Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
ksanka, iles stron wstecz sama pisałam, ze ketony to najlepszy i niezbedny posiłek głownie dla mózgu. niewiele nie szkidzi. poza tym one najpierw sa we krwi a potem w moczu wiec pora ketonów nie jest az tak miarodajna dla najedzenia sie
ksanka lubi tę wiadomość
-
Sorki kamcia moglam ominąć twój post z uwagi na różne tam zjawiska,
Agatia, a sprobuj zrobić eksperyment, i zamiast kolejnej kanapki z chlebem (ja tez już na to patrzeć nie mogę) sprobuj zjeść cos bardziej tłuszczowego, najlepiej na bazie oleju kokosowego bo to najprościej się metabolizuje, awokado i zobaczyć jak organizm zareaguje
-
ksanka jutro odbieram wyniki i będę wszystko wiedzieć. pewno diabetolog tez się wypowie co i jak. z tabletkami nie chcę przesadzać bo i tak tych suplementów już trochę biorę. to magne b6 co dziewczyny polecały biorę, może po prostu więcej czasu potrzeba a może nie wina magnezu tylko sodu lub czegoś innego. bynajmniej jutro się dowiem to napiszę
agatia współczuję tych ketonów i naprawdę szkoda że lekarze nie mogą ci za wiele pomóc. jesz i jesz a to paskudztwo nadal jest. ale może te ketony rzeczywiście tak jak dziewczyny piszą- nie są takie złe. ja myślę, że nie głodzisz siebie czy maluszka. nie stresuj się więc, może to jakiś okres przejściowy i potem będzie już tylko lepiej -
ksanka, a dojrzałaś post, ze mi sie dzisiaj sniłaś? Zosieńkę przywitałaś
ja wiem , ze nie wszystko się doczyta i nie zapamięta. Gdzieś wlaśnie wyczytałam, że ketony to posiłek dla mózgu i serca, zwłaszcza w nocy. I po tym tez wnioskowałam, że "zdrowi"też je miewaja (bez diety, wysiłku)
ja to nie mam umiaru do jajek, 2 kromki wiec musowo dwa jaj i musztarda, mniam mniam, a co do cukru, to zobaczymy
to normalne , że mam na udzie siniaka po poniedziałkowej insulinie?wkłucie nie bolało w ogóle, ale po takksanka lubi tę wiadomość
-
Ja czekam w poczekalni. W busie wpierniczylam kanapke i po godzinie cukier 131
Zestaw ten co zawsze. Nawet jak raz dolozylam majonezu to mialam 119 a dzis nic niedozwolonego i taki wynik. Sama nie wiem co sie ze mna dzis dzieje.
Rudzinka o to mi chodzi ze mozna by jesc zdrowo, smacznie i pozwalac sobie na wiekszosc rzeczy ale z głową. A ja z tego co widzę większość rzeczy musze wyeliminowac bo mam po nich niewielkie przekroczenia a z reka na sercu moge powiedzieć ze w wiekszosci przypadkow nie czuje sie pojedzona. Gdy odebralam wyniki glukozy moj gin powiedział ze to jeszcze nie cukrzyca a nietolerancja glukozy (czym sie to rozni to nie wiem). Diabetolog powiedziała ze przekroczenia nie sa duze i spokojnie dieta powinnam nad cukrem zapanowac a tu jest coraz gorzej.
-
Ksanko 10 min po kanapce acetonu brak, a jest mi niedobrze, za dużo o tą kanapkę,aż mnie mdli.
Kanapki były z sardynką w oleju bo nie odlewam, więc był tłuszcz. Do tego smaruję kanapki cienko masłem. Jem co chwila aż do odruchu wymiotnegochyba w pn muszę jechać znowu do Wawy bo zwariuję.
Jak byłam głodna to rozumiem aceton, aleteraz jest mi niedobrze z przejedzenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 12:00
-
Dorinka wrote:Ja czekam w poczekalni. W busie wpierniczylam kanapke i po godzinie cukier 131
Zestaw ten co zawsze. Nawet jak raz dolozylam majonezu to mialam 119 a dzis nic niedozwolonego i taki wynik. Sama nie wiem co sie ze mna dzis dzieje.
Rudzinka o to mi chodzi ze mozna by jesc zdrowo, smacznie i pozwalac sobie na wiekszosc rzeczy ale z głową. A ja z tego co widzę większość rzeczy musze wyeliminowac bo mam po nich niewielkie przekroczenia a z reka na sercu moge powiedzieć ze w wiekszosci przypadkow nie czuje sie pojedzona. Gdy odebralam wyniki glukozy moj gin powiedział ze to jeszcze nie cukrzyca a nietolerancja glukozy (czym sie to rozni to nie wiem). Diabetolog powiedziała ze przekroczenia nie sa duze i spokojnie dieta powinnam nad cukrem zapanowac a tu jest coraz gorzej.
A umylas łapki przed pomiarem?
Moj wynik też łapie się na nietolerancję - zresztą ja po 2 godz miałam 153 a właśnie od 153 w ciąży stwierdzają cukrzycę ciążową
Nie stresuj się za bardzo. Takie cukry jak my utrzymujemy wcale nie jest łatwo utrzymać... Kiedyś dopuszczano przekroczenia po godzinie do 140... Spokojnie...
Głowa do góry! Daj znać co powie lekarz... -
Dzien dobry
Mi tez wczoraj cukry świrowaly. Syn miał urodziny to po bitej śmietanie były w normie. Ale chyba sie skumulowały albo ja sie odzwyczaiłem od tłustego jedzenia bo mnie modliło, brzuch świrował. Poszłam spać i po 5 godzinach cukry zwariowały. Moze od tego ze sie bardzo kiepsko czułam. Na własne życzenie. Ale nue mogłam sie powstrzymać z ta śmietana -
kamciaelcia wrote:monilia
uważam , ze musimy jeść to, co lubimy. Ja lubie zupy i jestem mega zadowolona, ze mogę je jeść. Ja jem co 3h. Jak mam zupe o 15 to o 18 jest drugie danie (czasem to tylko kaszaneczka) i wtedy jem je razem z mezem
za wizyte nie dziekuję, ponieważ lekarz o płci NIC nie powiedział, w ogóle nic nie wiem po tym usg. wszystko dopiero 3 marca. ja sama przeczytałam na monitorze(jak wyszedł lekarz) crl, bpd i sexon nic nie mówił dosłownie
ale ja od poczatku czuje ze córcia, poprzednio tak miałam i sie sprawdziło
i lepiej nie grzeszyć. już niewiele ci zostało...3 tyg to i tak długo, ja insuline nocną dostałam po 1 tyg, a wizyty mam co 2 tygodnie
a jak czesto mierzysz aceton i o ktorej godz? pytam tak tylko z ciekawosci
Kamciu aceton czyli ketony w moczu rozumiem i glukozę mierzę paskiem codziennie z porannego moczu, z reguły to jest 7 rano czasem później, generalnie ketony wyszly mi tylko 2 razy na początku diety bo przesadziłam z nią za bardzo i za drastycznie wzięłam się za nią a teraz wogóle nie mam.
Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
-
Dorinka wrote:Dziewczyny nie mam sily juz
Poprostu mam juz dosc a to dopiero 2 tyg na diecie
przez ostatnie dni po sniadaniu ponizej 120. Wczoraj nawet 109 a dzis po tym samym zestawie 125
Ja wymiekam juz. Pół bulki grahamki bez masła jajko sadzone i warzywa i taki wynik? Wczoraj na kolacje tez o 114 a zjadlam ten sam zestaw co przez ostatnie dni i wtedy bylo 107. Zaraz wychodze na wizyte u diabetologa zobaczymy co powie.
Dorinka ja Ci powiem że ja nie mogę jeść żadnych bułek na tej diecie, bo połowie grahamki zawsze mam cukier ponad 120. Może spróbuj pieczywo zmienić
-
Dlatego ja nie mierze acetonu w ciągu dnia. Bo rano zawsze mniej a później nadrabiam. Po najdłuższej przerwie czyli nocy nie na nic. Po moich obfitych kanapkach cukier 116 potem 120 norma jest? Jest! Teraz spróbuję się zdrzemnac po ciężkiej nocy z kotem by wstać na fasolowa
Ksanka, ale snilas mi się bez imienia (tylko ksanka )i zamiast twarzy widziałam ten twój awatarekmonilia84, ksanka lubią tę wiadomość
-
Ja juz po wizycie. Lekarka stwierdzila ze prawdopodobnie dzisiejsz. Cukry to wynik stresu. Na sniadanie kazala mi wyeliminowac jajko sadzone bo ma w sobie za duzo tluszczu a dołożyć chleba i jakas wedline. Dodatkowo mam jesc częściej niz co 2 godziny zeby nie dopuscic do uczucia glodu. Mam tez zwiekszyc ilosc zjadanego chleba na caly dzien bo 4 kanapki i pol bulki dziennie to za malo. Szczerze to wyszlam z gabinetu jeszcze glupsza niz bylam
-
agatia wrote:Ajwi mu diab tłumaczyła, że nie ma w ciąży nietolerancji glukozy, tylko cukrzyca ciążowa. Nietolerancję można mieć poza ciążą.
No i znowu mam śladowy aceton równo po 2h od posiłku - zwariuje.
Wiem, wiem... Dlatego właśnie mowie, że ją na tą cukrzycę zalapalam się mimo granicznego pomiaru i mimo tego, że normalnie byłaby to tylko nietolerancja..
-
kamciaelcia wrote:Monilia. Ja tez mierze rano o 7.30. Ale wczoraj lapalam się ma dodatkowych pomiarach. Tego do szczęścia mi nie potrzeba. Wiec od dziś wracam do 1 paska rano
Kamcia myśle że to dobry sposób, bo można zwariować z tymi pomiarami
Ja w książeczce dot. diety ciązowej mam napisane że powinno się mierzyć ketony tylko na czczo najlepiej w godzinach 7-8 i tego się trzymam.
Mnie martwi słaby przyrost wagi a czasem spadki, nie wiem może za mało jem, mam nadzieję, że mój rozrabiaka zdrowo rośnie, bo ja mam z czego schudnąć a ważne żeby on rósł zdrowo
-
Monilia, że mnie wszyscy się śmieją że zamiast kuracji odchudzającej strzeliłam sobie ciążę
I po ciąży będę super laska.
Na każdej z wizyt gin mnie waży mierzy itp i na mój komentarz, że obawiam się tym że nue przybieram wagi, skomentował to a ja z wagi jestem bardzo zadowolony, dzidzius ładnie rośnie, wyniki super to czego chcesz;)
Na prawdę dla wszystkich to zaskoczenie a zwłaszcza dla mnie. Bo po wejściu na dietę cukrzycowy moje wyniki znacznie się poprawiły przy tych samych suplach co wcześniej, wyniki spadały a od grudnia wszystko wzorowe nawet hemoglobiny i hematokryt!
A i ja startowałam że spora nadwagą.
Także nie martw się. Teraz masz bardziej zbilansowana dietę.
Kamcia, ja w snach nie widzę twarzy tylko mam świadomość że to dana osoba
I dziękuje jeszcze raz zrobiło mi się bardzo miło a może to sen proroczy i już za chwilkę będę tulila malutkaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 13:49
monilia84 lubi tę wiadomość