X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez mam aceton, bo nie zjadlam makaronu na noc :)
    u mnie to pewne-mam jak olewam ten makaron
    ale warto było zjeść gołąbka na noc (no 2) :)
    i rozważam juz 3j insuliny bo od 3 dni mam 90 i cos (co myslicie o tym?)

haha wiecie co zrobiłam?
    jak pisałam jadlam orzechy i zamiast sięgnąć do kubka z orzechami to włożyłam do kawy :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to chyba mogę stwierdzić że źle działa na mnie chleb graham?!

Wczoraj na kolacje zjadłam kromke (były zapakowane 2kromeczki waga 0,8 netto) i z warzywami i plastry szynki wynik był 100. Myślałam że to obiad wykwintny mnie trzyma ale chyba się myliłam.
    Dziś na czczo 88 gdzie przy białym chlebie miałam 86,83.
    Dziś na śniadanie po 2 krokach graham z pasztetem z dzika sałata i ogórkiem (to co położyłam na chleb biały) dziś wynik 110 a przy chlebie białym 97.
    Czy dobrze myślę że graham mi nie sprzyja????

Kupiłam ten kstylion ja go słuchajcie nie czuje ile bym wsypala to go nie czuć mam wrażenie że pije gorzkie:-(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka
    moze ci nie służyć TEN graham, może ma brzydki skład. Ale 100 czy 110 to jak najbardziej dobrze. Wartości pow120 nie są dobre
    a ksylitolu nie znam ...

żabka04 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skład: mąka pszenna graham 40,3%, pszenna 26,8%, woda,sól,drożdże.

Ja wiem ze wyniki są dobre ale miałam niższe i dlatego je porównuje do siebie :-) mogły nie zaczynać z tym glukometrem:-) :-)

Kupiłam na kolacje żytni w 100% zjem na kolacje taka sama jak wczoraj tylko chleb zamienię i na śniadanie i porównam z wynikami z chleba białego.
    A na drugie wchłone Jagodzianke hahaha mam jakąś faze na jagody wczoraj dżem jagodowy z półki wzięłam bo pomyślałam o nalesnikach no ale z chlebem muszę jonbibowac a może dzisiaj nalesniki zrobię a na następny dzień pokombinować zobaczymy co córką wymyśli hihi

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia nie zamartwiaj sie tak :) Moze jeszcze uda sie uniknąć szpitala. Choc czy nie lepiej polozyc sie na chwile w szpitalu i mniec spokoj? Porobia ci badania i moze uda sie zdiagnozować czemu cie ten aceton tak meczy a ty będziesz miala wreszcie spokojna głowę :)
    Kamcia dobrze ze wlozylas odpowiednia rękę a nie pomyliłas sie jeszcze bardziej i nie wlozylas telefonu do kawy :)
    Żabka wg mnie rzeczywiscie moze to wina chleba albo poprostu dzis masz jakieś większe cukry chociaz wg mnie i tak godne pozazdroszczenia:) Ja niby wiedzialam juz mniej wiecej co mi pogarsza cukier ale ostatnio po sprawdzonych posilkach mam o 10-20 wiecej a na innych mniej. Nie rozumiem tego. Wczoraj duszone udko z mizeria i jednym ziemniakiem 110 a do tej pory bylo w okolicach 95.
    Ja wczoraj poszlam pozniej spac i dzis wcześniej wstalam i cukier na czczo 87

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie kładąc się i wstawalam tak samo :-)
    Wiem ze cukier zależy od różnych czynników ale tak na prawdę te huśtawki cukru sa irytujące. No zobaczymy ale stawiam na chleb. Ja też tego nie rozumiem.

Właśnie przypomnialas mi o agatia:-)
    Przepraszam ale zapomniałam o tobie dlatego że robiłam tznszukałam druków pitow i drukowalam w między czasie nadrabiam forum :-)
    Agatia może nie będzie tak źle zobaczymy z resztą ty wiesz najlepiej bo się obserwujesz i znasz organizm swój.
    Uważam tak jak dorinka może i lepiej ze cie połoza do szpitala zrobią badania doradza zaopiekuje się tobą trochę organizm podreperuja będzie dobrze to ma swoje plusy a minusy wiadomo szpital i białe ściany a przede wszystkim nuda wiem ze są okropne.
    Ale masz pod sercem maleństwo to dla niego trzeba się poświęcić i zacisnąć zabki.
    Z resztą w telefonie ma neta więc będziesz pisać na forum większość z nas już jest na l4 i się siedzi na necie tzn na forum.
    Będziemy z tobą:-):-)

• agatia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia przy 90 nie dodawalabym insuliny, bo to jeszcze norma.
    Dorinka u mnie nie skończy się krótkim pobytem w szpitalu, bo w pierwszej ciąży problem był ten sam. I lezalabym 120 km.od domu, a mam 2 letniego malucha :/ w marcu u kwietniu mam z nim sporo wizyt leekarsjich wyjazdowych, prwnie operację i nie mogę iść do szpitala.
    Żabka 110 to super norma. A wynik nie zależy od rodzaju.chleba tylko os ilości weglowodanow. Najlepiej jeść ten, który ma więcej węgli, ale.tak żeby zmieścić się w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 08:43

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Elaria jestem w szoku, że na takiej diecie przytylaś 2 kg, ja jem dużo więcej z wyjątkiem słodkiego podwieczorku i waga leci w dół. Weszlam w ciążę ze sporym nadbagazem i też nie powinnam wiele przytyć, ale spadam z wagi. Od wyjsciowej mam 3 kg mniej.
    Żabcia, ja też jestem w szoku, że przybrałam, bo ja taką dietę trzymam od ponad roku i waga stała, a nawet miałam okresy większego obżarstwa i nicnierobienia, np. w ostatnie święta, aż się zdziwiłam na początku stycznia, że nie utyłam po tych ciastach i pieczeniach. Ale grzecznie wróciłam do żywienia sprzed świąt.
    Schudłam ponad 20 kg w latach 2014/2015 i w pewnym momencie waga stanęła, a mi się nie chciało powalczyć dalej, a jest o co, naprawdę. Miałam zamiar zrobić II rundę walki z otyłością wiosną - latem 2016, a tu ciąża, więc pomyślałam, że na jedzeniu sprzed ciąży nie utyję (lekarz, jak mnie zobaczył na 1 wizycie powiedział, że max 5 kg powinnam przybrać). A tu miesiąc minął i +2 kg!!
    Nie będę się odchudzać, jak w czasie tamtej diety, bo nie jestem głupia, ale muszę wrócić do jakiegoś sportu - znów ograniczenia z powodu ciąży, ale wracam do szybkich spacerów, bo tej zimy zasiedziałam się, to fakt.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia przy 90 nie dodawalabym insuliny, bo to jeszcze norma.
    Dorinka u mnie nie skończy się krótkim pobytem w szpitalu, bo w pierwszej ciąży problem był ten sam. I lezalabym 120 km.od domu, a mam 2 letniego malucha :/ w marcu u kwietniu mam z nim sporo wizyt leekarsjich wyjazdowych, prwnie operację i nie mogę iść do szpitala.
    Żabka 110 to super norma. A wynik nie zależy od rodzaju.chleba tylko os ilości weglowodanow. Najlepiej jeść ten, który ma więcej węgli, ale.tak żeby zmieścić się w normie.

Teraz cie rozumiem ciężko zostawić malucha w domu bez mamy i tyle km od domu o matko dlaczego tak daleko?????
    Nie można bliżej??????

A który chleb ma więcej wegli????
    Sory że głupie pytania ale ja nie wiem hahahah

• agatia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka nie wiem, który ma więcej węgli chyba graham ma.więcej niż biały.
    Co do cukru to ja też jednego dnia mamm 95, a drugiego 113 po tym samym. To zależy od wielu czynników :)
    Ja dzisiaj na czczo 87.
    Ale o 5 byłam mega głodna, nie umiem się na noc najeść :( wstaję głodna i z acetonem i wstaję 5-6 :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bidulka:-( Szkoda że nie umiem Ci pomóc......

• kamciaelcia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, kja pytałam , czy juz zwiększyć insuline na 3j. bo mam POWYŻEJ 90. tzn 93, 92, 92, 96, 89, zależy jaka kropla poleci(i tak od 3 dni)
    a mam mieć zdecydowane 80 i troche, 90 jak najbardziej do przyjęcia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    a ksylitolu nie znam ...

To cukier pozyskiwany z soku brzozy, więc produkt naturalny. To on jest słodzikiem w pastach do zębów i w niektórych gumach do żucia. Zabija bakterie na zębach (mówiąc w skkrócie). Nie zaleca się dla dzieci. Ma lekko przeczyszczające właściwości, jak się go dużo używa, ale co to znaczy dużo, to u każdego jest inna wartość. W czasie diety słodziłam nim kawę/ herbatę. Jest prawie tak samo słodki, jak cukier. Nie ma chemicznego posmaku. Wygląda, jak cukier. Kalorii ma 60% mniej niż cukier.
    Jest dość drogi ok 12 zł za 0,25 kg. Jak ktoś nie wyobraża sobie niesłodzonej herbaty czy kawy, można spróbować, czy podpasuje. Można kupić w każdym hipermarkecie na dziale ze zdrową żywnością, ostatnio widziałam też w Biedronce.

żabka04 lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka co do szpitala ro ja wiem, jak u mnie zajmują się cukrzycą - nie zajmują. Musiałabym jechać do Warszawy, jak nie będzie wyjścia to pojadę, ale najwcześniej w maju, wcześniej nie ma opcji.

• agatia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, jak masz powyżej to zwiększ :) zrozumiałam, że masz 90 :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak miałam 90 nawet za drugim pomiarem, to sie cieszyłam, ale teraz ciezko o te "tylko"90

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wy po jakich cukrach dostalyscie insulinę? Bo ja szczerze strasznie sie przestraszylam tego mojego 87. I zupelnie nie wiem od czego to zalezy a wolalabym zrobić wszystko zeby uniknac insuliny. Zazwyczaj wstawalam najedzona i mialam nizsze cukry a dzis wstalam glodna i wg mnie wysoki. Jakby nie bylo to juz prawie 90.

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, a jak jesteś na insu to mierzysz czasem w nocy cukier między 2 a 4?

• agatia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka norma jest do 90, więc spokojnie :) ja mialamr raz 97, a insuliny nie dostałam, przestałam jeść w nocy i cukier na czczo się unormował :) Od tygodnia nie przekraczam normy, choć pewnie z czasem insu dostanę :) bo mam cały czas na górnej granicy, ale u mnie wczesna ciąża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 09:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla diabetologa jest ważniejszy cukier ba czczo czy po posiłkach czy ogólnie a może po prostu tylko wyniki jakiś badań?????

‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ