X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Patrycja:-)
    Każda z nas miała taki stres przy pomiarze ale wyluzuj nie daj się zwariować :-)

• Patrycja_mała Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję kamcaelcia za miłe przywitanie! :)

30 tydzień mi wjechał, więc horyzont bliżej niż dalej ;)
    Dzisiaj pierwszy raz na czczo 90, ale to chyba tylko dlatego że w środku nocy zjadłam kromkę chlebka, żeby uniknąć porannych ketonów.
    Po śniadaniu 2 parówki, 2 plasterki żywieckiej, jedna kromka chleba z połówką serka topionego - 101 więc chyba nie jest źle.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja, pewnie ze 101 to świetny wynik !! Ja borykam sie z ta cholerą cukrzyca od 9tc. Tkwię juz troche na tym watku. Pamietaj kochana , ze stres cukry podnosi. Sama pamietam , jak na poczatku się stresowalam, diabetolog mi się w nocy snila, ale odkad odpusciła, cukry w miare dobre i nie przejmuje sie małymi przekroczeniami.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka pampersy 1 to dla dzidzi 2-5 kg i u nas (3560 g oraz 53cm) super sie sprawdzały, potem dość długo 2. Emilka przybierała na dolnym centylu ale rosla na długość na górnym(a potem i poza centylem)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 12:51

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia, dziękuję! Kurczę, podziwiam Cię! Musisz być mega zdyscyplinowana i już niezłym wygą w cukrowym klimacie! Ja pojadłam trochę słodkości do 28 tygodnia ;) A tu zonk, obciążenie glukozy i za słodko na wynikach.. choć na czczo i po godzinie super, to po 2 godzinach wyszło mi 156, diabetolog powiedziała,że teraz norma jest 153 (a nie 140) ale mimo to i tak stwierdza cukrzycę ciążową. W sumie tak się zestresowałam, że mocno obcięłam jedzenie i wyniki miałam 80 - 90 po posiłkach i uznałam,że to za mało, bo podobno najlepsze wyniki to te około 100 (?), więc żeby mojego drugiego serduszka nie głodzić dokładałam sobie nieco więcej przetestowanych produktów i potem spaceruję, prasuję albo zmywam :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha dyscyplina :D jeszcze kilka stron temu dziewczyny pisały , ze tu na watku to samo kuszenie do złego sie dzieje :) udało mi sie troche to ogarnać, metoda prób i błędów wiem, co mogę jeść, a czego absolutnie nie i jeszcze nie jeden eksperyment przede mna :D słodycze na diecie zaczełam jeść :) mało, to, co dozwolone dla moich cukrów. Jednak na każdą z nas różne produkty różnie na nas działają i ja jestem za zasada, ze jak sama nie spróbujesz to sie nie dowiesz. Ja jednak juz po tyg diety dostałam insulinę nocna (dla zbicia cukrów na czczo), niby tylko 3j, ale jest i czuje sie tym rozczarowana, jednak na własna rekę nie odstawię. Przekroczenia, sie zdarzaja, ale nie sa powodem do płaczu. Jeszcze niedawno norma po godz wynosiła 140...Nauczysz się. Ja chociaz od poczatku nie mam problemu z ketonami, moja waga stoi od długiego czasu. Ale dzidzia rosnie zdrowo i to w tym wszystkim najwazniejsze

Patrycja_mała lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, Patrycja!

Zaraz zobaczysz jaka tu dyscyplina - knoppersiki, kebaby, ah, te baby! :P

kamciaelcia, żabka04, Ajwi, Dorinka, Patrycja_mała, twardan lubią tę wiadomość

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, jak się nie przetestuje na własnym organizmie, to nie będziemy wiedziało jak to na nas zadziała.
    Ja się boję insuliny, przeraża mnie sama wizja robienia zastrzyków, ale chyba tylko z niewiedzy i braku wyobraźni w tej kwestii ;) W końcu jak będzie trzeba, to przecież nie powiem,że jej odmawiam.

Ja się niebawem dowiem cóż to dietowanie narobiło dobrego i mam nadzieję,że dzieciątko będzie odpowiedniej wielkości i zdrowe.. do tej pory wszystko było ok, poza tym,że jeszcze nie przeturlało się główką w dół.. :/ Ja sobie nie folguję ze słodyczami od odebrania wyników w ogóle ich nie jem. Wiem tylko od diabetologa,że jak cukry mam ok,to mogę sobie pozwolić na kostkę czekolady gorzkiej, ale poczekam na jakiś mega kryzys ;) Wydaje mi się, że póki co mogłabym jeść to co chcę, trochę się potem poruszać i cukier będzie w normie, ale nie chcę aż tak eksperymentować.

Tęsknię za eklerkami i większą ilością owoców, wolno mi tylko 1 dziennie. Draństwo!! ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj draństwo, draństwo
    moja diab nie raz sie zdziwiła, co moge zjesc(z kategorii niedozwolonych)w porównaniu do głupiego chleba, po którym cukry sa nieprzewidywalne

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to co walą do chleba też jest nieprzewidywalne ;) Ja póki co wiem, że mogę zjeść sobie kurczaka z rożna ( bez skóry, o parszywy losie..) i luzik z cukrami, grunt to mieć jakąś radość z przedcukrzycowego życia ;)
    Chciałabym przetestować masło orzechowe..

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde powiem wam przyszly mi pieniadze z zus i nie ogarniam .... zamiast wiecj to mniej i zawsze mi jakas luka miedzy nimi jest . teraz w marcu przyszlo od 2-25.03 a teraz od 2-22.04 a gdzie reszta dni?? mialyscie tak?juz sama nie wiem co jest nie tak-szlak by ich niby 100% anawet 1000teraz nie ma

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_mała wrote:
    to co walą do chleba też jest nieprzewidywalne ;) Ja póki co wiem, że mogę zjeść sobie kurczaka z rożna ( bez skóry, o parszywy losie..) i luzik z cukrami, grunt to mieć jakąś radość z przedcukrzycowego życia ;)
    Chciałabym przetestować masło orzechowe..

niektóre testowały masło orzechowe z sukcesem
    a kurczak cukru nie podniesie, bo to miesko :) ja jem ostatnio codziennie schabowe-jedyne mieso, na wodok ktorego mnie nie cofa :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    kurde powiem wam przyszly mi pieniadze z zus i nie ogarniam .... zamiast wiecj to mniej i zawsze mi jakas luka miedzy nimi jest . teraz w marcu przyszlo od 2-25.03 a teraz od 2-22.04 a gdzie reszta dni?? mialyscie tak?juz sama nie wiem co jest nie tak-szlak by ich niby 100% anawet 1000teraz nie ma

nie znam się na tym, niewatpliwie zus musi zaplacic za cały miesiąc-jeszcze raz przeanalizuj okresy a jak dalej się nie zgadza to kontaktuj sie z nimi. Mi po prostu wypłaca kase pracodawca, wiec mam normalnie na koniec miesiaca

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:

Nie doradzi ci bo mi zakład pracy płaci.
    Z tego co mi wiadomo to zus płaci wg l4. (jak jest wystawione).
    Może jak masz blisko i siły to podejdź do zus i zapytaj? Podrukuj sobie przelewy od nich i co tam jeszcze masz i zapytaj o co chodzi.

• agatia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiatj Patrycja ja mam drugą słodką ciążę :) pierwsza dieta od 28tc potem insulina :) teraz od 9tc dieta, mimo prawidłowej krzywej. Walczyłam 6 tyg z ketonami i 2 tyg z wysokimi cukrami na czczo. Teraz nie mam problemu ani z jednym ani z drugim :)
    Pytaj śmiało :) na szczescier masz blizejr niż dalej do rozwiązania :)

Domi jak tam kochana? Tulisz już syneczka?

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill dobrze pisze :) Na tym forum to ostatnio ciągle tylko dyskusja co tutaj niedozwolonego zjesc zeby cukry w normie byly :)
    Ja sie zaczynam o siebie bac bo od poczatku diety waga stala jak zakletaba dzis 400g na plusie w ciagu niecalych 2 tygodni :O No martwilam sie ze nie rośnie ale teraz jak rosnie to tez sie zaczynam martwic. Nie chce byc hipopotamem :(

Ja jem maslo orzechowe ale na wasie z truskawkami lub jablkiem. Na chlebie nie wiem jak wychodzi bo dla mnie polaczenie masla orzechowego i chleba jest nie do przejscia. Az mam odruch wymiotny.
    Kurczakabz rozna jem juz od 2 tyg co 2 dzien i nawet troche skóry wypieczonej chrupne i jest ok :)
    Wlasnie wrocilam z dlugiego spaceru po 4 udka z rozna wiec zjadlam 200g truskawek i 1 wase z maslem orzechowym :)
    Jutro albo dzis zrobie moze probe płatków kukurydzianych pelnoziarnistych z mlekiem (2 lyzki płatków i ok 150-200ml mleka). I w tym tyg mam zamiar upiec u tesciowej lub kupic gdzies serniczek bo cos za mna zaczyna chodzic :)

Od II sniadania 3 proby na ketony i za kazdym razem poziom 0.

3i49o7esw7obg123.png

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, to bardzo krzepiące co napisałaś, dziękuję! Jak się okaże, że moja żonglerka z dietą zawiedzie, to zwrócę się o pomoc w insulinowych sprawach... na razie mocno się tego boję :(

kamciaelcia, a jak sobie serwujesz tego schabowego, bo narobiłaś mi smaka !?
    Ja za to codziennie mogę kaszę gryczaną jeść, ale nie wiem z jakim sosem ją połączyć, żeby nie wywaliło mnie w kosmos :/

Po misce rosołku z makaronem i piersią z kurczaka 105, chyba powoli trzymam lejce :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka, te 400g to dzidzia urosła

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka - teraz to nie ma opcji, na pewno spróbuję masła orzechowego!!
    Ale macie niecny wpływ na ludzi... ;)

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj po obiedzie (naleśniki z farszem z miesa mielonego i żółtym serem) 106, dzisiaj na obiad to samo i tyle samo - 88.

Ale ale - odebrałam właśnie wynik GBS i streptococcus agalactiae w pobranym materiale nie stwierdzono :) wiec jeden problem mniej.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Rudzina
‹‹ 714 715 716 717 718 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ