X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Malwinaa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia no to faktycznie nazwy są powalające ;D

zi13skjob7hi4oms.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinaa taaaki długi post ci napisałam i du. ..skasowało :(
    Skrótowo bo ja nie jestem modelem w diecie (rano głodu nie czuje )na pierwsze śniadanie unikaj nabiału
    Chleb chlebowi nie równy ha jem z biedronki zytni 100 % ale nie każdej służy
    Codziennie gotuje zupy bo lubię
    Obiad to u mnie kolacja :)
    Odrzuciło mnie od kasz i mięsa wiec teraz nie jem warzywa to może raz na dzień (wstyd przyznać ale obrzydly )

Malwinaa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinaa wrote:
    Aaa, no to trochę ułatwi bo ja dziś w dobrej wierze tylko 1 kromkę zjadłam pieczywa chrupkiego razowego. To zawsze ułatwi posiłki jak można ciemne pieczywo :) A pisałyście sobie jakie przykładowe posiłki sobie robicie? Zanim pójdę do diabetologa to już chce się trochę sama poduczyć, żeby jeść zdrowo dla Małego :)

Chrupkie to ja tylko na tzw przegryzkę - mało kalorii więc się tym nie najesz. Co do chleba to zwracaj uwage żeby nie był 'podkolorowany' karmelem, na miodzie albo z dodakiem słodu; niektórym służy pieczywo żytnie (mnie nie...), ja jem w zasadzie tylko chleb 7ziaren z Biedronki. Cały czas się zbieram, zeby upiec swój i nie mogę się zmobilizować...

Przykładowe posiłki u mnie (tak naprawdę przykładowo):

Śniadanie: 2 kanapki z sałatą i szynką +pomidor/ogórek
    II śniadanie: muesli/jakiś jogurt z otrebami i owockiem
    Obiad: 50gr kaszy/razowego makaronu i do tego pieczone w rękawie mięso (ostatnio trochę też smazyłam na oliwie i u mnie ok) albo kawałek ryby albo gołąbki w wersji dietetycznej, surówka/kiszone ogórki; czasami jakaś zupa krem
    Podwieczorek: koktajl maślanka + kiwi + otręby albo kasza manna z kawałkiem jakiegoś owocka (u mnie manna spoko)
    Kolacja: 2 parówki z chlebem i warzywami albo omlet jakiś
    II kolacja: chrupkie z twarożkiem
    Przed snem: kiedyś kajzerka z kefirem/mlekiem obecnie - kromka chleba z grubym plastrem żółtego sera

Plus - sałatki różne z sałatą, naleśniki z mąki razowej, u mnie też owsianka jest spoko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 22:24

Malwinaa lubi tę wiadomość

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Męża nie ma więc sama musiałam zapodać sobie to cholerstwo. ..ja juz w łóżku zatem dziewczynki dobranoc

Agatia czekam na dobre wieści

Rudzina lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Malwinaa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje, jak to dobrze ze jest to forum :)
    Ja tez juz lece spac bo rano do lekarza rodzinnego jade sie zapisac :)

Rudzina lubi tę wiadomość

zi13skjob7hi4oms.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wsunęłam mój chlebek z serem też zmykam. Agatia spokojnej nocy! Do jutra dzieweczki!

Rudzina
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Dziewczyny jestem w szpitalu, dostałam krwawienia, zostawili mnie :/ czekam na badanie. Przy moim łożysku lekarz powiedział, że zagraża mi poronienie i krwotok w każdej chwili. Szanse na donoszenie ciąży mam 50%, ale co będzie później nie wiadomo.
    Trzymajcie kciuki za nas.
    Tęsknię za synulkiem :/
    Agatia kciuki mocno zaciśnięte i moc pozytywnych myśli dla was!

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robiłyście takie badania jak HbA1c czy na kreatynine? Ja mam na nie skierowanie od diabet. Na czym one polegaja, martwię się szczególnie tym pierwszym że może wyjść źle to podobno jakaś wartość z ostatnich 3 miesięcy,a ja nie wiedząc o cukrzycy jadłam baaardzo dużo słodyczy i innych produktów które teraz bardzo mi dźwigają cukier jak np. mleko albo miód, z pewnością nie miałam cukrów wtedy w normie:-\ czy ktoś z Was miał sytuację że te wyniki były podwyższone?

w57vs65gx51rsw3w.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej wczoraj o 23 mnie przebadali, dzisiaj mam mieć USG oceniające łożysko.
    Aceton śladowy, więc nie jest źle, jak na moje wczorajsze stresowe glodowanie.
    Cukier na czczo, jak nie u mnie 73, pod tym względem szpitali mi służy ;).

Anna hba1c to hemoglobina glikowana, faktycznie pokazuje z 3 mc. Ale nie przejmuj się tym, ja.jadłam słodkie, a wynik miałam prawidłowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 06:24

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:

Anna hba1c to hemoglobina glikowana, faktycznie pokazuje z 3 mc. Ale nie przejmuj się tym, ja.jadłam słodkie, a wynik miałam prawidłowy.
    Nie ma innej opcji jak tylko ta ze bedzie dobrze . tulam i ja

agatia, Rudzina lubią tę wiadomość

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanowiłam skoro normy na czczo są od 60-90, to jeżeli ja mam dzisiaj 73, to dzidziolek jeszcze mniej. I co w ciągu dnia takie cukry.są złe i za niskie, a w nocy i rano nie szkodzar dziecku? Nie kumamm :) taka refleksja na szpitalnym wyrze.

• Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:

Oki dziękuję i trzymam kciuki za Was!

w57vs65gx51rsw3w.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Tak się zastanowiłam skoro normy na czczo są od 60-90, to jeżeli ja mam dzisiaj 73, to dzidziolek jeszcze mniej. I co w ciągu dnia takie cukry.są złe i za niskie, a w nocy i rano nie szkodzar dziecku? Nie kumamm :) taka refleksja na szpitalnym wyrze.

Dzidziol z rana ma swój poziom utrzymywany przez swoją trzustkę...
    On ma problem jak my mu dowalimy cukier bo wtedy przez to, że nasze trzustki niewydolne to on go za dużo dostaje i jego trzustka pracuje z obciążeniem...

kamciaelcia lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chciałam po częsci napisać to , co ajwi
    a co do niskich cukrów to ja rozumiem to tak: noc jest porą odpoczynku, wszystkie organy inaczej pracują, a w dzień jednak potrzebuja energii(spalaja przecież glukozę) i przy wartościach 70 nie maja jej po prostu...

agatia trzymam kciuki, zeby wczorajsze okazało sie tylko incydentem!!!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głód mnie ssie, a czekam na pobranie krwi. Śniadanie o 8, więc będę żyć, jeszcze 30 min :)
    Kamcia, jak detektor sprawdza się?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 07:27

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Głód mnie ssie, a czekam na pobranie krwi. Śniadanie o 8, więc będę żyć, jeszcze 30 min :)
    Kamcia, jak detektor sprawdza się?

bardzo dobrze sie sprawdza, a tym bardziej , ze dzidzi jeszcze nie czuję, ale ja troszke rozsadna matka i jak załączam to np co drugi dzień(wczoraj było usg więc odpuściłam)
    jeszcze nie udało mi się znaleźć moich przepływów, czyli bez problemu znajduję puls dziecka, ale jestem "gruboskórna"i czasem trochę to trwa. Czasem sobie przeliczam, jak szybko serduszko bije (droższe wersje pokazują same), bo na oddziale kardiologii przekonałam się,ze mamy , które później dowiedziały się, że dzieci maja problemy serduszkowe, mały w ciąży przygody typu : ktg nie chciało chwilę działać (połózne kopały sprzet) czy dochodziło do podwyzszonego pulsu(co moze się zdarzać, bo dziecko jak my ma swoja aktywność i puls rośnie, ale nie moze to być notoryczne)
    a jak mąż się cieszy :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O 6 73, teraz 83, zanim dadzae śniadanie dobiję do 90 ;)
    Krew pobrana, moznae jesce :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Kamcia, że detektor działa :)
    Za mną chodzi zupa mleczna, bo jest.na śniadanie i chyba zaryzykuję, jak cukier wywali to więcej nie tknę. Tylko chyba już bez chleba prawda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 07:47

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia
    moja diab jest za zupami mlecznymi ale nie dałam jej dokończyć i nie wiem o której godz proponuje, zapytam nastepnym razem
    wczoraj na 1. sniadanie zjadłam smakije i zdazylam zbadac cukier przed usg-było 97

raczej bez chleba bo zalezy co w zupie, ale i platki i makaron czy ryz mają weglo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 07:48

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och marzę o zupie mlecznej na śniadanie!!! Ketonów brak, cukier 86. Jem właśnie śniadanie bo obudziłam się potwornie głodna po raz pierwszy od nie wiem kiedy...

Rudzina
‹‹ 596 597 598 599 600 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ