X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carisma
    zaviskam kciuki i czekam na dobre wiesci

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carisma tez trzymam kciuki :-)
    Swoja droga ciekawe jak to u mnie bedzie wygladac jesli dotrwam do 40tc-czy dostane skierowanie do szpitala itd. Chcialabym zeby wszystko normalnie sie zaczelo a nie siedziec w szpitalu np tydzien niepotrzebnie..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carisma, z tym wywolywaniem to ja sie w szkole rodzenia nasluchalam. Bez sensu takie gadanie i straszenie. Bedzie dobrze. Jak wszystko ok z lozyskiem i dzieckiem, to moze poczekaja az sie zacznie samo. Powodzenia!
    Ja jestem pewna, ze u mnie się do tp nic nie wydarzy, dzisiaj miałam wizytę i wszystko zamknięte, skurczów żadnych na ktg.
    Kassie, ja też do końca nie wiem, w czwartek będę znowu na ktg, to poproszę już o skierowanie na tp, bo nie wiem czy jak nie ma akcji to przyjmują bez skierowania tylko na podstawie tego, że jest cukrzyca, czy skierowanie jest konieczne? Wiem, ze i tak mogą mnie odesłać, jeśli lekarz na IP stwierdzi, że mogę poczekać, ale przynajmniej powiedzą mi może kiedy mam się zgłosić.
    Na Święta nic nie robię, idziemy do siostry, będę 1,5 tygodnia przed porodem, zjem co dadzą :)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    machirude nigdy nie mow nigdy :-) ja w pierwszej ciazy mialam niby problemy z szyjka a potem do 39tygodnia wszystko pozamykane, zadnych skurczy. Wzielo mnie nagle i poszlo :-) a dopiero 38tygodni za Toba :-)
    A teraz nawet ani jednego ktg nie mialam mimo cukrzycy.. Wizyte mam 4.04 to wtedy moze cos wiecej sie dowiem :-)
    U mnie dzis 79
    A wogole to noce mam straszne :-( spie w rogalu a jest mi bardzo nie wygodnie. Co chwile sie przewracam z boku na bok. I wszystko mnie boli. Dzisiaj znowu siedzialam na lozku :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 08:29

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już marzę, żeby się coś ruszyło. Termin na czwartek :D Ja będzie cisza, to mam iść w piątek na KTG, a po świętach się do szpitala zgłosić. U mnie w szpitalu jest podobno tak, że jak już przyjdziesz po terminie, to Cię zatrzymują, nawet jak się nic nie dzieje.

Dzisiaj myję podłogi, ale nie na kolanach, to nie wiem czy zadziała ;)

A na święta nic nie szykuję, bo jak się Dzidzia nie bujnie, to i tak będziemy objadać rodziców :D

Marysia 08.04.2018 <3
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po swietach moglabym juz rodzic :-P
    Zofija u mnie wlasnie niewiem jak jest ale na grupie na fb jedna dziewczyna z cukrzyca ciazowa spedzila w szpitalu 2tygodnie (od 40tc) i dopiero urodzila. Nic nie wywolywali wczesniej mimo cukrzycy. Tego sie obawiam najbardziej (lezec tam niepotrzebnie + rozlaka z synkiem).

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dziewczyny owsianka gotowana na mleku mi nie służy:( 151:(

Zakochana mama2
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama, no u mnie też takie śniadania zdecydowanie odpadają, owsianka, jaglanka, moze dlatego że to jednak mocno rozgotowane jest, bo już np. jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi albo gryczanymi i owocami do tego na drugie śniadanie jak najbardziej.

Mi właśnie moja ginekolog od cukrzycy napisała, że do szpitala po skończonym 39 tygodniu się zgłosić.

Ja akurat dzisiaj sobie pospalam do 10 :| z przerwą na zmierzenie cukru i tabletki. Ale też mi juz ciezko się przewraca na drugi bok w nocy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 15:25

• AmVormittag Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomocy, co jet nie tak? Od tygodnia mam insulinę, de facto ns moja prośbę. Byłam w stanie utrzymać cukry poniżej 140 ale jedząc mikroskopijne porcje jedzenia. W rezultacie nic nie przybieralam na wadze i byłam ciągle głodna, pojawiły się ketony. Mam teraz doraznie insulinę na zasadzie 2jedn przed posiłkiem węglowodanowym i jem w miarę normalnie. Niestety ketony zamiast spadać wystrzeliły w gore. O ile rano na czczo nie mam, to w ciągu dnia pasek testowy Ketodiastic jest purpurowy :-(((( co robię nie tak?

3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals :-D
    f2wlwn15ouce76v4.png
    961l9vvjv4n6peyx.png
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama, spróbuj nie gotować płatków, tylko zalać je gorącym mlekiem lub wodą, przykryć talerzykiem i odczekać parę minut. W wielu miejscach już spotkałam, że gotowane płatki mają wysoki IG, a takie "namoczone" już nie.

Kassie, no właśnie ja też nie wiem, czy mi będą wywoływać, czy tylko czekać i obserwować. Do wtorku jednak jeszcze tydzień, więc mam nadzieję, że mnie bezczynne leżenie ominie i natura zadziała :D

Kassie lubi tę wiadomość

Marysia 08.04.2018 <3

Wysłany: 27 marca 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki za rade. Sprobuje:)

Zakochana mama2
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dzis po pizzy domowej roboty 151 :-/ gdzie zawsze mialam duzo nizszy.. Ostatnio cos za czesto te przekroczenia mi sie zdarzaja po obiadach ehh

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmVormittag, może za długie przerwy między posiłkami, albo jednak za mało węglowodanów w posilkach. Jesz co 3-3,5h zgodnie z zasadami diety cukrzycowej w ciąży?

• Carisma Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    machirude wrote:
    Carisma, z tym wywolywaniem to ja sie w szkole rodzenia nasluchalam. Bez sensu takie gadanie i straszenie. Bedzie dobrze. Jak wszystko ok z lozyskiem i dzieckiem, to moze poczekaja az sie zacznie samo. Powodzenia!

Akurat jeśli chodzi o wywoływanie oksytocyną to mam trzy znajome, które przez to przeszły i twierdzą, że najgorszemu wrogowi tego nie życzą. Oksytocyna wywołała jedynie wielogodzinny niekończący się skurcz przy, którym wyły z bólu, a wszystkie trzy skończyły i tak na cesarce... Twierdzą żebym jak najdłużej walczyla o szansę na naturalny poród jeśli tylko KTG i USG będą bez zarzutu i żebym nie dała się wrobić w wywoływanie "bo tak, bo po co czekać".

Ogólnie to od ponad 2 tygodni mam rozwarcie ok 2cm. I chyba już 2 tygodnie temu po badaniu w szpitalu odszedł mi czop - pewności nie mam, ale tak to wygladało.

Miednica coraz bardziej boli, spojenie łonowe daje o sobie znać, kręgosłup też, pojawiła się śladowa ilość siary.. może poród już za rogiem, tylko niech dadzą mu przyjść..

Mam nadzieję, że nie skupią się tylko na słowie "cukrzyca", ale wysłuchają mnie jak będę im tłumaczyć, że to była raczej kulawa cukrzyczka, która sama zniknęła..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 18:36

• rainbow Znajoma

Wysłany: 28 marca 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ale narobiłyście mi smaka tymi 7daysami i bułeczkami zwykłymi z serem żółtym :) nawet mi to do głowy nie przyszło żeby zapakować do szpitala jakieś smakołyki :) ale mi zostało jeszcze trochę czasu to może bym jeszcze na to wpadła. Teraz już na pewno coś spakuje do torby :)

Mam pytanie... Biorę 9 jednostek insuliny na noc, rano jem konkretne śniadanie ponieważ ta insulina jeszcze działa i cukry są dosyć niskie zwłaszcza jak się zacznie chodzić. Muszę zrobić badania przed wizytą u ginekologa i nie wiem jak to zrobić. Przecież bez śniadania to zaraz mi cukier spadnie jak nie wiem... Jak to jest u Was?

8p3ovfxmjlw4ik6h.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wszystkie badania trzeba robić na czczo?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te badania, do których trzeba być na czczo, robię na czczo, a te do których nie trzeba możesz zrobić po śniadaniu.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi cukier w lab na czczo nie spadł nigdy, wrecz w lab (nawet jeśli jest to 15 minut później niz pomiar w domu) zawsze rosnie :) złości mnie to więc cukru w lab nie badam, jednak chce zaznaczyć ze spadku nie miałam (mimo 6j)

no i post wyżej zastosowałam skrót myslowy z tym pytajnikiem :) przepraszam\bo o to mi chodziło, nieliczne robimy na czczo, bardziej pytanie dotyczyło, jakie badania lekarz zlecił?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 08:36

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 28 marca 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my sie witamy w 36 tyg z wynikiem 94:/ ale chyba za pozno wstalam:) i przerwa 12 godzin

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przerwa 12h u mnie to norma, u mnie 88 , w normie ale wysoko...

zakochana mama, niby jeden miesiąc a ty tak do przodu :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1937 1938 1939 1940 1941 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ