Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
kamciaelcia wrote:Anna nie sugeruj się tym o ile przekroczyłas normy na krzywej bo to tak naprawdę nic nie znaczy. ..
Każdy diab radzi co innego
Na początek spytam jak u ciebie z mierzeniem ketonow? ??ja przez ketony jem na noc makaron (weglo złożone) niektórzy lekarze radzą białe pieczywo czego osobiście ja nie rozumiem (jaki sens tak mocno podnosić na noc cukier? ) -
Agatia jestem przekonana ze znajdziesz sie w tych 50% u ktorych wszystko konczy sie dobrze i za jakiś czas bedziesz sie cieszyc sliczna córeczka
Informuj nas jak znajdziesz chwile co u Ciebie slychac i jak sytuacja. Ja trzymam mocno kciuki
Anna moja diab i jej pielegniarka od samego poczatku mojej cukrzycy uparcie na noc kaza mi jesc biala kajzerke z mlekiem. Chwile sie stosowalam ale później z ciekawosci zmierzylam sobie po tym cukier i po 1h mialam 135.
Od tej pory jem kanapkę z serem lub innymi rzeczami po ktorych wiem ze zazwyczaj nie zdarzaja sie przekroczenia. Dla mnie bez sensu jest celowo przekraczać normę gdy wiemy ze podczas snu ten wysoki cukier dlugo sie bedzie utrzymywal. A to czy na noc jem kajzerke biala czy pelnoziarnista kanapkę zupelnie nie ma wpływu na to czy rano mam aceton czy nie bo u mnie aceton jest raczej odzwierciedleniem calego poprzedniego dnia a nie tylko wplywu posilku przed snem.Anna26 lubi tę wiadomość
-
Anna26 wrote:Czy mogłabym znów prosić o odpowiedź
dziś wróciłam od diabet. I zdziwiło mnie to,że kazał mi codziennie o 22 jeść jogurt naturalny i jedną kromkę białego pieczywa czy to normalne, ja myślałam że takie pieczywo odpada i całkowicie przerzuciłam się na ciemne. Dodatkowo 6 razy dziennie mierzyć cukier, z tego co widziałam to większość z Was mierzy 4 razy. A cukier miałam niewiele przekroczony po 1h o 7 jednostek a po 2h o 1 jednostke. Ale najbardziej dziwi mnie to białe pieczywo na noc, czy któraś z Was spotkała się z taką wersją diety?
Hej!
ja przez pierwsze kilka tygodni jadłam na noc kajzerkę z kefirem albo mlekiem (i diablo i w ksiażeczce z wytycznymi polecali taką metodę) i było ok, ale w pewym momencie zaczęło mi wywalać cukeir na czczo; zamieniłam białe pieczywo na ciemne a mleko na plaster sera żółtego i wróciłam do normy. Mozesz próbować z tym białym pieczywem ale przerobiłam to już i ostatecznie i tak musiałam odstawić
Jesli chodzi o ilość pomiarów to ja mierzę 4 razy ale wydaje mi się, że przynajmniej na początku 6 razy dziennie jest zasadne - lepiej się zorientujesz i szybciej co ci służy a co nie. Ja miałam przekroczenie tylko po 2h i też niewielkie - tak jak mówi Kamcia to raczej nie ma znaczenia jak cukrzyca jest to jest i trudno...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 21:03
Anna26 lubi tę wiadomość
Rudzina -
AGATIA! Biedactwo! Trzymaj sie tam, najważniejsze, że jesteś pod opieką lekarzy gdyby jeszcze coś się działo ale bądź dobrej myśli. Wyobrażam sobie jak się wystraszyłaś. Wszystkie tu trzymamy za ciebie kciuki! Będzie dobrze, jak coś to pisz :*
agatia lubi tę wiadomość
Rudzina -
nick nieaktualny
-
Anna
Mi diab nie mówiła ze mam odstawić białe pieczywo. Warto w dzień spróbować czy możesz je w ogóle jeść. Ja miałam 2 próby z chlebem a nawet zjadłam kebaba i było dobrze (kebab 121 ). Dziś jadłam ciut inny chleb niż zazwyczaj i to z wielką porcja sera topionego i cukry akurat(113 i 116 ). Może to poranny stres może chleb może serek. Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Wiadomo że próba to 1 kromeczkaAnna26 lubi tę wiadomość
-
Normalnie co za zywot mamy z ta cukrzyca w ciazy. Kupilam sobie dzis w rossmanie balsam przeciw rozstepom i......pachnie jak czekolada
Jak sie nim posmaruje to sama mam sie ochote cala wylizac
Myślę ze znalazl by sie jakis patagraf za takie dreczenie ciezarnychkamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Agatia, trzymam kciuki
Musi być dobrze! Na pewno jesteś pod dobrą opieką w szpitalu !
Ja serio nie wiem jeszcze co można jeść z tą cukrzycą, większość z Was miała trochę powyżej normy a u mnie aż 186 po 2 godzinach to chyba kosmos !Na razie przeżywam szok i doły od wczoraj jak się dowiedziałam;/ Nie mam pomysłów co można jeść. Czytałam, że pieczywa najlepiej w ogóle nie jeść, można dużo sałaty, ogórka, rzodkiewki, pieczonego lub gotowanego drobiu, cielęcinę, jabłka, jogurty i kefiry. Dobrze piszę ? A mandarynki można ? -
Agatia,
Kochana, wszystko będzie dobrze! Strasznie mocno trzymam kciuki, przytulam mocno i nie dopuszczam żadnej innej myśli niż ta, że to chwilowe perturbacje...
Trzymaj się tam jakoś i przede wszystkim staraj się nie stresowac i zachować spokój...
Rudzina lubi tę wiadomość
-
Malwinaa
Nie ważne o ile przekroczyłas. To nic nie zmienia i nie oznacza ze jesteś bardziej lub mniej chora! A my węglowodany musimy jeść dla dziecka. Bez weglo pojawiają się ketony w moczu co świadczy o głoszeniu dziecka. I dieta bez weglo dobra ale nie w ciąży! !!Rudzina lubi tę wiadomość
-
Malwinaa,
Chleb nam akurat zalecają ale ten pelnoziarnisty i żytni...
Ja w szpitalu dostawalam mnóstwo chleba...
Tak samo kasze, makarony pelnoziarniste...
Ja mandarynki zjadam...
Najlepiej wpisz sobie w google hasło indeks glikemiczny i z cdostepnych tabel wybieraj produkty o niskim indeksie...
Niestety nie możemy zupełnie wyeliminować węglowodanów ale faktycznie warzxyw trzeba jak najwięcej -
Kamcia dobrze gada, polać jej! Cukrzyca to cukrzyca, przekroczenie norm o 2 czy 32 nie ma tu znaczenia. I trzeba znaleźć swoje pieczywo, odstawienie chleba po całości chyba się nie może udać raz ze względu na ketony dwa - węgle musza być a różnorodność jednak jest ważna, ani same kanapki ani same kasze nie są możliwe do zniesienia... tak uważam.
Co do słodkich kosmetyków to ja preferuję owocowe, z serii Tutti Fruttikamciaelcia lubi tę wiadomość
Rudzina -
Aaa, no to trochę ułatwi bo ja dziś w dobrej wierze tylko 1 kromkę zjadłam pieczywa chrupkiego razowego. To zawsze ułatwi posiłki jak można ciemne pieczywo
A pisałyście sobie jakie przykładowe posiłki sobie robicie? Zanim pójdę do diabetologa to już chce się trochę sama poduczyć, żeby jeść zdrowo dla Małego
-
U mnie masło do ciała żurawina & gruszka, płyn do kąpieli liczi & rambutan, olejek do kąpieli wiśnia & porzeczka
jeszcze jest fajna brzoskwinia & mango do kąpieli... ale w ogóle Tutti Frutti polecam z tych kąpielowych kosmetyków
kamciaelcia lubi tę wiadomość
Rudzina