Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDzieki za podpowiedzie
wybaczcie ale napewno bede pytac wiecej
posprawdzam sobie cukier po roznych pokarmach aby wiedziec po czym mam skoki no i tak jak radzicie równiez po 2 godzinach. A mam zalecenie jesc 7 posiłków na dzien a mierzyc na czczo i po 3 głównych posiłkach.
CO do cholesterolu i kreatyniny mi nikt nie polecała badac ale u nas np jest rodzinnie wysoki cholesterol !!! A u mnie przy chorobie tarczycy endokrynolog powiedział,ze tez moze byc podwyzszony.
A odpowiadam tez na pytanie ile nasz synek wazy: tzn tydzien temu w 26 tc i 3 dniu wazył 768 gram czyli jest pd sama granica 10 centyla no ale u nas tez moze byc genetycznie bo i ja i maz jestesmy niscy no i masa nasza urodzeniowa była mala bo ponizej 3 kg.
Życze niskich cukrówbyle nie za niskich!!!
-
kamciaelcia wrote:a ja dla swojego pieknego cholesterolu zjem poźniej schaboszczaka z karkówki!szkoda tylko , ze smalcu nie mam a jedynie marniutki olej kokosowy
Musze Kamcia przyznać racje twoim zachwytom, jakieś 3 lata temu odkryłam schabowego z karkówki i jest to cos wyjatkowego w smakuRudzina -
nick nieaktualnyWróciłam:-)
Właśnie olalam z mężem 1 butelkę Lecha free na pół opijalysmy synka:-)
Na 100% jest synek nic mu nie odpadlo:-)
Na dzień dobry się wystawił.
Wszystko jest ok, waży 230g, szyjka 36 mm? Tak w mm się podaje?i synek jest do przodu o 4 dni:-)
Strasznie podobny do mojej córki widziałam na 3d czy 4d.
Bardzo się cieszę że w 100% synek:-)
A i kopie mnie nogami po pęcherzu. Dobrze czuje ruchy.
Dziękuję za kciukasyRudzina, goodwill, kamciaelcia, midnight, agatia, inessa lubią tę wiadomość
-
Inessa - witaj! I gratulacje - łezka się zakręciła, jak przeczytałam Twoją historię. Będzie dobrze! Jak masz problem, to pytaj.
Kamcia - co Ty tak świrujesz? Jakie masz te wyniki, pokaż.
Cholesterol w ciąży jest niemiarodajny, o ile nie przekracza normy jakoś przerażająco, np. 3-4 razy.
Kreatynina poniżej normy nie ma kompletnie znaczenia. Twoja aktywność fizyczna spadła, mięśnie nie przyrastają, więc skąd ma kreatynina być? Kompletnie nieistotny fakt, liczą się również tylko przekroczenia normy.
O AST, ALT to się nawet nie wypowiadam. Masz nisko. Trzeba się cieszyć. Nie wkręcać.
Jezusie. Bez paniki!!!
EDIT - sprawdziłam, moja kreatynina=0,6mg/dl. Robiłam, choć mój doktor nie kazał. Granica normy dolnej. Także tego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 17:13
-
Rudzina wrote:Musze Kamcia przyznać racje twoim zachwytom, jakieś 3 lata temu odkryłam schabowego z karkówki i jest to cos wyjatkowego w smaku
powiedz, skad ochota na schabowego, a na samą mysl o duszonej karkówce mam odruch wymiotny???ja kocham od zawsze karkóweczkęale kotler z niej był mniam mniam i kupiłam dwa-zatem mam na dziś
-
goodwill wrote:Inessa - witaj! I gratulacje - łezka się zakręciła, jak przeczytałam Twoją historię. Będzie dobrze! Jak masz problem, to pytaj.
Kamcia - co Ty tak świrujesz? Jakie masz te wyniki, pokaż.
Cholesterol w ciąży jest niemiarodajny, o ile nie przekracza normy jakoś przerażająco, np. 3-4 razy.
Kreatynina poniżej normy nie ma kompletnie znaczenia. Twoja aktywność fizyczna spadła, mięśnie nie przyrastają, więc skąd ma kreatynina być? Kompletnie nieistotny fakt, liczą się również tylko przekroczenia normy.
O AST, ALT to się nawet nie wypowiadam. Masz nisko. Trzeba się cieszyć. Nie wkręcać.
Jezusie. Bez paniki!!!
cholesterol miałam przekroczony już na początku ciązy(ok 203), przy czym zły był w normie. I wtedy powiedzmy, ze było to miarodajne(bo poczatek ciązy), trójglicerydy tez przekroczone, ale chociaż ten wynik nie świecił na czerwono. I myslałam, ze jak trzymam sie diety to cholesterol spadnie(choć wtedy diab mówiła, ze mój wynik nie jest zły, bo ciężarne miewaja naprawde przekroczony). A tu zonk-on jeszcze podrósł do 243, zły tez przekroczył normę, ciut wzrósł cholesterol dobry( i to dobrze). Trójglicerydy za wysoko, choc mniej niż ostatnio(165). Ale kreatynina 0,57 i to juz ponizej normy. Wiem co znaczy za wysoka-z babcia jeździłam do nefrologa przez jej przewlekłą niewydolnośc nerek. Ale za nisko?potas tez lekko spadł(ale jest w normie), alat spadł. Wiem, ze nie ma tragedii. Ale spodziewałam się innych wyników-przeciez to zdrowa dieta, przezyłam typowe rozczarowanie. Hemoglobina glikowana 4,7 (było4,6)ale tzw IFCC nadal niskie(tego diab nie komentuje)
EDIT moja pierwsza kreatynina 0,61Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 17:21
-
Żabko super wieści
szyjkę miałam identyko w 17 tc - 36 mm
Ja powoli się szykuję, bo jeszcze bankomat muszę odwiedzić i wypłacić na dzisiejszą i jutrzejsza wizytę
Ale mam stemres ogromnyale jutro chyba bardziej będę się bała.
Kamcia gadalam z tatą, który pracuje w labie w szpitalu. Niska kreatynina może być właśnie przy niskim wysiłku fizycznym, diecie odchudzającej o niskiej kcal. Więc tak jak pisze goodwill na spokojnie. -
Ehh... zdrowaś, Kamcia, poza cukrzycą ciężarnych...
Kto Ci każe ten cholesterol badać? Twój ginekolog? I ciekawa jestem, co teraz zrobi z takim wynikiem? Każe Ci przestać jeść, a może leki da (ciekawe jakie w ciąży i po co?)??
A Ty się martwisz tylko... Eh...
Masz dobrą dietę, cukry super. Hemoglobinę glikowaną miodzio. Kreatyninę ekstra. A cholesterol i trójglicerydy będziesz sobie obniżać dietą i wysiłkiem fizycznym po ciąży, jeśli W OGÓLE wówczas będzie co obniżać, bo mogą się unormować ślicznie.
Luuuuuzik. Nie myśl o tym w ogóle. -
agatia wrote:Kamcia waga to jedno, a do re odżywienia organizmu to drugie
coś o tym wiem z moimi 81 kg
ale jadłam przed ciążawszystko(czyli tez kalorycznie). I do pracy przeciez chodzilam(ruch). Oj nie ma sensu o tym mysleć, rozczarowałam sie dieta. Cukry maja to szczescie ze nie skakały!!!!(chyba-takiu wqniosek po glikowanej)
goodwill lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNic nie mówcie odwadze u gina dzisiaj 81,2!!!!!!! Jakby nie było niby 6kg od początku ciazy:-)
Wypiłam trzy leki tego piwa i oddałam mężowi nie lubię tego piwa free.
Aaaaaa chciałam powiedzieć że mnie rozbiera choróbsko!!!! Czuję już gardło jak boli:-(
Jutro rano wstaje i robię pierogi ruskie i z pluckami:-)
Właśnie farszem sobie szykuje a z rana do roboty i koniecznie sos czosnkowy zrobię może mnie obroni przed chorobskami?!
Agatia będzie do rzeczy zobaczysz trzymam kciuki:-) -
nick nieaktualny