X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie. Ja jestem histeryczką. Już dwa razy byłam na IP z powodu twardnienia macicy i wszytko było ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2018, 21:12

bhywio4p4tz04cne.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, Asia, ty na poważnie tak spanikowałaś? Najadłaś się pizzy, widocznie za dużo kawałków i dlatego cukier po 1 h podskoczył. No ale 160 to nie jakaś tragedia. Faktycznie na IP to by wyrzucili cię z hukiem, gdybyś powiedziała, że zrobiłaś dziecku krzywdę jedząc pizzę i potrzebujesz insuliny. Za taki jednorazowy wynik żaden diabetolog nie da ci insuliny, bo większą krzywdę by ci zrobił niż pomógł.

Insulina to konieczność. Gdy organizm już naprawdę nie radzi sobie z rozkładem glukozy i niemalże każdy posiłek jest dla trzustki obciążeniem. Nie można brać insuliny "na wszelki wypadek". Jej nadmiar rozregulowuje trzustkę i prowadzi do hipoglikemii - a to jest bardziej szkodliwe niż jak sobie raz na jakiś czas podniesiesz cukier. Nie bój się, przy Twoich dotychczasowych wynikach maluchowi nie grozi makrosomia.

Mnóstwo kobiet z cukrzycą urodziło zdrowe dzieci, a myślisz, że każda z nich miała codziennie wzorowy cukier? Nie wpadaj w obsesję nagminnego mierzenia i analizowania każdego wyniku, bo skończysz z nerwicą. Na spokojnie podejdź do tego.

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia więcej szkody będziesz robić sobie i dziecku jak będziesz się tak stresować. Mi w tygodniu zdarza się ze 2-3 razy przekroczona norma cukru. Często nawet po zdrowym posiłku. Aktualnie mój rekord przekroczenia to 181 po 1h po posiłku, także Twój nie był tragiczny. Kobiety z cukrzycą typu 1 rodzą zdrowe dzieci, także spokojnie. :)
    Mam pytanie do dziewczyn stosujących insulinę przed posiłkami, jak dawkujecie insulinę przed posiłkiem? Mi diabetolog kazała przed obiadem brać 2 - 4 j. ale tylko w momencie jak planuje większy posiłek, bo tylko czasami się zdarza, że mam po obiedzie czy kolacji normę przekroczoną. I nie wiem już czy ją brać, czy nie. Raczej mam unikać jej brania, ale nigdy nie wiem jaki będę miała cukier po jedzeniu. Czasem wydaje mi się, że jem coś zdrowego a cukier mnie zaskoczy. I się pogubiłam, co robić.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja ma teraz inny problem do rozwiązania. Muszę jutro zrobić badania krwi. Niby powinnam w ciągu 30-60 minut od pobudki zjeść śniadanie, ale 60 minut od wstania z łóżka to zajmie mi dojecanie do przychodni. Poza tym zawsze po pobraniu krwi biore euthyrox, czekam 30 minut i jem śniadanie. To wychodzi przynajmniej 2-2,5 godziny od pobudki do zjedzenia śniadania. Problem raczej nie do rozwiązania, ale czy może lepszym wyjściem będzie pominięcie euthyrox i zjedzenie śniadania odrazu po pobraniu krwi?

• Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Dziewczyny, ja ma teraz inny problem do rozwiązania. Muszę jutro zrobić badania krwi. Niby powinnam w ciągu 30-60 minut od pobudki zjeść śniadanie, ale 60 minut od wstania z łóżka to zajmie mi dojecanie do przychodni. Poza tym zawsze po pobraniu krwi biore euthyrox, czekam 30 minut i jem śniadanie. To wychodzi przynajmniej 2-2,5 godziny od pobudki do zjedzenia śniadania. Problem raczej nie do rozwiązania, ale czy może lepszym wyjściem będzie pominięcie euthyrox i zjedzenie śniadania odrazu po pobraniu krwi?
    Myślę, że w ogóle możesz zjeść małe śniadanie przed pobraniem krwi. W laboratorium często mówią, że przed wynikami można zjeść małe śniadanie. Ja zawsze w dzień badania krwi nie biorę letroxu i nic się nie dzieje. Leki na tarczyce działają długo, dlatego jedna pominięta dawka nie spowoduje wzrostu tsh.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badam tsh, ft3 i ft4, więc tu endo każe mi robić zawsze na czczo i bez tabletki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie mam problemu z wypiciem glukozy, nie daje cytryny, minelo juz pol godziny a mi sie robi slabo jak zawsze, koncentracja spada, juz czuje sie tak jak zawsze...eh dziadoski test...

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Badam tsh, ft3 i ft4, więc tu endo każe mi robić zawsze na czczo i bez tabletki.

Mysle, że możesz całkiem pominąć tabletkę. Ja tak robiłam jak badałam tarczycę w ciąży. Wolałam zjeść śniadanie :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za rady. I tak zrobiłam. Pojechałam na badania na czczo i odrazu po wyjsciu z gabinetu zjadłam kanapkę. Przynajmniej od 2 lat nie zapomniałam wziąć euthyroxu, więc myślę, że pominięcie ten jeden raz będzie mniej szkodliwe niż takie długie pozostawanie na czczo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko ja jak bralam euthyrox to nie bralam tabletki przed pobraniem I wyniki byly miarodajne, endokrynolog nic nie mowil,jeszcze pol godziny I do drugie pobranie :-) czuje sie zadziwiajaco dobrze :-) oby tak zostalo :-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też pomijałam później euthyrox
    choć nie śniadanie było marzeniem a kawunia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ponawiam moje pytanie ;)
    Mam pytanie do dziewczyn stosujących insulinę przed posiłkami, jak dawkujecie insulinę przed posiłkiem? Mi diabetolog kazała przed obiadem brać 2 - 4 j. ale tylko w momencie jak planuje większy posiłek, bo tylko czasami się zdarza, że mam po obiedzie czy kolacji normę przekroczoną. I nie wiem już czy ją brać, czy nie. Raczej mam unikać jej brania, ale nigdy nie wiem jaki będę miała cukier po jedzeniu. Czasem wydaje mi się, że jem coś zdrowego a cukier mnie zaskoczy. I się pogubiłam, co robić.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak myślałam wyniki krzywej beznadziejne :) ale że ja mam dietę dla kobiet z cukrzycą od 5 tygodnia ciąży po teście OGGT, w którym jeden wynik był przekroczony i pomiary robię codziennie często bardzo i wychodzą ok, to mnie te wyniki nie zszokowały za bardzo, jutro mam wizytę moja pani doktor jest zwolenniczką metforminy w ciąży więc ciekawe czy ją dostanę, zobaczymy, a to mój dzisiejszy OGGT: dodam że rano stres, nie z powodu pobrania tylko wizyty, ciśnienie miałam 130/90 a zawsze 110/70 więc już wiedziałam, że będzie słabo
    pomiar przez panią w lab na glukometrze z palca 86 mg%
    a to wyniki z krwi:
    na czczo 97 mg/dl
    po 1h 200 mg/dl
    po 2h 167,7 mg/dl

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlaczego robiłas drugi raz krzywą ?!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zalecenia mojej pani dr

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diabetolog?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponadto ja miałam mega niskie cukry przez I trymestr i to była moja zmora miałam rozpoznaną hipoglikemię reaktywną a wiadomo to wstęp do cukrzycy, ale pierwsza krzywa była robiona w 5 tc, a wiadomo metabolizm hormonów się zmienia z wiekiem ciąży i teraz moja pani gin powiedziała że też muszę zrobić, mocz mam czysty żadnego cukru, żadnych ketonów, bo dziś też były wyniki

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ginekolog a ona specjalizuje sie w ciazach z cukrzyca

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ona wie o moich cukrach bo bylam u niej na wizycie co tydzien do 20 tc

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mialam krzywa na poczatku bo w pierwszej ciazy ktora stracilam tez mialam zalecona krzywa na dzien dobry I tam wyszla po raz pierwszy hipoglikemia reaktywna

‹‹ 1977 1978 1979 1980 1981 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ