X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pytałam diabetologa o o pieczywo typu wasa i powedział, że one wcale takie zdrowe nie są, bo mająwysoki indeks. Lepiej zjeść jakiś dobry razowy.

8pdp47e.png
  • pannaniedzwiedzia Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem Wase od ponad miesiąca i mam po niej dużo niższy cukier niż po ciemnym pieczywie a i 3 kromkami z wędliną się normalnie najadam, a jestem dość dużym żarłokiem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2015, 10:23

1usagu1ro3mz6qy5.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tymi wadą to dogryzam dziś na czczo o 6 cukier 92 kurde nie mogę zejść poniżej 90 :-( a mam pytanie do tych dziewczyn co nadały hemoglobine glikowana czy do tego badania trzeba być na czczo? Bo u nas laboratorium jest od 7 A do tej godz jak nic nie zjem to cukier urośnie....

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po wasie ja akurat mam z firmy sonko żytnie jak zjem to nie czuje się najedzona ale po chwili tak jakby pecznialo w żołądku i czuję się syta może ze względu na dużą zawartość błonnika bo on tak działa

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie hemoglobiny glikolowanej możesz zrobić o każdej porze dnia. Choćby zaraz po posiłku. Moja poradnia robi pomiar każdemu przed wizytą, choć ponoć u ciężarnych mam nie ma już tego badania w wskazaniach standardowych.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moją diabetolog kazała to zrobić żeby widzieć jaki byl problem z cukrem wcześniej... boję się tego ze wyjdzie nie tak i będę się martwić ze dzieciakowi od początku szkodzilam bo nie wiedziałam o cukrzycy i jadlam słodycze...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka Aguś ja mam teraz to samo bo dopóki mi diabetolog nie dał większej dawki insuliny to miałam cukier w normie na czczo zawsze a teraz mam większą dawke to mam zawsze zawsze powyżej 97:-/ za to w porach popoludniowych i wieczornym mam cukier wnormie nie ogarniam już tego kompletnie. Dziś rano przed 8 zmierzyłam cukier miałam 98 poszłam spać dalej obudziłam sie kolo 9 i miałam 97 :-/ dziwne to .Ehh tak jakby wg nie spadł.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe że za dużą dawka działa na Ciebie tak jak na mnie poranny głód... ja po każdym posiłku nie przekraczam nawet 110 a na rano obojętnie co bym zjadla i ile bym zjadla to i tak powyżej 90 dwa razy był w normie i na drugi dzień na wieczor zjadłam tak samo a cukier i tak ponad 90... martwię się bo u mnie to dopiero 15 tydzień

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dostałam insulinę przed śniadaniem. Mhmmm ...:/

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś hemoglobinę glikowaną - wynik 4,7 :D Idę uczcić to lodami :P

Aguś26 lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dzulus super wynik ja na te badanie ide jutro... a ty bierzesz teraz insulinę? Bo czytałam na początku ze też miałaś problem z cukrem na czczo? I jak sobie z nim poradzilas?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Odebrałam dziś hemoglobinę glikowaną - wynik 4,7 :D Idę uczcić to lodami :P
    Ostatnio tez mialam 4,7, a 3 tygodnie wcześniej bylo 4,5. Myslisz ze tez zasluzylam na lody?
    I dziś na czczo 86. Po posiłku 77. Dziwne te cukry. Dobrze ze w normie.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Oj dzulus super wynik ja na te badanie ide jutro... a ty bierzesz teraz insulinę? Bo czytałam na początku ze też miałaś problem z cukrem na czczo? I jak sobie z nim poradzilas?
    Tak, miałam dość duże problemy, mimo różnych moich sztuczek na zbicie porannego cukru nie schodził poniżej 100. W końcu dostałam insulinę nocną długo działającą I BOGU DZIĘKI. Cukry rano poniżej 90, po posiłu rzadko przekraczają 100 (no chyba że nagrzeszę, to wtedy max 106, jedynie w te święta po kajmaku i kilku innych ciastach miałam 160, no ale co się dziwić). W końcu doczytałam m.in. w necie, że ta moja insulina działa równe 24h stąd takie wyniki, do tego biorę zwykłą do śniadania i kolacji.
    Pay - co do lodów, to u mnie pod domem otworzyli włoską lodziarnię z prawdziwego zdarzenia z...uwaga uwaga... lodami bezcukrowymi!!! :D Dziś idę ją przetestowac :D

8pdp47e.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę wam tych wyników ja pewnie koło 7% będę miała bo dietę stosuje od 3 tygodni wcześniej jadłam wszystko bo nie wiedziałam i teraz też po posiłku mam koło 100 i niżej nie schodzą bo po mierzeniu zaraz jestem głodna i muszę znów jeść a rano koło 95 więc średnią będę miała wysoką w ogóle od tych słodyczy i białego pieczywa co jadłam na początku ciazy zanim mi zrobiono glukoze na czczo...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niekoniecznie bedzie wysoko. Moj pierwszy wynik właśnie w 15 tygodniu to 4,7, co prawda ja slodyczami nigdy sie nie objadalam ale frytki, pizza itp do tego jadłam 3 razy na maxa A nie 8 w małych porcjach.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wynik hemoglobiny 5,5 co to znaczy?

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5,5 to chyba w normie ja mój wynik odbieram jutro

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle wrote:

Oznacza ze średnie stężenie cukru we krwi w ciągu ostatnich 3 miesięcy utrzymywalo się na poziomie 100. Czyli jak najbardziej w normie.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle wrote:
    norma jest do 6, także luz.

8pdp47e.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a można rzuć coś takiego jak guma orbit albo jakieś tik taki albo coś w tym stylu?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ