X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na 1 sniadanie jem pumpernikel, ale średnio się najadam i dla tego po 1,5h zjadłam drugie śniadanie bo byłam głodna.
    Diab u której byłam mówiła, że mogę zjeść biały makaron, jak tak dobrze przyswajam, ale ja nie przepadam za makaronami :/
    Ten razowy to wmuszam w siebie, zresztą kasze też.
    Zjadłam mega dużo zupy, całą michę a pół michy to makaron. U mnie zdecydowanie nie sprawdza się pieczywo na śniadania. Ten puumpernikel jakos zjadam, ale bez szału.
    Gdybym miała mieć po zupie koło 100 to chyba musiałabym zjeść z litr zupy i z pół kilo makaronu na raz ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlatego ja zupy gotuje(oprocz tego ze uwielbiam)-ziemniaczek, kasze czy makaron mozna dodac

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja po każdym obiedzie i zupie mam między 80-95 ile bym nie zjadła.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze taki poziom to normalne?a moze na tym polega IO?wazne ze w normie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w ciąży chyba nie mam IO bo krzywa w ciąży na to nie wskazuje, ale przed ciążą byla na pewno. Musiałabym mieć po 2 godzinach tyle co na czczo lub mniej, żeby była IO. A miałam 136 z hakiem, więc przy starych normaach bliżej cukrzycy, przy nowych.wynik ok.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale w sumie to masz mniej po posiłku niz przed (?)
    ciekawe jak to wszystko wygląda u zdrowych

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Ksanka czekamy na to kiedy Zosia zdecyduje się na przyjście na świat, pewnie już nie możesz się doczekać :)

U nas wizyta u diabetologa była słaba tzn, powiedziała mi że powinna mi dać od razu insulinę bo miałam prawie codziennie w którymś posiłku lekkie przekroczenie. Najgorsze jest to że te glukometry różne wartości czasem pokazują. Ostatnio miałam mocno stresujący dzień i sprawdziłam cukier po kolacji w jednej ręce to miałam 45 a za 3 sekundy w drugiej 80. Także ja do końca w glukometry nie wierzę.

Dała mi czas 3 tygodnie na poprawę diety bo generalnie zdarzały mi się tam grzeszki i stąd te podwyższone pomiary. Teraz od wizyty czyli od poniedziałku nie miałam żadnego przekroczenia ale czasem wydaje mi się że słabo jem, bo nie przybieram na wadze za bardzo, wiem że codziennie ważenie niczego nie pokaże ale martwie się. W poniedziałek mam USG III trymestru to się okaże ile synek waży, mam nadzieję że przybiera w normie, bo jest wymiarami na najniższym centylu <3

Agatia trzymam kciuki za dzisiejsze prenatalne :)

Kamcia a Tobie gratuluje badań i córeczki bo nie sądze żeby mówił że kobietka jakby nie był pewnien :)

Śniadanko zjedzone teraz czekam na pomiar. A powiedzcie mi jecie co 2 godziny czy dłuższe przerwy robicie??? A np jak jecie obiad to zupa a później za godzinkę drugie danie ??? Bo moja dietetyczka powiedziała że codziennie mam jeść zupy a ja to specjalnie za nimi nie przepadam a za godzinę niby drugie danie, też tak macie ????

Ja mam największy problem z cukrami po kolacji i II kolacji bo wtedy mój organizm już śpi i słabiej mi spada cukier, muszę wybrać się wtedy np na spacer albo nie kłaść się tylko coś porobić i jeść wszystko tylko nie nabiał, żadne mleko, kefir, jogurt bo to dla mnie nie odpowiednie. Czyli 2 kromki chleba z szynką i serem np albo twarożkiem i tyle. Także kolacje mam strasznie nudne :(

ksanka lubi tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monilia ja jem albo zupę albo drugie, sporadycznie jemm dwa dania i wtedy robię godzinę przerwy.
    Ja mam też monotonne jedzenie, ciągłe jedzenie i ciągły aceton :/ jadłam co 2-2,5h, ale lekarka kazała robić dłuższe przerwy szczególnie rano. Ale niestety przy moim acetonie to nierealne. Więc jem cały czas i bez efektu.

• agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia nie mam niższego cukru po posiłku niż przed. Na czczo 88 po śniadaniu 95. Przed drugim śniadaniem 80 po 84.
    Nie ma reguły z tymi cukrami raz mam pewnie tak, raz tak bo nie mierzę przed każdym jedzeniem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 09:13

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia
    uważam , ze musimy jeść to, co lubimy. Ja lubie zupy i jestem mega zadowolona, ze mogę je jeść. Ja jem co 3h. Jak mam zupe o 15 to o 18 jest drugie danie (czasem to tylko kaszaneczka) i wtedy jem je razem z mezem
    za wizyte nie dziekuję, ponieważ lekarz o płci NIC nie powiedział, w ogóle nic nie wiem po tym usg. wszystko dopiero 3 marca. ja sama przeczytałam na monitorze(jak wyszedł lekarz) crl, bpd i sex :) on nic nie mówił dosłownie
    ale ja od poczatku czuje ze córcia, poprzednio tak miałam i sie sprawdziło

i lepiej nie grzeszyć. już niewiele ci zostało...3 tyg to i tak długo, ja insuline nocną dostałam po 1 tyg, a wizyty mam co 2 tygodnie

a jak czesto mierzysz aceton i o ktorej godz? pytam tak tylko z ciekawosci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 09:14

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ale zblizone, co jednak u nas najwazniejsze, sa w normie i górnej i dolnej

mam taki syf w mieszkaniu(2 dni wyjazdowe i brak sił)a dzis o 12 korepetycje u mnie w domu...nie ma komu posprzatac a ja mam lenia :(

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja też mam syf i lenia ;) na szczęście malar powierzchnia do sprzątania bo tylko 2 pokoje, ale i tak mi się nie chce ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam 3 male pokoje plus 1 maleńki (a w nim przede wszystkim siedze-tu jest komp)
    ja na korepetycje chodze do dzieciakow, czasem sa małe wyjątki, jak ten dzisiejszy. Dla jego oka muszę posprzatać przedpokój i duzy pokój, niby to pół godziny roboty, ale ile wysiłku z mojej strony!przedpokój już ogarnięty. ale do pokoju strach iść. Inne pokoje pozamykam :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    narazie po sniadaniu mam 99(staram się złapać skok), zobaczymy za chwile

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale u nie pieknie słoneczko świeci i jak wiosennie ptaszki ćwierkają...aż kot szaleje i biega po oknach, gdzie te ptaszki :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a może nie będzie skoku spokojnie :)
    U mnie pada, szaro brzydko i zimno. Pogoda dołująca.

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie mam sily juz :( Poprostu mam juz dosc a to dopiero 2 tyg na diecie :( przez ostatnie dni po sniadaniu ponizej 120. Wczoraj nawet 109 a dzis po tym samym zestawie 125 :( Ja wymiekam juz. Pół bulki grahamki bez masła jajko sadzone i warzywa i taki wynik? Wczoraj na kolacje tez o 114 a zjadlam ten sam zestaw co przez ostatnie dni i wtedy bylo 107. Zaraz wychodze na wizyte u diabetologa zobaczymy co powie.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, skoku nie było wyszło 98

dorinka, pogody ducha, założę się, że na pewno stresujesz się wizytą, a stres cukrom nie służy!!!moja diab na 122 po jablku powiedziała, ze to nie jest źle!(a dla niej źle to 93 na czczo). To DOPIERO 2 tygodnie, jeszcze się uczysz i wszystko opanujesz
    trzymam kciuki za wizyte i czekam na wiesci

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda ma jakąś bolączkę z tą dietą u mnie to ciągły aceton. Cukry na czczo okielznalam, po posiłkach też, ale acetonu nie umiem wyeliminować :/ Lekarze też nie mają pomysłu. Jem ilości nienormalne, a waga w dół i aceton jest. Załamuje się z każdym dniem coraz bardziej.

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mało się odzywam, ale namiętnie was czytam ;) ja już byłam szczęśliwa bo jutro 'kontrola' wyników a ja z jednym tylko przekroczeniem (plus ze 2 razy 117) i to po nieszczęsnej pizzy więc cała w skowronkach. Odważnie zmieniłam chleb śniadaniowy z biedronkowego na żytni lidlowy i po śniadaniu... 124. ech...

Rudzina
‹‹ 279 280 281 282 283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ