WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za podpowiedzie :D
    wybaczcie ale napewno bede pytac wiecej <3 :)
    posprawdzam sobie cukier po roznych pokarmach aby wiedziec po czym mam skoki no i tak jak radzicie równiez po 2 godzinach. A mam zalecenie jesc 7 posiłków na dzien a mierzyc na czczo i po 3 głównych posiłkach.
    CO do cholesterolu i kreatyniny mi nikt nie polecała badac ale u nas np jest rodzinnie wysoki cholesterol !!! A u mnie przy chorobie tarczycy endokrynolog powiedział,ze tez moze byc podwyzszony.
    A odpowiadam tez na pytanie ile nasz synek wazy: tzn tydzien temu w 26 tc i 3 dniu wazył 768 gram czyli jest pd sama granica 10 centyla no ale u nas tez moze byc genetycznie bo i ja i maz jestesmy niscy no i masa nasza urodzeniowa była mala bo ponizej 3 kg.
    Życze niskich cukrów :D byle nie za niskich!!!

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dla swojego pieknego cholesterolu zjem poźniej schaboszczaka z karkówki!szkoda tylko , ze smalcu nie mam a jedynie marniutki olej kokosowy

inessa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam kawałek sernika kupionego i cukier 132. Nie mogę się połakomić za bardzo. Gorzką czekolada zostaje i sernik robiony przeze mnie.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka, jeszcze konderbueno ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    a ja dla swojego pieknego cholesterolu zjem poźniej schaboszczaka z karkówki!szkoda tylko , ze smalcu nie mam a jedynie marniutki olej kokosowy

Musze Kamcia przyznać racje twoim zachwytom, jakieś 3 lata temu odkryłam schabowego z karkówki i jest to cos wyjatkowego w smaku ;)

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam:-)
    Właśnie olalam z mężem 1 butelkę Lecha free na pół opijalysmy synka:-)
    Na 100% jest synek nic mu nie odpadlo:-)
    Na dzień dobry się wystawił.
    Wszystko jest ok, waży 230g, szyjka 36 mm? Tak w mm się podaje?:-) i synek jest do przodu o 4 dni:-)
    Strasznie podobny do mojej córki widziałam na 3d czy 4d.
    Bardzo się cieszę że w 100% synek:-)
    A i kopie mnie nogami po pęcherzu. Dobrze czuje ruchy.:-)

Dziękuję za kciukasy :-)

Rudzina, goodwill, kamciaelcia, midnight, agatia, inessa lubią tę wiadomość

• goodwill Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa - witaj! I gratulacje - łezka się zakręciła, jak przeczytałam Twoją historię. Będzie dobrze! Jak masz problem, to pytaj.

Kamcia - co Ty tak świrujesz? Jakie masz te wyniki, pokaż.
    Cholesterol w ciąży jest niemiarodajny, o ile nie przekracza normy jakoś przerażająco, np. 3-4 razy.
    Kreatynina poniżej normy nie ma kompletnie znaczenia. Twoja aktywność fizyczna spadła, mięśnie nie przyrastają, więc skąd ma kreatynina być? Kompletnie nieistotny fakt, liczą się również tylko przekroczenia normy.
    O AST, ALT to się nawet nie wypowiadam. Masz nisko. Trzeba się cieszyć. Nie wkręcać.
    Jezusie. Bez paniki!!!

EDIT - sprawdziłam, moja kreatynina=0,6mg/dl. Robiłam, choć mój doktor nie kazał. Granica normy dolnej. Także tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 17:13

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Musze Kamcia przyznać racje twoim zachwytom, jakieś 3 lata temu odkryłam schabowego z karkówki i jest to cos wyjatkowego w smaku ;)

powiedz, skad ochota na schabowego, a na samą mysl o duszonej karkówce mam odruch wymiotny???ja kocham od zawsze karkóweczkę :) ale kotler z niej był mniam mniam i kupiłam dwa-zatem mam na dziś :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo smażone :D

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Inessa - witaj! I gratulacje - łezka się zakręciła, jak przeczytałam Twoją historię. Będzie dobrze! Jak masz problem, to pytaj.

Kamcia - co Ty tak świrujesz? Jakie masz te wyniki, pokaż.
    Cholesterol w ciąży jest niemiarodajny, o ile nie przekracza normy jakoś przerażająco, np. 3-4 razy.
    Kreatynina poniżej normy nie ma kompletnie znaczenia. Twoja aktywność fizyczna spadła, mięśnie nie przyrastają, więc skąd ma kreatynina być? Kompletnie nieistotny fakt, liczą się również tylko przekroczenia normy.
    O AST, ALT to się nawet nie wypowiadam. Masz nisko. Trzeba się cieszyć. Nie wkręcać.
    Jezusie. Bez paniki!!!

cholesterol miałam przekroczony już na początku ciązy(ok 203), przy czym zły był w normie. I wtedy powiedzmy, ze było to miarodajne(bo poczatek ciązy), trójglicerydy tez przekroczone, ale chociaż ten wynik nie świecił na czerwono. I myslałam, ze jak trzymam sie diety to cholesterol spadnie(choć wtedy diab mówiła, ze mój wynik nie jest zły, bo ciężarne miewaja naprawde przekroczony). A tu zonk-on jeszcze podrósł do 243, zły tez przekroczył normę, ciut wzrósł cholesterol dobry( i to dobrze). Trójglicerydy za wysoko, choc mniej niż ostatnio(165). Ale kreatynina 0,57 i to juz ponizej normy. Wiem co znaczy za wysoka-z babcia jeździłam do nefrologa przez jej przewlekłą niewydolnośc nerek. Ale za nisko?potas tez lekko spadł(ale jest w normie), alat spadł. Wiem, ze nie ma tragedii. Ale spodziewałam się innych wyników-przeciez to zdrowa dieta, przezyłam typowe rozczarowanie. Hemoglobina glikowana 4,7 (było4,6)ale tzw IFCC nadal niskie(tego diab nie komentuje)

EDIT moja pierwsza kreatynina 0,61

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 17:21

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Bo smażone :D

i nie smierdzi miesem!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko super wieści :) szyjkę miałam identyko w 17 tc - 36 mm :)
    Ja powoli się szykuję, bo jeszcze bankomat muszę odwiedzić i wypłacić na dzisiejszą i jutrzejsza wizytę :/
    Ale mam stemres ogromny :/ ale jutro chyba bardziej będę się bała.

Kamcia gadalam z tatą, który pracuje w labie w szpitalu. Niska kreatynina może być właśnie przy niskim wysiłku fizycznym, diecie odchudzającej o niskiej kcal. Więc tak jak pisze goodwill na spokojnie.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia
    ale to niedozywienie mnie rozbroiło. Przed ciążą bylo na dolnej granicy a ja ważyłam 86 kg
    A teraz ciągle żre(bo inaczej tego nie nazwę)i kreatynina spadła :) az mie to smieszy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh... zdrowaś, Kamcia, poza cukrzycą ciężarnych... :P
    Kto Ci każe ten cholesterol badać? Twój ginekolog? I ciekawa jestem, co teraz zrobi z takim wynikiem? Każe Ci przestać jeść, a może leki da (ciekawe jakie w ciąży i po co?)??
    A Ty się martwisz tylko... Eh...
    Masz dobrą dietę, cukry super. Hemoglobinę glikowaną miodzio. Kreatyninę ekstra. A cholesterol i trójglicerydy będziesz sobie obniżać dietą i wysiłkiem fizycznym po ciąży, jeśli W OGÓLE wówczas będzie co obniżać, bo mogą się unormować ślicznie.
    Luuuuuzik. Nie myśl o tym w ogóle.

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia waga to jedno, a do re odżywienia organizmu to drugie :) coś o tym wiem z moimi 81 kg :-D

goodwill lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill
    ostatnio diab pytałam o ten cholesterol a ona mi powiedziala, ze jej bardziej zalezy na wyniku trójglicerydów. Profil lipidoey to 4 wyniki-cholesterol całkowity, cholesterol zły i dobry, trójglicerydy
    i ona mówiła, ze to dobre wyniki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia waga to jedno, a do re odżywienia organizmu to drugie :) coś o tym wiem z moimi 81 kg :-D

ale jadłam przed ciąża :) wszystko(czyli tez kalorycznie). I do pracy przeciez chodzilam(ruch). Oj nie ma sensu o tym mysleć, rozczarowałam sie dieta. Cukry maja to szczescie ze nie skakały!!!!(chyba-takiu wqniosek po glikowanej)

goodwill lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie mówcie odwadze u gina dzisiaj 81,2!!!!!!! Jakby nie było niby 6kg od początku ciazy:-)

Wypiłam trzy leki tego piwa i oddałam mężowi nie lubię tego piwa free.
    Aaaaaa chciałam powiedzieć że mnie rozbiera choróbsko!!!! Czuję już gardło jak boli:-(
    Jutro rano wstaje i robię pierogi ruskie i z pluckami:-)
    Właśnie farszem sobie szykuje a z rana do roboty i koniecznie sos czosnkowy zrobię może mnie obroni przed chorobskami?!

Agatia będzie do rzeczy zobaczysz trzymam kciuki:-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka wagą nadrabiasz tez za mnie ja nadal wg własnych pomiarów jestem -5kg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tak Kamcia :-)
    Oddam weź chociaż połowę:-)

Żarty zartami ale ja się cieszę że to 6 kg tylko z córką na prawdę dużo przytyłam więc oby tak dalej mizerne tym i będzie dobrze.
    Siły mi opadaja nie chce krakac ale choróbsko i mnie dopadła chyba :-(

‹‹ 685 686 687 688 689 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ