Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorinka wrote:Ja wczoraj miałam jakiś przepadlisty dzień. Caly czas bylam glodna. Zjadlam sniadanie, II sniadanie, zupe, II danie, jablko z wasa, kolacje, II kolacje, i zjadlam posiłek przed snem bo poszlam troche później spać. Zamiast połowy pszennej buleczki zjadlam cala kanpke mojego sprawdzonego chlebka z serem zoltym, maslem i polowa pomidora. I rano nie mialam ketonow w moczu a cukier na czczo 86
-
Ajwi nawet nie strasz. Ja caly czas jednak wierze ze skoro badania ok to taka jest rzeczywistość. Ja juz duzo w zyciu przeszlam wiec licze ze wreszcie usmiechnelo sie do mnie sloneczko:)
Ja mialam w 13 tygodniu robiona tylko przeziernosc karkowa i w 21 polowkowe. Nic wiecej mi lekarz nie zlecal bo wszystko wyszlo ok.
Dziewczyny to ile wy pomiarow robicie dziennie? Mnie diabetolog wypisala 200 paskow i powiedziała ze starcza na miesiac. Mam sprawdzac dziennie na czczo, po I i II sniadaniu, obiedzie i po I i II kolacji. Reszty kazkazalyaya mi nie sprawdzac tylko w dodatkowych posilkach jesc juz sprawdzone rzeczy. -
agatia zapisałabym ten wyższy wynik, ale zobaczyłam, że pasek nie do końca zassał. drugi pomiar był z drugiej ręki i już myślę że prawidłowo. zmierzyłabym i trzeci raz, ale pasków brak. nie pójdę do niej wcześniej, bo ona tylko w środy i czwartki przyjmuje. jakoś przeboleję i będę jeść to co mi cukrów nie podnosi.
byłam na spacerku z psem- wieje i deszcz.masakra, ale trzeba iść...
ja mam w piątek ginekologa to zapewne powie mi kiedy kolejne usg. już nie moge się doczekać. obawiam się jednak, że mała moja nie jest jednak taka mała..
u mnie waga o 3 tygodni stoi w miejscu. obwód brzucha też. -
Marzenka ja kupuje pszenno żytni z blonnikiem. U mnie w mieście jest tylko w sklepie Stokrotka i zazwyczaj przywoza tylko jeden wiec moj maz musi rano jeździć i kupowac
On jest taki okragly, każda kanpka puszysta i na 1 posilek jem kanpke przez caly chleb i cukier ok
Ostatni posilek staram sie zjesc na okolo 60min przed snem.
-
Ja tez robiłam prenatalne usg i papp a potem NIFTY. Ale to z racji wieku i paniki. Przeziernosc karkowa i kość nosowa była w normie ale wyszła mi ta trzecia trisomia 1:82. Na usg nic nie było widać wiec lekarz mówiła ze małe prawdopodobieństwo bo on objawia sie jyz zmianami w życiu płodowym. Krótsze nóżki niewykształcone palce. Ale ja spanikowałam. NIFTY wykluczyło wszystko. Usg do dzisiaj prawidłowe. A papp mogł zawyżyć duphaston bo podobno podnosi wynik
Mysle tak nad waszymi ketonami . A nie jecie za mało białka ? Bo ja duzo wiecej jem. Moze przez to organizm głoduje bo dziecko wam białko wyciąga? Ja np przed spaniem szklanka jogurtu odtłuszczonego lub kefiru z jedna kromka chleba z warzywami lu awokado. A w ciagu dnia i twarożek i jogurt nat i kefir z otrębami. I taka norma codziennieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 10:31
-
Kefir ma tez białko. Co najciekawsze białko z mięsa przyswaja sie i wchłania tylko dwie godziny. Białko z nabiału. Sera kefiru jogurtu. 6-8 godzin. To masz odpowiedz. Zeby utrzymac poziom białka mięso musiała bys jesc co 2 godziny....
Ja mięso jem jedynie do obiadu kawałek piersi i nic wiecej. Czasem wymieniam na rybę bądź owoce morza a reszta tylko nabiał. Moze w tym tkwi metoda na aceton
Kanapek tez nue jem z wędlina bo mi nie smakuje. Ani parówek. Chyba ze mam zryw i organizm sie domaga. W ogole zawsze mi kładli do gliwy ze organizm potrzebuje dokładnie tego na co w danej chwili ma apetyt. Dlatego np w ogole nie jem ziemniaków.
Cukry standardowo
Na czczo 86 do Max 93
Po śniadaniu Max 109
Przed obiadem 90 -100
Po obiedzie 100 - 120 nawet pizzę ostatnio zjadłam
Przed spaniem 95 - 118
Jak jest poniżej 100 to zawsze cos jem jak powyżej to przeważnie jestem napchanaWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 11:30
-
Miuu, ją generalnie mało białkowa jestem ale od rozpoczęcia diety cukrzycowej wpierdzielam jako podwieczorek serek wiejski:) mniam:)
Ma mało węglowodanów więc jem bez wyrzutów...
Moja diabetolog odradzala mi mleko bo zawiera laktozę, ale odradzala mi też owoce że względu na fruktoze a jedno jabłko dziennie jem:)
Coś jeść przecież musimy... A nabiał w ciąży jest chyba jednak ważny... -
Ajwi ja w ogole mleka nie używam bo jest najgorzej tolerowany przez organizm z nabiału no i mam podobno uczulenie na laktozę. Ale wszelkie formy przetworzone ukwaszone sa wskazane.
Laktoza podnosi cukier bo jest cukrem
Agatia na sniadanie jem 1 kromkę chleba 70 % pełnoziarniste z otrębami i innymi i 2 chrupkie100 % pełnoziarniste wszystko cieniutenko smaruje serkiem Ala philadelfia. Ale bardzo cienko na to rucola i duży pomidor w plasterkach plus awokado. Czasem zmieniam serek na pastę kawiorowa cieniutko lub awokado zamiast serka i tyle. Czasem zamieniam jeden chrupki na kolejna kanapkę czyli 2 kanapki plus chrupki. No i kawaaa
Ajwi co do owoców to ja np nie jem w ogole jabłek. Tylko 2 kiwi lub grapefruit lub truskawki albo ostatnio bo jest sezon czerwone pomarańcze. Grapefruita jak wybierasz to najlepiej zielonego. U mnie niestety nie ma
Jak mowię o chrupkim to nue to takie pompowane grube tylko to cienkie wytłaczane
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 11:47
-
Agatia jak jem zwykły chleb bądź ser żółty lub makaron pierogi i inne nie zdrowe rzeczy to 160 , 180 cukier ;(
Ja bardzo pilnuje składu produktów. Zero jakis dosładzanych drożdży czy polepszaczy moze dlatego mi sie unormowała. Na początku po śniadaniu miałam 147 a po drugim po 150. Lekarka powiedziała mi zeby dawać otręby i jeszcze raz otręby. Wyrzucić owoce przed obiadem zrezygnować z majonezów ketchupów musztard chyba ze sama zrobię. Ja na prawdę jem bardzo zdrowo pol porcji warzyw do posiłku czyli jak zupa to pol warzyw pierś i na porcje 3 łyżki brązowego makaronu. Warzywa tylko nie korzeniowe albo one w minimumWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 13:15