Mamy leżące
-
WIADOMOŚĆ
-
Joanna_blondi, przez przypadek polubiłam. A w jakim czasie skróciła Ci się ta szyjka? Nie masz się co denerwować, zwłaszcza, że przez stres brzuch częściej twardnieje. Odpuść aktywności i spokojnie doczekaj do piątkowej wizyty, nie zawsze skracanie szyjki wiąże się z szybszym porodem (np u mnie tak było), ale nigdy nie wiadomo jak będzie u Ciebie, więc warto zrobić wszystko, żeby ciąża trwała jak najdłużej.
Lekarz Cię dokładnie zbada i oceni, może będziesz potrzebowała założenia pessaru i leków. Będzie dobrze
Joanna_blondi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,
Jak jest u Was z ruchami dziecka w 3cim trymestrze?
Moja mała wyraźnie wierzga rano i wieczorem, a w ciagu dnia to bardzo różnie - tzn. mam wrażenie, że przerwy w aktywności w ciągu dnia są dość długie, co mnie zastanawia...
Jeszcze nic nie liczyłam, bo do niedawna ruchów było więcej i bardziej regularnych więc nie widziałam w tym sensu (teraz leci 34 tydzień).
Wczoraj odebrałam drugi wynik z tego estriolu - 3,34 ng/ml vs. 3,13 z zeszłego tygodnia...na necie, zwłaszcza na polskich stronach mało jest o tym informacji, ale w jednym ameryk. artykule mignął mi wykres gdzie na ten czas ciąży poziom tego hormonu osiąga 10 ng/ml brzuch troszkę urósł, na wadze pół kg do przodu...dzisiaj wizyta, straszny stres.. -
Annaya wrote:Joanna_blondi, przez przypadek polubiłam. A w jakim czasie skróciła Ci się ta szyjka? Nie masz się co denerwować, zwłaszcza, że przez stres brzuch częściej twardnieje. Odpuść aktywności i spokojnie doczekaj do piątkowej wizyty, nie zawsze skracanie szyjki wiąże się z szybszym porodem (np u mnie tak było), ale nigdy nie wiadomo jak będzie u Ciebie, więc warto zrobić wszystko, żeby ciąża trwała jak najdłużej.
Lekarz Cię dokładnie zbada i oceni, może będziesz potrzebowała założenia pessaru i leków. Będzie dobrze
Skróciła się tak przez zaledwie 5dni. Chyba, że to błąd pomiaru. No cóż czekam cierpliwe do piątku.Laura 6.11.2018
Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane) -
Annaya, śliczny bobas też bym się zakochała w takim
Moro, u mnie też tak było. Wyrazna zmiana w ruchach od jakiegoś 32tyg. Od 34 liczyłam ruchy i z czasem było coraz mniej... specjalnie jadłam coś słodkiego żeby Skrzat się poruszał, ale też nie zawsze pomagało... kciuki za wizytę
Joanna blondi, czekaj spokojnie. Może to być błąd pomiaru. Czy obydwa wyniki mierzył ten sam lekarz na tym samym usg? Bo tylko tak można porównać. Od wewnątrz szyjka zamknięta? Jeśli tak, to spokojnie, pewnie będzie do obserwacji. -
W 33 tc nikt nie zaklada pessara, chyba do 28tc zakladaja tylko. Ja trafilam do szpitala w rownym 33 tc ze skrocona szyjka do 1,5 cm i rozwarciem na opuszek to nawet mi nie dali sterydow na plucka bo stwierdzili, ze 33 tc to juz duzy wczesniak i sobie poradzi Tydzien bylam na oddziale i mialam wstawac tylko do toalety i pod prysznic. W domu lezalam do 37tc do donoszonej ciazy. Zaczelam spacerowac i w 38t2d urodzilam czyli tydzien od ruszenia sie Wazyl 3300g i 55cm wiec fajny bobas A teraz 6 kg
kozalia, Joanna_blondi lubią tę wiadomość
-
Również witam z patologii ciąży
Zaraz po wizycie dr kazał się spakować i do szpitala..zostaję tu już raczej do końca pod obserwacją - mam kroplòwki na ,,podkarmienie,, małej i stredydy na płuca. Mówią, że waga jest w miarę ok, choć mogłoby być więcej. Teraz zaczęłam się stresować przy ktg i przepływach, bo ruchów jest mało no i przede wszystkim od tych badań będzie zależało jak i kiedy wszystko zostanie zakończone. Cały czas myślę, ile jeszcze wytrzymamy i czy młoda dobrze podrośnie.. -
morika39 wrote:A który masz teraz tydzień Moro? I ile waży bobas:)
We wtorek jak tu trafiłam było 1950gr w 33tyg.+2 dni.Ten estriol który badałam lekarz jednak określił jako trochę za niski. Jeśli przepływy, wzrost masy i rytm serca będą ok to wyniki z tego hormonu mają ponoć drugorzędne znaczenie, ale jeśli w badaniach sie coś skiepści plus hormon spadnie ciąża musi sie zakończyć wcześniej więc tak leżę i czekam co będzie.. dzisiaj dziewczyna z pokoju urodziła małego 3300gr - zazdroszczę! -
morika39 wrote:A który masz teraz tydzień Moro? I ile waży bobas:)
We wtorek jak tu trafiłam było 1950gr w 33tyg.+2 dni.Ten estriol który badałam lekarz jednak określił jako trochę za niski. Jeśli przepływy, wzrost masy i rytm serca będą ok to wyniki z tego hormonu mają ponoć drugorzędne znaczenie, ale jeśli w badaniach sie coś skiepści plus hormon spadnie ciąża musi sie zakończyć wcześniej więc tak leżę i czekam co będzie.. dzisiaj dziewczyna z pokoju urodziła małego 3300gr - zazdroszczę! -
nick nieaktualnyMoro, ja w dokładnie tym samym dniu ciąży miałam identyczną wagę. Chciałabym, żeby mała była już większa, byłabym spokojniejsza. Przepływy i wszystko inne mam w normie, więc lekarze nic z tą małą masą nie robią. Słyszałam, ze czasem żeby przyspieszyć wzrost podaje się kroplówki z glukozy. Wiecie coś o tym?
-
My dalej w szpitalu. Nie wiadomo kiedy wyjdziemy. Co małemu odłącza tlen to zaraz musza mu znowu dac, bo nie radzi sobie. Robili badania, niby wszystko ok, wiec nie znajaprzyczyby. Do tego mówią, ze jest za mało żwawy i tylko spi. Ze to moze oznaczać, ze cos nie tak. Jestem przerażona tym wszystkim. Mam nadzieje, ze to wynika z jego wcześniactwa i niedojrzałości a nie ze cos jest nie tak strasznie sie boje. Co mam tam jechać to siemartwie czy sie nic nie wydarzyło cos strasznego.
-
agania wrote:My dalej w szpitalu. Nie wiadomo kiedy wyjdziemy. Co małemu odłącza tlen to zaraz musza mu znowu dac, bo nie radzi sobie. Robili badania, niby wszystko ok, wiec nie znajaprzyczyby. Do tego mówią, ze jest za mało żwawy i tylko spi. Ze to moze oznaczać, ze cos nie tak. Jestem przerażona tym wszystkim. Mam nadzieje, ze to wynika z jego wcześniactwa i niedojrzałości a nie ze cos jest nie tak strasznie sie boje. Co mam tam jechać to siemartwie czy sie nic nie wydarzyło cos strasznego.
W którym tyg. zrobili cc. W jakim mieście rodziłaś? -
kozalia wrote:Słyszałam, ze czasem żeby przyspieszyć wzrost podaje się kroplówki z glukozy. Wiecie coś o tym?
Tak, ja mam taką kroplòwkę codziennie, ale co to da to się okaże. Patrząc na brzuch nie widzę progresu a na wadze dzisiaj pokazało mi...mniej niż 2 tyg. temu, trochę to bez sensu...