X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    agatia, śmiech to zdrowie - na szczescie, chociaż tego nam nie zakazuja

Na mnie babcia nakrzyczała bo się starsznie śmiałam u dziadka na imieninach ;) powiedziała że bardzo się przy tym napinają mięśnie brzucha i dziecku krzywde zrobie hahaha, i raz cieżarna zreszta koleżanka mi powiedziała 'nie boli cię brzuch jak tak głośno śpiewasz? ja bym tak nie mogła' (pieśni patriotyczne na jakiejś domowej imprezie wykrzykiwałyśmy z siostrą)

Ciężarnej można zabronić WSZYSTKIEGO jak widać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 10:47

kamciaelcia, twardan, domi05 lubią tę wiadomość

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, z tego co mi wiadomo, to mierzy sie czy nie ma spadku cukru...ale co oznacza cukier pow100to nie mam bladego pojecia, czy to w ogole jest istotne...bo rano jest w normie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dojechałem już do diablo czekam w kolejce i jestem 6 wrrrr emeryci!!!!!
    Zdążyłam przekopać trochę strychu u mamy i mam już trzy kupki ciuchów od maleństwa do rozm.80 większe odłożyłam kiedyś zabiorę.
    A to jeszcze nie koniec zostało mi trochę do przebrania.
    Mam nadzieję że szybko z tad wyjdę diablo jeszcze nie ma:-(
    Aaaaaa i z tego wszystkiego zapomniałam Dzienniczka Waaaaaaaaa!!!!! Hahah

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 10:50

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Dojechałem już do diablo czekam w kolejce i jestem 6 wrrrr emeryci!!!!!
    Zdążyłam przekonać trochę strychu u mamy i mam już trzy kupki ciuchów od maleństwa do rozm.80 większe odłożył kiedyś zabiorę.
    A to jeszcze nie koniec zostało mi trochę do przebrania.
    Mam nadzieję że szybko z tad wyjdę diablo jeszcze nie ma:-(
    Aaaaaa i z tego wszystkiego zapomniałam Dzienniczka Waaaaaaaaa!!!!! Hahah

Też raz zapomniałam, ale ja pamiętam każde swoje przekroczenie wiec wymieniłam z pamięci. Patrzył na mnie jak na wariatkę :) przepisał paski i do domu.

Ja dzis ciag dalszy prasowania :) a wieczorem do kina mnie mąz zabiera!

żabka04, twardan lubią tę wiadomość

Rudzina
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka ja tez czekam wlasnie w kolejce. Ciezko sie zarejestrowac bo emeryci nie rozumieja i nie umieja czytac ze w srody do godziny 13 diabetolog przyjmuje tylko kobiety w ciazy i rejestracja do 13 tez jest tylko dla tych kobiet. Wiec nas ciezarnych jest 3 w kolejce a emerytow 10 :) Szkoda mi tej pielegniarki co rejestruje bo nie może sie robota zajac tylko tłumaczy a ludzie swoje bo nie roumieja.

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier po activi ziarna zboża i pół gruszki 95 ciśnienie 130/79 czekam dalej jeszcze jej nie ma:-(

• twardan Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina a do kina można w ciąży? :)

Ja mam wrażenie, że czasami nas traktują jak niepełnosprawne. Moja kuzynka w ciąży to nawet nie odkurzała, bo to za duży wysiłek ( a nie była wcale w ciąży zagrożonej), a teraz młody boi się dźwięku odkurzacza....

ja robię wszystko, tylko trochę wolniej niż normalnie :) no i ciężko się schylić, nie dźwigam. Kino ok, tylko trzeba usiąść blisko wyjścia, żeby zdążyć do łazienki na siusiu :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko, Dorinko powodzenia w kolejce, dobrych wieści :).
    Ja leżę od 1,5h z pełnym pęcherzem i zaraz eksploduje ;) a lekarz, ktory ma mi robić usg wsiąkł ;) nie to, że za nim nie przepadam to jeszcze w koło na niego trafiam ;) na 30 paru ginow on mi robił cc, on mnie przyjmował i on wytypowany do.usg - jesteśmy na siebie skazani ;)

Leży ze mną dziewczyna, której źle wyszła krzywa, ma robiony profil dobowy i bedzie miała powtarzaną krzywą.
    Ja zjadłam na śniadanie zupę mleczną z białym rozgotowanym makaronem i cukier 114. Ona zupę z makaronem, 3 białe kromki chleba z pasztetem i kawę z mlekiem i cukier 117. Zdrowa jak nic ;)

Ajwi lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja po 2 kromkach z mega pasztetem 103 :) w końcu tumok doszedł na korepetycje(miał z tym problem przez 2 miesiące!!!), poszedłi lece po chleb z pasztetem :) dołoże ogórasa w occie ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina - ofiara losu jeśli chodzi o pieczenie - piecze muffiny :D mąka orkiszowa, cynamon, jabłko i zamiast 150gr cukru 50gr ksylitolu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak bedzie wywalać cukry to poleję czekoladą i wepchne mężowi ;)

POWODZENIA DZIEWCZYNY!!! Meldować się po tych wszystkich badaniach i wizytach!

Mam pytaniee - czy na wyniki badania hemoglobiny glikowanej czekałyście dłużej czy to tak jak morfologia/mocz następnego dnia już jest? Bo do gin idę w środę za tydz i nie wiem czy robić to jeszcze w tym tygodniu czy po weekendzie... musze chyba odkopać nr do lab.

Rudzina
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    domi, a ile masz po tej ostatniej kolacji? ja czasem sie zmierzyłam...nie wiem co myslec o tym nocnym pomiarze, te godziby 2-4 po to sie mierzy, czy cukier nie jest za niski...dzwonilas do lekarza?
    kamcia nigdy nie mierzyłam po tej kolacji ostatniej, ale jem ten biały chleb w tych ilościach i między śniadaniem i obiadem, na drugie albo trzecie śniadanie oraz na kolację i jak nie przesadzę z dodatkami to wynik zawsze ok... chyba że na noc organizm przestał to tolerować. Jem o 22, 22.20 inslulina i nyny, nie czekałam nigdy do 23 żeby zmierzyć. Ale dziś zaczekam i zobaczymy. Do lekarza jeszcze nie dzwoniłam, chcę zadzwonić jutro jak sytuacja kolejny raz się powtórzy.

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzina online miałam tego sAMEGO DNIA, A NA PAPIERZE WYNIKI WIDZIAŁAM U DIAB NA WIZYCIE

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, miałamw książeczce wynki między 3 a 4 86-90 i takie 100-105 i diab kazała posprawdzać, choć powiedziała że widzi że te na czczo są dobre... boję się że jak zwiększę dawkę to znów te na czczo będą za niskie, miałam jeden wynik 78, również takie równe 80 i przy takich wynikach moja diab absolutnie nie pozwoli zwiększyć dawki. Choć z drugiej strony przekroczenia też mam nadal, takie w granicach 92-93 i to kilka razy w tygodniu, więc niech coś poradzi

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi nie wiem jaka ma być w sumie nocna glikemia...ale moze ty juz po kolacji masz za wysoko i to tak się trzyma? ja kilka tylko razy sie zmierzyłam, ale po makaronie z mlekiem mam maks 102...a w nocy wstaje raz o 1 i dlatego ostatnio sie nie badałam miedzy 2a 4 zbyt dobrze spie aby sie wybudzac
    poza tym diab kazała ci w nocy wstawać ?moja nie ale wie, ze czasem to zrobiła, jednak cukier był zawsze ponizej 100 (ale wiecej niz80)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka a w glukometrze nie zapisują Ci się pomiary?

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    domi nie wiem jaka ma być w sumie nocna glikemia...ale moze ty juz po kolacji masz za wysoko i to tak się trzyma? ja kilka tylko razy sie zmierzyłam, ale po makaronie z mlekiem mam maks 102...a w nocy wstaje raz o 1 i dlatego ostatnio sie nie badałam miedzy 2a 4 zbyt dobrze spie aby sie wybudzac
    poza tym diab kazała ci w nocy wstawać ?moja nie ale wie, ze czasem to zrobiła, jednak cukier był zawsze ponizej 100 (ale wiecej niz80)
    Budze się w nocy do łazienki właśnie tak między 1 a 2 i 3 a 4 ;p nie wiem czy z automatu bo świadomość że trzeba sprawdzić cukier;p nie nastawiam budzika, zdarza się że prześpię i trudno. Powiedziała że jak się obudze 1.30 to mam zmierzyć żeby nie wstawać za pół godziny specjalnie więc zrobiłam tak wczoraj i drugi raz przed 4 jak się obudziłam. Dziś akirat obidziałm się przed 3 więc zmierzyłam a potem po 4 więc już olałam.
    Przedwczoraj po kolacji było 120 więc może faktycznie nie zdążyło spaść, ale wczoraj było 101 więc nie sądzę... z tym że były frytki więc może później wybiły? Ale ostatnio zmierzyłam po frytkach i po dwóch godzinach było o 10 mniej więc nie sądzę... chyba że ociupinka majonezu później wyszła...
    Z kolacjami mam największy problem bo jestem głodna a na nic ochoty... i tak zawsze zjadam coś żeby było że zjadłam i się najadłam a wyniki różnie... Będę kombinować dziś co zjeść...

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś wyniki
    GBS wyszedł dodatnii ;-/
    Dobrze że chociaż przeciwciał nie ma
    Coraz bardziej oswajam się z myślą że za tydzień będę miała synka przy sobie :-) bo insulina + gbs gdzie musi mi dać antybiotyk przed porodem to już chyba na pewno w poniedziałek dostanę skierowanie :-) Ale zobaczymy, mogę się zdziwić :-)

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na gbs antybiotyk i tyle, nic nie powinien przyspieszać, a że tydzien ci został to tak szczerze nie martw sie tym co w nocy...rano jest dobrze a to juz koncówka, wiec i diabetolog nie zaszaleje z poradami
    ja gbs miałam pobierany rano a po południu cc, wiec to nie ma większego znaczenia(ale był ujemny), myslałam ze tego ne pobierali, znalazłam w wypisie

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miała pobierany za tydzień, jak znam swoje szczęście w tej ciaży to wyjdzie +
    Domi Kamcia ma racje - juz zaraz bedzie tulić dzidziocha! te drobne problemy pod koniec niewielkie mają znaczenie.

domi05 lubi tę wiadomość

Rudzina
  • agatia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi mi nikt nie pobierał GBSa bo zapomnieli, dostałam przed cc kroplowkę z antybiotykiem.

Jestem po USG lekarzowi się coś u dzidziolinki nie podoba, ale nie wiem co, bo rozmowny nie jest wcale :/ jutro się dowiem na obchodzie i mam dostać dalsze wytyczne :/ kur... mać :/
    Łożysko się podniosło i jest 1,5 cm nad ujściem, jest nisko osadzone, ale już nie przodujące. Do cc już jest na odpowiedniej wysokości.
    Nawet się nie cieszę, bo nie wiem ci z malutką :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 13:18

‹‹ 642 643 644 645 646 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ