X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj zjadlam ukochane przez nas frytki i to z ketchupem i cukier 114,a dziś trochę budynku i 172..nie zrozumiem nigdy tej cukrzycy,wymyka mi się to wszystko spod kontroli..dziś na noc spróbuję kromki chleba,banana trochę się boje..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden wyskok to na szczęście nie jest brak kontroli
    Inna pora, inne jedzonko, inaczej hormony działały...nie na wszystko ma się wpływ więc głowa do góry

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violetta, moim zdaniem masz dość dziwne podejście do cukrzycy. U mnie przed ciążą cukry w porządku, cukier na czczo mieścił się w normie na początku ciąży a potem krzywa i szok! Od razu insulina 4x dziennie. Oczywiście w pewnym sensie masz rację, to fizjologia - hormony, łożysko i mamy cukrzycę. Ale to nie oznacza, że należy bagatelizować cukrzycę ciążową, bo jest niebezpieczna i dla dziecka i dla nas (to nie tylko makrosomia).

Iggi31, u mnie pod koniec też cukry zaczęły szaleć. Musiałam brać więcej insuliny lub rezygnować z jedzenia rzeczy, które wcześniej mi nie szkodziły,

Kazio14 lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za pocieszenie, może musze trochę wyluzować i spokojnie podejść do sprawy,jak dieta dalej będzie zawodzie to musze się zarejestrować do diabetologa i po prostu wziąć insuline..dam sobie parę dni i zobaczymy..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iggi
    tak szczerze, budyń to nie jest dietetyczny :) insulina niepotrzebna
    po prostu ścisła dieta z zaciśniętymi zebami...bo rozumiem bić rekordy na kromce chleba z ogórkiem, a po cukrach prostych (laktoza)
    dlatego bym nie panikowała, przeciezsama pozwalam sobie na grzeszki...kiedy przekraczam i napiszę że np pierogi...diabetologa to nie dziwi, ni martwi, ja mam nauczke :) daleko juz nie masz, dasz rade, dla swiętego spokoju ogranicz to, co uchodzi za mało dietetyczne

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie iggi :-) budyn jest malo dietetyczny-to przeciez skrobia ziemniaczana, plus jeszcze mleko i stad taki wynik :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy mi nie szkodzil,indeks glikemiczny 45 czyli ok,no ale już wiem że muszę go odstawić. .za to po obiedzie 95,a po kolacji 88..takie małe pocieszenie tego dnia..zobaczymy jak jutro rano..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już niedługo zjesz ten budyń i to z cukrem :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem już niewiele zostało. .a na razie trzeba wziąć się w garść zacisnąć zeby i trochę bardziej popilnowac dietki
    Kamelciaelcia kusi mnie ten banan hihi

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• Oublier Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj powtarzałam krzywą cukrową po połogu
    na czczo -88
    po 1h - 130
    po 2h-60
    Pierwsza krzywa wyszła mi bardzo podobnie. Mojej Pani diabetolog nie podoba się ten wynik po 2h.
    Tym razem zleciła mi jeszcze insulinę i wyszła 10,3...
    Morfologia ładna, TSH też. Nie wiem co myśleć o tych wynikach. Tym bardziej, że w trakcie badania czułam sie ok. Nawet senna się nie zrobiłam.
    Dzisiaj słyszałam, że u mnie w mieście urodziło się dziecko o wadze prawie 6kg!!! Matka z wagą 150kg, cukrzyca ciążowa. Dziecko ma wadę serca. Pilnujcie się dziewczyny, bo wydaje mi się, że sytuacja opisana wyżej wynika z zaniedbania.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wam, słuchajcie jestem już 5 tygodni po porodzie i sobie wczoraj i dziś zmierzyłam cukier na czczo i wczoraj o 7:30 wyszło 101, a dziś o 9:30 96. No i Kirde zastanawiam się czy ma to dziadostwo jeszcze czas żeby się unormowac czy tak już mam i będę mieć.. przekroczenie niewielkie, ale szczerze mówiąc liczylam, że jednak będzie w granicy 80 a nie pod norme..
    Dziecko u mnie ciągle na piersi wisi (dosłownie!) I mimo, że mam chwile zwątpienia, że dałabym jej butle i byłby spokój,to aż mi się serce kraje jak pomyślę, że miałabym z tego zrezygnować.. dziś się zwazylysmy i mam już 3850g (urodzona 3170g) :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Izabela
    Poczekaj do końca połogu. Mi na krzywej na czczo wyszło wtedy 94ale to norma poza ciąża. Ale glukometr jeszcze więcej pokazywal. To nic nie znaczy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi
    Sama zdziwiłam się bananem. Ale serio mogę-po której minucie bym nie zmierzyla. Od 2 miesięcy codziennie jeden?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oublier
    Waga matki o niczym nie swiadczy bo i chudzinki mają cukrzycę
    Kontrolowana cukrzyca nie powoduje makrosomii. Ta widocznie mogła nie być zdiagnozowana/kontrolowana...
    Cukrzyca może powodować wady. Ale nie musi. Jestem tego przykladem. Rodzac dziecko z wadą serca mam dziesieciokrotnie zwiększone ryzyko wady u kolejnego dziecka i nawet cukrzyca dla kardiologow nie ma znaczenia.
    Ibto nie jest tak ze wynik 93 na czczo czy 141 po jedzonku od razu dziecku szkodzą

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia dziś na wieczór spróbuję banana,może on pomoże z cukrem na czczo.Dziś trochę lepiej,na czczo 94,chciałabym widzieć w końcu chociaż te 90.
    Też mi się wydaje ze ten przypadek 6kg dziecka to cukrzyca niekontroliwana,może matka miała ja przed ciaza,gdzieś czytalam ze wady serca występują częściej przy cukrzycy typu 2 niż przy cukrzycy ciazowej,to był jakiś artykuł medyczny.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mi banan zdecydowanie lepiej wychodzi do godz 15

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiedy urodziłam córkę z wadą serca, lekarze tak samo często pytali, czy miałam cukrzyce, jak o infekcje w ciązy jak nawet o opryszczke...i tak stawało na tym, że większość wad serca nie ma podłoża
    a ze Piotruś już jest mocniej obciązony, kardiologa 2x zaliczył, trzeci w sieropniu
    Patryk podobnie bedzie traktowany kardiologicznie
    i tu nie ma znaczenia, czy cukrzyca, czy chorowałam w ciąży...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wade serca i moje dzieci też sa obciążone..Adasiowi robimy kontrolne echo serca raz w roku...
    I tez bez cukrzycy

Zakochana mama2
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia u mnie nie wiem czy to przypadek ale gorszy cukier mam do południa niż po południu, może hormony wtedy tak działają. .mi diabetolog chyba coś mówiła o banan na noc,ale o połowie. .miałam wypróbowane mleko wiec dzień w dzień było kakao.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iggi
    i pierwszego banana testowałam takiego mniej dojrzałego na spacerku
    teraz żółte w domku
    rzeczywiście, celuj w czas lepszych cukrów
    ja przecież mając insulinę "sztucznie" kontrolowałam cukry poranne, wieczorem więcej mogłam
    a teraz "cud", rano samo się unormowało, ale poźniej bardziej musze się kontrolować

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1942 1943 1944 1945 1946 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ