Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak Brazbol,
siedzę tu,sprawdzaja przepływy, dwa razy dziennie mam też ktg ,wszystko jest okej. Kroplówki z glukozą już nie dają, bo tylko żyły obrzękły, a lekarze sami się z jej skuteczności śmieją.
Jutro będą jakieś pomiary usg, liczę też na to, że moja lekarka może jutro wpadnie i coś ustalimy, jakiś termin wydobycia, bo jutro zaczynam 37+0 i szczerze, jestem zestresowana, że małej jeszcze coś się w tym brzuchu przytrafi, no i ja sama w stresie, wiedząc, że jeszcze operacja przede mną.
całuję Was. A u Ciebie Brazbolu jak?
A Andzul?
letrox 50,polocard, 2x dupek, 2x lut.100mg, clexane 40mg.
Aniołek 6tc 02.2016
Aniołek 5tc 04.2016
-
To koniecznie daj jutro znać jaka waga i plan działania. Rozumiem, że jesteś zestresowana, ale pomyśl, że za miesiąc już będziesz w domu z Maleństwem. Juz niedługo.
Ja jutro idę na usg, od 3 dni ciągle o tym myślę. Będzie 28t6d...strasznie się tego boję, bo jeśli brzuch będzie do tyłu jeszcze bardziej niż ostatnio to się załamię -
Dziewuszki,dzisiaj mala zmierzona na 2380..ale ja juz w stresie i zostala podjeta decyzja,że jutro ją wyciągamy. Boję się okropnie,oby miała minimum tyle!krzyczała głośno i była zupełnie zdrowa..trzymajcie kciuki!
brazbol, ayka lubią tę wiadomość
Aniołek 6tc 02.2016
Aniołek 5tc 04.2016
-
MamoFilipka, trzymam mocno!!! To naprawdę ładną wagę dziś wyliczyli. Niech wyciągają, niech krzyczy głośno, a potem już tylko cycowanie dzień i noc do oporu Wierzę, że będzie wszystko dobrze!
Brazbol,czekamy na wieści od Ciebie.
Ja po dzisiejszym usg zglupialam. "Moja" doktor robiła usg w gabinecie obok, aja niestety zostałam poproszona do innej... Przepływy dobre, łożysko ok, wyszło niestety malowodzie (ale nie wiem, co dalej z tym robimy), odpowiedziała na moje pytanie, że to jest tak na granicy i nic więcej nie wiem Waga - ponad 2000g, co jest już zupełnym kosmosem, bo tydzień temu było 1670g. Więc tak naprawdę nie wiem, na czym stoimy Nie ma tu z kim pogadać, lekarze już sobie poszli, czekam na poranny obchód. Niby dobrze,bo Córeczka przybiera ale ile??? tego nie wiem. No i te wody... Dziś u mnie 35tc6dni...brazbol, ayka lubią tę wiadomość
-
mamoFilipka - to jutro wielki dzień ! ale Ci zazdroszczę!!!! i waga ładna w sumie jakby Malutka miała siedzieć jeszcze z 3-4 tyg. to dobrnęłaby przecież do zupełnie przeciętnej wagi trzymam kciuki za jutro! 5 maja to piękna data:) mam syna z 3 maja, a sama jestem z 15
Andzul - Twoje wyniki są oszałamiające oby się potwierdziły:)
U mnie dobre wieści. Do gabinetu wchodziłam mega zestresowana, lekarz tez od razu: "zobaczymy czy kurdupelek choć trochę urósł..", więc ogólne napięcie, ale OK! Brzuch dalej odstaje do tyłu, ale tylko 4 dni z 6 centyla wskoczył na 20! Głowa i ręce tydzień do przodu, nogi idealnie na swój wiek, brzuch do tyłu. Podsumował, że długość się zgadza, ale chudziak (chyba ten brzuch..), waga - dzisiaj 29tc0d - 1280g! Więc zupełnie w normie, o hipotrofii na razie nie mówimyayka lubi tę wiadomość
-
Andzula,ze mna tu lezy na sali dziewuszka,ktora jest 35+costam i wczoraj sie okazalo,ze jej mala nie ruszyla od dtygodnia ani grama,nadal wazy 1800g.wyjmuja w poniedzialek/wtorek.takze spokojnie,mnie tu tez mowia "corka mala,mala".oczywiscie,ze mała,ale dwa kg to nie kilo! Dzisiaj też bedzie cc dziewczyny,ktorej cora w 31 1200g i od dwoch tygodni ni grama nie utyla..takze sluchajcie, badzmy dobrej mysli! Ja już w strachu,czekam aż mnie zabiorą..
ayka lubi tę wiadomość
Aniołek 6tc 02.2016
Aniołek 5tc 04.2016
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny przepraszam, że wtrącę się w wasz wątek, ale może od Was się czegoś więcej dowiem...
Na usg genetycznym w 11 tygodniu PAPP-A wynosiło u mnie 0,678 MoM, wolne B-HCG 1,086 MoM, a wskaźnik przepływów macicznych (PI) wynosił u mnie 3,42, co odpowiada 2,010 MoM. Na tej podstawie wyliczono mi wysokie ryzyka:
Preeklampsja przed 34 tyg ciąży - 1:54
Preeklampsja przed 37 tyg ciąży - 1:23
Zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży - 1:51
Jak to wyglądało u Was? Za miesiąc mam usg połówkowe i wtedy może dowiem się więcej, ale do tego czasu muszę czekać...Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne )
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
Juz od wczoraj królewna ze.mną! 2600g/52 cm 10 apgar:) mała w ogole nie wyglada na wychudzoną,jest proporcjonalnie maluśka i śmieszna. Pije z cycka i przez sypia resztê dnia. Ja po cesarce meeega obolała,ale zwlokłam się i byle do przodu! Pozdrawiam,bądzcie dobrej myśli, u nas usg zaniżyło i gdyby mała siedziała te dwa tyg to miałaby 3 kg! Caluski! P.s na operacji sie okazalo,ze mam scianki macicy cienkie jak papier sniadaniowy i kto wie ile by to jeszcze wytrzymało..decyzja o wyjęciu byla słuszna!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2017, 18:41
ayka, pola89 lubią tę wiadomość
Aniołek 6tc 02.2016
Aniołek 5tc 04.2016
-
MamoFilipka ale wiadomość!!!
Wow!!! Ogromne gratulacje! Tak się cieszę, że usg się pomyliło. Aaaaaaaaaaa czad!!!
Przytulajcie się, cyckujcie,calujcie...
Twoja Córeczka urodziła się prawie z identycznymi wymiarami jak mój Synek. A teraz trzyletni byk z Niego
Najlepszego dla Was! :* -
MamoFilipka, wspaniale!!!!! gratulacje! zupełnie "przeciętna" dziewczynka! Cieszy mnie to tym bardziej, że miałyśmy podobne pomiary dzieci w tych samych tc czyli nie ma się co martwić
Gratuluję jeszcze raz i karm ładnie, zaraz przekroczy 3kg
Pola - nie robiłam testu Pappa, nie znam się, niestety nie pomogę -
nick nieaktualnyMamoFilipka, ogromne gratulacje!! Bardzo się cieszę, że jesteście całe, zdrowe i bezpieczne, a Córeńka miała świetną wagę! Oby tak wszystkim Wam tutaj lekarze zaniżyli wagi Maluszków podczas USG To kolejne cudowne rozwiązanie, gdzie Dzieciaczek waży więcej niż się spodziewano Andzul, Brazbol, teraz kolej na Wasze Bączki! Trzymam mocno kciuki, by urodziły się terminowo grubo ponad 2 kg.
Pola, też nie miałam testu PAPP-A, więc nie pomogę. Z tego co wiem, ten test ma sens jedynie w połączeniu z USG, więc wynik końcowy może być zupełnie inny. Musisz czekać do wizyty i tego, co powie lekarz po badaniu.
Sidney, ciekawe, że pytasz o obwód główki, moje dzieciaczki mają maleńkie, krągłe główeczki. Córka do tej pory nosi czapki jak dla dziecka 9-cio miesięcznego, a ma 19 miesięcy, ale lekarze akurat u niej nie zaniżali pomiarów, a zawyżali. Przecież podobno miała ważyć 3-3,5 kg, a nie 2,28 -
ayka wrote:Pola, też nie miałam testu PAPP-A, więc nie pomogę. Z tego co wiem, ten test ma sens jedynie w połączeniu z USG, więc wynik końcowy może być zupełnie inny. Musisz czekać do wizyty i tego, co powie lekarz po badaniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 02:09
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne )
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
ayka wrote:Sidney, ciekawe, że pytasz o obwód główki, moje dzieciaczki mają maleńkie, krągłe główeczki. Córka do tej pory nosi czapki jak dla dziecka 9-cio miesięcznego, a ma 19 miesięcy, ale lekarze akurat u niej nie zaniżali pomiarów, a zawyżali. Przecież podobno miała ważyć 3-3,5 kg, a nie 2,28
Ayka a możesz mi napisać w którym tyg. dzieci się urodziły i jaki obwód główki miały.
Jaki obwód główki ma córka teraz jeśli znasz?
U nas wagę na usg zniżył brzuszek i główka właśnie.
Dlatego mam nadzieje, że Mama Filipka jak już będzie w domu to mi ją poda. Pytam o to pod kątem planowania kolejnej ciaży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 08:58
-
andzul wrote:Sidney, a główka może aż tak bardzo zanizyc pomiar?
Tak glowa potrafi zanizyć i to sporo ponieważ biorą pod uwagę obwód głowy, brzuszka i dł kości udowej. W naszym przypadku córa była długa ale szczupła i do tego niewielka główka która całkowicie zanizyła pomiar z 2200 g wg usg do 2660 g urodzeniowej.
Do tego jeszcze córa była wbita w macice głową i mieli problem aby tą głowe uchwycić.