X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 22 września 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała w nocy raczej spi bo nie czuje żeby się wiercila. Gorzej mam z tymi nogami. Cały dzień mogę leżeć i jest ok a wieczorem się zaczyna akcja nogi i już ulezec nie mogę bo same nogi chodzą. Masakra. Czekam jak urodzę to idę po leki na to.

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja noce od lat też miałam przerywane. Moja sunia miała problemy z pęcherzem i bywały okresy kiedy co 3h musiałyśmy biegać na pole. Śmieję się, że psina przystosowała mnie do uroków macierzyństwa ;-)
    W ciąży też się budziłam co chwilę bo albo do łazienki, albo nie wygodnie albo zmiana pozycji co łatwe nie było ;-)

Co do kapturków to nie kupowałam i nie mam. Ale Mysza Ty może zainwestuj bo tak jak Sylwia mówi podobno są przydatne przy wklęsłych brodawkach.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula moja sunia w środę miała sterylizacje bo zachorowała na ropomacicze. Teraz muszę ją wyprowadzać często na siusiu i w dodatku pilnować żeby nie skakała na łóżko w nocy więc śpię na czuwaniu tak samo. Nie wiem czy to spaniem w ogóle nazwać można...

Magdula a używasz jakiegoś kremu łagodzącego ból? Czy nie jest straszny?

Mysza kapturki nie są drogie :) na allegro kosztują grosze, a w sklepie kupiłam za jakieś 10 zł canpola (akurat kompletowaliśmy wyprawkę i nie chciałam już nic zostawiać na domawianie)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2016, 09:49

• Magdula Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ja moją wysterylizowałam w lipcu. Długo się wahałam bo ma już 10 lat, w dodatku robiłam to raczej profilaktycznie bo ropomacicza nie miała ale lekarze straszyli, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że np. po następnej cieczce już zachoruje.
    Na szczęście operacja się udała, rekonwalescencja też ok. Niestety znowu nas czeka wizyta u weterynarza bo jeszcze przed operacją zaczęła mi plamić krwią i zabieg tego nie zlikwidował. Ale lekarze nie wiedza skąd to i pewnie potrzebna będzie znowu narkoza, żeby zbadać ją endoskopowo. Już się boję :(

A kremów nie używam żadnych. Ból jest dość konkretny ale u mnie tylko przez moment, w chwili gdy Weronika łapie sutek i zaczyna ssać. Potem już nie boli. Można się przyzwyczaić ;)
    A położne polecały smarowanie brodawek swoim mlekiem :)

ps. suwaczek nie liczy mi dni :/ Pokręcone coś tu jest z tymi suwaczkami. Ale ciążowy dobrze mi liczył...

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie widzę że coś nie tak z tymi suwaczkami. Ja zrobiłam na suwaczki.com i liczy dobrze, nie zacina się.

Biedna psinka :( współczuję. Widok psa który jest szykowany pod narkoze jest straszny. Przynajmniej dla mnie był tragiczny. Dostała głupiego jasia na uspokojenie i wyglądała jakby umierala. Nawet mój mąż się popłakał... A ona biedna ledwo przytomna wskoczyła na mnie i jak dzidziuś oparła głowę na ramieniu i zasypiała. Na szczęście mam nadzieję że to już koniec problemów. Moja ma 8 lat. Powiem Ci że jak na 10 lat to ładnie Wam się udało uniknąć choroby!

• Magdula Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u weterynarza przed zabiegiem ryczałam jak bóbr. Jeszcze pewnie hormony ciążowe zrobiły swoje bo nie mogłam się opanować :/ Mąż mi tłumaczył, że przecież nic złego się nie dzieje, że wszystko dla jej dobra itd, itp a ja dalej swoje. Logika mówiła mi, że niepotrzebne ryczę ale umysł swoje a emocje swoje ;) I fontanna łez ;)

Dziewczynie, którą poznałam w szpitalu założyli przedwczoraj szew na 7 mm szyjkę. Nie wiedziałam, że da się na taką króciutką. Mam nadzieję, że się utrzyma, mocno trzymam za nią kciuki :)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula a w którym tygodniu jest?

Moja weterynarz widząc mój stan specjalnie zadzwoniła po zabiegu chociaż mówiła że dzwonią jak coś jest nie tak a jak ok to tylko żeby przyjść po pieska i już nie dzwonią. Dla mnie w ciąży wyjątek bo widziała że przeżywam!

Wczoraj na październikowym wątku dziewczyna napisała ze szpitala że inną w 29tc z bliźniakami zabrali na cesarke na szybko. Czekam na jakieś info czy z dzidziusiami wszystko ok :( sama miałam ryzyko porodu w 29tc

• Magdula Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, 25tc tak więc teraz ją czeka kilkanaście tygodni oszczędnego trybu życia, jeśli nawet nie ścisłego leżenia.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie chyba zainwestuje w te nakladki, szkoda bo robilam duze zamowienie dla malej przez internet i sie zastanawialam czy brac czy nie i w koncu zrezygnowalam. Coz, trzeba domowic :P

Z tego co sie slyszy to szyjki sie skracaja wlasnie najszybciej tak od 25tc-30tc, to niby daleko ale nadal bardzo wczesnie i strach jest ogromny bo taki maluszek nie jest jeszxze wystarczajaco silny by zawsze dac rade. W szpitalu widzialam glownie zapessarowane i zaszyte dziewczyny w tym przedziale. Sama wylewalam morze lez jak w 24 tc sie dowiedzialam ze mala jest juz w kanale i szyjka ledwo trzyma.
    I tak juz leze 9 tygodni :O. Czasami nie wiem skad, my kobiety czerpiemy sile na to wszystko :)

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • margit Koleżanka

Wysłany: 23 września 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem w 30 tygodniu ciąży bliźniaczej i dowiedziałam się że nam skrócona szyjke, mianowicie z 49mm w 19 tyg zrobiło mi się 37 mm czy jest źle? A i jeszcze doktorka stwierdziła że zaczyna się rozwierac od środka, a ja ze stresu nie zapytałam co to znaczy. Mam nakaz leżenia lub ewentualnie siedzenia. Powiedzcie jest bardzo źle????

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2016, 14:55

• Magdula Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć margit :-) 37 mm to całkiem ładna długość i gdyby nie fakt, że masz bliźniaczki to nie byłoby to nic niepokojącego. Jak widzisz pisałyśmy wcześniej nawet o 7-mm szyjkach, przy których Twoja jest bardzo długa. Fakt, że masz w brzuchu dwójkę napierających na tą szyjkę maluchów powoduje, ze musisz bardziej uważać.
    Co do otwierania się to znaczy, że tworzy się lejek, do którego dzieci mogą zacząć się "pchać".
    W każdym razie musisz teraz bardzo się oszczędzać a najlepiej leżeć, leżeć i jeszcze raz leżeć.
    Ważne, że problem został w porę wychwycony i lekarze na pewno o Was teraz zadbają.

margit lubi tę wiadomość

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margit wrote:
    Cześć dziewczyny jestem w 30 tygodniu ciąży bliźniaczej i dowiedziałam się że nam skrócona szyjke, mianowicie z 49mm w 19 tyg zrobiło mi się 37 mm czy jest źle? A i jeszcze doktorka stwierdziła że zaczyna się rozwierac od środka, a ja ze stresu nie zapytałam co to znaczy. Mam nakaz leżenia lub ewentualnie siedzenia. Powiedzcie jest bardzo źle????
    U mnie w 21tc było 32mm i rozwarcie na palec także nie ma tragedii! Nawet z bliźniakami dotrzymasz spokojnie do bezpiecznego tygodnia tylko musisz bardzo się oszczędzać

margit lubi tę wiadomość

• margit Koleżanka

Wysłany: 23 września 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedź. Bardzo się boje, ale mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2016, 18:02

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny!
    Przepraszam, ze sie nie odzywam, ale Marcel zabiera większość mojego czasu. Chociaz powoli zaczyna sie juz wszytsko normować, tzn godziny spania Maluszka itp i moge zacząć powoli sobie cos planować w tym czasie :) Marcelek jest kochany, cudowny i w miarę grzeczny :) nie nadrobię Was, ale mam nadzieje, ze te Dziewczyny, które juz mogły, to urodziły, a te na które jeszcze nie pora, to sie dzielnie trzymaja ;)

Sylwia91, Magdula, Ola31 lubią tę wiadomość

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek fajnie że już sobie dobrze radzicie i poznaliście się trochę :) jak tylko znajdziesz czas to wpadaj do nas :) ja się jeszcze trzymam, Mysza i mizzelka też! Nie wiem czy ktoś jeszcze został w sumie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2016, 19:15

Pysiaczek89 lubi tę wiadomość

• ttuska Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie jestem w stanie nadrabiać bo Mała znowu cały dzień na cycu.. miałam iść do fryzjera ale się nie dało ;)

Pysiaczek czekam aż i mnie się tak unornuje :) chociaż jeszcze 2 dni temu Zosia spała po 2-3h między karmieniami więc nie było źle :)
    Zastanawiam się nad wizytą w poradni laktacyjnej bo trochę psychicznie nie daje rady :(

Też jestem nad założeniem nowego wątku tzn mi nie przeszkadza ze tutaj piszemy tylko może przeszkadzać dziewczynom w ciazy :)

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margit, na pewno jeszcze wytrzymacie kilka tygodni w trójpaku :) Oszczędzaj się i kontroluj regularnie a wierzę, że będzie dobrze :)

ttuska, nie dajesz rady dlatego, że Zosia ciągle na cycu?

margit lubi tę wiadomość

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 24 września 2016, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula nie daje rady bo nie wiem czy dobrze robię. Wiem że jest instynkt macierzyński ale z tyłu głowy jest też rozsądek czy przybiera, czy nie robię jej krzywdy, a może dac jej poplakac itp

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 24 września 2016, 03:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. z tym przybieraniem też się martwiłam. Czy aby na pewno zjada odpowiednią ilość, czy nie za mało... Uspokoiła mnie wizyta u pediatry kiedy się przekonałam, że ładnie przybiera. Ale uspokoiła na chwilę. Teraz znowu się zastanawiam czy wszystko dobrze robię. Poza tym mi ulewa i to czasami dość sporo. Przed chwilą wręcz chlusnęła i tez się martwię... Już się chyba zawsze będziemy martwić.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • godaweri Autorytet

Wysłany: 24 września 2016, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Moja mała w nocy raczej spi bo nie czuje żeby się wiercila. Gorzej mam z tymi nogami. Cały dzień mogę leżeć i jest ok a wieczorem się zaczyna akcja nogi i już ulezec nie mogę bo same nogi chodzą. Masakra. Czekam jak urodzę to idę po leki na to.

Hej a myślałam, ze tylko ja mam taka dziwna dolegliwość. Normalnie nogi mnie tak drażnią przed zaśnięciem, ze mi sie płakać chce. Często tez jak sie obudze w nocy. Wiesz skąd sie to bierze i czym moze byc spowodowane? To ten zespół niespokojnych nóg? Mnie sie to zaczęło w 2 trymestrze zaraz na początku :-/ Strazanie dokuczliwe. Jak sobie z tym radzić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2016, 05:37

‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ