X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Ja wczoraj miałam jakiś przepadlisty dzień. Caly czas bylam glodna. Zjadlam sniadanie, II sniadanie, zupe, II danie, jablko z wasa, kolacje, II kolacje, i zjadlam posiłek przed snem bo poszlam troche później spać. Zamiast połowy pszennej buleczki zjadlam cala kanpke mojego sprawdzonego chlebka z serem zoltym, maslem i polowa pomidora. I rano nie mialam ketonow w moczu a cukier na czczo 86 :)
    Dorinka a jaki jesz chlebek i o której przed snem?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi nawet nie strasz. Ja caly czas jednak wierze ze skoro badania ok to taka jest rzeczywistość. Ja juz duzo w zyciu przeszlam wiec licze ze wreszcie usmiechnelo sie do mnie sloneczko:)
    Ja mialam w 13 tygodniu robiona tylko przeziernosc karkowa i w 21 polowkowe. Nic wiecej mi lekarz nie zlecal bo wszystko wyszlo ok.
    Dziewczyny to ile wy pomiarow robicie dziennie? Mnie diabetolog wypisala 200 paskow i powiedziała ze starcza na miesiac. Mam sprawdzac dziennie na czczo, po I i II sniadaniu, obiedzie i po I i II kolacji. Reszty kazkazalyaya mi nie sprawdzac tylko w dodatkowych posilkach jesc juz sprawdzone rzeczy.

3i49o7esw7obg123.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia zapisałabym ten wyższy wynik, ale zobaczyłam, że pasek nie do końca zassał. drugi pomiar był z drugiej ręki i już myślę że prawidłowo. zmierzyłabym i trzeci raz, ale pasków brak. nie pójdę do niej wcześniej, bo ona tylko w środy i czwartki przyjmuje. jakoś przeboleję i będę jeść to co mi cukrów nie podnosi.
    byłam na spacerku z psem- wieje i deszcz.masakra, ale trzeba iść...
    ja mam w piątek ginekologa to zapewne powie mi kiedy kolejne usg. już nie moge się doczekać. obawiam się jednak, że mała moja nie jest jednak taka mała.. :/
    u mnie waga o 3 tygodni stoi w miejscu. obwód brzucha też.

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie siknelam na pasek i aceton po 2 śniadaniu 40 :( przed pierwszym śladowy, po brak acetonu, a teraz 40.
    Ja się tego gowna nigdy nie pozbędę :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 10:30

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ja kupuje pszenno żytni z blonnikiem. U mnie w mieście jest tylko w sklepie Stokrotka i zazwyczaj przywoza tylko jeden wiec moj maz musi rano jeździć i kupowac :) On jest taki okragly, każda kanpka puszysta i na 1 posilek jem kanpke przez caly chleb i cukier ok :) Ostatni posilek staram sie zjesc na okolo 60min przed snem.

3i49o7esw7obg123.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez robiłam prenatalne usg i papp a potem NIFTY. Ale to z racji wieku i paniki. Przeziernosc karkowa i kość nosowa była w normie ale wyszła mi ta trzecia trisomia 1:82. Na usg nic nie było widać wiec lekarz mówiła ze małe prawdopodobieństwo bo on objawia sie jyz zmianami w życiu płodowym. Krótsze nóżki niewykształcone palce. Ale ja spanikowałam. NIFTY wykluczyło wszystko. Usg do dzisiaj prawidłowe. A papp mogł zawyżyć duphaston bo podobno podnosi wynik

Mysle tak nad waszymi ketonami . A nie jecie za mało białka ? Bo ja duzo wiecej jem. Moze przez to organizm głoduje bo dziecko wam białko wyciąga? Ja np przed spaniem szklanka jogurtu odtłuszczonego lub kefiru z jedna kromka chleba z warzywami lu awokado. A w ciagu dnia i twarożek i jogurt nat i kefir z otrębami. I taka norma codziennie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 10:31

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu ja wypijam w ciągu dnia jogurt albo kefir i przed snem szklankę albo pół mleka.

• agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 15 min i 2 szklankach wody acetonu brak :/

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kefir to wapń a mięso to białko. ..
    Jestem zła wsciekla i wkur...

Dojechałam wdrapalam się a wizyta odwołana. Kur. ..mac nawet nie raczyli dać znać! ! Nie mam pasków musze próbować z rodzinnym zagadać! !

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka,
    Ją mierze 4 razy. Na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji...
    Czasem zmierze po pozostałych 3 posiłkach ale to jak mam jakieś wątpliwości co do tego co zjadlam...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno jem mało białka bo nie znoszę mięsa i cienkie plasterki kładę na kanapki. A wapnia może też jem za mało.

Kamcia współczuję.

• Miuu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kefir ma tez białko. Co najciekawsze białko z mięsa przyswaja sie i wchłania tylko dwie godziny. Białko z nabiału. Sera kefiru jogurtu. 6-8 godzin. To masz odpowiedz. Zeby utrzymac poziom białka mięso musiała bys jesc co 2 godziny....

Ja mięso jem jedynie do obiadu kawałek piersi i nic wiecej. Czasem wymieniam na rybę bądź owoce morza a reszta tylko nabiał. Moze w tym tkwi metoda na aceton

Kanapek tez nue jem z wędlina bo mi nie smakuje. Ani parówek. Chyba ze mam zryw i organizm sie domaga. W ogole zawsze mi kładli do gliwy ze organizm potrzebuje dokładnie tego na co w danej chwili ma apetyt. Dlatego np w ogole nie jem ziemniaków.

Cukry standardowo
    Na czczo 86 do Max 93
    Po śniadaniu Max 109
    Przed obiadem 90 -100
    Po obiedzie 100 - 120 nawet pizzę ostatnio zjadłam
    Przed spaniem 95 - 118
    Jak jest poniżej 100 to zawsze cos jem jak powyżej to przeważnie jestem napchana

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 11:30

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu a co jesz na śniadania?

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, ją generalnie mało białkowa jestem ale od rozpoczęcia diety cukrzycowej wpierdzielam jako podwieczorek serek wiejski:) mniam:)
    Ma mało węglowodanów więc jem bez wyrzutów...
    Moja diabetolog odradzala mi mleko bo zawiera laktozę, ale odradzala mi też owoce że względu na fruktoze a jedno jabłko dziennie jem:)

Coś jeść przecież musimy... A nabiał w ciąży jest chyba jednak ważny...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi ja w ogole mleka nie używam bo jest najgorzej tolerowany przez organizm z nabiału no i mam podobno uczulenie na laktozę. Ale wszelkie formy przetworzone ukwaszone sa wskazane.
    Laktoza podnosi cukier bo jest cukrem

Agatia na sniadanie jem 1 kromkę chleba 70 % pełnoziarniste z otrębami i innymi i 2 chrupkie100 % pełnoziarniste wszystko cieniutenko smaruje serkiem Ala philadelfia. Ale bardzo cienko na to rucola i duży pomidor w plasterkach plus awokado. Czasem zmieniam serek na pastę kawiorowa cieniutko lub awokado zamiast serka i tyle. Czasem zamieniam jeden chrupki na kolejna kanapkę czyli 2 kanapki plus chrupki. No i kawaaa :D

Ajwi co do owoców to ja np nie jem w ogole jabłek. Tylko 2 kiwi lub grapefruit lub truskawki albo ostatnio bo jest sezon czerwone pomarańcze. Grapefruita jak wybierasz to najlepiej zielonego. U mnie niestety nie ma

Jak mowię o chrupkim to nue to takie pompowane grube tylko to cienkie wytłaczane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 11:47

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu to Ty chyba nie masz cukrzycy skoro możesz jednorazowo na śniadanie zjeść 2 kanapki i chrupkie, albo 2 chrupkie i kanapke, do tego kawa i miescisz się w normie. Jestem w szoku :) ja ledwo 1 kromką białą lub żytnią się mieszczę w 120.

• Miuu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia jak jem zwykły chleb bądź ser żółty lub makaron pierogi i inne nie zdrowe rzeczy to 160 , 180 cukier ;(

Ja bardzo pilnuje składu produktów. Zero jakis dosładzanych drożdży czy polepszaczy moze dlatego mi sie unormowała. Na początku po śniadaniu miałam 147 a po drugim po 150. Lekarka powiedziała mi zeby dawać otręby i jeszcze raz otręby. Wyrzucić owoce przed obiadem zrezygnować z majonezów ketchupów musztard chyba ze sama zrobię. Ja na prawdę jem bardzo zdrowo pol porcji warzyw do posiłku czyli jak zupa to pol warzyw pierś i na porcje 3 łyżki brązowego makaronu. Warzywa tylko nie korzeniowe albo one w minimum

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 13:15

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem
    i padam, tak mnie ten dzień wykonczył,,,a jutro powtórka :(

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a jak w pracy?
    A diabetolog jutro?

• Miuu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ale ty jesz biały chleb. A nie powinnaś wg tego co mi wkładali do głowy. Inny Ci nie służy ?np pumpernikiel ? On ma w składzie tylko chyba sól mąkę wodę i cos 4 nie pamietam co. Jak jem pumpernikiel to jem 2 kanapki

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
‹‹ 271 272 273 274 275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ