X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko z jednej strony dobrze, zer masz insu na czarną godzinę, z drugiej, ja bym jej nadużywała ;)
    Lecę klasce małego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia wydaje ci się bardziej działa psychika że nie możesz się obzerac, że trzeba się pilnować no i u mnie "widmo"insuliny działa bo ja się boję dalej igły więc nie uśmiecha mi się dawać zastrzyków hahaha

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia w konserwie 93% mięsa ale 27g tluszczu na 100g. Tak mi sie chcialo tego knopersa ze zjadlam od razu po pomiarze i jestem pewna ze sie nalozylo. Mierzylam po 1h - 131, po 1.20h - 125.

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczyłam na ekranie reklamę kanapka z szynka,serem żółtym, sałata i ketchup hmmmmmm ciekawe jakie cukry po niej?????

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia - ketonów brak, poza tym jednym wypadkiem przy pracy kiedy mi wyszło w labie od tamtej pory 2x w labie nic i na paskach teraz sprawdzam codziennie i też nie ma.

jogurt nat/kefir z 3 łyżeczkami otrębów owsianych

Kamcia super ze wizyta udana! Cudny chłopak :) chociaz powiem wam ze ja USG 3d nie robiłam bo trochę mnie te dzieci w 3d przerażają :D jakbym oglądała 'obcego' hahaha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 21:00

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Rudzina
  • midnight Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia super, gratuluję!

Dziewczyny piszecie o tych knopersach...zlitujcie się!! :)

kamciaelcia, goodwill lubią tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mid a ty jeszcze nie spróbowałam tego knopersa???????
    Dlaczego?????
    Przecież pewnie też będziesz miała cukry ok:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 21:07

midnight lubi tę wiadomość

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka jak ty kusisz hahaha, ja zanim się tutaj wkręciłam to nie tykałam nic poza gorzka czekoladą 85%, a dzisiaj wyszłam ze sklepu z zapasem knoppersów i kinder bueno :D

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina jestem z ciebie dumna:-)
    Chociaż tyle Ci się należy na tej diecie cukrzycowej.
    Tylko nie chwal się diablo hahahha
    Żartuję ale ktoś z boku sobie na pewno pomyśli że lekceważymy złote zasady w diecie cukrzycowej :-)

Zjadłam na kolacje kanapkę z serem żółtym i ketchupem żadne wow!!!!!!
    Lepsza bez ketchupu.
    Zgaga daje popalić nigdy więcej chrupek duszek.
    To kara bo zwinelam córce i w sekundy ja Pożarlam dobrze ze to 20g.

• midnight Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka nie mam :) tylko to mnie teraz trzyma :P

kamciaelcia, żabka04, agatia lubią tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • Patrycja_mała Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba i ja dziś spróbuję kefiru z otrębami na nocną przekąskę.
    Jeszcze trzymam się twardo i nie spróbowałam nic słodkiego od czasu diety ;)

Żabka, mi na zgagę pomagają migdały a najbardziej nawet łyk jogurtu naturalnego. Rennie podobno też można w ciąży.

Kamcia, super chłopak! I najważniejsze, że wszystko w porządku!

żabka04 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja dziękuję :-) nic z tych rzeczy nie mam w domu:-(
    Kupiłam jogurty ale ze zbożem i owocowe:-(

• Madź Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka zaopatrz się w renne ;)w pierwszej ciąży piłam colę light a teraz dupa będzie na zgagę a nie cola :D

żabka04 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czemu madź ja popijam colę czasami :-)
    Kupie jutro rennie mam nadzieję że usne:-)
    Dzięki:-)

• _polin Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, udało mi się załatwić wcześniej glukometr, niż wizyta na Karowej iii mam do Was prośbę - o ile to nie problem - czy możecie mi zrobić małe szkolenie z korzystania z tego urządzenia?
    Co do obsługi po kilku godzinach i kilkunastu zmarnowanych paskach udało mi się zmierzyć cokolwiek :P

Mam głównie pytania do sfery higienicznej. Niby wszystko jest w instrukcji, ale czy muszę za każdym razem wymieniać te igiełki? Myć nakłuwacz? Dezynfekujecie paluszek przed każdym pomiarem? Jak mąż chciał na sobie przetestować to taka igła jest do kosza?

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _polin wrote:
    Hej dziewczyny, udało mi się załatwić wcześniej glukometr, niż wizyta na Karowej iii mam do Was prośbę - o ile to nie problem - czy możecie mi zrobić małe szkolenie z korzystania z tego urządzenia?
    Co do obsługi po kilku godzinach i kilkunastu zmarnowanych paskach udało mi się zmierzyć cokolwiek :P

Mam głównie pytania do sfery higienicznej. Niby wszystko jest w instrukcji, ale czy muszę za każdym razem wymieniać te igiełki? Myć nakłuwacz? Dezynfekujecie paluszek przed każdym pomiarem? Jak mąż chciał na sobie przetestować to taka igła jest do kosza?

Nakłuwasz palec z boku opuszki tj nie na środku palca tylko blizej brzegów (wg mojej położnej po prostu mniej boli :) ), wcześniej myjesz ręce mydłem i w ciepłej wodzie, popracuj też troche dłonią w sensie zginania/zaciskania palców żeby lepiej krew poleciała. Nakłuwasz przyciskając nakłuwacz do palca (jak za słabo to słabo może krew lecieć) i potem przystawiasz pasek który sam sobie wciaga kropelkę do pomiaru :) u mnie na początku sporo pasków zmarnowanych przez to że leciało za mało krwi - wyskakuje błąd i pasek zwykle zmarnowany. Teraz widzę po rozmairze kropli czy wystarczy czy nie, jak nie to od razu wycieram i nakłuwam inny palec.

Co do dezynfekcji palca to u mnie wręcz zabroniono - mają być czytse, umyte ręce ale bez odkażania. Co do zmiany igieł to teoretycznie po każdym pomiarze, ale w praktyce mam zmieniać kiedy poczuję że igła sie stępiła (u mnie to zwykle raz w tygodniu, raz na 10 dni - różnie), to rozpoznasz po tym, ze nawet regulacja głębokości nakłucia niewiele zmienia albo samo nakłucie jest bardziej bolesne, przynajmniej u mnie tak jest. Natomiast jeśli używa gluko mojego ktoś inny (np mierzyłam cukier babci albo siostrze) to taką igłę zawsze wymieniam. Akurat chyba lancety do nakłuwaczy sa dosyc tanie.

Jak chcesz w praktyce zobaczyć swój glukometr to spróbuj wpisać sobie na youtube są nawet jakies filmiki instruktażowe ;)

_polin lubi tę wiadomość

Rudzina
  • Patrycja_mała Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polecono nie myć rąk mydłem a tylko ciepłą wodą i masować opuszki, rozmasowywać dłonie żeby poprawić krążenie krwi i potem nie wyciskać kropelki tylko po nakłuciu łatwiej samoistnie wypływa.
    Ja na początku zmarnowałam i pasek i igłę, więc chyba każda musi powściągnąć nerwy i okiełznać bestię, która wcale nie taka straszna ;)

Rudzina lubi tę wiadomość

• _polin Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje dziewczyny, nie wiem dlaczego nie wpadłam na to, że mogą być filmiki w necie, o ile by mi to ułatwiło sprawę :P

Teraz lecę spać, bo jakoś wymęczył mnie ten glukometr. Od jutra zacznę zapisywać pomiary :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym wyciskaniem to też usłyszałam, w poradniku też o tym mowa, żeby tego nie robić (chociaż przyznam ze kilka razy zdarzyło mi się, że straciłam cierpliwość i trochę kropelce pomogłam, szczególnie od rana, nie jakies wielkie wyciskanie, ale przy 4 nakłuciu jak nadal nic się nie działo to przyciskałam lekko palec); masaże różnie mi pomagały natomiast trzymanie rąk w strumieniu ciepłej wody i rozgrzewanie przez ruch - bardzo. Od jakiegoś czasu już nie mam w tym problemu.

Rudzina
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wsunełam mój jogurt i też się zbieram. Słodkich snów ;)

Patrycja_mała lubi tę wiadomość

Rudzina
‹‹ 738 739 740 741 742 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ