X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Hipotrofia- za małe dziecko
Odpowiedz

Hipotrofia- za małe dziecko

Oceń ten wątek:
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggie super wiadomość!! Jak dobrze to czytać.
    U mnie chyba tez ok, w 34+4 mała ważyła 2040. Wiec przekroczyliśmy 2 kg, do porodu lekarz szacuje wagę 2600-2700... oby!

Mysza śliczne dzieci! Tym ze Karolinka ma jednego zęba się nie przejmuj, na ząbkowanie jest jeszcze czas. Pierwsze zęby mogą wychodzić nawet ok roku i to nie jest nic niepokojącego. Ważne żeby zdrowa była.

Wirbażka, ale Twoja dzidzia ładnie rośnie do tej pory, może ten ostatni pomiar jest po prostu zaniżony, czasem usg się myli. Kiedy będziesz mieć kolejne usg? Daj znać. Poza tym pierwsza córeczka tez gigantem nie była, jak na 41 tydzień. Może taka uroda Twoich maleństw. ;)

Pozdrawiam Was dziewczyny pięknego dnia!

inessa lubi tę wiadomość

• wirbażka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odzew:)

Inessa Wasza historię znam ;) i jaki Gabryś zacny chlopczyk:)

Byłam tydzień na obserwacji w szpitalu i mała w 36+6 miała 2310 G, więc waga skoczyla do góry z czego się ogromnie cieszę. Poza niską wagą, wszystko idealnie. Do domku wyszłam i dziś ze względu na termin wizyty byłam u ginekologa 37+4 i waga ok. 2450,więc pomału rośnie :) może przekroczy magiczne 2,5kg :)
    18.05 będę mieć cc że względu na położenie posladkowe, no chyba, że się przekreci jeszcze :)

Pozdrawiam Was!

• Justa87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze ze odzyl watek:P Wirbazka pamiętaj ze przepływy itp. mogą być ok ale ciaze z hipo powinno konczyc się ok 38tc. Wiem ze teraz wydaje Ci się ze może do tego 40tc podrośnie dziecko ale to marne 100-200 g nie robi różnicy a w każdej chwili mogą zmienić się przepływy itp. teraz jak jestem na obserwacji w domu często ktg i przepływy co kilka dni rób. cukrzyca nawet ta unormowana ponoc tez może mieć wpływ na niska wage dziecka,tez miałam. co do ssania piersi, to nie pozwól zabrać sobie dziecka na dłużej np. na badania,mi zabrali na 3 dni na wcześniaki i mała poza tym ze nie miała sily ssac to jeszcze butle dostawała i prawie piers odrzuciła....długo walczyłam o kp...

bebetka.b lubi tę wiadomość

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jak się czujecie? Peggie widzę po suwaczku, ze już jesteś w terminie - daj znać co u Ciebie.

• Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wirbazka u mnie na ostatnim pomiarze to był 38 tydzień zdecydowano o wywołaniu ponieważ córka praktycznie nie urosła pomimo dobrych przepływów (miałam pomiary co dwa tyg i przepływy co kilka dni)

• bebetka.b Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggie chyba urodziła ❤️U mnie tez w miarę ok, dzidzia ma 2420 wiec przybiera. Za tydzień ktg a za dwa wizyta. Na pewno przez dwa tygodnie jeszcze nie urodzę bo nic na to nie wskazuje. Najbardziej się cieszę ze mała rośnie!
    Czekamy na relacje Peggie

inessa, Mama88 lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc, zewzgledu na podejrzenie sączenia wód, muszę chodzić co tydzień do lekarza ginekologa na kontrolę dobrostanu płodu + crp. Wyniki są w normie, afi 12-14, ale , no właśnie... W zeszłym tygodniu dziecko miało szacowana wagę 1620g i wymiary:
    - bpd 7.73
    - hc 28.15
    - AC 26
    - FL 5.59 / 5.71 (dwa pomiary)

Natomiast dzisiaj waga 1690g i wymiary:
    - bpd 8.01
    - hc 29.31
    - AC 26
    - FL 5.91

Martwi mnie, że dziecko tak mało urosło przez tydzień , choć mój lekarz uspokaja, że jak się robi USG co tydzień, to właśnie może tak być, bo dziecko skokowo rośnie. Tydzień temu na patologii ciazy miałam Dopplera przepływów i były prawidłowe, bez cech centralizacji.
    Dzisiejsze przepływy pępowinowej:
    PI = 1
    RI = 0.65
    S/d 2.87
    D/s 0.35
    Ktg również prawidłowe.

Jaka.moze być przyczyną takiego zahamowania wzrostu? Czy może rzeczywiście tak być, że w tydzień dziecko mało rośnie, a potem.nadrabia?
    :/ Trochę się martwię. Jutro idziemy na USG 3 trymestru do innego lekarza, on będzie nadal przepływy na 100% + oczywiście jakaś wagę poda.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mi się wydaje że pomiary co tydzień są niemiarodajne. Skoro przepływy są ok to znaczy ze nic nie powinno hamowac wzrostu dziecka. Poza tym prawie 1700 w 32 tyg to dobra waga. Wydaje mi się ze AC obwód brzuszka zaniża wagę bo jest taki sam jak tydzień temu, może zle został zmierzony? Albo dzidzia się inaczej ułożyła? Wszystko możliwe.
    Zobaczysz jutro co będzie na usg, daj znać, bądź dobrej myśli !

• Nalia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebetka.b wrote:
    Hej, mi się wydaje że pomiary co tydzień są niemiarodajne. Skoro przepływy są ok to znaczy ze nic nie powinno hamowac wzrostu dziecka. Poza tym prawie 1700 w 32 tyg to dobra waga. Wydaje mi się ze AC obwód brzuszka zaniża wagę bo jest taki sam jak tydzień temu, może zle został zmierzony? Albo dzidzia się inaczej ułożyła? Wszystko możliwe.
    Zobaczysz jutro co będzie na usg, daj znać, bądź dobrej myśli !
    Cześć, dziękuję za odzew. Brzuszek lekarz mierzył kilkukrotnie, cały czas się pocieczam, że może dziecko akurat się tak ułożyło, że nie mógł go złapać całego, albo tydzień temu był jakiś błąd pomiaru.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my po badaniu, była niezła obsuwa. Wszystko dokładnie pomierzone, dzidziuś waży 1850g, przepływy idealne. Brzuszek faktycznie wychodzi najmniejszy, bo w 20 centylu, ale doktor się śmiał, że ma szczupła talie. Lekarzie ma się do czego przyczepić poza tym, że dziecko ma pępowinę okręcona tak dziwnie jakby jej nachodziła na twarz, nie jest to idealnie wokół szyi.

bebetka.b, inessa, Mama88 lubią tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia, super wiadomosc❤️ To już prawie 2 kg!
    Do porodu masz jeszcze trochę czasu, dzidzia nabierze tluszczuku, a i pępowina może się inaczej ułożyć. ;) Nie ma co się przejmować za bardzo wagą z usg, choć wiem ze prosto się mówi, ja tez się martwiłam jak moja mala wolno rosła.

Wirbażka, co u Ciebie? Dziś miało być planowe cc mam nadzieje źe wszystko ok.

• Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wiecie co u Peggie urodziła już? Wirbazka daj znać mam nadzieje ze wszystko w porządku. Nalia masz jeszcze trochę czasu dzidzia na pewno urośnie :) Bebetka jak się czujesz, widzę ze tez już niedługo masz termin :)

• bebetka.b Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggie urodziła Tosię ;) ma relacje w swoim pamiętniku ;)
    Tak, ja już wyczekuje na swoje maleństwo. Na ostatnim ktg wyszło trochę podwyższone tętno, wiec mam zalecone kolejne w poniedziałek. Tętno było tak ok 160 mam nadzieje ze to taka uroda małej, albo tak się ruszała bardzo. Lekarz zlecił CRP- wyszło 8 (norma do 5) ale dr stwierdził ze w ciąży może być podwyższone, dopiero gdyby była wartość 20 można by było sie martwić. Na usg zazwyczaj miała 140-150. Zobaczę na kolejnym badaniu.
    Na razie nic nie zwiastuje porodu, nic mnie nie boli, skurczy brak. Czekamy ;)

Mama88 lubi tę wiadomość

• Peggie Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Nie było czasu, żeby się zameldować :D U mnie wszystko dobrze, urodziłam malutką, która znowu aż taka malutka nie była :) W niedziele na usg waga wyszła nam coś kolo 2600g, a urodziła się we wtorek z wagą 2880g :P Teraz po dwóch tygodniach (bez jednego dnia) Tośka waży już 3160g :)

Nalia jak na 32tc waga 1850g wydaje mi się dobra :) Brzuszkiem bym się tak nie przejmowała. U mojej małej na jednym usg było prawie 5tyg różnicy, a wszystko z nią w porządku.

babetka daj znać jak po badaniu. Najgorsza końcówka ciąży i czekanie na godzinę zero :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2018, 13:55

Asiaf, inessa, Mama88 lubią tę wiadomość

bx8tp2.png

ZCzqp1.png

• Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebetka to daj znać po kolejnym badaniu co u ciebie trzymam kciuki :) Peggie gratulacje córeczki waga nie taka mała :)

• Sylwunis Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja córka jest urodzonym hipotrofikiem bez konkretnej przyczyny urodziła się w 41tc z wagą 2600g, brzuszek wg USG w 34tc był mniejszy aż o 5 tygodni. Córka rozwijała się książkowo ma już 5,5 roku po za tym, że jest drobnej budowy nigdy nic jej nie dolegało więc trzeba myśleć pozytywnie.

inessa lubi tę wiadomość

p19ugzu3pxudumn2.png
  • wirbażka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się i ja ;)

18 maja w 39tc urodziłam Calineczke Oliwcie 2800 i 54cm :) wg usg w ten sam dzień mała miała 2600 . Pięknie rośnie na piersi i w czwartej dobie miała już więcej niż się urodziła :)

Pozdrawiam :*

Mama88, inessa lubią tę wiadomość

• Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wirbazka gratulacje :) niech Oliwcia zdrowo rośnie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy u ktorejs z Was zaczela sie tak wczesnie hipitorfia i to wlasciwie dosc nietypowa bo symetryczna, choc nie pasuje do definicji bo nie zaczela sie przed 20tygodniem. Jestem 25tygodniu i moja coreczka wazy ok 600g i calosciowp jest 9 dni mniejsza niz OM i wszystkie czesci jej ciala sa proporcjonalnie zmniejszone. Glowka o 9 dni, nozka o ok. 2 tygodnie, brzuszek kilka dni. Na razie lekarz powiedział,ze to jeszcze nie hipo ale trzeba obserwowac. Przepływy mam w nornie, zreszta i tak biorę heparyne ina acard z powodu trombofilii. Strasznie sie o nia boje:-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane !!!
    Wirbazka Gratulacje dla Was <3

Krasnalowa narazie ze spokojem podejdz do wynikow. twoj lekarz ma racje to jeszcze nie jest hipotrofia. Az spojrzalam na wymuary moich dzieci w podobnym tygodniu to najblizej mialam u dwojki dzieci robiond USG w 27 tygodmiu i oboje wazyly 700 gram z groszem a wymiary u synka byly okolo miesiac do tylu a corki 2 tyg.i kilka dni tak okolo bo wiadomo ze usg do konca nie zmierzy dokladnie. Zatem Twoja coreczka az taka malenka nie jest. A wymiary wg lekarzy sa w mormie do 2 tygodni a wg miektorych nawet do 3 tygodni.
    Najwazniejsze ze przeplywy sa dobre ale niech lekarz teraz je sprawdza co wizyte oraz przeplywy w pepowinie. Ja tez bralam heparyne i acard i przeplyy byly ok. A wzrost dziecka zalezy rowniez od wzrostu rodzicow a nawet od tego jacy rodzice wielcy urodzili sie. Po drugie dzieci rosna skokowo no i najwiekszy przyrost zwlaszcza masy jest po 30 tc.
    Moje dzieci b.ladnie obecnie rosna i rozwijaja sie i oby tak dalej bylo a do wielkich nie naleza i pewnienie beda nalezec bo tez moj maz i ja jestesmy mali. A co do przyczyny hipotrofii to wg profesora poprostu taki moj "urok",ze moje dzieci rodza sie male ale najwazniejsze aby byly zdrowe.
    Żdrowka dla Was i pieknych przyrostow zycze <3

Mama88 lubi tę wiadomość

‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ