X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Hej ja też witam się :)
    Domi nasz synek też będzie Dominik :))

Witam się w rozpoczętym 39 tygodniu ... wciąż czekamy :)) Jutro jadę na ktg.
    Myślałam że teraz rzadkie a jak teraz wybraliśmy, to wszędzie pełno Dominikow, U mojej mamy w pracy od kolegi się urodził Dominik, na sali teraz ze mną leży dziewczyna w 35tyg i też Dominik :-)
    Mieliśmy w opcjach jeszcze Kubę i Pawła, Ale Dominik nam obojgu najbardziej się podobało

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi
    ja nadal sie zastanawiam , co 4j insuliny maja do tego by sie tak spieszyć ( i skoro przepływy dobre) od razu sobie zapisze by swojego gin zapytać. Bo wywoływanie i czekanie na poród a cc to juz co innego.
    ja osobiście wolałam cc...(przez miesiąc przywykłam do tej myśli i juz nie chciałam zmian), ale twojej sytuacji nie rozumiem szczerze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nam się Dominiczków porobiło :-)
    Domi u mnie ze szpitala dziewczyny wychodziły do domu na obiad i wracały ;) moja koleżanka z sali jeździła po wyprawkę do Auchan i przywozila mi belriso :)

kamciaelcia, domi05 lubią tę wiadomość

• domi05 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Kamcia ja też nie wiem... lekarz mi mówił o jakiś ewentualnych powiklaniach później... na prawdę nie maM pojecia

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia a pozwalali wychodzić czy tak bez pytania? Bo ja chce dZiś zapytać czy choć przed szpital mogę wyjść jak mąż po południu przyjedzie bo jest ślicznie. Teraz to nawet mi się nie chce, a i ciuchy mąż mi zabrał :-P ciągle mnie ciągnie jak na okres... może się coś ruszy... Ale dwa tygodnie tam mnie cały dzień bolało w sumie i nic...

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    No Kamcia ja też nie wiem... lekarz mi mówił o jakiś ewentualnych powiklaniach później... na prawdę nie maM pojecia

domi i najsmieszniejsze jest takie gadanie lekarzy-ze niby coś mówia, ale tak naprawde bez sensu...powikłania są , kiedy cukry skaczą-wówczas trzustka dziecka działa na zwiekszonych obrotach i zdarza sie , ze dalej za bardzo działa po urodzeniu, pomimo braku wysokich cukrów(i mamy niedocukrzenie u dziecka)...ale powikłania po insulinie (i to takiego "później"
    ) nie rozumiem. Zapytam na pewno w czwartek, zwłaszcza , ze kilka dni temu na swojej karcie tez zauwazyłam na czerwono zapisane "insulina!" :)
    ja juz raz pytałam o to, a gin bardzo sie zdziwił moim pytaniem(tak samo inny specjalista ze Szczecina), ale powtórze jak to jest(pomijajac kwestie, ze każdy szpital ma swoje zwyczaje) O!spytam w czwartek drugiego gin-ide na prywatne usg i ten pracuje w szpitalu wojewódzkim, moze mi ten zdradzi ich zwyczaje

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diab w poprzedniej ciąży tłumaczyła, że synek może mieć po porodzie niski cukier i problemy z oddychaniem i że częściej tak się dzieje u mam insulinowych, niezależnie od jednostek. U mnie nie było problemu, ale u dziewczyny z sali córeczka leciała sdo Wawy helikopterem bo miała duże spadki. Ja brałam 30j w sumie do posiłków ona 6 albo 8j.
    Coś mi.tłumaczyła, że dziecka trzustka jest w.brzuchu.odciazona przez insulinę, a po porodzie dziecko może.sobie nie radzić.
    Moja ginka karze mi wytrwać bez insuliny jak najdłużej. Oby się udało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 09:44

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Mi diab w poprzedniej ciąży tłumaczyła, że synek może mieć po porodzie niski cukier i problemy z oddychaniem i że częściej tak się dzieje u mam insulinowych, niezależnie od jednostek. U mnie nie było problemu, ale u dziewczyny z sali córeczka leciała sdo Wawy helikopterem bo miała duże spadki. Ja brałam 30j w sumie do posiłków ona 6 albo 8j.

agatia, moze sie przyjmuje, ze skoro włączyli insulinę, to i cukry mama ma zdecydowanie wyzsze a zatem jest ryzyko niedocukrzenia u dziecka...ale to powikłanie jest związane z cukrami a nie insulina...a takie hipotetyczne podejście swiadczy o strachu wsród lekarzy i braku ich indywidualnego podejścia do pacjentki...jak czegos nie wiem, to mnie ta kwestia zaraz gryzie :) znów mój gin na mnie dziwnie spojrzy i powie, ze mam w necie nie czytać, ze za mądra jestem i po co pytam, skoro wiem itp itd

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Domi.ty jesteś na.finiszu, a insu.bierzesz od chwili,.więc organizm się nie "przyzwyczail". Ja.brałam od 30tc, a.moja wspolkokatorka niedoli od 12 tc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam na śniadanie pierwszy raz serek topiony na chlebie dodałam pomidora i jajko z dużą ilością sosu czosnkowego :-)
    103.
    A tak się bałam serka topionego :-)

Wepcham się w kolejkę a gościu do mnie ze skoro muszę......to proszę hihihi
    I prawie zemdlalam w labo tak duszno mieli wrrrr ale dałam radę.
    Znalazłam u siebie w mieście sklep dziecięcy mają na stanie Anexa,sirion i inne wózki nakręca męża żeby jechać pojedzie i pomacac ale to w przyszłym tygodniu będzie więcej czasu.
    W czwartek mam diablo.

• domi05 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś musi w tym być skoro takie są zalecenie... wątpię żeby sobie robotę robili bez powodów...
    Niech się dzieje co chce, mam nadzieję że w poniedziałek najpóźniej będziemy we 3 :-) no najdalej we wtorek... jak mnie nie puszcza to jutro poczytam też mojego lekarza i myślę że już wszystko będę wiedzieć, gdyby nie ten gbs+ to być teraz z balonikien leżała

agatia, Ajwi lubią tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diab ewidentnie mówiła o insulinie nie o cukrach. Cukry to jedno, insu to drugie. Ale na razie nie wnikam, jak mi włączą insu to zacznę się martwić. Wiem, że jeszcze ma znaczenie która insu się bierze, czy analog ludzkiej czy syntetyczną.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Mi diab ewidentnie mówiła o insulinie nie o cukrach. Cukry to jedno, insu to drugie. Ale na razie nie wnikam, jak mi włączą insu to zacznę się martwić. Wiem, że jeszcze ma znaczenie która insu się bierze, czy analog ludzkiej czy syntetyczną.
    ja wiem o cukrach i ten akurat mechanizm cukrzycowy rozumiem
    duże cukry u matki= zwiększone działanie trzustki dziecka, dziecko jest wtedy utuczone WŁASNĄ insuliną, która działa, jak hormon wzrostu. Mój gin nie widzi róznicy w porodzie ciężarnej z cukrzyca, ciezarnej z cukrzyca ciążowa i takiej na insulinie (jesli cukry są wyregulowane). Pisałam tez o znajomej , która tez od początku brała 5-6j nocnej insuliny, rodziła w szpitalu wojewódzkim sn po terminie. Informacja pewna i sprawdzona. We wtorek mam tez dian - i ja zamęczę pytaniami :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia też bym wolała w domu spokojnie do terminu dotrwać a nawet i dalej i żeby samo się zaczęło bo po co Go na siłę wyganiac jak mu tam dobrze... ale w tym szpitalu praktykują inaczej...

tb732n0a0czusv9c.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie cholera tak spuszczałam nad wyborem wózka, dyskusje z meżem nad kolorem itp, przeciagałam to ze 2tyg w końcu wysłałąm wczoraj zamówienie na fotelik i wózek - facet dzisiaj odp ze nie mogą przyjać zamówienia bo wybrany wózek jest juz wycofywany z produkcji. Ja sie pytam - to po jasną cholerę mają go w ofercie??? I w sklepie i na stronie, ogladaliśmy go ze 3 razy... Wściekłam się.

Chciałam szukać w innym sklepie ale mąż mnie zastopował bo mówi że jak faktycznie mają go juz nie produkowac to potem będzie problem z częściami jak coś sie zepsuje itp. No i jest jeszcze jeden który mi się szalenie podoba to znowu napotkałam na opór ze strony ślubnego bo jest droższy, a on juz sie nastawił na tamtą cenę. Cholera, a ja sie nastawiłam na tamten wózek!!! Ja musze zrezygnowac z wózka to on niech zrezygnuje z tamtej ceny! :)

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak domi uważam, ze wszystko zależy od szpitala i czasem po prostu trzeba sie dostosowac, skoro ten szpital sie wybrało

ja na 1. śniadanie zaszalałam i pożarłam 2 kromki z wielka ilością pasztetowej :) cukier 109

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to rudzina wam sie udało :) duza róznica w cenie?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    300zł... ale już wam mówiłam - mój nie jest klasycznym skąpcem, w niektórych sprawach nawet jest bardziej wyluzowany niż ja, ale jak sobie wbije do głowy jakąs granicę cenową to jest prawie nie do przeskoczenia; jak wybieraliśmy zespół na wesele to tak sie zaparł że nawet jak moja siostra chciała nam dopłacić tę różnicę w cenie w ramach prezentu to się nie zgodził!!!

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    300zł to nie dużo tak naprawde, wazne by wam się wózek podobał i dobrze prowadziła
    a jakie to wybory ?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebetto Silvia (ten odpadł) i Bebetto Murano. Wiem ze to babskie podejście ale dla mnie kolor jest ważny! I Murano ma świetne opcje kolorystyczne i jest po prostu piękny. Ale mąż patrzy na Holland albo Vulcano - ten ostatni w ogóle jest 500zł tańszy niż Murano (które sa ładne ale są raczej w beżach i szarościach, takie... no smutniejsze).

No nic, coś czuję, że moja walka jest bezcelowa, ale pro forma musze chociaż wzbudzic w nim wyrzuty sumienia hahaha czasami jak ze mnie wyłazi taka złosliwosć to się przestraszam jaka ze mnie będzie matka... ;)

Rudzina
‹‹ 695 696 697 698 699 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ