziwne?
A co ile chodzicie do diabetologa?
Ja bylam w 10 tygodniu w poradni diabetologicznej w szpitalu i kazali dzwonić gdyby nie można cukru unormować ale wszystko ok i jeszcze nie byłam od tamtej pory. Zastanawiam się czy nie iść i nie porozmawiać co i jak.Asiulka
-
nick nieaktualnyCo za babsko z tej lekarki.. Powinna wystawić bez gadania..
Asiulka ja też byłam tylko u siebie w szpitalu na szkoleniu i mam dzwonić jakby cukry szalały, a tak to na wizytach u gin pokazuje tabelkę z wynikami i to już. Diabetologa mógłbym pewnie prywatnie i niezależnie sobie załatwić, ale skoro wszystko jest ok to odpuściłam.
Na szczęście mój rodzinny skserował sobie wypis ze szpitala z zaleceniami mierzenia i wypisuje recepty bez problemu -
nick nieaktualny
-
ja chodzę co 3 tyg do szpitala na Banacha w Wawie i lekarka jest spoko.
Co do spaghetti ja robię sama - na 2 osoby daje puszkę pomidorów do tego cebule, kapary, oliwki trochę cukini i papryki i trochę przyprawy fix z torebki. I mogę zjeść makaronu tego ciemnego z lubelli 70gr - mierzonego na sucho i mam cukry max 125, po ryżu i ziemniakach mi wywala z reguły - choć dziś ziemniaki były ok.17/2/2016 B
11/3/2018 I -
AnnaIzabela wrote:Ja od gin recept nie dostaje,bo nie może wystawić ze zniżka.
Tak, na Karowej
Ja też na Karowej, ale zapisałam się jutro w Medicover na wizyte bo akurat była wolna i zobaczymy. Z tego co wiem to po ciąży też powinna być kontrola a Karowa tego nie skontroluje. Zobaczymy co mi jutro powie ten diabetolog.Asiulka
-
Kassie ja na początku nie miałam insuliny a rodzinny bez problemu wypisał mi receptę że zniżka
co za ludzie
do gina chodzę prywatnie i też mi wypisuje ze zniżką
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:52
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
nick nieaktualnyAsiulka88 wrote:Ja też na Karowej, ale zapisałam się jutro w Medicover na wizyte bo akurat była wolna i zobaczymy. Z tego co wiem to po ciąży też powinna być kontrola a Karowa tego nie skontroluje. Zobaczymy co mi jutro powie ten diabetolog.
Niby w klinice mają diabetologow. Generalnie to mam zamiar tam rodzić, wiec może obejma mnie kontrolą.
Może jutro zadzwonię tam i się zapytam czy bez skierowania można się zapisać do diabetolog żeby się skonsultować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:56
-
Mi lekarz zawsze zaleca wizytę za 3 max 4 tygodnie. Tylko zawsze wychodzi tak, że akurat tego dnia go nie ma i odwleka mi się o kolejny tydzień. Ale nie dzieje się nic złego więc nie martwię się że za rzadko. Teraz idę w sobotę. Ciekawe czy coś ciekawego mi powie...
Odnośnie pasków mój gin ma gest. Jak mi raz odwołali diabetologa to jego poprosiłam o paski bo mi dosłownoe kilku zabraknie. I wypisał 4 paczkimogłam troszkę poszaleć ale teraz muszę diabetologa pomęczyć żeby mi więcej wypisał bo 2 paczki na 3 tygodnie (a w rzeczywistości właśnie 4) to jakiś żart...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:57
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
AnnaIzabela wrote:Niby w klinice mają diabetologow. Generalnie to mam zamiar tam rodzić, wiec może obejma mnie kontrolą.
Może jutro zadzwonię tam i się zapytam czy bez skierowania można się zapisać do diabetolog żeby się skonsultować.
Ja też mam plan rodzic na Karowej więc w sumie sama jestem ciekawa jak oni to widzą.Asiulka
-
nick nieaktualnyAsiulka88 wrote:Ja też mam plan rodzic na Karowej więc w sumie sama jestem ciekawa jak oni to widzą.
Myślę, że nie zostawia nas na lodzie
Dodatkowo od piątku zaczynam cotygodniowe KTG i też mam brać ze sobą wyniki cukrow, więc i tu będą to kontrolować. -
jak zwykle mam do was pytanie
Jestem na insulnie dr kazała mi zwiekszać dawke aż dojde do takiego poziomu że na czczo bedzie 90. I teraz na noc biore 14 jednostek i rano mam raz 91 raz 98 i nie wiem o co chodzi czy coś żle robie czy jeszcze zwiekszać dawkę. Wizyte mam w piatek wiec sie dowiem ale chciałam zapytać jak to jest u was ?
t
Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017 -
anitka710 wrote:Witam
ja wczoraj znowu zapomniałam schrupac coś na noc i na czczo 92
chyba zwiększe insulinę o 1 jednostkę
dzisiaj planuje zrobić gołąbki na obiad i ciekawe jak mój cukier na to zareaguje
23 stycznia mam wizytę kontrolna w Poznaniu w poradni diabetologicznej, ciekawe co mi powiedzą, na samą myśl że mam tam jechać to mi niedobrze
A powiedz mi jak to jest u Ciebie ? Jak zjesz na późno kolacje to cukier jest mniejszy ? Może tu tkwi moj problem powinnam w nocy jesć
t
Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017 -
Miła Mama zwieksz dawkę o 1j
a o której jesz ostatni posiłek ja ok 22:30 i cukry na czczo mam 85-92i co jakiś czas zwiększam dawkę teraz mam 15j, zaczynałam z 8j.
Asiulka Mi krzywa w 1trym wyszła ok,ale raz z żyły wyszedł mi cukier 98 i potem na glukometrze miałam ponad 90 i tak trafiłam do diab.17/2/2016 B
11/3/2018 I -
AnnaIzabela, gdyby rodzinny wypisał Ci skierowanie do diabetologa to mogłabyś pójść na NFZ i mają Cię obowiązek przyjąć w ciągu 7 dni. Ja poszłam z wynikiem krzywej do mojej rodzinnej i wypisała skierowanie bez problemu.
Asiulka88 wrote:Zjadłam sporą porcję lodów bo tak za mną chodziły, zmierzyłam cukier po 35 minutach i mam 109. Czy to nie dziwne?
A co ile chodzicie do diabetologa?
Ja bylam w 10 tygodniu w poradni diabetologicznej w szpitalu i kazali dzwonić gdyby nie można cukru unormować ale wszystko ok i jeszcze nie byłam od tamtej pory. Zastanawiam się czy nie iść i nie porozmawiać co i jak.
U mnie rano 88 i znowu ketony. Coś mnie trafi z tymi ketonami
Ale najgorsze jest to, że wczoraj zaliczyłam niedocukrzenie. Zmierzyłam pod wieczór cukier, było 92, więc stwierdziłam, że pójdę jeszcze na krótki spacer z psem i potem zjem kolację. Wracam po 15 minutach, mierzę a tam 65. Zjadłam szybko kolację bez podania insuliny, za to ze sporą ilością węglowodanów, mierzę po 20 minutach a tu 55... No to poszedł w ruch krem czekoladowy i potem lody. Pierwszy raz od diagnozy zjadłam lody
Martwią mnie takie gwałtowne spadki cukru. Moje spacery z psem trudno nazwać dynamicznymi, bo my się raczej tak wleczemy noga za nogą, powoli. Jak mam wysoki cukier, to nawet szybkim spacerem trudno mi go zbić i tutaj tak szybko poleciało.
Jakie są konsekwencje takich niedocukrzeń dla dziecka?
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Hej. Niewiem cdlaczego moja rodzinna robi takie problemy
gina pytalam 2razy to powiedzial ze mam isc do rodzinnego. Ide do rodzinnego to mi mowi ze nie mam znizki i tylko bylam tam niepotrzebnie wsrod tych chorobsk
Dzisiaj bylam w laboratorium zrobic badania do diabetologa. W moczu wyszly mi znowu niewielkie ilosci cukru na paskua na czczo 89/81 - zobaczymmy jak z zyly wyjdzie.
Lyanna a nie czujesz sie zle o slabo przy takim spadku? Ja wczoraj na spacerze z synkiem zjadlam knoppersa a po 1,5h czulamsie slabo i zmoerzylam cukier i bylo 73. Juz to odczuwalam.
A do diabet chodzilam co miesiac. Teraz pierwszy raz mam przerwe 2miesiace i stad mam ten problem z paskamiWiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 07:56