X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota wrote:

Wy też macie dylemat co jeśc na I śniadanie? Ja nie mam problemu z wymyśleniem obiadu, kolacji, podwieczorka, czy drugiego śniadania ale z pierwszym śniadaniem mam kłopot. Brak mi pomysłów. Po prostu.
    Ja najchętniej po prostu piłabym kawę z mlekiem, a coś konkretnego dopiero na drugie, bo często rano jeszcze czuję późną kolację :/ No ale niestety, cos w siebie trzeba wmusić i często to jest szybka kanapka.

8pdp47e.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 12 maja 2015, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam problemu z 1 śniadaniem, po prostu jem dwa jajka pod różną postacią - omlet, jajecznica bądź jajka w majonezie. Jajecznice i omlet zalewam keczupem żeby mi jakoś weszło :) do tego kromka chrupkiego pieczywa, wcześniej kupowałam w kauflandzie chrupki graham a teraz kupiłam w lidlu jakiś z sezamem. Cukry do 90-100, a czasami nawet jak się poruszam to niższe niż na czczo... ciężko mi wymyślić kolacje..

myd3jzj.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajzerka nie pomogła cukier na czczo 96 ja się poddaję

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2015, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj na późną kolację o 21.30 zjadłam budyń bez cukru (chodził za mną od tygodni) cukier na czczo 78.:)

Mój diabetolog kazał się warzyć co 3 dzień i znowu zauważyłam przyrost na wadzę, myślę że spowodowane jest to tym iż coraz mniej się ruszam i spaceruje ehh ale już końcówka ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 08:13

• domi19_90 Znajoma

Wysłany: 12 maja 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku diety waga trochę spadała bądź stała w miejscu. W tej chwili tyje normalnie. Od 33 do 36 około kilograma przytyłam, a łącznie okolo 14-15... może dlatego że pomału juz koniec albo bardziej sobie pozwalam

ivuszka lubi tę wiadomość

myd3jzj.png
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam dziewczyny fenomen cukrzycy.... Jak byłam na diecie, to miałam często chwilę słabości i obiecałam sobie że po porodzie, kupię sobie tort czekoladowy i odbije całą tą cholerna dietę. A wiecie co jest najlepsze?? Po porodzie wcale nie mam ochoty na słodkie. :-)

0na88, ivuszka, .ona. lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle - taki to paradoks :D ale wszystko jeszcze przed Tobą! Nadrobisz z czasem :D A jak się ma malutka Nela?

Najadłam się pierogów leniwych :) ale na mące orkiszowej na wytrawnie z cebulką duszoną. Z tego przepisu: http://joannabajcar.blogspot.com/2015/01/pierogi-leniwe-z-maki-orkiszowej.html :)
    Ciekawa jestem jaki cukier będzie o 17:20...

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi po żadnym posiłku nie przekracza a na czczo jakby piorun walnal jestem załamana :-(

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,

Ja juz po wizycie - myslalam ze to zwykle USG na patologii a zrobili mi juz III trymestru na fajnym aparacie w obecnosci 10 studentow godzine mnie tam ogladali, czulam sie jak na lekcji biologii :)

Corka wcale nie jest mlodsza jak mnie straszyli poprzednio, wagowo ma 1106 g wiec juz kawal kobiety z niej :) wg skali idealnie posrodku. Serduszko , przeplywy , mozg wszystko bez zastrzezen, najwieksza sensacja bylo jak razem ogladalismy ze studentami jak ziewa ;). Lekarz bardzo na luzie , uspokoil mnie - mowiac do studentow ze cukrzyca ciazowa w obecnych czasach to zaden problem i ze lekarze strasza ciezarne ze urodza mutantow , czy ze plod umrze w macicy - co skomentowal dosadnie ze bez cukrzycy tez sa takie przypadki , a co ciekawsze nawet nie bedac w ciazy czlowiek umrze :)

Mowil do tych studentow ze rzadko kiedy spotyka sie komplikacje ciazowe - chyba ze u kobiet ktore naduzywaja alkoholu lub kompletnie nie panuja nad cukrzyca ale tu juz mowil o marginesie itd.

W kazdym razie podbudowal mnie tak, ze banan nie schodzi z mojej twarzy . Pierwszy lekarz przy ktorym nie czulam sie jak tykajaca bomba zagrazajaca wlasnemu dziecku . Oby wiecej takich pozytywnych lekarzy.

P.S az zjadlam magnuma z w bialej czekoladzie !:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 18:44

Dżuls, Aska87, ivuszka, Miu95, Smartunia lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona88 to Cię ładnie podbudowali ja tam jestem załamana tym cukrem na czczo i się boję ze szkodze dzidzi

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 12 maja 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona88 to poprawiłaś tym postem humor nie jednej słodkiej mamusi :) fajnie ze z dzidziusiem wszystko dobrze. Ja jeszcze trochę i może skończę z cukrzycą...

myd3jzj.png
  • Angela22 Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2015, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja to mam problemy z pomysłami na obiad już szczerze mówiąc nie wiem co jeść może jakieś pomysły? aaa i te lody jak jecie to jak je liczycie bo ja się boje a tak mam apetyt :P

rrgu83a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzisiaj cukier na czczo poniżej normy 78, a zjadłam o 21.30 dwie kromki chleba graham dużo żółtego sera i wędlina z indyka, herbata. Do tej pory jadłam tylko kromeczkę i cukry były pomiędzy 85-90.

Angela22 ja kilkanaście stron wstecz pisałam o obiadach, może coś byś w tych daniach znalazła dla siebie.

Jeśli chodzi o lody to ja czasem jem przed obiadem, później zjadam obiadek idę na spacer a po godzinie mierzę cukier.

• ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka robiłyście może takie zwykłe budynie z proszku?? Bo tak od paru dni chodzi za mną ochota na budyń i nie wiem czy taki z torebki to dobry pomysł? Czy może lepiej zrobić sobie sama budyń??

201509057452.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś znów 97 :-( myślę czy nie powinnam zmierzyć o 5 bo wtedy obudziłam się głodna no i zaczekalam do 6,30 I wtedy było 97

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Hejka robiłyście może takie zwykłe budynie z proszku?? Bo tak od paru dni chodzi za mną ochota na budyń i nie wiem czy taki z torebki to dobry pomysł? Czy może lepiej zrobić sobie sama budyń??
    Ja jadłam taki bez cukry i do tego owoce itp i cukier w normie

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 13 maja 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś na obiad wymyśliłam sobie młodą kapustę, do tego ziemniaczki i znowu kupie udko z rożna bo cukier po nim ok. A dobre mają i nie drogie bo po 3 zł sztuka. A jestem sama przez tydzień to nie chce mi się gotować :)
    Co do lodów to ja najczęściej mierze cukier godz po obiedzie i jak mam np. Około 90 to czekam jeszcze pół godz i wtedy jem. Trochę się potem ruszam :)

angel-84, 0na88 lubią tę wiadomość

myd3jzj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Ja dziś znów 97 :-( myślę czy nie powinnam zmierzyć o 5 bo wtedy obudziłam się głodna no i zaczekalam do 6,30 I wtedy było 97
    cukier powinno mierzyć się między 6-8.

Jeśli chodzi o budyń to jadłam taki bez cukru z torebki, z mlekiem 1,5% lub 2%

U mnie na obiad pomidorówka z brązowym makaronem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2015, 10:05

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nie mogę zmierzyć jak budzę się głodna i zjeść trochę to głupie bo pewnie wtedy mi z głodu narasta i dlatego jest taki wysoki... po posiłkach jak się przekracza to można pokombinować z dietą a na czczo jest problem bo niewiadomo od czego to zależy

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Właśnie wcinam chlebek chrupki z kremem kakaowym z tego przepisu http://www.olgasmile.com/krem-czekoladowy-z-awokado.html (z połowy porcji i nie dodałam cukru ani żadnego syropu czy miodu) po zrobieniu i posmarowaniu chlebka położyłam plasterki banana :) Do kawki mniam! Polecam!

Dzisiaj śniadanie jadłam o 5:40. Zassało mnie i pochłonęłam 2 parówki i 2 kromki grahama z pomidorem i szczypiorkiem. Potem zasnęłam i cukier zmierzyłam dopiero po dwóch godzinach... 82. Na czczo 80.

Na obiad mam szparagi zielone, makaron brązowy, jajo w koszulce i sałatkę z pomidorów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2015, 12:24

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ