X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    no wlasnie a jaki jesz? bo ja ide do sklepu i chcialabym kupic sobie jakis sobie specjalnie ale nie wiem jaki...

ja kupuję w biedronce wypiekany na miekscu tzw " żytni 100%" lub słonecznikowy
    ale nie kjazda moze
    nie raz gorzej było po zytnim na zakwasie
    inne dziewczyny kupują w biedronce chleb 7 ziaren
    i na 1 śniadanie jem nie więcej niz 50g

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    albo jeszcze polecany jest probody choc za granica pewnie bedzie problem z chlebem bo to inne sklepy ...;/

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka super wiadomość :)

Ja bym się zastosowała do tych zaleceń i zobaczyła co będzie, a może ten lekarz akurat ma rację? Oczywiście insulinka nie jest zła ale jeśli samą aktywnością fizyczną była byś w stanie zbić cukier to może warto spróbować. Pisałam ostatnio, że diablo właśnie tak radziła dziewczynie przede mną. Jak nie szpital to spacer haha wolę to drugie :)

Mój poranny cukier 91, mogło być lepiej ale co tam.

Ciekawe, że w ciągu dnia mam naprawdę niewysokie te cukry. Zmierzyłam po dużej misce truskawek i borówek z jogurtem, płatkami owsianymi i orzechami i wynik 85???

qb3c9vvjjupev46c.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka a nie zerknęłaś jak się nazywał? Ja generalnie jestem pod opieka tej poradni i jestem naprawdę zadowolona no i mówię - lekarze z Klinik mają bardzo dobrą opinię 'na mieście' ;) myślę, że możesz spróować trochę innej metody i zobaczysz jaki efekt.

Ja dziś uroczyscie zaryzykowałam i zjadłam jogurt na pierwsze śniadanie (z otrębami i kiwi) i cukier 106. Bajka! bo już rzygam kanapkami i parówkami...

Katsu, dziewczyny mają rację, chyba każda z nas usłyszała od kogoś kto ma cukrzycę/zna kogoś z cukrzycą, że pomiary po 2h (mnie pouczał teść-cukrzyk ;) ) ale cukrzyca ciażowa rządzi się swoimi prawami więc i ja potwierdzam, że mierzymy godzinę po posiłku (czy po pierwszym czy ostatnim kęsie to już kwestia względna, my w większości po ostatnim ale zdania są podzielone).

Co do chleba - zwróć uwagę na skład, możliwie prosty, bez karmelu, miodu i słodu chociaż tak na dobrą sprawę może się u ciebie sprawdzic coś zupełnie innego, tu trzeba poeksperymentować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 13:29

Rudzina
  • Patrycja_mała Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko, ja dostałam zalecenie od swojej diab na pierwszej wizycie, że jeśli zobacze wysoki cukier to mam iść na spacer. Mówiła,że dopiero gdy przez 3 dni w dzienniczku zobaczę duże przekroczenie mam przyjść i przejdziemy na insulinę.
    Zrobiłam od razu taki eksperyment po obiedzie choć cukier był w normie 117 poszłam na spacer,wróciłam i było 91 Przed cukrzycą też spacerowalam codziennie żeby być w formie i to naprawdę pomaga utrzymać cukier w widełkach. Nie czekam na zbawienie jak wydaje mi się,że zjadłam za dużo tylko idę się przejść,sprzątam albo nawet idę pod prysznic. Na mnie póki co aktywność fizyczna super działa.

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_mała wrote:
    Żabko, ja dostałam zalecenie od swojej diab na pierwszej wizycie, że jeśli zobacze wysoki cukier to mam iść na spacer. Mówiła,że dopiero gdy przez 3 dni w dzienniczku zobaczę duże przekroczenie mam przyjść i przejdziemy na insulinę.
    Zrobiłam od razu taki eksperyment po obiedzie choć cukier był w normie 117 poszłam na spacer,wróciłam i było 91 Przed cukrzycą też spacerowalam codziennie żeby być w formie i to naprawdę pomaga utrzymać cukier w widełkach. Nie czekam na zbawienie jak wydaje mi się,że zjadłam za dużo tylko idę się przejść,sprzątam albo nawet idę pod prysznic. Na mnie póki co aktywność fizyczna super działa.

U mnie to samo! Mierzyć 1h po jedzeniu 'ale nie siedzi pani na kanapie i nie czeka godzinę - ruszać się troche, spacer, jakaś mała robótka w domu' ;) i fakt, zwykle po sniadaniu lubie sie rozwalić na kanapie, niby nie ma przekroczeń, ale wtedy cukier mi wychodzi wyższy. No i pamiętacie jak mi wtedy po mannie wywaliło? Po spacerze spadek był wyraźny!

Moja ciocia któa jest położną twierdzi ze to błąd że nam zakazują ruchu w czasie badania krzywej, bo to nie jest naturalne że się siedzi 2h w bezruchu, więc organizm inaczej reaguje. Nie wiem ile w tym sensu ale...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 13:40

Ajwi lubi tę wiadomość

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.
    Ogólnie to spaceruje po śniadaniu hahaha bo idę zaprowadzić dziecko do przedszkola.
    Po obiedzie i kolacji już nie bo wtedy tak jakoś czas leci że odczekać chwilę i pora jest pomiaru. Wtedy dopiero ruszam na dwór.
    Nie chce też brać ze sobą tego gluko.
    Czas na zmiany:-)

A lekarz młody. Nie zerknelam bo kazał wyciągać wyniki i tak szybko jakoś to trwało hihi
    Faktycznie bardzo mili.
    Sam szpital żadne wow ale w środku jakoś miło:-)
    Zabladzilam tam to jeden mi pomógł:-)
    W rejestracji babki też super od raz powiedziały że nie zostawiają.
    Gratis dostałam reklamowke mała ulotek i próbek loveli mleczka,pieluszki dada i Nivea kremu na oparzenia:-)

Rudzina, kamciaelcia lubią tę wiadomość

Wysłany: 6 maja 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina,też myślałam o tym chodzeniu a właściwie jego braku podczas badania, mi piekęgniarki powiedziały, że jak się będę dobrze czuła,to mogę sobie iść na zakupy,ale nie chciałam zaburzać tego wyniku :/ a znam mnóstwo ciężarnych,które tak właśnie robią..

Żabko,miło,że jeszcze coś Ci dali na odchodne :)

żabka04 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To świadczy o nich.
    Dbają o pacjentki kurcze jak chodzę prywatnie to tak nie dają hahah

U mnie po obiedzie 116.
    Zjadłam 3 ziemniaki z koprem,mielonego i buraczki mniam.
    Aaaaaa i nowe nawyki miałam okazję pranie poskładać :-)

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej jak nic tak nie poprawia humoru jak 100 po 6 mamusinych pierogach z kapusta...cos mam teraz taki apetyt ze i tak potem zhadlam tak jakby 2 obiad... Najedzona i szczesliwa a za chwile bede plakac ze gruba...
    Dzis jeszcze jade po wyniki gbs oby byl ujemny

Rudzina, goodwill, twardan lubią tę wiadomość

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png

Wysłany: 6 maja 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po kapuśniaku 73 troche mało,ale na drugie schaboszczak z kiszoną kapuchą i ziemniakami ;)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja na obiad gigantyczny talerz spagetti z sosem śmietanowym z kurczakiem (niby piąteczek ale mięso rozmrożone a wyjeżdżamy wiec trzeba było spożyć) i warzywami i bez spacerowania - 77 ?!? no to zjadłam kinder bueno, nie miałam innego wyjścia...

Izulla81, kamciaelcia, twardan lubią tę wiadomość

Rudzina
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    a ja na obiad gigantyczny talerz spagetti z sosem śmietanowym z kurczakiem (niby piąteczek ale mięso rozmrożone a wyjeżdżamy wiec trzeba było spożyć) i warzywami i bez spacerowania - 77 ?!? no to zjadłam kinder bueno, nie miałam innego wyjścia...

Kochana to moze zalapiemy sie na najblizsza pelnie i rodzimy

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina oczywiście to kinder bueno uratowało Ci życie hihi takie niskie cukry są niebezpieczne :)

Rudzina lubi tę wiadomość

qb3c9vvjjupev46c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi po kaszce i knoppersie cukier trochę podskoczyl -albo upał albo stres. Gigantycznych skoków nie ma więc się nie przejmuje. Jutro pogrzeb wiec byle do jutra

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulla niedobre cukry to poniżej 70

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 6 maja 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia Ty to codziennie jesz te knoppersy?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdraszczam tej kiszonej kapuchy.
    Też bym zjadła a nie mogę bo mi flaki wykreca:-(

Kamcia pewnie stres:-(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Knoppers zależy od cukrów. Kiedy jestem w domu to spokojnie coś innego może być. Np kawałek kinderbueno czy gorzka czekolada. A jak wychodzę na długo np na działkę czy dziś na miasto to biorę wafelka - w teorii zboże orzechy i mleko wiec to jakby przekąska miedzy posiłkami (a w domu nagroda po obiadokolacji )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    Kochana to moze zalapiemy sie na najblizsza pelnie i rodzimy

Zabuszka, wg majówek to jakoś 21 maja wypada, nie? WCALE bym się nie obraziła! Mały podrósł, dla mnie to będzie tylko tydzień przed terminem więc czemu nie? ;)

Hahahaha, Izulla no właśnie też tak czułam, ze może glukometr się pomylił i jednak mam niżej więc musiałam zapodać lek ratujący życie :D

Kamcia na pewno emocje robia swoje, bądź dzielna!

Rudzina
‹‹ 771 772 773 774 775 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ