X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Dziewczyny,
    Ją dzisiaj zjadłam 7 kawałków ciasta...
    Czyste szaleństwo po prostu...
    Jeszcze jutro trochę podjem i od wtorku dieta...
    W szpitalu schudlam jeszcze pół kilo ale brzuch mi urósł z 92 cm do 95 cm:) i nieźle go już wybulilo...

Dzisiaj byl dzień bardzo laskawych cukrów... Najwyższy - 103 po kolacji z sałatki jarzynowej z bułka i dwóch kawałkach ciasta snikers i jeszcze jakiegoś slodziuśkiego z bita smietana i owocami...
    Jadłam niedietetycznie i ciasta slodzone normalnym cukrem...
    Od wtorku wracam do diety bo co zac dużo to niezdrowo...
    Zazdroszczę Ci tego cukru po taaakim posiłku.. ja się boję aż tak eksperymentować, choć może też nie byłoby źle : )
    Ja po samej tej bułce miałabym 130 a do tego takie pysznee słodziutkie ciasto... ojej... u mnie chyba byłoby 200;p a może nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2016, 21:05

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wniosek jeden - mniej szkodzą ciasta i cukier niż chleb ;) i to są jaja, świąteczne jaja ;)

• domi05 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Dziewczyny wniosek jeden - mniej szkodzą ciasta i cukier niż chleb ;) i to są jaja, świąteczne jaja ;)
    A może to prawda że cukry z takich produktów trafiają prosto do dziecka? Znaczy jakby sam cukier...? Sama już nie wiem... Ponoć słodycze wywalają wcześniej i stąd po godzinie ten wynik jest często dobry... a skoro u każego nawet u zdrowego człowieka wcześniej to wywala, to u nas też, tylko że u nas pewnie wywala bardziej, do wyższych wartości... tylko skąd wiedzieć do jakich wartości taki skok wcześniejszy jest ok...?

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choć z drugiej strony po tej mega słodkiej glukozie wywaliło mi dopiero po dwóch godzinach co by przeczyło temu że po słodkim wywala wcześniej... zbyt skomplikowane to wszystko jest... oby wytrwać do końca i urodzić zdrowe dzieciaczki

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi mi 2 lekarki powiedziały, że dziecku szkodzi długi skok cukru, nie krótki. Ja się bałam moich wynikowr po 30 min, ale uspokoiły mnie. Bo skoro po godzinie jest ok to nawet jak wywali.po 30/40 min a po 60 jest ok to jest to tak krótkie, że dziecko nie odczuwa i sukcesywnie spada. Dziecku glukoza rośnie, jak u mamy utrzymuje się długo 1-2h. Wysoki cukier, jak i niski muszą się utrzymywać, żeby dzidzia przez łożysko odczuła, że coś się dzieje.
    Z tym cukrem to nie wierzę, że idzie prosto do dziecka, no bo jak? Musi być długi skok u matki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2016, 21:19

domi05 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi nie rozmyślajaj juz tyle :) nawet jeśli wywala szybciej to super ze po 1h juz spadło - bo mimo wszystko nie było długiego skoku

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może masz rację akatia, mam nadzieję w takim razie że bez wyrzutów mogę jeść na drugie śniadanie princepolo albo kinder bueno... bo skoro po godzinie cukier dobry, to małemu nie szkodzi.
    Dużo mi w każdym razie nie zostało. We wtorek próbuję biały chleb na drugie śniadanie, to już końcówka 35tyg. będzie, może sie uda...

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Domi nie rozmyślajaj juz tyle :) nawet jeśli wywala szybciej to super ze po 1h juz spadło - bo mimo wszystko nie było długiego skoku
    Macie rację - koniec kombinowania i zaczynam w końcu cieszyć się ciążą i dobrymi wynikami po małych przyjemnościach, bo kiedy się nimi najbardziej cieszyć jak nie w ciąży : )

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi sama zauważyłaś że gorzej służy chleb ale jego musimy jeść. ..słodycze to mała przyjemność (oczywiście nie dla wszystkich )

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z ciastami sobie pofolgowalam w święta, ale po świętach koniec bo za szybko kg przybywa.
    Domi mi diab tłumaczyła, że y każdego jest naturalny wyrzut glukozy po posiłku i ma to miejsce w różnej minucie po nim. U ciężarnych sprawdza się czy spada po 1h u nieciezarnych po 2h. To świadczy o tym, czy trzustka wytwarza odpowiednią ilość insuliny.
    W innym przypadku byłyby inne zalecenia i inaczej wyglądałaby krzywa, krew pobierao by co 15 min :). Krzywa pokazuje, jak.organizm radzi sobie z cukrem po godzinie i po dwóch, pokazuje zatem czy skok jest krótki czy długi. Do tego hemoglobina glikowana daje obraz.
    Ale Ty już na.finiszu :)

domi05 lubi tę wiadomość

• oldżi Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś "poszalałam" bo zjadłam do obiadu sałatkę jarzynowa z majonezem i wynik 82 :) pózniej micha truskawek i 80 więc jestem zadowolona, chyba też mam problem tylko z pierwszym śniadaniem a późnej jest w miarę ok! Zazdroszczę tych pięknych wyników po pysznych ciastach

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też sałatka makaronowa z majonezem i śledź pod pierzynka z majonezem. ..ciasta nie lubię ale zjadłam 2 kawalki kupnej babki. Więcej szaleństw nie było. Tyle że ja nie umiem sobie trochę nałożyć. ..np żurek (ale 3 talerze )sałatka to góra ma talerzu :) ale głupia poranna kanapka była na granicy (116)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie u teściów.
    Nawet było ok.
    Dostaliśmy na wakacje 1 tys. Co by nie brakło:-) Teściowa trochę wzięła mnie na boczek poszliśmy z córką na plac zabaw pogadalysmy.
    Szykuje mi się pogrzeb w rodzinie teściowej brat jest w ciężkim stanie dali już go do hospicjum.
    Rozmawiałyśmy i ona sama odradzala żebym nie jechała na pogrzeb.
    Powiedziałam że nie pojadę tym bardziej do Łodzi bo nie wiem jak to przeżyje i nawet nie chce.
    Pojadłam ba obzerałam się po jej obiedzie 105.
    Dogadam serniczka i makowca ahhhh bokiem już jedzenie mi wychodzi.
    Przez zmianę czasu też jakoś dziwnie mi się przestawić.
    Za to nie zmierzylam cukru po kolacji bo zapomniałam hihi.
    Kochane dobrej nocki ja uciekam bo jestem zmęczona i nie wyspana a jeszcze jutro mam wypad w gości do mojej mamy.
    Jutro was nadrobie doczytałam że nie ja jedna tak sobie pozwoliłam dzisiaj.
    Właśnie agatia to są jaja :-) My się tu tak śpiący notujemy trzymamy jakiś zasad i cukry wywala a dziś obzarstwo na całego i cukry w normie.
    Dzieci podtluczymy faktycznie:-)
    Dobranoc :-)

• agatia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja do żurku się dorwalam, jak głupia ;) też ze 3 talerze zjadłam, bo po co jeden ;) tak mi się kwachu chciało :)
    Kanapka rano to koszmar, wszystkie chyba mamy ten problem. Śniadania są do bani :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ale ja przez ostatnie 2 tyg nie miałam problemu z tym śniadaniem. 116 to jeszcze nie problem ale już brzydziej wyglada

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatni tydzień mam śniadanie do bani :/ wcześniej było.zupełnie ok 88-98, a teraz znacznie ponad 100. Ale ja jem 4 kanapki, dzisiaj zjadłam 3 bo.wiedziałam, że potem będzie ostro ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2016, 21:49

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne że nie ponad 120 inne cyferki się nie liczą bo kilka minut w tą czy w tą albo inny paluszek pokazalyby inna liczbę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2016, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia Ty mówiłaś ze chorowałaś w trakcie ciąży z cukrzycą. Mam pytanie o Twoje cukry. Czy były wyższe? Ja dziś spałam tylko 2 godziny. W nocy piłam wodę z cytryną, psikałam tantum verde, ssałam islę. Czy ma sens mierzenie cukru na czczo skoro na czczo nie byłam :((( wstałam a właściwie podniosłam się z łóżka przed 6. I cukier 110 miałam, full ketonów :((

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2016, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pytalam diabetolog i przeziebienie ma wplyw na cukier . podwyzsza go

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2016, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby podnosi
    Ja robiłam glukozę po 3 dniach choroby i miałam w lab pierwotnie 101,myslałam, ze to właśnie przez chorobę i domowe sposoby leczenia. Krzywa prawdę powiedziala...więc na czczo u mnie nie podskoczyło

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 528 529 530 531 532 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ