Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
witaj inessa
ale twoja historia jest smutna...aż łezka mi stanęla
ale wierzę, że synuś wysniony i wymarzony bedzie już wkrótce(oczywiscie o czasie )z wami
jak najbardziej mozesz sie rozgościć na wątku...
pytaj o wszystkoinessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziekuje za miłe przyjecie
ja na razie obserwuje i podczytuje no i sobie jakos musze poustawiac co moge a co nie zwłaszcza z dieta bezglutenowa.
Dzis po sniadaniu a niestety nie moge za duzo jesc bo meczy mnie zgaga jak za duzo zjem miałam cukier 110 a zjadłam kanapke z ugotowanym 1 srednim jajkiem i szczypiorkiem no chleb posmarowałam lekko majonezem ( chleb razowy ale bezglutenowy i musze czyms posmarowac bo on twardy,ze gwozdzie mozna prawie wbijac). CHyba ten cukier za dobry to nie był po takim lekkim sniadaniu?
Na czczo miałam 86 to dobrze raczej.
A ja miałam w krzywej skok po godzinie do 185 z groszem a spadek po 2 godzinach do 48 (az diabetolog stwierdziła,ze cos zle laboratorium wykonało ale niestety taki wynik był bo zle sie czułam i mi pielegniarka tez z palca zrobiła)
Musze obiadek przygotowac bo maz zaraz z pracy wroci -
Inessa! Wow! Siłaczka z ciebie.
Teraz sobie pogadam z koleżanką która stwierdziła że 30 lat to za późno na dziecko
Witamy!
Mam brata na diecie bezglutenowej (nie ma celiakii tylko zespół czegośtam po niemiecku...) i nie tak dawno kłócił się ze mna które z nas ma bardziej przesrane, ja na cukrzycowej czy on na bezglutenie (oczywiscie ze ja...) to teraz mogę mu powiedzieć, ze znam kogoś kto ma to połączone plus produkty mleczne.
Zaraz ci cos wymodzimy, jestes w centrum dowodzenia cukrzycą ciążową hahaha.
Moja podejrzane o hipotrofie dziecko funduje mi to bez problemów pępowinowych...
Czekam właśnie na pomiar po spagetti, zjadłam przesadną ilość ale mam jakąś taką złosc w sobie dzisiaj na ta dietę i cukrzycę, mam ochotę żrec cały dzień jak świnia, żeby on urósł troche i tak bym chciała olac te cukry!!!inessa lubi tę wiadomość
Rudzina -
rzeczywiscie ten spadek to az porażajacy...
na pewno musisz z dotychczasowej diety eliminować co cukier podnosi. Niestety nie mozemy zrezygnować z węglowodanów. Dobry chleb też jest trudno znależć, ale 110 to jak najbardziej dobry wynik. I jak najbardziej wskazane jest jeść mało ale często...Na pewno dasz radęinessa lubi tę wiadomość
-
inessa wrote:Dziekuje za miłe przyjecie
ja na razie obserwuje i podczytuje no i sobie jakos musze poustawiac co moge a co nie zwłaszcza z dieta bezglutenowa.
Dzis po sniadaniu a niestety nie moge za duzo jesc bo meczy mnie zgaga jak za duzo zjem miałam cukier 110 a zjadłam kanapke z ugotowanym 1 srednim jajkiem i szczypiorkiem no chleb posmarowałam lekko majonezem ( chleb razowy ale bezglutenowy i musze czyms posmarowac bo on twardy,ze gwozdzie mozna prawie wbijac). CHyba ten cukier za dobry to nie był po takim lekkim sniadaniu?
Na czczo miałam 86 to dobrze raczej.
A ja miałam w krzywej skok po godzinie do 185 z groszem a spadek po 2 godzinach do 48 (az diabetolog stwierdziła,ze cos zle laboratorium wykonało ale niestety taki wynik był bo zle sie czułam i mi pielegniarka tez z palca zrobiła)
Musze obiadek przygotowac bo maz zaraz z pracy wroci
U mnie po śniadaniu buja się od 93 do 117 często po tym samym i też lekko jadam, zanim organizm sie rozrusza - jedna kromeczka chleba plus jajko albo parówka, czasami 2 kromki (ale w sumie jakieś 60g tego chleba ziarnistego) z szynką. 110 moim zdaniem ok, dopóki w normie to wszystko spokona czczo też dobrze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 14:40
Rudzina -
Alek w czerwcu kończy 2 latka tak ze bedzie taka różnica miedzy chlopcami w sam raz. no mi tez dziś nie przechodzi tylko bym plakala non stop i nawet jesc sie odechciewa.ten antybiotyk to moge z monte laczyc ale co z tego jak nie da rady bo z niego wyrzuca...poza tym nie chce nic jesc no zupelnie od platek prez zupe czy juz probowalalm chrupkami chipsami i czekolada skusic . 2 lyzki zupy wcisniete na sile i pol butelki grysiku. nawet spac nie moze bo go ten okropny kaszel budzi -wizja szpitala mnie przeraza bo jak ja t zrobie;(a na domiar czuje ze mnie tez zbiera.
witam nowa kolezanke razem zawsze razniej.duzo wsparcia i pozytywnej energi daja dziewczyny. -
Witaj Iness ti przykre ile zmagań musisz przejść do upragnionego macierzyństwa. Spadek faktycznie masz ogromny po 2h, więc lepiej próbować okiełznać cukrzycę bez insuliny, bo po niej spadki będą jeszcze większe.
110 to dobry wynik po śniadaniupierwsze śniadanie jest najgorsze
.
Ile waży Twój synek? Ja w poprzedniej ciąży miałam podejrzeniw hipotrofii u synka, urodził się w 36i5 z wagą 2570g bez cech hipotrofii
Na ile umiemy pomożemy -
Kamcia moja gin od początku mówiła, że cholesterolu się nie bada w ciąży, bo cuda na kiju wychodzą
Mi tego ani diab ani.gin nie kazały.robić bo w.ciąży jest niediagnostyczne i niemiarodajne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 14:48
-
kamciaelcia wrote:jak cholesterol na tej diecie mógł mi urosnąć ?????nie obzeram się pizzą, Mc, kebabem, nawet boczków nie jadam!!!!urósł mi cholesterol całkowity i ten zły !!!!normalnie ,mnie to rozwaliło
Mam takie znajome małżenstwo, ona normalna a on jedzeniowy świrfizjoterapeuta, tylko sałatki itp, zero alko, cwiczenia fizyczne, no taki trochę odjechany na punkcie zdrowego trybu życia i żywienia. (zresztą kurde, ma ponad 30 lat a naprawdę wyglada na 20-latka!!!).
Więc ona na naszych spotkaniach babskich w ukryciu przed nim objadała sie hamburgerami, frytkami, piła piwko itp, a ten ją gnębił. I żeby dac jej nauczke zabrał ją na badania i zrobił też sobie - dla porównania. Miał tak wysoki cholesterol, że musiał sie zapisać do lekarza od razu. Ona - wszystko ok.
Tak - jestem w stanie uwierzyć, że cos ci urosło...agatia lubi tę wiadomość
Rudzina -
agatia wrote:Kamcia moja gin od początku mówiła, że cholesterolu się nie bada w ciąży, bo cuda na kiju wychodzą
Mi tego ani diab ani.gin nie kazały.robić bo w.ciąży jest niediagnostyczne i niemiarodajne.
ja robie profil lipidowy dla trójglicerydów (tak odp diabetolog na pytanie ginekologa po co cholesterol). Trójglicerydy to głównie cukry proste. Ale jak to możliwe ze urósł?od frytek?100g co 3 dni??? -
Hej Inessa, na pewno wszystko ogarniesz i będzie dobrze. Może dla pewności spróbuj kilka razy mierzyć też po 2 godzinach czy nie masz spadku poniżej 70. Może to była tylko reakcja organizmu na taka ilość cukru, mi dla odmiany skoczylo po 2H do 206 a po godzinie miałam 166, teraz jak zmierze też po 2H zawsze mam spadek czy zjem coś tłustego czy słodkiego, nigdy to nie rośnie (2 razy tylko miałam taką sytuację z bułka I potem z owsianka) także u Ciebie również nie musi po wszystkim tak szybko spadać
Dziś rozmawiałam z ta koleżanka, co jej lekarz kazał zrobić sobie tylko przy badaniach glukoze na czczo o potem kiedy indziej tylko wypić i iść do labo po 2h:-P
W pierwszej ciąży też tak miała zlecone, bo on Nie chce żeby ją kluli 3 razy, starczy raz
No i była zrobić badania i przy tym też cukier oczywiście. I z gkukometru jak pobrali w laboratorium to wyszło 96 a z żyły 75!!!!! Co oni tam za sprzęt mają
I teraz według lekarza ma sobie między 24 a 28tyg kupić glukoze, wypić w domu I po 2H iść pobrać krew:-P znaczy idzie w piątek do lekarza i wyniki będzie z nim konsultować, ale już sama zaczęła chyba myśleć czy normalnie tej krzywej sobie nie zrobić tak jak jej mówiłamprzecież ka też jednego dnia i to jeszcze bez.nocnej insuliny miałam 78, a drugiego 108:-P
Poza tym ona jest teraz w 18tyg więc w 26tyg. Na czczo może być dużo wyższy bo to wtedy cukrzyca wychodzi