Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Anna26 wrote:Rudzina właśnie staram się nie zwariować,ale czym bliżej to ja już coraz gorzej znoszę, staram się nie wariowac ale coraz bardziej się boję żeby się nic nie stało przy koncówce,naczytam się też głupot w internecie i swiruje jak coś tylko. Wcześniej dobrze wszystko gdzieś teraz przy końcu ta moja psychika już nie wytrzymuje obciążenia:)
Rozumiem cie, chociaż ja jakos pod koniec TROCHĘ wyluzowałam; pamietam jak się potrafiłam popłakać przy wyniku 124. Chociaż do tej pory mam tak, że najmniejszee przekroczenie psuje mi humor, mąż zaczął sie śmiać że u mnie nie hormony tylko cukry, jak widzi że chodze wściekła po domu to zagląda do dzienniczka zeby sprawdzić co mi wywaliło...
Moja główna zasada przy tej cukrzycy - owszem czytam w necie, ale umiarkowanie; grupy cukrzycowe mi bardzo pomogły, szczególnie to forum, ale i tak ostatecznie najważniejsze jest dla mnie to co mówi mój lekarz i tego się trzymam. Bo każdej z nas służy co innego, jest tylko kilka zasad ogólnych np że knoppers jest dobry hahahahaale serio - spokój tutaj jest bardzo ważny.
kamciaelcia, Anna26 lubią tę wiadomość
Rudzina -
zabuszka
w pierwszej ciąży tez pamietam , ze nie moglam na końcówce spać w nocy...pomyslałam sobie, ze ostatnią noc odespię w szpitalu(miałam na cc zgłosić się do szpitala dzień przed), a oni mi niespodziankę zrobili i cc było tego samego dnia po 15 -
Ja tez sie witam. 82 bez acetonu
Wczoraj juz nie pisalam ponieważ zaczęłam sprzatanie w domuPanowie jeszcze drzwi maja wprawic i zafugowac ale drzwi i futryny podocinane wiec mysle ze kurzu juz nie bedzie
Dostalam wczoraj zla wiadomosc z pracy. U mnie praca w firmie byla na 3 zmiany a podobno niedlugo ma zostac wprowadzona 4 brygadowka. Niby "na jakis czas" bo wzrost produkcji ale jakos wydaje mi sie ze nie po to ponosza koszty wprowadzenia zeby zaraz z tego rezygnowac. Czy ktoras sie orientuje czy po powrocie z macierzynskiego jezeli bede pracowac na 2 zmiany przez przyslugujace mi 4 lata 4 brygadowka bedzie mnie obowiazywac? -
Dorinka wrote:Ja tez sie witam. 82 bez acetonu
Wczoraj juz nie pisalam ponieważ zaczęłam sprzatanie w domuPanowie jeszcze drzwi maja wprawic i zafugowac ale drzwi i futryny podocinane wiec mysle ze kurzu juz nie bedzie
Dostalam wczoraj zla wiadomosc z pracy. U mnie praca w firmie byla na 3 zmiany a podobno niedlugo ma zostac wprowadzona 4 brygadowka. Niby "na jakis czas" bo wzrost produkcji ale jakos wydaje mi sie ze nie po to ponosza koszty wprowadzenia zeby zaraz z tego rezygnowac. Czy ktoras sie orientuje czy po powrocie z macierzynskiego jezeli bede pracowac na 2 zmiany przez przyslugujace mi 4 lata 4 brygadowka bedzie mnie obowiazywac?
nie znam się na terminie"brygadówka" ale po powrocie do pracy możesz nie zgodzić sie na pracę nocną(dziecko do lat 4), gdybyś się godziła, to wtedy podpisujesz na to oficjalny papier
i super , ze udało ci się ujarzmić ketony -
No kamcia z tego napewno skorzystam
U nas byla praca na 3 zmiany od pon do pt. Teraz chca wprowadzic 4 zmiany przez co praca będzie przez caly tydz od pon do niedz. I zastanawiam sie czy iak wroce a nie bede tych nocek robic to calotygodniowy system pracy bedzie mnie obowiazywal
Bo nie usmiecha mi sie soboty i niedzieli spedzac w pracy. Zero czasu dla rodziny wtedy a wolne np we wtorek kiedy dziecko w żłobku lub przedszkolu.
-
dorinka
w nocy pracować nie musisz na pewno
ale nie wiem, jak to jest z dniami wolnymi...
moja praca polega na całodobowej opiece, a wiec od pon do niedzieli i cały dzień i całą noc. Kiedys (od 2009 r i przez 5 lat) pracowałam wyłącznie w nocy, najpierw na 1/2 a potem na 3/4 etatu(nadal mam 3/4). Uwielbiałam taka pracę-mogłam tez troszkę dorobić
Niestety starzy pracownicy(przemęczone babska)zabrali mi tę przyjemność w 2014 r, ale zaszłam zaraz w ciążę i juz to miałam w dupce...
i dzieciate kobity w niocy nie pracowały (jak nie chciały) ale wychowacy w niedzielę przychodzili, ale pracownik socjalny juz nie (bo ona miała pracę od pon do pt) -
hej dziewczyny.
obecnie 33tc na diecie cukrzycowej jestem od 8tc. bez insuliny. mam czasami przekroczenia przede wszystkim po obiedzie tak z 2x tydz okolo 130. zrobiłam sobie sama wczoraj hemoglobine glikolizowana. wynik mam 5.3% norma w labo do 5.7%.... wiecie moze jaka jest norma tego badania dla slodkich ciężarnych? czy to dobry wynik?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 09:49
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Dorinka wrote:Izulala u mnie w labie jest do 6. Miesiac temu robilam sobie badanie i rowniez mialam 5.3 na co moja diab powiedziała ze swietny wynik co oznacza ze bardzo dobrze sie prowadzę
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Witam się dziś cukier 90.
Izulala to bardzo dobry wynik, ja miałam ostatnio 5,2 i moja diablo mówiła, że hemoglobina jak u zdrowego człowieka
Miłego dnia dziewczynyizulala, Rudzina, kamciaelcia lubią tę wiadomość
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Aga2606 wrote:A ja sie witam z cukrem 95 na czczo po sniadniu jak co dzien 136!!! U mnie wyglada ze na koniec raczej wszystko coraz gorzej;((( Nienawidze tej cukrzycy...
tak bywa, albo na końcówce cukry sie normuja, albo wrecz odwrotnie...
myslę, ze po sniadaniu jest skok, bo na czczo masz juz wyżej
Czasem pomagaly male zmiany na wieczór aby wyrównać wynik na czczo
moze przeanalizuj na nowo swoją diete