X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Dorinka - to jest nas dwie, nie rozumiem nic z tych cukrów...

Skoro już się tak katujemy co która by wypiła to ja też napiszę: czerwone półwytrawne wino gruzińskie. Może być nawet 1/2 kieliszka...
    Jeśli przeżyję tą ciążę i urodzę jakimś cudem, to na pewno sobie od czasu do czasu na powyższy trunek pozwolę.

...bo gruzińskie jest najlepsze!!! ;)

goodwill lubi tę wiadomość

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też bym wypiła winka :-)

Ale mi chodziło co pijecie tak w dzień np. kompot, sok z woda, cole???????

Rudzina lubi tę wiadomość

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam te piwa radlery i moze jeszcze szampana z....cheetosami serowymi :)
    A jak bylam na wakacjach w Egipcie to byl takie skwar ze ile bym w siebie nie wlala to mi sie pic chcialo. Maz ciagle chodzil i namawial mnie na piwo bo "po piwie sie nie chce tak pic". Ale ja zwyklego nie dam rady wiec pilam sobie piwo z tym egipskim ulepkiem fanta w proporcji 1:1. Jakie to bylo pyszne :) I od tej pory na imprezach raczylam sie tylko piwem z fanta. A jak chcialam zaszalec to dolewalam do tego kiliszek czystej :)

Zabka ja sama wode niegazowana. Nawet herbaty owocowej sie boje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 13:38

3i49o7esw7obg123.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:

Najwięcej czarnej herbaty liściastej (lubię i nie odstawię :P ); 1 kawa z mlekiem dziennie; czasem herbata zielona z żurawiną (firmy Bastek na dobry sik); herbata owocowa żurawina z maliną (TYLKO Biofix, reszta ma hibiskus w składzie - podobno działa poronnie); herbata rooibos czasem; duuuużo wody niegazowanej (często nałęczowianka, ale przegotowana też). U Teściów pozwalam sobie na rozcieńczony sok teściowej, ale tylko do obiadu i bardzo rozcieńczony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 13:56

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2,5 szt. Dużego naleśnika z mąki gryczanej z twarogiem zmieszanym z kilkoma łyżkami serka wiejskiego i ksylitolu....cukier 109

Kiedyś robiłam takie placuszki z tej mąki i też było super
    :-)

goodwill, żabka04 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :-)
    Mnie właśnie głowa rozbolała i to tak mocno
    Czekam za 15 min bede mierzyć po moim obfitym obiedzie...

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    ja też bym wypiła winka :-)

Ja piję melisę z pigwą/gruszką, pokrzywę z jeżyną (właśnie w tej chwili), rooibosa, czasami wypijam jakąś zieloną (jestem uzależniona, wiec to dla mnie duże poswięcenie), poza tym dużo wody, czasami z cytryną ale wcale nie często, jestem przyzwyczajona do picia wody do posiłków.

Brakuje mi soków, ale diab powiedział że lepiej zjeśc owoc niż wypic sok i trzymam się tego. Coli i innych tych napojów gazowanych nigdy nie lubiłam więc nie cierpię z braku ;)

Rudzina
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a moj obiad najbardziej nijaki jak sie da mieso z rosolu kiszona kapusta pomidor i kasza jaglana(to to wogole bez smaku) potraktowwalam ja sosem czosnkowym bo mi z wczoraj zostal i jakos weszlo.
    ja pije od samego poczatku gaz mineralna zwykla mi nie wchodzi:P
    herbate gorzka z limonka czy cytryna
    i 2 kawy fusiary z mlekiem
    soków nie próbuje chociaz juz zaczyna mi ich brakowac zwlaszcza ze to wszystko jest w domu ...;/ i kusi.
    po 15 mierzem sie

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jesli chodzi o piwne drinki maz od kogos patent wynalazl wódka na dno szklaneczki wedle uznania dolewamy radlera cytrynowego 2 % i reszte uzupelniamy sprite :P mniam mniam no i lód

Dorinka lubi tę wiadomość

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszczę obiadów, ja dopiero wyszłam od diab i idę polatać po mieście. Dostałam 4 op pasków, więc spoko.
    A jak przyjadę to jeszcze muszę sobie obiad zrobić, a coś mi weny brak :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    84!!!!!!!!!!!!!!! :-)

spróbuje dziś z budyniem bez cukru jakąś mam ochotę :-)
    Ale to potem jak po dziecko pójdę bo muszę kupić.

agatia lubi tę wiadomość

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po obiedzie 86 (pieczona pierś z kurczaka z kaszą perłową, kukurydzą i groszkiem, do tego pomidor i ogórek)- wiec zjadłam 2 kosteczki tej mojej 85% czekolady ;)

goodwill lubi tę wiadomość

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaraz to mi łeb pęknie z bólu przez ta pogode dalej pada deszcz wrrrrrr

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zrobilam ryż na oliwie i cebulce w pomidorach a do tego surówka z kiszonej i kawalek wczorajszej ryby...
    Szczerze - na rybę patrzeć już nie mogę bleee... Muszę odpoczac...
    Ciekawa jestem cukru po tej mieszance...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko a jakiś oklad na.głowę nie pomoże? Co jaadlas, ze masz taki luks cukier po obiadku?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Żabko a jakiś oklad na.głowę nie pomoże? Co jaadlas, ze masz taki luks cukier po obiadku?

Filet z dorsza z biedronki na parze,brokuły na parze i 2 łyżki ryżu basmatti z sosem czosnkowym własnej roboty. Zamierzała jakiś kompot zrobić dlatego pytałam dziewczyn co piją bo mnie suszy muszę coś innego się napić jak kawa herbata i woda :-(
    Zaraz kupie budyń bez cukru i na deser sobie zjem :-)

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta zgaga mnie wykonczy. Po kazdym posilku palenie takie ze aż mi niedobrze. Nawet po miseczce rosolu piecze jak cholera :(
    Dziewczyny a mam takie pytanie. Czy wam ginekolodzy ze wzgledu na cukrzyce zlecaja czestsze usg? Ja ostatnie mialam w 21 tyg a nstepne mam miec robione po 30 tyg to ostatnie zalecane usg ale zastanawiam sie czy wlasniebze wzgledu na cukry nie powinnam tego usg robic czesciej ?

3i49o7esw7obg123.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka - przykro mi, że tak cię ta zołza-zgaga męczy. :(

Miałam połówkowe 02.03 w 20 tyg. Wszystko ok. Mój prowadzący doktor pracuje na Karowej i ma certyfikat FMF, powiedział że następne USG koło 30tyg.
    Ja zamierzam zrobić kolejne właśnie w 30tyg, a później w 36.
    Ale rozumiem Twój niepokój, bo fajnie jest spojrzeć, co tam u dzieciaczka w środku, a te tygodnie między "widzeniami" dłużą się niemiłosiernie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 15:53

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka mi nikt nie zalecał częściej. Myślę, że patrzą na nasze wyniki. Jak dajemy rade z cukrami to czemu miałyby być problemy? Ja ciążę prowadzę na nfz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Ta zgaga mnie wykonczy. Po kazdym posilku palenie takie ze aż mi niedobrze. Nawet po miseczce rosolu piecze jak cholera :(
    Dziewczyny a mam takie pytanie. Czy wam ginekolodzy ze wzgledu na cukrzyce zlecaja czestsze usg? Ja ostatnie mialam w 21 tyg a nstepne mam miec robione po 30 tyg to ostatnie zalecane usg ale zastanawiam sie czy wlasniebze wzgledu na cukry nie powinnam tego usg robic czesciej ?

Ja też tak miałam mieć (po USG w 21tyg. zapowiedziane w 30, potem 36) ale jak mi cukrzyca wyszła jakoś w 25 tygodniu, to na następnej w 27tyg. zrobił USG i powiedział że przy cukrzycy trzeba częściej. W 30tyg nie zrobił, badał, pobrał jakiś wymaz, przejrzał dokładnie wyniki stwierdzając że takie skoki małemu nie szkodzą (a przez próby z pieczywem miałam kilka takich ponad 140) i zapowiedział USG na następnej wizycie, 14 marca to będzie 33 tydzień :)

tb732n0a0czusv9c.png
‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ