X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plus - wciaż mam jednak problem z krwią tzn cieżko mi uzbierać kropelkę, a mam zakaz wyciskania i już próbuję wszystkiego, myje w bardzo ciepłej wodzie, masuję i dłoń i palce a i tak czasami tylko ślad po dziurce albo taka minimalna kropelka, że wiem, że nie mam co gluko przystawiać bo zmarnuję pasek. Jak sobie z tym radzicie?

Rudzina
  • nanu Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina, a ile płynów pijesz? wypij szklankę wody np godzinę lub pól przed mierzeniem i zobacz czy będzie lepiej.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi bez nacisniecia nic by nie polecialo, w poradni tez mi mowila ze lekko trzeba naciskac 3 sekundy od nakłucia
    popij troche wody przed kłuciem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wydaje mi się że dość, ale może faktycznie spróbuję zwiększyć pobór płynów :P dzięki!

Rudzina
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Każda ma jakąś bolączkę z tą dietą u mnie to ciągły aceton. Cukry na czczo okielznalam, po posiłkach też, ale acetonu nie umiem wyeliminować :/ Lekarze też nie mają pomysłu. Jem ilości nienormalne, a waga w dół i aceton jest. Załamuje się z każdym dniem coraz bardziej.
    Agatia jak okiełznałaś cukier na czczo? daj jakieś wskazówki, bo mi zaczyna się podnosić. Wczoraj 92, dziś 94... Nie wiem, co mam robić?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka u mnie cukier jest na granicy, ale ok, jak nie jem w nocy i niestety chałka odpada na noc bo podbija Ci cukier.

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się i niestety z bólem stwierdzam, że cukier na czczo również i mnie się podnosi :( dziś 95! miałam. dodatkowo w tym tygodniu parę przekroczeń, to jakaś masakra. mówią, że cukry szaleją między 30.32 tygodniem i u mnie chyba tak jest. muszę znowu się bardziej na diecie skupić, bo inaczej za każdym razem przekroczę.
    dziewczyny życzę miłego dzionka i cukrów w normie :)

agatia, kamciaelcia, Miuu, monilia84 lubią tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę dziewczyny, że każda ma to samo :) ja już 6 miesiąc na diecie, a ciągle uczę się swojego organizmu na nowo, zawsze coś zaskoczy. Ale myślę, że najważniejsze, że cukry są w miarę opanowane, wtedy nie zaszkodzą maluszkowi. Mam przynajmniej taką nadzieję, bo też załapuje doła po każdym przekroczeniu, a to powoduje pewnie jeszcze większy skok.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny staram sie ufac lekarzowi ale naprawde zaczynaja mnie dopadac watpliwosci czy taka restrykcyjna dieta i ograniczanie lub eliminowanie wszystkiego jest dla maluszka zdrowsze niz lekkie przekroczenia. Wczoraj po tej kanapce z kiełbasą po której bylo 126 wreszcie mój synus zaczął dokazywac :) I niby przeroczenie bylo o 6 a jednak nie wydaje mi sie zeby bylo to specjalnie niezdrowe czy szkodliwe.

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twarden pojedyncze skoki, nawet wysokie nie powodują szkody dla dziecka.
    Już pisałam kilka razy, że moja koleżanka cukrzyczka, która była na pompie insulinowej i tak miała skoki do 200 i lepiej. A dzidziol zdrowy. A w pierwszej ciąży nawet nie wiedziała, że ma cukrzycę dowiedziała się po obciążeniu, ale wynik był turbo wysoki i hemoglobina glikowana też była wysoka, a dzidziol zdrowy.
    Więc spokojnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 10:53

twardan lubi tę wiadomość

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj jestem jakąś osłabiona... Na nic nie mam siły...
    Mi tez cukry sksacza... Dzisiaj po śniadaniu 121 ale zauważyłam, że moj kochany mężu mi systematycznie zwieksza porcje śniadaniowe...
    Do tego coś mi jakoś trochę niedobrze...chyba mam problem z trawieniem...

Dorinka ja takimi lekkimi przekroczeniami się za bardzo nie stresuję chociaż trochę mnie to też denerwuje...

Jemy niby to samo a cukry rozne ale sama wiesz... Bułka bułce nierówna, pomidor pomidorowi itd...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka, mój lekarz mówił ze takie male przekroczenia do 130 nic nie znaczą, jeśli na stale mialabys powyżej 140 to już gorzej dla maluszka, także nie stresuj się.
    Restrykcyjna dieta jest gorsza niż przekroczenie statystycznej i umownej granicy!
    Nie dajmy się zwariowac.

Ja pamiętam ze w pewnym momencie tez po obiedzie przekraczalam normę o kilka punktów ale na wizycie powiedziała ze robilam to z pełną świadomością, a dr na to no i dobrze lepiej być najedzonym z przekroczeniem niewielkim niż głośnym poniżej normy.

Naukowcy szaleja z normami a my jak durne osły mamy tylko tego słuchać, nie zgadzam się z tym.

Muszę wam przyznać ze ja nigdy nie liczyłam gramatury jedzenia i wymienników, bo to generuje dodatkowy stres,
    Po prostu jadlam by nie być głodna.

Waga ha ha jestem teraz o 1 kg powyżej startowej bo chyba woda mi się zaczęła zatrzymywać.
    Malutka była zawsze w 60 centylu hemoglobina wyszła 4.6 wiec raczej błędów nie popelnialam aż tak dużo.

Stres jest gorszy niż lekkie przekroczenia.
    Drastyczne dieta zas..... No comment.
    Myslmy i kontestujmy niektóre wymysly bo pewnie i to z
    Co teraz jest norma zmieni się za rok 2,3

twardan, Ajwi, kamciaelcia, Miuu, monilia84 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ja mam nawet ochotę się z wami kiedyś spotkać i żeby każda z nas przygotowała jakieś super smaczne danie. abyśmy jadły i plotkowały ;) rzeczy dozwolone i niedozwolone mniam mniam. czasem dajecie takie opisy jedzonka tutaj że aż ślinka leci ;)
    jutro mam diabetologa a pojutrze ginekolog. jutro dowiem się wyniki hemoglobiny glikowanej i elektrolitów.
    mam takie kołatania serca (wspominałyście o nich) już od 18 tc i mówiłam o tym gince to kazała mi mierzyć ciśnienie- mam w normie. podejrzewałam magnez, ale zaczęłam brać od tygodnia a kołatanie nadal jest. więc jutro ciekawa jestem tych wyników, bo myślę, że coś jednak jest nie tak...

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie rozumiem tego :/ zjadłam o 10 dwie kanapki i twarożek 200g acetonu nie miałam przed posiłkiem. Teraz prawie po godzinie mam aceton 15 :/ a jestem nasycona :( jednak lekarka miała racj, że aceton powinno się sprawdzać całą dobę, bo nawet jak człowiek najedzony to aceton moze być. Ale czemu skoro.jestem najedzona.

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och ja mam teraz w głowie jedną misję - przestać się tak stresować i dołować, bo (może też dlatego że niedawno zaczęłam) każdy gorszy wynik sprawia, że mam wszystkiego dość... ale ostatnio teściowa wyprowadziła mnie z równowagi twierdząc, że się użalam nad sobą i przesadzam z tą dietą bo jej mąż 'ma cukrzycę od lat i olewa te wskazówki odnośnie diety i nic mu nie jest, je to co wszyscy domownicy a ty musisz pokazać jak cierpisz i meczyć się z tymi kromeczkami więziennego chleba' myślałam, że ją uduszę, ale zapytałam tylko od kiedy teściu jest w ciąży, że jest taką specjalistką. Nic nie odp.

kamciaelcia, ksanka, twardan lubią tę wiadomość

Rudzina
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka - popieram :)
    Też nie liczę żadnej gramatury itp. Lekarz nie kazał a ja się nie wychylam przed szereg.
    Lekkie przekroczenia mi też niestraszne chociaż mnie trochę denerwują;) bo psują mi statystykę...
    Każda z nas to żywy organizm (w sumie to nawet dwa:) ), który wcale nie zawsze musi idealnie wpisywać się w normy...

ksanka, Miuu lubią tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia,
    Twoje perypetie z ketonami są intrygujące, biorąc pod uwagę, ze są one metabolizowane w watrobie , i jest to procesvprostszy niż pozyskiwanie energii z glukozy może w twojej wątrobie leży problem a nie gdzie indziej?

Poniżej wklejam artykuł,

http://optyfit.pl/ciala-ketonowe-kilka-ciekawostek/

Z ciekawostek na samym końcu jest o ketonach u noworodków, dodatkowo prowadzone są badania nad wykorzystaniem ketonów przy leczeniu epilepsji i innych chorób mozgu.

Mówiąc w skrócie, ketoza jest ewolucyjną odpowiedzią na oszczędny gen. Być może ewoluowaliśmy tak, żeby móc wydajnie magazynować tłuszcz na wypadek głodu, mówi Veech, ale dzięki ewolucji wykształciła się u nas także ketoza, żebyśmy mogli w razie potrzeby równie wydajnie ten tłuszcz wykorzystywać. Ketony, zamiast stanowić truciznę, jak często są traktowane przez prasę, sprawiają, że organizm pracuje wydajniej i stanowią zastępcze źródło paliwa dla mózgu. Veech nazywa ketony "magicznymi" i wykazał, że serce i mózg pracują o 25% wydajniej na ketonach niż na glukozie.

Dieta ketogenna jest wykorzystywana w leczeniu epilepsji od ponad 80 lat, ale czy zdrowe osoby mogą mieć jakieś specjalne korzyści np: odnośnie koncentracji, możliwości lepszego zapamiętywania itd. Powyższe zdania sugerują nam, że tak właśnie może być. Mimo braku długoterminowych badań niektórzy naukowcy sądzą, że dieta ketogenna może mieć wpływ antydepresyjny, dodatkowo może być pomocna w terapii zaburzeń psychicznych charakteryzujących się cyklicznymi, naprzemiennymi epizodami manii i depresji. Korzystny wpływ na stabilizację usposobienia ma szczególnie obniżenie wewnątrzkomórkowej koncentracji sodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 11:26

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina, nie przejmuj się...
    U mnie też mi każdy powtarza, że nie mam żadnej cukrzycy i żebym jadła...
    Jak pytam czy biorą odpowiedzialność za zdrowie ufoludka w brzuchu to milkną ;)
    Zdrowe odżywianie nam nie zaszkodzi... Ale trzeba jeść i nie dac się zwariować tym restrykcyjnym normom.
    Mam ochotę na owoca - to jem. Czastka gorzkiej czekolady od czasu do czasu - bardzo proszę.
    Cukry i tak będą pewnie czasem skakać ale komu nie skaczą?
    Moja diabetolog się tylko smiala jak pytalam ile po posiłku może mieć zdrowy człowiek...

ksanka, monilia84 lubią tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak zgłodnieje między posiłkami wypijam kubek gorącego kakao (przysiegam, od kiedy nie jem słodyczy to gorzkie kakao wydaje mi się słodkie!) i kocham ten moment ;) na jabłko albo kiwi też sobie podwalam, zwykle na podwieczorek - jogurt naturalny+owoc+otręby.

ksanka, Miuu lubią tę wiadomość

Rudzina
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek, ile magnezu bierzesz? W ciąży można spokojnie przyjmować 400-600mg z tabletek, a i tak wchłonięta się tego może 100-150.

Zrób sobie badanie na poziom magnezu w organizmie.
    W 30tc zrobilam sobie badanie i miałam 2 gdy górną norma było 1,7-2,5 przy czym od dobrych kilku miesięcy bralam co najmniej 500-600mg magnezu dziennie (2x Magne b6 max, 2xmama DNA premium, 2x magnez firmy solgar), tylko przy dawkowanie zwróć uwagę ba ilość wit b6

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ