X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Mamy leżące
Odpowiedz

Mamy leżące

Oceń ten wątek:
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nieźle. Czyli jeden lekarz ocenia że jest potrzebne cc, a pozniej jakis inny podważa jego decyzję... to po prostu chore :/

Ale rozumiem, że jak pójdziesz ze skierowaniem do szpitala się umówić i wyznaczą datę, to już nie zmienią zdania?

Bo na logikę, jeśli termin wyznaczony to juz jest pewnosc. A jak nie umówią w jednym szpitalu, to idziemy do drugiego :P

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Edwarda u Ciebie to już poważnie - ostatnia prosta. Super ze szyjka bez zmian!:).
    Ja wczoraj rozmawiałam z gin czy moje problemy zdrowotne są wskazaniem do cc ale powiedział ze nie. Ja na wszelki wypadek skonsultuj to z fizjoterapeutą i neurologiem. Zastanawiam się tylko kiedy najlepiej takie konsultacje odbyć. 25tc to chyba za wcześnie prawda?

Po wczorajszej wizycie mam mieszane uczucia.
    Szyjka jest twarda, zamknięta... ale przy najkrótszym pomiarze ma długość 28,6mm (2 tyg temu wg. tego lekarza miała 31mm), a przy najdłuższym 36mm. W karcie ciąży mam wpisane 29mm.

Lekarz twierdzi, że jest OK - powiedział, że nie muszę leżeć, ale warto się oszczędzać. Powiedział, że jak w styczniu szyjka była 32 mm, to ten spadek obecnie nie jest znaczący i może być tak, że z wizyty na wizytę szyjka będzie 1-2 mm krótsza.

Jak zapytałam o seks to o dziwo pozwolił, ale w prezerwatywie.

Sama nie wiem co o tym myśleć. Na seks chyba się nie zdecydujemy - za bardzo się boję, że może to jeszcze bardziej wpływać na szyjkę. To jest dopiero 25tc i trzęsę się na myśl że szyjka może jeszcze się skracać.

Kontrola za 2 tyg czyli tuż po świętach

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, jak juz ustala to tak bedzie. Moj lekarz powiedzial ze albo 8 maj albo 15, a termin generalnie mam na 16. Jednak mowi ze wypisuje skierowanie i z tym idziemy sie umowic, tylko ze on pracuje w klinice ordynatora ze szpitala w ktorym chce rodzic, wiec bede szla na ciecie jak on bedzie mial dyzur tzn moj lekarz ;) Generalnie wolalabym zeby byl, no nie wiem, to psychika chyba tak dziala ze dla mnie lepiej, aby moj prowadzacy robil mi cesarke.
    Nigdy jednak nie wiadomo, jak maly zechce wyjsc szybciej i pojade do szpitala, to mam nadzieje ze beda respektowac to zaswiadczenie. Moj lekqrz mowil, ze od neurologa itp nie podwazaja, bo sie boja od innych specjalistow.

Ove, a z ciekawosci dlaczego w prezerwatywie? Przeciez po seksie nastepuja spinania brzucha ktore moga ale oczywiscie nie musza powodowac skracania sie szyjki. Nie rozumiem czemu w prezerwatywie, wyjasnil to jakos? ;)

Ja dzisiaj mecze sie ze spinaniem, maly tak mi cisnie na przepone ze mam wrazenie, ze zaraz sie udusze XD

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:

Ove, a z ciekawosci dlaczego w prezerwatywie? Przeciez po seksie nastepuja spinania brzucha ktore moga ale oczywiscie nie musza powodowac skracania sie szyjki. Nie rozumiem czemu w prezerwatywie, wyjasnil to jakos? ;)

W prezerwatywie, bo w nasieniu są prostaglandyny, które zmiekczaja szyjkę i ona jest potrzebna po to,by niedopuścić do kontaktu prostaglandyn z szyjką ;)
    Sex jest zalecany co drugi dzień przed porodem, właśnie ze względu na prostaglandyny.

A ja po wizycie,
    Mała waży już 3000 g - bardzo dużo nadrobiła w ostatnim czasie 800g w 3 tygodnie;), szyjki mi już nie mierzył , bo stwierdził, że bez sensu. Dał zielone światło do aktywności i życzył szczęśliwego rozwiązania. Mam tylko problem z krzepliwością krwi, ale lekarz stwierdził, że sobie z tym poradzimy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 13:42

Wowka, Aga78 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie o te prostaglandyny chodzi :) ale mi lekarka mówiła że "pobudzanie" szyjki czyli dotyk do niej tez nie jest wskazany...

Ove, te 2 mm to też błąd pomiaru. Można przyjąć, że jest bez zmian. Może bez szału, ale nie jest źle. Oszczędzaj się i będzie wszystko ok.

JS wcale sie nie dziwie, tez jakbym brala pod uwage cc, to wolalabym mojego lekarza :) zawsze to jakieś poczucie bezpieczeństwa. Ja będę jechać do szpitala, gdzie pracuje moja gin, ktorej ufam. Pewnie i tak nie trafię akurat na nią, ale wiem że tam się dobrze czuję. A o to w tej ważnej chwili chodzi.

Tęskniąca, wracasz do życia :D gratuluję :) a jaki problem z krzepliwością? Za duża czy za mała?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 13:51

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za mała zdecydowanie, lekarz mówi, że to może być problem ale nie musi i kazał się nie martwić. ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z tego co wiem, to prostaglandyny dopiero zaczynaja dzialac w okresie okolo porodowym, a nie na tym etapie, ale moze sie myle ;)

Wowka, ja tez jade do szpitala gdzie pracuje moj gin, ma dyzury w piatek dlatego wyznaczyl 8 albo 15, zalezy jak maly bedzie przybieral, mam nadzieje ze ciecie zrobia 8 :D

Teskniaca, ale fajnie juz masz, jak psychicznie sie czujesz z tym ze wracasz do aktywnosci? Nie masz wewnetznego strachu mimo wszystko? ;) Kiedy kolejna wizyta? Czy juz nie bedzie?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście zapytałam dlaczego w prezerwatywie :). I właśnie powiedział o prostaglandynach w nasieniu.

Tęskniąca, gratuluję powrotu do aktywności! Zazdroszczę, że już jesteś na tym etapie :)

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie że jest strach , tym bardziej, że ja bym wolała rodzić po świętach, więc i tak będę się oszczędzać.
    Ove - też dasz radę, trzymam kciuki !!!!

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca, wymienmy sie tak trochę. Ja mam za dużą krzepliwość i muszę się kuć zastrzykami. Trochę Ci oddam krzepliwości, Tobie będzie akurat a ja nie będę musiała się dziurawić :D

Każda z nas dotrwa do tego upragnionego momentu powrotu do aktywności. I cieszę się bardzo za każdą taką informacją, bo to oznacza że kolejne osoby kończą areszt domowy :D

Tęskniąca lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teskniąca a mialas z krzepliwoscia kiedys problemy? i jakie to bylo badanie? lekarz ci zlecil?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 17:20

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Teskniąca a mialas z krzepliwoscia kiedys problemy? i jakie to bylo badanie? lekarz ci zlecil?
    Nigdy wcześniej nie miałam żadnych problemów z krwią, dlatego mnie to zaskoczyło. Podobno to rutynowe badanie przed porodem: czynnik APTT

nqtko7eswtot5kmm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Nigdy wcześniej nie miałam żadnych problemów z krwią, dlatego mnie to zaskoczyło. Podobno to rutynowe badanie przed porodem: czynnik APTT

Aha, to moze mi za 2 tyg zleci.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Aha, to moze mi za 2 tyg zleci.
    Nawet tak nie myśl !!! Głowa do góry....wystarczy już : szyjka i łono, nie potrzeba dokładać Ci zmartwień. Będzie dobrze !!!!

nqtko7eswtot5kmm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Nawet tak nie myśl !!! Głowa do góry....wystarczy już : szyjka i łono, nie potrzeba dokładać Ci zmartwień. Będzie dobrze !!!!
    Nie nie, mialam na mysli, ze za 2 tyg mam ostatnia wizyte i wtedy mi gin zleci to badanie jesli jest standardowe ;p

Tez nie mialam nigdy problemow z krzepliwoscia. Jako dziecko mialam kilka wypadkow, mialam tez operacje i wszystko bylo zawsze ok. Chyba ze to sie zmienia w ciazy...

Za tydzien koncze 37tc i nie bedzie juz stresu, szczegolnie ze moj bobas wczoraj wazyl 2770 g, wiec malutki nie jest. Gin powiedziala, ze za tydzien moge powrocic do aktywnosci. Jej! :)

Wowka lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry Edwarda - zła interpretacja ;) wybacz, wiesz jak to jest czasem z mózgu robi się nam kaszka w ciąży ;)

Tydzień to pikuś....szybko minie. Kciuki, żeby było dobrze !

edwarda20 lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż jestem ciekawa, która z Was tu pierwsza się pochwali dzidziusiem :)

To u mnie zostało 5 tygodni. Z początkowych 21. Jest moc :) 3/4 wyroku za mną :)

Edit a niektorzy licza 37tydz jako donoszoną, to tylko 4 przede mną ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 20:08

Tęskniąca lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doberek,
    ja w ramach rozruchu zaliczyłam dziś 2 sklepy (oczywiscie dzieciowe). W drugim poczułam, że przesadzam. Poleżę teraz trochę, ale czuję się tak jakby mi ktoś mózg przewietrzył - jest bosko !!! Już zapomniałam jakie przyjemne jest wydawanie pieniędzy , haha....;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Doberek,
    ja w ramach rozruchu zaliczyłam dziś 2 sklepy (oczywiscie dzieciowe). W drugim poczułam, że przesadzam. Poleżę teraz trochę, ale czuję się tak jakby mi ktoś mózg przewietrzył - jest bosko !!! Już zapomniałam jakie przyjemne jest wydawanie pieniędzy , haha....;)
    :) Ja musiałam sobie przy kasie przypominać mój PIN do karty bo już tak dawno nie używałam.

Tęskniąca, Wowka lubią tę wiadomość

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wrote:
    Aż jestem ciekawa, która z Was tu pierwsza się pochwali dzidziusiem :)

To u mnie zostało 5 tygodni. Z początkowych 21. Jest moc :) 3/4 wyroku za mną :)

Edit a niektorzy licza 37tydz jako donoszoną, to tylko 4 przede mną ;)

Skonczony 37tc to ciaza donoszona. Plucka juz powinny byc rozwiniete, dzidzia ma odpowiednia wage i nie powinna miec zadnych problemow :)

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 74 75 76 77 78 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ