X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za podpowiedzie :D
    wybaczcie ale napewno bede pytac wiecej <3 :)
    posprawdzam sobie cukier po roznych pokarmach aby wiedziec po czym mam skoki no i tak jak radzicie równiez po 2 godzinach. A mam zalecenie jesc 7 posiłków na dzien a mierzyc na czczo i po 3 głównych posiłkach.
    CO do cholesterolu i kreatyniny mi nikt nie polecała badac ale u nas np jest rodzinnie wysoki cholesterol !!! A u mnie przy chorobie tarczycy endokrynolog powiedział,ze tez moze byc podwyzszony.
    A odpowiadam tez na pytanie ile nasz synek wazy: tzn tydzien temu w 26 tc i 3 dniu wazył 768 gram czyli jest pd sama granica 10 centyla no ale u nas tez moze byc genetycznie bo i ja i maz jestesmy niscy no i masa nasza urodzeniowa była mala bo ponizej 3 kg.
    Życze niskich cukrów :D byle nie za niskich!!!

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dla swojego pieknego cholesterolu zjem poźniej schaboszczaka z karkówki!szkoda tylko , ze smalcu nie mam a jedynie marniutki olej kokosowy

inessa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam kawałek sernika kupionego i cukier 132. Nie mogę się połakomić za bardzo. Gorzką czekolada zostaje i sernik robiony przeze mnie.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka, jeszcze konderbueno ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    a ja dla swojego pieknego cholesterolu zjem poźniej schaboszczaka z karkówki!szkoda tylko , ze smalcu nie mam a jedynie marniutki olej kokosowy

Musze Kamcia przyznać racje twoim zachwytom, jakieś 3 lata temu odkryłam schabowego z karkówki i jest to cos wyjatkowego w smaku ;)

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam:-)
    Właśnie olalam z mężem 1 butelkę Lecha free na pół opijalysmy synka:-)
    Na 100% jest synek nic mu nie odpadlo:-)
    Na dzień dobry się wystawił.
    Wszystko jest ok, waży 230g, szyjka 36 mm? Tak w mm się podaje?:-) i synek jest do przodu o 4 dni:-)
    Strasznie podobny do mojej córki widziałam na 3d czy 4d.
    Bardzo się cieszę że w 100% synek:-)
    A i kopie mnie nogami po pęcherzu. Dobrze czuje ruchy.:-)

Dziękuję za kciukasy :-)

Rudzina, goodwill, kamciaelcia, midnight, agatia, inessa lubią tę wiadomość

• goodwill Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa - witaj! I gratulacje - łezka się zakręciła, jak przeczytałam Twoją historię. Będzie dobrze! Jak masz problem, to pytaj.

Kamcia - co Ty tak świrujesz? Jakie masz te wyniki, pokaż.
    Cholesterol w ciąży jest niemiarodajny, o ile nie przekracza normy jakoś przerażająco, np. 3-4 razy.
    Kreatynina poniżej normy nie ma kompletnie znaczenia. Twoja aktywność fizyczna spadła, mięśnie nie przyrastają, więc skąd ma kreatynina być? Kompletnie nieistotny fakt, liczą się również tylko przekroczenia normy.
    O AST, ALT to się nawet nie wypowiadam. Masz nisko. Trzeba się cieszyć. Nie wkręcać.
    Jezusie. Bez paniki!!!

EDIT - sprawdziłam, moja kreatynina=0,6mg/dl. Robiłam, choć mój doktor nie kazał. Granica normy dolnej. Także tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 17:13

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Musze Kamcia przyznać racje twoim zachwytom, jakieś 3 lata temu odkryłam schabowego z karkówki i jest to cos wyjatkowego w smaku ;)

powiedz, skad ochota na schabowego, a na samą mysl o duszonej karkówce mam odruch wymiotny???ja kocham od zawsze karkóweczkę :) ale kotler z niej był mniam mniam i kupiłam dwa-zatem mam na dziś :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo smażone :D

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Inessa - witaj! I gratulacje - łezka się zakręciła, jak przeczytałam Twoją historię. Będzie dobrze! Jak masz problem, to pytaj.

Kamcia - co Ty tak świrujesz? Jakie masz te wyniki, pokaż.
    Cholesterol w ciąży jest niemiarodajny, o ile nie przekracza normy jakoś przerażająco, np. 3-4 razy.
    Kreatynina poniżej normy nie ma kompletnie znaczenia. Twoja aktywność fizyczna spadła, mięśnie nie przyrastają, więc skąd ma kreatynina być? Kompletnie nieistotny fakt, liczą się również tylko przekroczenia normy.
    O AST, ALT to się nawet nie wypowiadam. Masz nisko. Trzeba się cieszyć. Nie wkręcać.
    Jezusie. Bez paniki!!!

cholesterol miałam przekroczony już na początku ciązy(ok 203), przy czym zły był w normie. I wtedy powiedzmy, ze było to miarodajne(bo poczatek ciązy), trójglicerydy tez przekroczone, ale chociaż ten wynik nie świecił na czerwono. I myslałam, ze jak trzymam sie diety to cholesterol spadnie(choć wtedy diab mówiła, ze mój wynik nie jest zły, bo ciężarne miewaja naprawde przekroczony). A tu zonk-on jeszcze podrósł do 243, zły tez przekroczył normę, ciut wzrósł cholesterol dobry( i to dobrze). Trójglicerydy za wysoko, choc mniej niż ostatnio(165). Ale kreatynina 0,57 i to juz ponizej normy. Wiem co znaczy za wysoka-z babcia jeździłam do nefrologa przez jej przewlekłą niewydolnośc nerek. Ale za nisko?potas tez lekko spadł(ale jest w normie), alat spadł. Wiem, ze nie ma tragedii. Ale spodziewałam się innych wyników-przeciez to zdrowa dieta, przezyłam typowe rozczarowanie. Hemoglobina glikowana 4,7 (było4,6)ale tzw IFCC nadal niskie(tego diab nie komentuje)

EDIT moja pierwsza kreatynina 0,61

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 17:21

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Bo smażone :D

i nie smierdzi miesem!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko super wieści :) szyjkę miałam identyko w 17 tc - 36 mm :)
    Ja powoli się szykuję, bo jeszcze bankomat muszę odwiedzić i wypłacić na dzisiejszą i jutrzejsza wizytę :/
    Ale mam stemres ogromny :/ ale jutro chyba bardziej będę się bała.

Kamcia gadalam z tatą, który pracuje w labie w szpitalu. Niska kreatynina może być właśnie przy niskim wysiłku fizycznym, diecie odchudzającej o niskiej kcal. Więc tak jak pisze goodwill na spokojnie.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia
    ale to niedozywienie mnie rozbroiło. Przed ciążą bylo na dolnej granicy a ja ważyłam 86 kg
    A teraz ciągle żre(bo inaczej tego nie nazwę)i kreatynina spadła :) az mie to smieszy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh... zdrowaś, Kamcia, poza cukrzycą ciężarnych... :P
    Kto Ci każe ten cholesterol badać? Twój ginekolog? I ciekawa jestem, co teraz zrobi z takim wynikiem? Każe Ci przestać jeść, a może leki da (ciekawe jakie w ciąży i po co?)??
    A Ty się martwisz tylko... Eh...
    Masz dobrą dietę, cukry super. Hemoglobinę glikowaną miodzio. Kreatyninę ekstra. A cholesterol i trójglicerydy będziesz sobie obniżać dietą i wysiłkiem fizycznym po ciąży, jeśli W OGÓLE wówczas będzie co obniżać, bo mogą się unormować ślicznie.
    Luuuuuzik. Nie myśl o tym w ogóle.

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia waga to jedno, a do re odżywienia organizmu to drugie :) coś o tym wiem z moimi 81 kg :-D

goodwill lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill
    ostatnio diab pytałam o ten cholesterol a ona mi powiedziala, ze jej bardziej zalezy na wyniku trójglicerydów. Profil lipidoey to 4 wyniki-cholesterol całkowity, cholesterol zły i dobry, trójglicerydy
    i ona mówiła, ze to dobre wyniki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia waga to jedno, a do re odżywienia organizmu to drugie :) coś o tym wiem z moimi 81 kg :-D

ale jadłam przed ciąża :) wszystko(czyli tez kalorycznie). I do pracy przeciez chodzilam(ruch). Oj nie ma sensu o tym mysleć, rozczarowałam sie dieta. Cukry maja to szczescie ze nie skakały!!!!(chyba-takiu wqniosek po glikowanej)

goodwill lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie mówcie odwadze u gina dzisiaj 81,2!!!!!!! Jakby nie było niby 6kg od początku ciazy:-)

Wypiłam trzy leki tego piwa i oddałam mężowi nie lubię tego piwa free.
    Aaaaaa chciałam powiedzieć że mnie rozbiera choróbsko!!!! Czuję już gardło jak boli:-(
    Jutro rano wstaje i robię pierogi ruskie i z pluckami:-)
    Właśnie farszem sobie szykuje a z rana do roboty i koniecznie sos czosnkowy zrobię może mnie obroni przed chorobskami?!

Agatia będzie do rzeczy zobaczysz trzymam kciuki:-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka wagą nadrabiasz tez za mnie ja nadal wg własnych pomiarów jestem -5kg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tak Kamcia :-)
    Oddam weź chociaż połowę:-)

Żarty zartami ale ja się cieszę że to 6 kg tylko z córką na prawdę dużo przytyłam więc oby tak dalej mizerne tym i będzie dobrze.
    Siły mi opadaja nie chce krakac ale choróbsko i mnie dopadła chyba :-(

‹‹ 685 686 687 688 689 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ