X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota wrote:

Wy też macie dylemat co jeśc na I śniadanie? Ja nie mam problemu z wymyśleniem obiadu, kolacji, podwieczorka, czy drugiego śniadania ale z pierwszym śniadaniem mam kłopot. Brak mi pomysłów. Po prostu.
    Ja najchętniej po prostu piłabym kawę z mlekiem, a coś konkretnego dopiero na drugie, bo często rano jeszcze czuję późną kolację :/ No ale niestety, cos w siebie trzeba wmusić i często to jest szybka kanapka.

8pdp47e.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 12 maja 2015, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam problemu z 1 śniadaniem, po prostu jem dwa jajka pod różną postacią - omlet, jajecznica bądź jajka w majonezie. Jajecznice i omlet zalewam keczupem żeby mi jakoś weszło :) do tego kromka chrupkiego pieczywa, wcześniej kupowałam w kauflandzie chrupki graham a teraz kupiłam w lidlu jakiś z sezamem. Cukry do 90-100, a czasami nawet jak się poruszam to niższe niż na czczo... ciężko mi wymyślić kolacje..

myd3jzj.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajzerka nie pomogła cukier na czczo 96 ja się poddaję

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2015, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj na późną kolację o 21.30 zjadłam budyń bez cukru (chodził za mną od tygodni) cukier na czczo 78.:)

Mój diabetolog kazał się warzyć co 3 dzień i znowu zauważyłam przyrost na wadzę, myślę że spowodowane jest to tym iż coraz mniej się ruszam i spaceruje ehh ale już końcówka ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 08:13

• domi19_90 Znajoma

Wysłany: 12 maja 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku diety waga trochę spadała bądź stała w miejscu. W tej chwili tyje normalnie. Od 33 do 36 około kilograma przytyłam, a łącznie okolo 14-15... może dlatego że pomału juz koniec albo bardziej sobie pozwalam

ivuszka lubi tę wiadomość

myd3jzj.png
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam dziewczyny fenomen cukrzycy.... Jak byłam na diecie, to miałam często chwilę słabości i obiecałam sobie że po porodzie, kupię sobie tort czekoladowy i odbije całą tą cholerna dietę. A wiecie co jest najlepsze?? Po porodzie wcale nie mam ochoty na słodkie. :-)

0na88, ivuszka, .ona. lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle - taki to paradoks :D ale wszystko jeszcze przed Tobą! Nadrobisz z czasem :D A jak się ma malutka Nela?

Najadłam się pierogów leniwych :) ale na mące orkiszowej na wytrawnie z cebulką duszoną. Z tego przepisu: http://joannabajcar.blogspot.com/2015/01/pierogi-leniwe-z-maki-orkiszowej.html :)
    Ciekawa jestem jaki cukier będzie o 17:20...

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi po żadnym posiłku nie przekracza a na czczo jakby piorun walnal jestem załamana :-(

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,

Ja juz po wizycie - myslalam ze to zwykle USG na patologii a zrobili mi juz III trymestru na fajnym aparacie w obecnosci 10 studentow godzine mnie tam ogladali, czulam sie jak na lekcji biologii :)

Corka wcale nie jest mlodsza jak mnie straszyli poprzednio, wagowo ma 1106 g wiec juz kawal kobiety z niej :) wg skali idealnie posrodku. Serduszko , przeplywy , mozg wszystko bez zastrzezen, najwieksza sensacja bylo jak razem ogladalismy ze studentami jak ziewa ;). Lekarz bardzo na luzie , uspokoil mnie - mowiac do studentow ze cukrzyca ciazowa w obecnych czasach to zaden problem i ze lekarze strasza ciezarne ze urodza mutantow , czy ze plod umrze w macicy - co skomentowal dosadnie ze bez cukrzycy tez sa takie przypadki , a co ciekawsze nawet nie bedac w ciazy czlowiek umrze :)

Mowil do tych studentow ze rzadko kiedy spotyka sie komplikacje ciazowe - chyba ze u kobiet ktore naduzywaja alkoholu lub kompletnie nie panuja nad cukrzyca ale tu juz mowil o marginesie itd.

W kazdym razie podbudowal mnie tak, ze banan nie schodzi z mojej twarzy . Pierwszy lekarz przy ktorym nie czulam sie jak tykajaca bomba zagrazajaca wlasnemu dziecku . Oby wiecej takich pozytywnych lekarzy.

P.S az zjadlam magnuma z w bialej czekoladzie !:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 18:44

Dżuls, Aska87, ivuszka, Miu95, Smartunia lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona88 to Cię ładnie podbudowali ja tam jestem załamana tym cukrem na czczo i się boję ze szkodze dzidzi

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 12 maja 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona88 to poprawiłaś tym postem humor nie jednej słodkiej mamusi :) fajnie ze z dzidziusiem wszystko dobrze. Ja jeszcze trochę i może skończę z cukrzycą...

myd3jzj.png
  • Angela22 Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2015, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja to mam problemy z pomysłami na obiad już szczerze mówiąc nie wiem co jeść może jakieś pomysły? aaa i te lody jak jecie to jak je liczycie bo ja się boje a tak mam apetyt :P

rrgu83a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzisiaj cukier na czczo poniżej normy 78, a zjadłam o 21.30 dwie kromki chleba graham dużo żółtego sera i wędlina z indyka, herbata. Do tej pory jadłam tylko kromeczkę i cukry były pomiędzy 85-90.

Angela22 ja kilkanaście stron wstecz pisałam o obiadach, może coś byś w tych daniach znalazła dla siebie.

Jeśli chodzi o lody to ja czasem jem przed obiadem, później zjadam obiadek idę na spacer a po godzinie mierzę cukier.

• ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka robiłyście może takie zwykłe budynie z proszku?? Bo tak od paru dni chodzi za mną ochota na budyń i nie wiem czy taki z torebki to dobry pomysł? Czy może lepiej zrobić sobie sama budyń??

201509057452.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś znów 97 :-( myślę czy nie powinnam zmierzyć o 5 bo wtedy obudziłam się głodna no i zaczekalam do 6,30 I wtedy było 97

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Hejka robiłyście może takie zwykłe budynie z proszku?? Bo tak od paru dni chodzi za mną ochota na budyń i nie wiem czy taki z torebki to dobry pomysł? Czy może lepiej zrobić sobie sama budyń??
    Ja jadłam taki bez cukry i do tego owoce itp i cukier w normie

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 13 maja 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś na obiad wymyśliłam sobie młodą kapustę, do tego ziemniaczki i znowu kupie udko z rożna bo cukier po nim ok. A dobre mają i nie drogie bo po 3 zł sztuka. A jestem sama przez tydzień to nie chce mi się gotować :)
    Co do lodów to ja najczęściej mierze cukier godz po obiedzie i jak mam np. Około 90 to czekam jeszcze pół godz i wtedy jem. Trochę się potem ruszam :)

angel-84, 0na88 lubią tę wiadomość

myd3jzj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Ja dziś znów 97 :-( myślę czy nie powinnam zmierzyć o 5 bo wtedy obudziłam się głodna no i zaczekalam do 6,30 I wtedy było 97
    cukier powinno mierzyć się między 6-8.

Jeśli chodzi o budyń to jadłam taki bez cukru z torebki, z mlekiem 1,5% lub 2%

U mnie na obiad pomidorówka z brązowym makaronem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2015, 10:05

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nie mogę zmierzyć jak budzę się głodna i zjeść trochę to głupie bo pewnie wtedy mi z głodu narasta i dlatego jest taki wysoki... po posiłkach jak się przekracza to można pokombinować z dietą a na czczo jest problem bo niewiadomo od czego to zależy

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Właśnie wcinam chlebek chrupki z kremem kakaowym z tego przepisu http://www.olgasmile.com/krem-czekoladowy-z-awokado.html (z połowy porcji i nie dodałam cukru ani żadnego syropu czy miodu) po zrobieniu i posmarowaniu chlebka położyłam plasterki banana :) Do kawki mniam! Polecam!

Dzisiaj śniadanie jadłam o 5:40. Zassało mnie i pochłonęłam 2 parówki i 2 kromki grahama z pomidorem i szczypiorkiem. Potem zasnęłam i cukier zmierzyłam dopiero po dwóch godzinach... 82. Na czczo 80.

Na obiad mam szparagi zielone, makaron brązowy, jajo w koszulce i sałatkę z pomidorów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2015, 12:24

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ