X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakochana mama
    czyli ty mając wadę masz zwiększone ryzyko wady u dzieci (jak u mnie urodzenie dziecka z wada zwiększyło ryzyko populacyjne 1% na 10%)
    i tak naprawde nikt by u nas nie zgonił tego na cukrzycę
    ale widmo takiej wizji wisi nad nami :) tym bardziej damy rade
    jak to lekarz do nas mówił płacząc - natura czasem się myli...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po obiedzie i po kolacji cukier nie przekracza 100,mimo że na kolacje jem ten sam chleb, to po sniadaniu po tym chlebie mam 115.Po kefirze naturalnym do południa mam tyle co po frytkach wieczorem ok 111..
    Tak jak wczoraj zjedzony budyń do południa 172,ale po obiedzie z ziemniakami gdzie przeciez mnostwo skrobii i cukier 93.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ziemniaków totalnie nie moge
    jeśli moge zjeść jeden malutki to wolę w ogole nie ruszać
    a co do kefiru/jogurtu-moja diab mówi, zeby pić małymi lyczkami długi czas, a nie na raz...no ale skoro mleko moge, to przetworzone jeszcze lepiej...ale jogurty i kefiry sa beeeeee po diecie w poprzedniej ciązy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam więcej po kaszy gryczanej niż po ziemniakach

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po obiedzie z torebka kaszy kazdej cukier miałam ponizej 90 :) ale tak mi zbrzydły kasze ze nie jadam ich w ogóle od 2016r

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a powiedz mi czy krzywa po ciąży robiłaś dwu- czy trzypunktowa?

iv096iyenbdfaarq.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia to co jadasz na obiad?bo bez ziemniaków i kasz to repertuar masz bardzo ograniczony

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Kamcia a powiedz mi czy krzywa po ciąży robiłaś dwu- czy trzypunktowa?

automatycznie należy się dwupunktowa, ale jak diab mi wypisywała skierowanie, poprosiłam o trzypunktowa...i poszła na rekę, zapisała na skierowaniu (skierowanie dostałam na ostatniej wizycie w ciązy)
    diabetolog mam w innym mieście, musiałabym zrobić krzywą też tam...zrobiłam prywatnie u mnie w lab (czyli płaciłam 3x7zł) ale prywatnie i bez skierowania by nie zrobili, chcieli ten papierek

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 wrote:
    Kamcia to co jadasz na obiad?bo bez ziemniaków i kasz to repertuar masz bardzo ograniczony
    pisałam niejednokrotnie :D nie jemy obiadów tylko obiadokolację :D
    jem w ciązach bardzo, ale to bardzo monogamicznie, w każdej coś innego(pierwsza: mleko, dżemy, 7daysy a w drugiej szparagi codziennie w całym sezonie oraz jajka)
    i ta ciąza monogamiczna, jednak jedna rzecz stała i charakterystyczna-zero mięsa...jestem bardzo bardzo mięsożerna (mój obiad to góra mięcha i góra warzyw), jednakże w ciązy całkie od miesa odrzuca, teraz jedynie boczek w różnych postaciach przechodzi, tzn jako wedlina kazda i pieczony do obiadku, lecz nie czesto, bleeee
    nudności nie miałam w ciązach, ale myśl o mięsie działa :D

więc co jem ? pizza była wczoraj (wynik 118),, przedwczoraj paluszki rybne plus główka sałaty lodowej :D, poprzednio tosty z serem żółtym :D
    ja tak moge codziennie
    poczatkowo były zupy popołudniu, ale przejadłam się, więc jak je gotuję, to raczej z myslą o synku
    a mój synek jest taki, ze niekoniecznie drugie dania lubi...więc nawet nie opłaca mi się fatygować i z myślą o nim gotować, za ziemniakami nie jest (w zupie przemycę łatwo), kupię pierozki, mrożę dla niego zapas spagetti (dziś dostanie), obiady na słodko mu nie podchodzą (np naleśniki)
    i tak sobie żyjemy,

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to faktycznie monogamicznie..Ja jem obiady takie jak przed ciaza,z tym że z wyłączeniem ryżu białego raz zjadłam kurczaka po chińsku i zobaczyłam 180,bardzo szybko odechcialo mi się takich eksperymentów

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie jem mięsa a morfologia idealna :)
    ale choletserol też pieknie urosł :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też morfologia idealna mimo małej ilości miesa

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bo mieso jest przereklamowane:)

Zakochana mama2
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaz pisząc to jem potrawke z indyka:)..ale bylam przed ciążą na diecie rozpisanej przez dietetyków..raz w tyg mieso tylko

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to sie mieszcze w normie
    moze raz w tyg mieso sie trafi w pizzy :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    automatycznie należy się dwupunktowa, ale jak diab mi wypisywała skierowanie, poprosiłam o trzypunktowa...i poszła na rekę, zapisała na skierowaniu (skierowanie dostałam na ostatniej wizycie w ciązy)
    diabetolog mam w innym mieście, musiałabym zrobić krzywą też tam...zrobiłam prywatnie u mnie w lab (czyli płaciłam 3x7zł) ale prywatnie i bez skierowania by nie zrobili, chcieli ten papierek

Aha, no u mnie w lab bez skierowania robią tylko 2 pkt. I nie mam żadnego skierowania, a rodzinny może nie chcieć mi wystawić. Jeżeli wystarczy dwupunktowa to nie będę się szamotac i prosić i zrobię taką prywatnie :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi w lab powiedziała, ze bez lekarskiego skierowania nie da mi w ogole wypić tej glukozy
    dopłać za drugi punkt i nie będzie problemu na pewno

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2018, 15:57

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też bez skierowanie nie zrobią krzywej. Mam nadzieję,że ginekolog mi wypisze, bo nie chce mi się czekać kilka godzin w kolejce do diabetologa tylko po skierowanie :/ Chociaż z drugiej strony zawsze to jakaś odmiana od siedzenia w domu ;)

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po ciąży wizyta jest jak w ciąży u nas-ciezarne poza kolrjnoscia :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak byłam w ciąży to też poza kolejnością (o czym dowiedziałam się dopiero pod koniec) ale teraz musiałabym czekać. Trochę się boję tej krzywej :P

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
‹‹ 1943 1944 1945 1946 1947 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ