Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Oj, Asia, ty na poważnie tak spanikowałaś? Najadłaś się pizzy, widocznie za dużo kawałków i dlatego cukier po 1 h podskoczył. No ale 160 to nie jakaś tragedia. Faktycznie na IP to by wyrzucili cię z hukiem, gdybyś powiedziała, że zrobiłaś dziecku krzywdę jedząc pizzę i potrzebujesz insuliny. Za taki jednorazowy wynik żaden diabetolog nie da ci insuliny, bo większą krzywdę by ci zrobił niż pomógł.
Insulina to konieczność. Gdy organizm już naprawdę nie radzi sobie z rozkładem glukozy i niemalże każdy posiłek jest dla trzustki obciążeniem. Nie można brać insuliny "na wszelki wypadek". Jej nadmiar rozregulowuje trzustkę i prowadzi do hipoglikemii - a to jest bardziej szkodliwe niż jak sobie raz na jakiś czas podniesiesz cukier. Nie bój się, przy Twoich dotychczasowych wynikach maluchowi nie grozi makrosomia.
Mnóstwo kobiet z cukrzycą urodziło zdrowe dzieci, a myślisz, że każda z nich miała codziennie wzorowy cukier? Nie wpadaj w obsesję nagminnego mierzenia i analizowania każdego wyniku, bo skończysz z nerwicą. Na spokojnie podejdź do tego.Asia_Wawa lubi tę wiadomość
-
Asia więcej szkody będziesz robić sobie i dziecku jak będziesz się tak stresować. Mi w tygodniu zdarza się ze 2-3 razy przekroczona norma cukru. Często nawet po zdrowym posiłku. Aktualnie mój rekord przekroczenia to 181 po 1h po posiłku, także Twój nie był tragiczny. Kobiety z cukrzycą typu 1 rodzą zdrowe dzieci, także spokojnie.
Mam pytanie do dziewczyn stosujących insulinę przed posiłkami, jak dawkujecie insulinę przed posiłkiem? Mi diabetolog kazała przed obiadem brać 2 - 4 j. ale tylko w momencie jak planuje większy posiłek, bo tylko czasami się zdarza, że mam po obiedzie czy kolacji normę przekroczoną. I nie wiem już czy ją brać, czy nie. Raczej mam unikać jej brania, ale nigdy nie wiem jaki będę miała cukier po jedzeniu. Czasem wydaje mi się, że jem coś zdrowego a cukier mnie zaskoczy. I się pogubiłam, co robić. -
nick nieaktualnyDziewczyny, ja ma teraz inny problem do rozwiązania. Muszę jutro zrobić badania krwi. Niby powinnam w ciągu 30-60 minut od pobudki zjeść śniadanie, ale 60 minut od wstania z łóżka to zajmie mi dojecanie do przychodni. Poza tym zawsze po pobraniu krwi biore euthyrox, czekam 30 minut i jem śniadanie. To wychodzi przynajmniej 2-2,5 godziny od pobudki do zjedzenia śniadania. Problem raczej nie do rozwiązania, ale czy może lepszym wyjściem będzie pominięcie euthyrox i zjedzenie śniadania odrazu po pobraniu krwi?
-
Buko wrote:Dziewczyny, ja ma teraz inny problem do rozwiązania. Muszę jutro zrobić badania krwi. Niby powinnam w ciągu 30-60 minut od pobudki zjeść śniadanie, ale 60 minut od wstania z łóżka to zajmie mi dojecanie do przychodni. Poza tym zawsze po pobraniu krwi biore euthyrox, czekam 30 minut i jem śniadanie. To wychodzi przynajmniej 2-2,5 godziny od pobudki do zjedzenia śniadania. Problem raczej nie do rozwiązania, ale czy może lepszym wyjściem będzie pominięcie euthyrox i zjedzenie śniadania odrazu po pobraniu krwi?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziękuję za rady. I tak zrobiłam. Pojechałam na badania na czczo i odrazu po wyjsciu z gabinetu zjadłam kanapkę. Przynajmniej od 2 lat nie zapomniałam wziąć euthyroxu, więc myślę, że pominięcie ten jeden raz będzie mniej szkodliwe niż takie długie pozostawanie na czczo.
-
nick nieaktualny
-
A ja ponawiam moje pytanie
Mam pytanie do dziewczyn stosujących insulinę przed posiłkami, jak dawkujecie insulinę przed posiłkiem? Mi diabetolog kazała przed obiadem brać 2 - 4 j. ale tylko w momencie jak planuje większy posiłek, bo tylko czasami się zdarza, że mam po obiedzie czy kolacji normę przekroczoną. I nie wiem już czy ją brać, czy nie. Raczej mam unikać jej brania, ale nigdy nie wiem jaki będę miała cukier po jedzeniu. Czasem wydaje mi się, że jem coś zdrowego a cukier mnie zaskoczy. I się pogubiłam, co robić. -
nick nieaktualnyTak jak myślałam wyniki krzywej beznadziejne ale że ja mam dietę dla kobiet z cukrzycą od 5 tygodnia ciąży po teście OGGT, w którym jeden wynik był przekroczony i pomiary robię codziennie często bardzo i wychodzą ok, to mnie te wyniki nie zszokowały za bardzo, jutro mam wizytę moja pani doktor jest zwolenniczką metforminy w ciąży więc ciekawe czy ją dostanę, zobaczymy, a to mój dzisiejszy OGGT: dodam że rano stres, nie z powodu pobrania tylko wizyty, ciśnienie miałam 130/90 a zawsze 110/70 więc już wiedziałam, że będzie słabo
pomiar przez panią w lab na glukometrze z palca 86 mg%
a to wyniki z krwi:
na czczo 97 mg/dl
po 1h 200 mg/dl
po 2h 167,7 mg/dl
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPonadto ja miałam mega niskie cukry przez I trymestr i to była moja zmora miałam rozpoznaną hipoglikemię reaktywną a wiadomo to wstęp do cukrzycy, ale pierwsza krzywa była robiona w 5 tc, a wiadomo metabolizm hormonów się zmienia z wiekiem ciąży i teraz moja pani gin powiedziała że też muszę zrobić, mocz mam czysty żadnego cukru, żadnych ketonów, bo dziś też były wyniki
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny