X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja osobiście z Poznaniem mam złe skojarzenia

Szczecina nie znam, wiec nawet tam się nie zapuszczam :)

kiedyś wieczorem autem w deszcz przejezdzałam przez wawę i to nie na moje nerwy :), dziękuję, nigdy więcej :D

w tym tygodniu minimum 3 razy jade

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia a możesz zapytać się co myśli o jedzeniu tych węglowodanów prostych przed spaniem? czy jeść i jeśli tak to ile przed spaniem?
    Bo ja wczoraj zjadła bułkę drożdżową mojej teściowej, która miała raczej mniej cukru niż chałka. I ketonów nie miałam, więc mi chyba to pomaga.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka mi chałka też na ketony pomagała, ale na cukier na czczo już niestety nie i mi go mocno podbijała i tu błędne koło.
    Bo dzisiaj cukier na czczo 85, więc chciałabym go utrzymać tak bez insuliny.
    Może dołoże jeszcze jedną białą kromkę na noc, ale nic co mocno podbija cukier.
    Bo nawet nie chce wiedzieć, jaki cukier jest w nocy po chałce, skoro rano jest ponad 90.
    Zapytam się oczywiście bo temat i mnie interesuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 08:44

• agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia po Warszawie autem to ja dziękuję ;) wolę jechać pks 2h i jestem na miejscu wysiadam w centrum i tam mam zaraz wizytę u diab :) i potem z centrum busik powrotny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 08:44

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ja jem na noc zupy z makaronem i czasami wytrzymuje, by zmierzyć cukier i nie było wiecej niz 108, a rano i tak swoje mam około 90
    mozliwe ze jest inny mechanizm na cukier na czczo
    ale jak mi sie zdarzało zmierzyc w nocy to taki sam pomiar była rano

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia u mnie już kilka razy tak było, że jak nie jadłam w nocy to cukier i w nocy i na czczo miałam koło 80 z hakiem.
    Jak jadłam w nocy albo chałke na noc to rano powyżej 90.
    Więc u mnie się to sprawdza. Tylko ketony.
    Jak jadlam na noc makaron to też miałam ładny cukier w nocy i na czczo, ale sladowy aceton.
    Co prawda nie mam go ostatnio dużo, ale niestety jest sladowy, a chcę go wyeliminować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 09:25

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam jakiś przepadlisty dzień. Caly czas bylam glodna. Zjadlam sniadanie, II sniadanie, zupe, II danie, jablko z wasa, kolacje, II kolacje, i zjadlam posiłek przed snem bo poszlam troche później spać. Zamiast połowy pszennej buleczki zjadlam cala kanpke mojego sprawdzonego chlebka z serem zoltym, maslem i polowa pomidora. I rano nie mialam ketonow w moczu a cukier na czczo 86 :) Zobaczymy teraz jaki bedzie wyskok po sniadaniu. Zjadlam to samo co wczoraj wiec jak sie nie zmieszcze w 120 to sie wściekne.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wściekliznę to ja mam dzisiaj-ta wizyta u diab a potem w pracy...jutro prenatalne i sama jadę...serce wali jak szalone, zawsze szybko wali , ale teraz bije rekordy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja prenatalne mam w środę i też się boję ogromnie, do tego dzisiaj ten wyjazd do diab. Dołuje mnie ten aceton. Dzisiaj musiałam rozbić sniadanie na dwa co godzinę bo po 1 kromce miałam 118. Zatem dziś 4 śniadania ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha śniadanie
    u mnie minuty decydują o wyniku( dziś jakoś o to podpytam) a mam tylko 2 paski
    , zmierzę się o 10 i od razu jade

jutro prenatalne (chyba usg z pappa)a w czwartek dodatkowo robie samo usg u innego lekarza

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia będzie dobrze:) Moze dowiesz sie co będziesz miala :)Ja prenatalnych tez sie bardzo balam. Jeszcze przed gabinetem z nerwów płakałam. Chcialabym zeby to bylo 100% potwierdzenie zdrowia maluszka. Ale po wszystkim szlam sie wyluzowac i robilam zakupy dla maluszka:) ja caly czas sie czyms stresuje bo jak mnie cos nie kluje to mnie boli, jak nie boli to swedzi itd. A wogole zauważyłam ze odkad jestem na diecie cukrzycowej to jakos maluszek jest mniej aktywny.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ha ha mam plan
    zawsze sama się ważę u pielęgniarki u diab i wołam do niej ile waga pokazuje, ona na oko odejmuje ciuchy i wpisuje :) więc wykrzycze jej wagę jak ostatnio :) (bo mam ciut mniej jak 2 tyg temu)
    tak samo robie z wynikami na czczo: mierzę dwa razy i pisuję niższy, np 86 i 90, 90 i 90, a dzis 89 i 92

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Kamcia będzie dobrze:) Moze dowiesz sie co będziesz miala :)Ja prenatalnych tez sie bardzo balam. Jeszcze przed gabinetem z nerwów płakałam. Chcialabym zeby to bylo 100% potwierdzenie zdrowia maluszka. Ale po wszystkim szlam sie wyluzowac i robilam zakupy dla maluszka:) ja caly czas sie czyms stresuje bo jak mnie cos nie kluje to mnie boli, jak nie boli to swedzi itd. A wogole zauważyłam ze odkad jestem na diecie cukrzycowej to jakos maluszek jest mniej aktywny.

maluszek słodkości nie dostaje i mało zadowolony :)
    a ja się boję , bo po 1. wiem , czym grozi tak wczesna cukrzyca
    po 2. z córką cała ciąża była idealna książkowo, nawet po uroszeniu super, a potem diagnoza i smierć

więc czasem nie wiem po co to wszystko,,,

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny u mnie jest tak, że jak zjem w nocy między północą a 1 godziną, to o 7.30 jak się mierzę na czczo cukier mam 82 :) jak miałam ostatni posiłek o 22 to rano o 7.30 miałam już 90. u mnie lepiej jak jem w nocy i chrzanię to czy można czy nie. lepiej się czuję jak coś zjem i tyle.

wizytę u diabetolog mam w czwartek a do jutra pewno starczy mi pasków. jakoś do wizyty będę musiała przeżyć. mam nadzieję, że babeczka zła nie będzie.

wczoraj po obiedzie "źle" się zmierzyłam i miałam 147! więc z drugiego palca zrobiłam pomiar i 125. oszaleję. co za różnica. podejrzewam że ten drugi jest dobry.
    twardan ja bym nie chciała robić krzywej. to obciąża maluszka. no chyba że zaproponują ci zamiast 75g glukozy te 50 gram. pogadaj z ginem jeszcze o tym.

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie czekaja jeszcze jedno usg ale dopiero po 30 tyg. Ciesze sie ze narazie wszystko jest ok ale tez zdaje sobie sprawe ze to nie daje zadnej pewności. Moj gonekolog zleca prenatalne każdej ciezarnej i trocje uwazam ze to przesada. Po 1 troche to kosztuje, po 2 to ogromny stres dla kobiety, po 3 to zadna gwarancja. Moja znajoma cala ciaze przeplakala bo wyszlo ze dzieciaczek ma downa. Ile ona sobie wyrzutów robila to glowa mala. A okazalo sie ze urodzil sie zdrowy chlopczyk :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wy dziewczyny robicie jakieś pogłębione prenatalne?
    Czy to zwykłe usg, co się robi koło 12 tyg i lekarz ocenia ta przezierność karku, kość nosowa i takie tam...

Ją dzisiaj na śniadanie zjadlam to, co na kolację bo postanowilam odpocząć od jajka i cukier 122... Tragedii ni ma ale liczyłam na mniej...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek nie wiem, jak twój glukometr, ale u mnie pokazuje mniej niż z krwi żylnej i zawsze zapisuję wyższy wynik. Biorę pod.uwagę to, że lepiej dmuchać na zimne, bo jeżeli w krwi wynik jest wyższy to szkodzę dziecku.
    Ja mam 2,5 opakowania pasków do 7 marca, ale chyba wcześniej pojadę po paski i po paski do sikania.
    Jestem ciekawa co mi powie ta diabetolog. Mam nadzieję, że coś poradzi, a przede wszystkim, że będę mogła zadać pytania.

• twardan Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem asioczek86, że taki nagły wzrost glukozy jest dla maluszka nie za dobry. Mam nadzieję jeszcze przekonać gina, żeby tego nie robić :)
    Ja wczoraj po kolacji miałam 151, myślałam, że oszaleje, umyłam jeszcze raz ręce i po 8 minutach było 121. Ja już czasami nie wyrabiam z tym cukrem...

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi ja robię prenatalne u lekarza z certyfikatem + pappa.
    U mnie badania wychodziły super, a synek chory, choć to choroba, której badania nie wykrywaja w PL.

• twardan Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli wychodzi na to, że te prenatalne tylko powodują niepotrzebny stres, zamiast coś wnieść w diagnozowaniu maluszka.
    Kamcia ja dzisiaj już od 3 w nocy nie śpię przez ten wiatr, więc łączę się w bólu.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ