Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia bo ja na drugie prenatalne nie musiałam mieć kolejnego skierowania bo podobno upoważnia do tych dwóch badań ... A ja się zapisałam na III prenatalne już prywatnie i będę przy tym miała wykonane echo serca, więc chyba co przychodnia to inne zasady ...
-
Dziewczyny, dziś mam strasznie niskie cukry. Wczoraj byłam u gina i powiedział, że pod koniec ciąży cukry mogą być niższe niż wcześniej i to może być niebezpieczne dla dziecka i tak się zastanawiam... wiecie coś na ten temat? Po pierwszym śniadaniu po 1 kromkę 40g miałam 101, ale po drugim, gdzie zjadłam dwa razy tyle, miałam cukier 88. Bardzo dziwne.
-
oldzi, do tej poradni na pewno potrzebuje skierowanie, bo mi to 2 razy powiedzieli
dziewczyny, mam pytanie odnośnie echo-czy któraś miała kiedyś robione???mam nadzieję, ze to nie jest takie zwykłe usg serca, które standardowo się robi na usg np połówkowym i poźniej...Bo z Emilka miałam przeciez badane serduszko z ocena jego cześci...nawet w opisie jest przebieg naczyń, budowa...Bo jesli to takie stanadrdowe to się rozczaruję...ale mój prywatny gin mówił, ze na echo serca płodu trzeba mieć jakies specjalne papiery, a wy piszecie, ze u was to takie normalne znależć lekarza. i ponoć na woj zachodniopomorskie jest jeden taki lekarz i on do nas (do lubuskiego) przyjezdza-czyli 1 lekarz na 2 województwa
inaczej Poznań, bo tam jest kardiologia i kardiochirurgia dziecięca -
Agatia clexane profilaktycznie, na szczescie wczoraj u diabetologa gadałam z dziewczyną, też bierze clexane profilaktycznie, ale ma tocznia a lek musi sprowadzać z zagranicy...
Mi diabetolog powiedziała ze na czczo mam mieć do 90, a po posiłakach jedną godzinę do 120, do glukometru dostałam książęczke i tam jest sporo warzyw które można bez ograniczeń jeść...może rzeczywiście w warzywach zasmakuj...
O bananach oglądałam w tv była laska z cukrzycą to dietetyczka kazala jej jesc banana ale nie samego, najlepiej zmiksowanego z awokado i podobno wtedy tak cukru nie podnosi..ale nie próbowałam jeszvze
Asioczek dziecko to pewnie wit D dostanie jak piersią to z wit K...a przy karmieniu to nie wiem...pewnie te same co w ciąży? Zgadzam się z Zabką położna na pewno wszystko powie
W perwszej dokładnie nie pamiętam ale jakoś 24 tc przy pierwszej terminowej krzywej...eh nie kłamie, miałam powtarzaną, potem szpital i znów powtórka i w szpitalu stwierdzili czyli pewnie jakoś ze 2 3 tyg później, a kontrolowanie do końca i dieta i po porodzie, z tym że jak stosowałam sie do diety to nie szalały raczej, w ryzach udawało się, czasem nawet oszukiwałam troszkę i zjadałam paczkę ciastek i też tragedii nie było
Kamcialelcia trzymam kciuki zeby echo było okja na te perwsze prenatalne dostałam skiero i w prywatnej robię na nfz,. Kupiłas detektor ? daj znać jak się sprawdza bo się bardzo zastanawiam nad kupnem.
Najtudniej mi z tym czasem...kurcze teraz wstałam na zastrzyk...ale jak obiad oleję na później to coś sie stanie? nie jestem jakoś głodna mam na pomarańcze ochote...ale na pewno nie na gotowanie obiadu...z za niskimi raczej nie mam problemu więc może nic się nie stanie jak się jeszcze zdrzemne?kamciaelcia, asioczek86 lubią tę wiadomość
Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
Marzenka06
Tym lekarzom to nie dogodzisz...
Jak za wysoko to źle, jak za nisko to też niedobrze...
Spokojnie... Masz ładne cukry. Ważne żeby jeść i się nie głodzić.
Sama widzisz... Jeddni lekarze twierdzą,że pod koniec cukry ciąży rosną a inni, że maleją... Źle sobie chyba notatki robią na tej medycynie
Gdybyś miała cukry rzędu 60-70 po posiłkach to mogłoby niepokoić a tak... -
nick nieaktualny
-
midnight
ja się tak biję tego echo, ze od początku ciąży przezywam, ale teraz te dni to ze mna tragedia stresowa...znów słabo spię w nocy i o niczym innym nie myślę
detektor działa, choć narazie to cichutko słyszałam puls dzidziusia. Ale po rytmie na pewno się nie pomyliłamPoczatkowo napalona byłam na te drozsze detektory ( które pokazują wartość tętna), ale broniłam się, broniłam i w końcu kupiłam tańszy
-
kamciaelcia wrote:midnight
ja się tak biję tego echo, ze od początku ciąży przezywam, ale teraz te dni to ze mna tragedia stresowa...znów słabo spię w nocy i o niczym innym nie myślę
detektor działa, choć narazie to cichutko słyszałam puls dzidziusia. Ale po rytmie na pewno się nie pomyliłamPoczatkowo napalona byłam na te drozsze detektory ( które pokazują wartość tętna), ale broniłam się, broniłam i w końcu kupiłam tańszy
No ja mam trochę opory..bo jeśli tętna nie znajdę albo nie będzie to co mi to da..? tylko stres...znów z drugiej strony po stracie drugiej to najchętnej cała dobę bym z takim detektorem chodziłaCórcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
marzenka06 wrote:Ja sobie wzięłam jogurt naturalny u pieczywo waza z blonnikiem. Innym razem miałam małe jabłko lub kanapkę.
Rudzina tylko ja po posiłkach to zawsze miałam powyżej 105.
Rozumiem, po prostu mówię, że moim zdaniem 88 to żaden powód do niepokoju, chyba że zaobserwujesz bardzo obniżone cukry w dłuższej perspektywie. Już o tym pisałam kilka razy, mnie sie na początku diety zdarzały po posiłkach wyniki i 78, i 83 i lekarz powiedział że dopóki czuję sie z tym dobrze (nie mam objawów niedocukrzenia czy uczucia głodu) to jest ok, mogę czymś drobnym dojeść (co zwykle robię nie z potrzeby a rudzinowego łakomstwa)
Owszem niskie cukry sa niebezpieczne ale jeśli są ZA NISKIE, a nie jeśli są po prostu niższe niż zwykle
Jeśli jakoś ci to pomoże to mój dr uczulał mnie żebym nie schodziła ponizej 70, a najbezpieczniej powinnam trzymać się 80 (mówimy o poziomie po posiłku) bo niżej może oznaczać juz jakieś zaburzenie. Ale też powiedział że to orientacyjnie bo ZNOWU - glukometr może oszukać w obie strony. Jak coś cię zaniepokoi mocniej to lepiej oczywiscie się z tym zgłosic do lekarza.
Co do przekąsek to u mnie pieczywo chrupkie Wasa i jabłko, czasami jakiś jogurt naturalny ale rzadziej. I gorzka czekolada awaryjnie.Ajwi lubi tę wiadomość
Rudzina -
midnight
wiadomo, ze o wszystkim sie mysli i o wszystko martwi, a usg to taki lek uspokajajacy tylko na 1 dzień
nie ma łatwo
moja pierwsza ciąża była idealna, wzorcowa, a wszystko skończyło się tragicznie
ta ciąża zaczeła się juz od cukrzycyciekawe co dalej?
-
Kurde mnie 80 to zie zdarza ale tylko na czczo. NIGDY nie mialam ponizej 90 po posilku a teraz to zadko zdarza mi sie ponizej 110 zejsc. Kiedys spokojnie po kanapce 50g. mialam do 110 a teraz po kanapce 30g mam z tym problem. Az strach pomyslec co bedzie dalej
-
kamciaelcia wrote:midnight
wiadomo, ze o wszystkim sie mysli i o wszystko martwi, a usg to taki lek uspokajajacy tylko na 1 dzień
nie ma łatwo
moja pierwsza ciąża była idealna, wzorcowa, a wszystko skończyło się tragicznie
ta ciąża zaczeła się juz od cukrzycyciekawe co dalej?
No właśnie..najgorzej po stracie..moja pierwsza ciąża uposażyła mnie w mnóstwo chorób ale młoda urodziła sie zdrowa...a teraz z każdym kolejnym tygodniem strach wcale nie mija jedynie staram się być dobrej myśli..Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17