Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAngie to trzymamy teraz kciuki za Was
dziekuje za dobre słowo i wsparcie
Mysza Angie juz tak ładnie napisała,ze nie mam co odpisac ale jeszcze raz podkresle,ze to ile mama je wpływu az tak wielkiego nie ma ale wazne sa przepływy i stan łozyska.
Ja w ciazy przytyłam niecale 5 kg wiec tez nie wiele tylko u nas były tez inne problemy.
A jest mniejsza coreczka wagowo czy wszystkie pomiary wskazuja,ze jest mniejsza?
Czesc lekarzy uwaza,ze 2 tyg w jedna czy w druga strone to granica jest i mozna ja uznac no bo istnieje tez bład pomiaru ale trzeba pilnowac tego no i dobrze,ze masz wizyte za 3 tyg.
Dziekuje za gratulacje choc na dobre wiesci to jeszcze duzo czasu
ayka, Angie 232 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAngie, super, że już jesteście bezpieczne pod opieką i kontrolą! Koniecznie daj znać jak już coś ustalicie. Teraz to już szybciutko pójdzie i lada chwila będziesz z Zuzinką Dobrze, że jedzenie i warunki są dobre, jeszcze podtuczaj Bączkę
U mnie już się wygłuszyło. Nerwy o Nastkę mi nie służyły Mała dzisiaj jest nadal biedna, cała zsypana (nawet więcej niż wczoraj), ale przynajmniej nie ma temperatury. Niby trzydniówka, a czytałam, że niektóre dzieci mają ją i 6 dni Tak czy inaczej moja torba do szpitala na wszelkie wypadek czekaAngie 232 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitaj Mysza! Najważniejsze, że przepływy są w normie i nie ma problemów z łożyskiem. To najważniejsza wiadomość! Córeczka może jeszcze swobodnie nadgonić wagę. Może być po prostu drobniejsza, w końcu to dziewczynka Dobrze, że jesteś pod baczną kontrolą i lekarz będzie regularnie sprawdzać wielkość Maluszka. Mimo wszystko może jedz nieco więcej? Ścisła dieta ma wpływ na wielkość dziecka, zwłaszcza, gdy nie wszystkie składniki prawidłowo docierają do Maluszka, a nie wiadomo z jakich powodów. Nie trzeba się obżerać, ale racjonalnie, zdrowo i regularnie odżywiać. A jak było z wagą Twojego Synka? Bo pewne rzeczy są też dziedziczne. Synek był normalnych rozmiarów?
Angie 232 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Witajcie,
Ja po pierwszej nieprzespanej nocy.. do 4.00 nic, potem urywkami..
Lekarz powiedzial, ze obserwacja bedzie trwac tydzien, potem usg i decyzja czy cc czy do domu i przyjscie na termin. Ciesze sie ze to nie lada dzien bo chce sie przygotowac emocjonalnie.Szczęśliwa mama Zuzi -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja tak szybko względem tych grup na fb - osobiście należę do dwóch "Hipotrofia" i "nieWIELCY -> Hipotrofia -> dzieci urodzone z wagą poniżej 10tego centyla (IUGR i SGA)".
Trzeba sprawdzać swój folder z wiadomościami "inne". Trzeba odpisać na Wiadomość i wtedy można się przyłączyć. A Przynajmniej tak było jak dołączałam.
Angie, powodzenia!Angie 232, ayka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnynanu wrote:Ja tak szybko względem tych grup na fb - osobiście należę do dwóch "Hipotrofia" i "nieWIELCY -> Hipotrofia -> dzieci urodzone z wagą poniżej 10tego centyla (IUGR i SGA)".
Trzeba sprawdzać swój folder z wiadomościami "inne". Trzeba odpisać na Wiadomość i wtedy można się przyłączyć. A Przynajmniej tak było jak dołączałam.
-
nick nieaktualnyHej kochane spokojnego tygodnia Wam zycze i jak najmniej boli ❤❤❤ wspieram Was bardxo mocno ❤❤❤ a u nas ostatnie dni prawie cale sama jestem z synkiem buu a dzis o 9 moj maz ma 2 podejscie do egzaminu na prawko z jazdy. On umie jezdzic a nie zdal na na prawde malej rzeczy ale coz oby dzis zdal bo auto nam b.potrzebne. a ja czuje sie w miare ok tylko senna jestem i zaczynaja sie mdlosci te to w kazdej ciazy mi towarzysza calodobowo. No i mam strach czy rzeczywiscie Kropek tam jest. A Gabrys ostatnie dni super ale dzis noc masakra stwierdzil o 3.15 ze pora wstawac i tak przez godzine ponad walczylismy o sen. A rano pobudka ciekawa bo skonczona w wannie hyhy zatem domyslacie sie jaka hihi no i jest cudna pogoda zatem bedzie spacer ☺ buziaki dla Was ❤❤❤
-
Witam poniedzialkowo i juz odpowiadam na Wasze pytania.
Mala juz fiknela i mamy polozenie glowkowe. Jezeli chodzi o wymiary, to obwod brzuszka w miare ok, ale obwod glowki, dlugosc kosci udowej i waga wskazuje na ciaze mlodsza o 2 tygodnie.
Syn urodzil sie z waga 3270g i na usg nigdy nie wykazywal takich odchylen.
Lekarka nie uzyla jeszcze slowa hipotrofia, wiec mam nadzieje, ze 16 marca okaze sie, ze jest ok. Pozyjemy, zobaczymy...ayka, inessa lubią tę wiadomość
-
Mysza, dwa tygodnie to naprawdę jeszcze "nic". Ważne żeby ta różnica się nie powiększała. Jak cały czas taka zostanie to znaczy, że dziecko rośnie po prostu "po swojemu" ale z pewną stałą. Gdyby różnica się powiększała no to coś zaczyna hamować wzrost.
ayka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMysza, to dobre wiadomości O hipotrofii lekarze wspominają, gdy odchylenie jest minimum o 3 tygodnie. Teraz trzeba bacznie obserwować Malutką, bo hipotrofia najbardziej ujawnia się po 30-32-gim tygodniu, gdy Dzieciaczek najwięcej powinien przybierać wagowo. Długością kości udowej bym się nie przejmowała. Koleżanki Synek zawsze miał odchylenie od "normy" o 3-4 tygodnie, a wynikało to z tego, że ona jest niska i Synek raczej do wysokich też teraz nie należy. Moja Córka dla odmiany zawsze w badaniach miała za długie nóżki, za mały brzuszek. Ważne, by pilnować obwodu główki, ale skoro Malutka już jest odwrócona, to nie zawsze się to udaje precyzyjnie ustalić
Wszystkiego dobrego dla Was! Daj znać 16-tego marca. -
nick nieaktualnyInessa, odpczywaj Kochana, ile jest możliwe, oszczędzaj się, proszę... Wiem, że przy małym Synku jest trudniej. Mam nadzieję, że Gabryś niedługo będzie spał lepiej i też Tobie ułatwi odpoczynek. Moja Córka dziś też źle spała. Obudziła się po 5-tej i miała przerwę w spaniu do 6-tej, ale tulił ją mąż, który po czymś takim poszedł dziś do pracy półżywy Nudności... bleeee... Współczuję ogromnie!!
Trzymam mocno kciuki za egzamin męża!
Miłego dnia i tygodnia dla wszystkich!