Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorinka wrote:Goodwill z wyglądu jest identyczne jak brownie. Wkleje jakis link ktory przypomina to ciasto:
http://www.babble.com/best-recipes/gluten-freeblack-bean-brownies/
Dzięki za info. Czy sądzisz, że można użyć dwóch gorzkich czekolad 70%?
Mleczna to nie dla mnie... -
Goodwill wczoraj wlasnie opisujac pierwsze wrazenia ze sprobowanego okruszka od razu stwierdzilam ze dla mnie to ciasto bardzo slodkie i spokojnie mozna dac 2 gorzkie czekolady zamiast mlecznej i ograniczyc dzieki temu wegle i cukry
chyba ze nie lubisz gorzkiej czekolady bo jednak jej smak jest wyczuwalny. Ja sie odzwyczailam od slodyczy wiec dla mnie to ciasto to taki ulepek a moj maz znowu mowi ze niezbyt mu podchodzi bo przez ta 1 gorzka czekolade calosc dla niego gorycza zajezdza
Dodatkowo ja dalam tylko 50g. ksylitolu i zamienialam zwykla make na pelnoziarnista.goodwill lubi tę wiadomość
-
Domi
Ogólnie jest tak ze między 2 a 4 w nocy cukier może spadać poniżej 70 i wtedy nad ranem jest wyrzut cukru a zatem i wysoki wynik na czczo.
Twój nocny pomiar ma skontrolować czy nie dochodzi do hipoinsulinemii właśnie w tych godz
Moja diab nie kazała mi tego robić ale sama z siebie to robiłam ale tylko przy okazji - jeśli akurat wstałam siusiu w tych godz
Ta insulina ma działać długo. Nawet 16 h i niby może łapać śniadanie. Nie wiem tylko jak to jest z tymi małymi jednostkami. Ja mam 3 j. W razie wzrostu cukru na czczo mam zwiększyć o 1j. U ciebie tez tak pewnie będzie. 4 j to malutko. I pamiętaj że nie boli. A twoje przekroczenia są ma tej starej granicy (140 ) i pewnie je diabetolog miała na myśli
O której masz brać insulinę? Jaka dostałaś?domi05 lubi tę wiadomość
-
Dorinka, tak, czytałam Cię, że było mocno słodkie z tą mleczną. Ale chciałam dopytać, bo dziś przeprowadzałaś test większego kawałka
Zrobię dokładnie, jak piszesz - 2 gorzkie, ksylitol i mąka pełnoziarnista. Zamierzam jeszcze zmniejszyć ilość tłuszczu do 100g, mam nadzieję, że wyjdzie.
Jeszcze mam takie pytania: Przepraszam, że d..ę truję, ale jak duża forma na to ciasto? Dało się łatwo wyjąć, czy papierem do pieczenia obłożyć?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kamciaelcia wrote:Domi
Ogólnie jest tak ze między 2 a 4 w nocy cukier może spadać poniżej 70 i wtedy nad ranem jest wyrzut cukru a zatem i wysoki wynik na czczo.
Twój nocny pomiar ma skontrolować czy nie dochodzi do hipoinsulinemii właśnie w tych godz
Moja diab nie kazała mi tego robić ale sama z siebie to robiłam ale tylko przy okazji - jeśli akurat wstałam siusiu w tych godz
Ta insulina ma działać długo. Nawet 16 h i niby może łapać śniadanie. Nie wiem tylko jak to jest z tymi małymi jednostkami. Ja mam 3 j. W razie wzrostu cukru na czczo mam zwiększyć o 1j. U ciebie tez tak pewnie będzie. 4 j to malutko. I pamiętaj że nie boli. A twoje przekroczenia są ma tej starej granicy (140 ) i pewnie je diabetolog miała na myśli
O której masz brać insulinę? Jaka dostałaś?
Co do tych przekroczeń ona ostatnio powiedziała że nie może dać mi insuliny do posiłku jak mam też niższe wyniki poniżej 90 bo wtedy ten niski wynik mi obniży i to nie dobrze, więc ta insulina chyba na innej zasadzie nić u żabki, bo ona daje sobie dopiero po zmierzeniu cukru, a ona chyba ma na myśli taką od razu przed czy zaraz po posiłku? W sumie sama nie wiem, nie dopytywałam już i mam nadzieję że nie będzie konieczności pytać -
Moja foremka ma 28x23cm i ciasto wyszlo mi o grubosci 1cm. Mysle ze jezeli chcialabys grubsze na mniejszej foremce to trzeba ciut dluzej potrzymac zeby jednak te jajka sie sciely. Ja dalam papier bo jednak to ciasto jest ubite i ciezkie wiec balam sie ze mi nie odejdzie. Tez mnie wczoraj przerazila ta ilosc tluszczu i gdy bede robila nastepnym razem to spróbuję chyba zastapic troche masla mlekiem lub jogurtem i ewentualnie dolozyc jeszcze 1 lyzke maki zeby sie scielo
goodwill lubi tę wiadomość
-
Domi
Wyrownasz cukry na czczo I od razu wszystko się pokłada
Ja mam dokładnie tą samą insulinę i pen
Igły mam zmieniać co 2 tyg ale zdarzało się częściej (bo np się skrzywila)a nawet 3 tyg a w aptece tez dali mi 8mm ostatnio pytałam o 6 mm i dostałam gratis 5 szt
Insulinę biorę o 22.30 czasem parę minut wcześniej jak juz chce mi się spać
I po insulinie nie wolno juz jeśćWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 14:15
domi05 lubi tę wiadomość
-
Podam Wam też przepis na ciasto które ja piekłam, cukry po konkretnym kawałku w granicach 100. Ale spróbuję też to podane przez Dorinkę, kusi ta mleczna czekolada której od ponad dwóch miesięcy już w ustach nie miałam. Dam na pewno mniej ksylitolu ale spróbuję, najwyżej będzie za słodkie.
To które ja piekłam jest akurat, ale też dałam mniej ksylitolu niż cukru w przepisie a mąż stwierdził że mogło być jeszcze mniej choć ciasto wcale słodkie nie było
Składniki:
80g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
1,5 szklanki mąki pszennej razowej (ja piekłam na pełnoziarnistej orkiszowej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
60 g masła
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru (dałam ok. 3/4 szklanki ksylitolu ale można dać spokojnie 1/2)
2 jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki wrzącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować na najwolniejszych obrotach miksera (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej*, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
40 g masła
100 g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Udekorować ciasto.
Dorinka, Rudzina lubią tę wiadomość
-
O tym jedzeniu to nie mówiła, ale fakt wydaje się to logiczne... czyli teraz przed 22 muszę zjadać tą ostatnią kolację...
Dobrze że napisałaś bo pewnie by mnie nie olśnilo i tak dawałabym insulinę o 22 a kolację jadła o 23... muszę się z tym ogarnąć i robić o jednej porze, może jeść będę 22 a insulina właśnie 22.30, ważne zacząć o tej samej porze i się tego trzymać...
Też mi się wydaje że ta insulina co ma żabka jest lepsza, bo jak wynik za wysoki to insulina. Tylko z drugiej strony dochodzi już do tego skoku i ten cukier jest już wysoki, a często takie skoki same bez insuliny w kilka minut spadają. Więc na pewno mojej diab. chodziło o tą przedposiłkową, może nie daje tej drugiej -
Domi ja miałam w pierwszej.ciąży insulinę przed posiłkiem włączoną przy niższych skokach niż Twoje, ale.miałam je dużo częściej.
Insulinę przedposilkowa można też podawać po posiłku (tak jak robi Żabka), ale nie wszyscy diab to preferują. Insulina działa wtedy na zasadzie pompy insulinowej. Ale w takim przypadku też jest ryzyko niedocukrzenia przy następnym posiłku.
Co do mierzenia cukru w nocy to musisz sprawdzać, czy insulina nie zbija Ci cukru podczas snu. Już 2j mogą doprowadzić do hipoglikemi, a podczas spania tego nie czujemy.
Ja miałam tak z insulina do posiłków brałam 3j, a po 2h miałam spadek cukru na maksa.
Głowa do górydasz radę bo masz już bliżej niż dalej
Kamcia inhalacje mam robić z soli fizjologicznej, ale nie mam inhalatora, więc na razie doopa. -
nick nieaktualny
-
Ale powiem Wam albo przy tej cukrzycy faktycznie tak bardzo się chudnie albo teraz w sklepach te rozmiary to mają zawyżone (zaniżone? nigdy nie wiem;p) że hej... Po wizycie miałam sobie upatrzeć torebkę na urodziny ale jak to baba po co innego idzie a z czym innym przyjdzie;p
upatrzyłam sukienkę na komunię chrześnicy męża o ile nie będę na porodówce (8 maja komunia, ja termin na 5 maja ;p i sukienka musi być taka że czy urodzę czy nie to będzie dobra) no i znalazłam, wzięłam mój rozmiar M, a tu o dziwo - za duża! Wisiała w rękawach i na plecach cały materiał odstawał mimo niemałego już brzuszka... No S nie było, bo to wyprzedaż wzięłam XS i była dobra! W ciąży... No przecież ja wcale szczupła nie jestem... w Biuście sporo ponad 100, w pasie 98 teraz, w biodrach też 100... Tylko mogłaby być dłuższa o 10cm... bo jak si schylę... noo... Materiał fajny rozciągliwy, umiem ją wyciągnąć od kolan ale jak się poruszam to wraca do swojej długości... macie pomysł jak ją rozciągnąć w dół na stałe? ;p da się? Jeszcze nie kupiłam, czeka w sklepie, popołudniu z mężem jedziemy, to zapadnie werdykt. Wstawię Wam zdjęcie w M, na zjęciu wyszła ciemno, ale jest granatowa
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0e82419221a4.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 14:35
goodwill, Rudzina lubią tę wiadomość
-
Agatia
Pytałam o inhalacje q razie w
Akurat inhalator mam. Kupiliśmy w Lidlu jak byłam w ciąży z Emilka. Jeszcze nie używany. Zawsze mam coś w zanadrzu na infekcje
Domi
Ja od początku jem o 21.30 insulina o 22.30(czasem 22.10) niby tez ważna jest stała pora. Max te 30 min przesuwam
Po 3 j spadku cukru nie miewam
Nogę to wklucia zmieniam co 2 tyg
Mąż wyjechał i znów musze sama się z tym męczyć -
Żabko mam zawalone gardło i krtan. To samo, co młody
Kamcia zastanawiałam się nad inhalatorem z Lidla, ale nie miałam kasy. A byłby jak znalazł. Teraz też nie mam, wiec jakoś muszę się przemêczyć.
Kamcia dobrze, ze nie masz spadków cukru, ale sprawdzaj co jakiś czas. Ja miałam ze 2 razy raptem, ale za to ba maxa i to właśnie przy 3j.