X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • d84 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie szlak trafił w aptece wczoraj dałam im receptę, żeby mi insuliny zamówili, dziś idę odebrać to oni nie wiedza czy mogą mi po ryczałcie sprzedać bo nie mam dawkowania na recepcie wpisanego!!! Ostatnio miałam tak samo wypisana i problemu nie było, mówię dodatkowo, że jestem w ciąży i sama zmieniam dawkę to jak lekarz ma mi wypisać stałą?? Dzwonili do jakiegoś kierownika, który oczywiście nie odebrał i jutro tam musze iść, jak mi nie dadza to niech się za przeproszeniem je*****

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jem ok 22:30 a insulinę biorę ok
    23:30, ok 24 spać

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sami nie wiedzą w aptekach (czy u lekarzy) co i jak sie należy

Kassie lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam stałego harmonogramu. Tzn jak młoda chodzi do przedszkola to np o 21.30 jem kolację i po pomiarze idę spać, wstaję o 6 na pomiar, euthyrox i siku, o 7 śniadanie, o 8 pomiar, o 9 żelazo i o 10 kolejny posiłek. Ale jak młoda zostaje w domu (jak dzisiaj) to ostatni posiłek zjadam po 22 i rytuał zaczynam jak ona się obudzi. Czyli nie zawsze mierzę o tej samej porze. Na początku może próbowałam jeść o konkretnych godzinaxh ale to było frustrujące i niewykonalne. W ciągu dnia raczej jem co 2,5 godziny oprócz tych nieszczęsnych przerw z żelazem. Wnerwia mnie ono bo mi wydłuża przerwy i przez to bywam głodna...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Miła mama Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakie wy jesteście aktywne :-) od wczoraj musiałam nadrobić dwie strony :-)
    ja mierze jak wstanę a wstaje rożnie o 8 lub 9 też się zastanawiałam czy powinnam o jednej porze ale dr mi powiedziała że nie trzeba nastawiać budzika żeby zmierzyć cukier.

Ja biorę insuline przed kolacj 4 j .
    i jak ide spac to mam w łóżku insuline i wtedy podaje przed samiutkim spaniem.

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 ja kiedys (jeszcze na poczatku ''przygody'' z cukrzyca) dostalam recepte na 4opakowania paskow na ryczalt od diabetologa. Poszlam do apteki ale tam nie mieli na stanie tylu opakowan ale w innej aptece z ich sieci mieli te 4opakowania. Poszlam do tej drugiej apteki a tam farmaceutka wydala mi tylko 2opakowania i do dzisiaj niewiem czemu w jednej aptece wydaja mi normalnie 4 a w tamtej 2 bo ze nie moze wiecej :-) takze juz do tamtej apteki nie chodze :-)

anitka710 lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj zaszalalam z kolacja :-D roladki z ciasta francuskiego z ketchupem, szynka, pieczarkami i serem :-D po godzinie 129 ;-)

Kassie, kamciaelcia, AnnaIzabela, Kazio14 lubią tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj na obiad wielki talerz fasolki po bretońsku produkcji mojej mamy, cukier po godzinie 122 :) Mam jeszcze zapas na jutro.
    Potem testowałam lody czekoladowe Grycan (150ml) i cukier poniżej 100. Uwielbiam je i pomagają mi na zgagę :P Czyli dwa w jednym - radość z jedzenia i brak zgagi.

AnnaIzabela, Kassie, kamciaelcia, anitka710, Kazio14 lubią tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam zazdroszczę! Ja dziś kasza z sosem pomidorowym (sos z przecieru, bez cukru, doprawiony przeze mnie ziolami..) i pulpetami z indyka + surówka z kiszonej kapusty i cukier 124 :/

Raz jadłam sorbet truskawkowy i ponad 130 więc nawet nie próbuje dalej.. a tak mi się marzą lody, zwłaszcza czekoladowe!

Dobrze, że chociaż popcorn mogę zjeść (112 z 98 po h)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna ale bym zjadla fasolke po bretonsku :D jakos od kiedy zdiagnozowana mam cukrzyce to nie mam odwagi do fasoli, sama niewiem czemu :-) jedyny raz to byla wigilia. Chyba musze sprobowac :-)
    AnnaIzabela gdzies kiedys czytalam ze nieraz w sorbetach jest wiecej cukru niz w zwyklych lodach np smietankowych. Im bardziej kwasny owoc tym wiecej cukru musza dolozyc zeby bylo slodkie i smaczne :-) tyłku zeby nie bylo ze Cie namawiam do zlego :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 21:35

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna ja mam słoik fasolki w lodówce i też się boję otworzyć i spróbować :)

Kassie może i masz rację z tym sorbetem, zwłaszcza, że nie wyglądał nawet jak sorbet, ale chyba już wytrzymam do końca :) potem to wszystko będzie smakować kilka razy lepiej :D

A wiecie jak bigos? Też mam zamrozony i nie mam odwagi zjeść :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 21:48

Kassie lubi tę wiadomość

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś królował schabowy z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem :) po godzinie 114.
    Namówiłam męża i będziemy robić spagetti :D
    Jejku ja uwielbiam lody czekoladowe z kawałkami czekolady z lidla. Ale są tak słodkie że bym się chyba nie odważyła... Jakoś dam radę.
    AnnaIzabela wg mnie bigos bez stresu. Kiszona kapista to samo dobre a ewentualny tłuszczyk spowolni wchłanianie. Ja po bigosie mam zawsze świetne cukry :)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bigos jadłam raz i cukier był w porządku. Sama nie robię, mieliśmy zamrożony od teściów z mieszanej kapusty kiszonej i słodkiej. Wiem, że mama planuje zrobić w najbliższym czasie i liczę na to, że trochę dostanę ;)

Spaghetii robię z mielonego drobiowego (kurczak+indyk), do tego cebula, pokrojona papryka i pomidory. Jeśli warzywa puszczą za mało wody, to trochę dolewam. Niestety sosy ze słoika i koncentrat/przecier pomidorowy wywalały mi cukier (a same pomidory nie). No i do tego max 150g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego.

Mogę się jeszcze pochwalić, że wczoraj upiekłam sernik z przepisu od AnnaIzabela :) Tylko następnym razem też użyję sera z wiaderka zamiast zwykłego - konsystencja trochę mi nie odpowiada. Ale wyszedł smaczny i został już tylko mały kawałeczek. No i robi się go ekspresowo :)

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela bigos zajadam normalnoe :-) a tez sie balam. To jedyne co moglabym jesc caly czas :-) robilam ostatnio i mialam na 2dni na obiad i jeszcze xo zamrazarki mi troche zostalo to bede miec jak mnie najdzie ochota.
    Lodow nie probuje-czekam az irodze :-P za niedlugo tlusty czwartek i juz mysle jak ten dzien ugryzc bo paczka tradycyjnego napewno nie tkne :-)
    Lyanna a ten sernik slodki jest? Bo jakbym piekla to niewiem czy maaz bedzie jadl jak bedzie gorzki :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jest słodki, następnym razem dałabym trochę więcej ksylitolu. Może inaczej też by było z serem z wiaderka. Mężowi smakuje (chyba się już przyzwyczaił do niesłodkich ciast) ale jak dałam do spróbowania mamie, to powiedziała że dla niej nie bardzo, bo za mało słodki.

U mnie z rana cukier 86, a ketonów zapomniałam sprawdzić.

Kassie, też się zastanawiam co tu zrobić w tłusty czwartek... Pączków do tej pory nie próbowałam, bo obawiam się, że cukier by mocno poszybował w górę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 07:36

Kassie lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja się witam z niestety 92 przy 7j.. ale mogłam zaliczyć spadek cukru bo po kolacji miałam 90, a na nocny zjadłam mała kanapkę. Nic to, sprawdzimy też dziś..

Co do sernika, to ja daje tak niecałe pół szklanki ksylitolu i dla mnie jest słodki, nawet mój chłopak zjada :) ale ja z kolei nie próbowałam z sera w kostce :) ten mój wychodzi mega kremowy i wilgotny :)

Ja swego czasu próbowałam faworki i cukier był spoko, więc chyba to mi zostanie na tłusty czwartek, pączków też nie będę próbować, za duże ryzyko, zwłaszcza, że nie mogę spacerować żeby to spalić..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie 81 bez ketonów więc świetnie, zwłaszcza, że noc nie przespana jak nalezy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie 3 dzień z rzędu z rana 77 :)
    Byłam wczoraj u diabetolog. Jednak się skusilam mimo, że na Karowej mówili, żeby tylko dzownic jak coś się będzie działo. Dostałam receptę na te paski do Ketonow. Wczoraj jak wróciłam od lekarza to zbyt długo nie jadłam i tak źle się czułam, że resztę dnia przespalam chyba spadł mi za bardzo cukier. :(

Uwielbiam serniki!!! :)

AnnaIzabela, anitka710 lubią tę wiadomość

Asiulka
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! 84 i +/-...
    Ja pączka nie tknę po tym ostatnim wyskoku... Może zrobię faworki ze swojej mąki chociaż nigdy nie robiłam i nie wiem czy by wyszły... A może spróbować zwykłe ze sklepu? Tylko tam sypią tonę pudru to też słabo. Tego dnia zakopię się pod kocem i nie wstanę :P

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Hej! 84 i +/-...
    Ja pączka nie tknę po tym ostatnim wyskoku... Może zrobię faworki ze swojej mąki chociaż nigdy nie robiłam i nie wiem czy by wyszły... A może spróbować zwykłe ze sklepu? Tylko tam sypią tonę pudru to też słabo. Tego dnia zakopię się pod kocem i nie wstanę :P

Kazio u mnie było dobrze właśnie po kilku sklepowych :)

Oj dziś będą cyrki z cukrem.. Byłam taka głodna po tej nocy, że zjadłam kromkę normalnego żytniego chleba, a nie chrupkiego i cukier 127.. paranoja

‹‹ 1849 1850 1851 1852 1853 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ