Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
ja właśnie za cholere nie moge tego zrozumiec - mam brac 10 jednostek - zalecenie lekarza. na penie jest napisane - "lantus solostar 100 jednostek/ml roztwór do wstrzykiwan insulina glargine. podanie podskorne 3 ml. i kurka nie wiem jak mam to dawkowac.. czy na penie ustawic na 10 czy na 3 (bo3 jednostki razy 3 ml =9 czyli prawie to co zalecil lekarz. no całkiem zglupialam... ot tak nielogiczne to dla mnie skoro caly pen ma mi starczyc do konca ciazy czyli na 30 dni..http://ovufriend.pl/graph/73e9cdebd5bbc7744ddc8787fdecc71f
-
Monika - wdech, wydech
Na penie ustawiasz tyle jednostek, ile masz brać - czyli 10. Podajesz podskórnie.
Tu nie ma wielkiej filozofii, pen sam ustawia ile ml poda. Ty nie musisz się tym interesować. To, co napisane na ampułce, to informacja o stężeniu insuliny w ampułce.
Ampułka ma 3ml, 100j insuliny/ml, czyli w całej ampułce jest 300j insuliny. Na jeden raz masz sobie podać 10j, czyli 0,1ml (zobaczysz, zejdzie maleńka ilość z ampułki).
Czy ktoś Cię przeszkolił z używania pena? -
dzięki za pomoc. bo sie przestraszylam ze skoro na opakowaniu jest napisane 100 jednostek to to starczy mi na 10 dni...
wiesz cukier mam skaczacy - na czczo zazwyczaj kolo 100, po posilkach roznie - 130 to taki standardzik u mnie. dzis np po kolacji /bulka z salata rzodkiewka i serem- 183 ..
10 jednostek to duzo? kurka nie chce malej zaszkodzic...moze ja lekarza zle zrozumialam...
http://ovufriend.pl/graph/73e9cdebd5bbc7744ddc8787fdecc71f
-
Insulina nie szkodzi tylko wysokie cukry
Poza tym powinna być próba igły. ..ale jak diab ci tak wyliczyła to rób jak kazała
Mieszasz, ustawiasz na 10, lapiesz nogę i wbijasz,naciskasz, liczysz do 10, wyciągasz
I lepiej jeść chleb a nie bułkę. ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2016, 22:51
goodwill lubi tę wiadomość
-
nieee wlasnie dlatego nic nie kumam...
lekarz ginekologo- diabetolog mi przepisal recepte i tyle. powiedział ze w udo albo brzuch i juz - wczoraj zaczelam sobie zapodawac ale wlasnie nie moglam zrozumiec opisu na opakowaniu - zawsze doszukuje sie jakis haczykow...
dziekuje Wam dziewczyny za pomoc! stale Was podczytuje ale slabo sie udzielam bo taka moja natura - podczytywaczki
http://ovufriend.pl/graph/73e9cdebd5bbc7744ddc8787fdecc71f
-
Monika.ch87 wrote:10 jednostek to duzo? kurka nie chce malej zaszkodzic...
moze ja lekarza zle zrozumialam...
10 jednostek to mało. W "normalnej" cukrzycy bezciążowej z takich ilości się śmieją.
Dostałaś nowoczesną insulinę tzw. bezszczytową, która działa przez 24h. Będzie Cię zabezpieczać przez caaaały dzień.
Nie przejmuj się, nie denerwuj. Dziecku mogą zaszkodzić wysokie cukry, a nie insulina.
Jeśli masz wątpliwości to czy możesz podejść do przychodni, nawet swojego lekarza pierwszego kontaktu - pielęgniarki/położne Ci pokażą co robić.kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
ps. goodwill widze ze termin porodu mamy ten sam co do dnia
raz jeszcze Wam dziękuję, na prawdę!!!
u mnie w ciazy jak to sie mowi - jak nie urok to sraczka - 1 ciaza poroniona, druga czyli aktualna na podtrzymaniu - tarczyca teraz cukrzyca gratis i infekcje grzybkowe w zasadzie caly czas - chyba tylko 3 tyg spokoju bylo
grunt zeby mala byla zdrowa - juz z gorki!http://ovufriend.pl/graph/73e9cdebd5bbc7744ddc8787fdecc71f
-
Witam się z rana, 79
U mnie to już chyba końcówka i cukry się normują, bo coraz niżej na czczo, a i po posiłkach nie ma przekroczeń....ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca
Monika a nie miałaś zaleconej najpierw diety? Od razu insulinę?twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
martta
dlatego mozna jeśc nawet co 1,5-2h jeśli cukry pozwalaja
ja praktycznie zjadam juz 10 razy dziennie
jednak mam od zawsze z porannym glodem, tzn z jego brakiem i śniadanie jest dla mnie trudne do przełknięcia
dzień zaczynam od kawy, do niej garstke orzechów...
o 9 dopiero mogę myśleć ojedzeniuale to i tak nie jest z apetytem-duzo wody i da sie przełknąć
ale mam tak od zawsze
przypomnij mi proszę, kiedy masz diab? -
Martta ja też na czczo 87
wcinaj śniadanko, bo dzidzia nie może być głodna
ja jem 8-9 razy i dzięki temu pozbylam się ketonów, mam nadzieję, że mała przybiera dzięki temu.
Ale upał się szykuje, dobrze, że w aucie klima bo bym się rozpuściła w podróżya dzisiaj diablo i usg.
Zabko zamelduj jak tam Twój na czczo. Mam nadzieję, że zla passa minęła. -
no chyba też będę musiała częściej jadać jeszcze bo naprawdę czasami czuje się głodna, a to chyba niedobrze, spadło mi przez 3 dni 1,5 kg na wadze, fakt, że byłam na granicy tej prawidłowej wagi przytycia, ale nie wiem czy chudnięcie teraz to dobra rzecz. Jutro mam Kamcia diablo.
Agatia no to trzymam kciuki za wizytę, zobaczysz malutką -
martta wrote:no chyba też będę musiała częściej jadać jeszcze bo naprawdę czasami czuje się głodna, a to chyba niedobrze, spadło mi przez 3 dni 1,5 kg na wadze, fakt, że byłam na granicy tej prawidłowej wagi przytycia, ale nie wiem czy chudnięcie teraz to dobra rzecz. Jutro mam Kamcia diablo.
Agatia no to trzymam kciuki za wizytę, zobaczysz malutką
do jutra to już zleci raz dwa
bo diablo najwiecej cię ukierunkuje, bo rozmowa to rozmowa, my tu wszystkiego nie wyłapiemy
poczatkowo tez dostałam rozpiske na 5 posiłków (godzina startu uzalezniona od pory wstawania), ale teraz w praktyce zjadam pomiedzy nimi mniejsze przekąski np owoc, wafelek, kaszke typu smakija...organizm z czasem sie przyzwyczaja
a spadek wagi-zwłaszcza na poczatku diety-jest dość normalny, mi spadło od razu jakieś dwa kilogramy i dopiero teraz mogę powiedzieć ze ciut ciut rosnie, choć nadal jestem na minusie do wagi wyjsciowej
w pierwszej ciązy tez gubiłam i potem powoli rosło, a żadnej cukrzycy , diety nie było
a co do przekąsek zapomniałam dodać, ze jesli jesteś bardzo głodna, to zawsze możesz się zapchać tym, co nie ma węglo np jajka, dobre parówki czy kiełbaski, mieso cukrów nie podnosi
dobre wędliny to takie, co glukozy w składzie nie maja (a bardzo czesto sie takie zdarzają)Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 08:26