Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Na 1 sniadanie jem pumpernikel, ale średnio się najadam i dla tego po 1,5h zjadłam drugie śniadanie bo byłam głodna.
Diab u której byłam mówiła, że mogę zjeść biały makaron, jak tak dobrze przyswajam, ale ja nie przepadam za makaronami
Ten razowy to wmuszam w siebie, zresztą kasze też.
Zjadłam mega dużo zupy, całą michę a pół michy to makaron. U mnie zdecydowanie nie sprawdza się pieczywo na śniadania. Ten puumpernikel jakos zjadam, ale bez szału.
Gdybym miała mieć po zupie koło 100 to chyba musiałabym zjeść z litr zupy i z pół kilo makaronu na raz -
Teraz w ciąży chyba nie mam IO bo krzywa w ciąży na to nie wskazuje, ale przed ciążą byla na pewno. Musiałabym mieć po 2 godzinach tyle co na czczo lub mniej, żeby była IO. A miałam 136 z hakiem, więc przy starych normaach bliżej cukrzycy, przy nowych.wynik ok.
-
Hej dziewczyny
Ksanka czekamy na to kiedy Zosia zdecyduje się na przyjście na świat, pewnie już nie możesz się doczekać
U nas wizyta u diabetologa była słaba tzn, powiedziała mi że powinna mi dać od razu insulinę bo miałam prawie codziennie w którymś posiłku lekkie przekroczenie. Najgorsze jest to że te glukometry różne wartości czasem pokazują. Ostatnio miałam mocno stresujący dzień i sprawdziłam cukier po kolacji w jednej ręce to miałam 45 a za 3 sekundy w drugiej 80. Także ja do końca w glukometry nie wierzę.
Dała mi czas 3 tygodnie na poprawę diety bo generalnie zdarzały mi się tam grzeszki i stąd te podwyższone pomiary. Teraz od wizyty czyli od poniedziałku nie miałam żadnego przekroczenia ale czasem wydaje mi się że słabo jem, bo nie przybieram na wadze za bardzo, wiem że codziennie ważenie niczego nie pokaże ale martwie się. W poniedziałek mam USG III trymestru to się okaże ile synek waży, mam nadzieję że przybiera w normie, bo jest wymiarami na najniższym centylu
Agatia trzymam kciuki za dzisiejsze prenatalne
Kamcia a Tobie gratuluje badań i córeczki bo nie sądze żeby mówił że kobietka jakby nie był pewnien
Śniadanko zjedzone teraz czekam na pomiar. A powiedzcie mi jecie co 2 godziny czy dłuższe przerwy robicie??? A np jak jecie obiad to zupa a później za godzinkę drugie danie ??? Bo moja dietetyczka powiedziała że codziennie mam jeść zupy a ja to specjalnie za nimi nie przepadam a za godzinę niby drugie danie, też tak macie ????
Ja mam największy problem z cukrami po kolacji i II kolacji bo wtedy mój organizm już śpi i słabiej mi spada cukier, muszę wybrać się wtedy np na spacer albo nie kłaść się tylko coś porobić i jeść wszystko tylko nie nabiał, żadne mleko, kefir, jogurt bo to dla mnie nie odpowiednie. Czyli 2 kromki chleba z szynką i serem np albo twarożkiem i tyle. Także kolacje mam strasznie nudne
ksanka lubi tę wiadomość
Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
-
Monilia ja jem albo zupę albo drugie, sporadycznie jemm dwa dania i wtedy robię godzinę przerwy.
Ja mam też monotonne jedzenie, ciągłe jedzenie i ciągły acetonjadłam co 2-2,5h, ale lekarka kazała robić dłuższe przerwy szczególnie rano. Ale niestety przy moim acetonie to nierealne. Więc jem cały czas i bez efektu.
-
Kamcia nie mam niższego cukru po posiłku niż przed. Na czczo 88 po śniadaniu 95. Przed drugim śniadaniem 80 po 84.
Nie ma reguły z tymi cukrami raz mam pewnie tak, raz tak bo nie mierzę przed każdym jedzeniem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 09:13
-
monilia
uważam , ze musimy jeść to, co lubimy. Ja lubie zupy i jestem mega zadowolona, ze mogę je jeść. Ja jem co 3h. Jak mam zupe o 15 to o 18 jest drugie danie (czasem to tylko kaszaneczka) i wtedy jem je razem z mezem
za wizyte nie dziekuję, ponieważ lekarz o płci NIC nie powiedział, w ogóle nic nie wiem po tym usg. wszystko dopiero 3 marca. ja sama przeczytałam na monitorze(jak wyszedł lekarz) crl, bpd i sexon nic nie mówił dosłownie
ale ja od poczatku czuje ze córcia, poprzednio tak miałam i sie sprawdziło
i lepiej nie grzeszyć. już niewiele ci zostało...3 tyg to i tak długo, ja insuline nocną dostałam po 1 tyg, a wizyty mam co 2 tygodnie
a jak czesto mierzysz aceton i o ktorej godz? pytam tak tylko z ciekawosciWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 09:14
-
mam 3 male pokoje plus 1 maleńki (a w nim przede wszystkim siedze-tu jest komp)
ja na korepetycje chodze do dzieciakow, czasem sa małe wyjątki, jak ten dzisiejszy. Dla jego oka muszę posprzatać przedpokój i duzy pokój, niby to pół godziny roboty, ale ile wysiłku z mojej strony!przedpokój już ogarnięty. ale do pokoju strach iść. Inne pokoje pozamykam -
Dziewczyny nie mam sily juz
Poprostu mam juz dosc a to dopiero 2 tyg na diecie
przez ostatnie dni po sniadaniu ponizej 120. Wczoraj nawet 109 a dzis po tym samym zestawie 125
Ja wymiekam juz. Pół bulki grahamki bez masła jajko sadzone i warzywa i taki wynik? Wczoraj na kolacje tez o 114 a zjadlam ten sam zestaw co przez ostatnie dni i wtedy bylo 107. Zaraz wychodze na wizyte u diabetologa zobaczymy co powie.
-
agatia, skoku nie było wyszło 98
dorinka, pogody ducha, założę się, że na pewno stresujesz się wizytą, a stres cukrom nie służy!!!moja diab na 122 po jablku powiedziała, ze to nie jest źle!(a dla niej źle to 93 na czczo). To DOPIERO 2 tygodnie, jeszcze się uczysz i wszystko opanujesz
trzymam kciuki za wizyte i czekam na wiesci -
Każda ma jakąś bolączkę z tą dietą u mnie to ciągły aceton. Cukry na czczo okielznalam, po posiłkach też, ale acetonu nie umiem wyeliminować
Lekarze też nie mają pomysłu. Jem ilości nienormalne, a waga w dół i aceton jest. Załamuje się z każdym dniem coraz bardziej.
-
Mało się odzywam, ale namiętnie was czytam
ja już byłam szczęśliwa bo jutro 'kontrola' wyników a ja z jednym tylko przekroczeniem (plus ze 2 razy 117) i to po nieszczęsnej pizzy więc cała w skowronkach. Odważnie zmieniłam chleb śniadaniowy z biedronkowego na żytni lidlowy i po śniadaniu... 124. ech...
Rudzina