Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Violetta, moim zdaniem masz dość dziwne podejście do cukrzycy. U mnie przed ciążą cukry w porządku, cukier na czczo mieścił się w normie na początku ciąży a potem krzywa i szok! Od razu insulina 4x dziennie. Oczywiście w pewnym sensie masz rację, to fizjologia - hormony, łożysko i mamy cukrzycę. Ale to nie oznacza, że należy bagatelizować cukrzycę ciążową, bo jest niebezpieczna i dla dziecka i dla nas (to nie tylko makrosomia).
Iggi31, u mnie pod koniec też cukry zaczęły szaleć. Musiałam brać więcej insuliny lub rezygnować z jedzenia rzeczy, które wcześniej mi nie szkodziły,
Kazio14 lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
iggi
tak szczerze, budyń to nie jest dietetyczny insulina niepotrzebna
po prostu ścisła dieta z zaciśniętymi zebami...bo rozumiem bić rekordy na kromce chleba z ogórkiem, a po cukrach prostych (laktoza)
dlatego bym nie panikowała, przeciezsama pozwalam sobie na grzeszki...kiedy przekraczam i napiszę że np pierogi...diabetologa to nie dziwi, ni martwi, ja mam nauczke daleko juz nie masz, dasz rade, dla swiętego spokoju ogranicz to, co uchodzi za mało dietetyczne -
Ja dzisiaj powtarzałam krzywą cukrową po połogu
na czczo -88
po 1h - 130
po 2h-60
Pierwsza krzywa wyszła mi bardzo podobnie. Mojej Pani diabetolog nie podoba się ten wynik po 2h.
Tym razem zleciła mi jeszcze insulinę i wyszła 10,3...
Morfologia ładna, TSH też. Nie wiem co myśleć o tych wynikach. Tym bardziej, że w trakcie badania czułam sie ok. Nawet senna się nie zrobiłam.
Dzisiaj słyszałam, że u mnie w mieście urodziło się dziecko o wadze prawie 6kg!!! Matka z wagą 150kg, cukrzyca ciążowa. Dziecko ma wadę serca. Pilnujcie się dziewczyny, bo wydaje mi się, że sytuacja opisana wyżej wynika z zaniedbania.kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Hej wam, słuchajcie jestem już 5 tygodni po porodzie i sobie wczoraj i dziś zmierzyłam cukier na czczo i wczoraj o 7:30 wyszło 101, a dziś o 9:30 96. No i Kirde zastanawiam się czy ma to dziadostwo jeszcze czas żeby się unormowac czy tak już mam i będę mieć.. przekroczenie niewielkie, ale szczerze mówiąc liczylam, że jednak będzie w granicy 80 a nie pod norme..
Dziecko u mnie ciągle na piersi wisi (dosłownie!) I mimo, że mam chwile zwątpienia, że dałabym jej butle i byłby spokój,to aż mi się serce kraje jak pomyślę, że miałabym z tego zrezygnować.. dziś się zwazylysmy i mam już 3850g (urodzona 3170g) -
Oublier
Waga matki o niczym nie swiadczy bo i chudzinki mają cukrzycę
Kontrolowana cukrzyca nie powoduje makrosomii. Ta widocznie mogła nie być zdiagnozowana/kontrolowana...
Cukrzyca może powodować wady. Ale nie musi. Jestem tego przykladem. Rodzac dziecko z wadą serca mam dziesieciokrotnie zwiększone ryzyko wady u kolejnego dziecka i nawet cukrzyca dla kardiologow nie ma znaczenia.
Ibto nie jest tak ze wynik 93 na czczo czy 141 po jedzonku od razu dziecku szkodzą -
Kamcia dziś na wieczór spróbuję banana,może on pomoże z cukrem na czczo.Dziś trochę lepiej,na czczo 94,chciałabym widzieć w końcu chociaż te 90.
Też mi się wydaje ze ten przypadek 6kg dziecka to cukrzyca niekontroliwana,może matka miała ja przed ciaza,gdzieś czytalam ze wady serca występują częściej przy cukrzycy typu 2 niż przy cukrzycy ciazowej,to był jakiś artykuł medyczny. -
kiedy urodziłam córkę z wadą serca, lekarze tak samo często pytali, czy miałam cukrzyce, jak o infekcje w ciązy jak nawet o opryszczke...i tak stawało na tym, że większość wad serca nie ma podłoża
a ze Piotruś już jest mocniej obciązony, kardiologa 2x zaliczył, trzeci w sieropniu
Patryk podobnie bedzie traktowany kardiologicznie
i tu nie ma znaczenia, czy cukrzyca, czy chorowałam w ciąży... -
iggi
i pierwszego banana testowałam takiego mniej dojrzałego na spacerku
teraz żółte w domku
rzeczywiście, celuj w czas lepszych cukrów
ja przecież mając insulinę "sztucznie" kontrolowałam cukry poranne, wieczorem więcej mogłam
a teraz "cud", rano samo się unormowało, ale poźniej bardziej musze się kontrolować