Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
W szpitalu pobierali mi trzy próbki na trzy badania - posiew z pochwy, posiew z szyjki i chlamydia.
Na wymazie z pochwy mam: tlenowe-beztlenowe-grzyby -> wszystko z jednej próbki a sygnowane logo laboratorium "Diagnostyka".
Grzyba leczymy dalej- pytałam czy jest sens robić posiew ale pan dr stwierdził tylko "klasyczna wydzielina drożdżakowa- zwykły clotrimazol powinien pomóc" tak więc zaopatrzyłam się w maść, tabletki miałam w domu i dziś znów zaczynam grzybobranie. Co do nerki to zastój jest dość konkretny ale prawie wogóle go nie czuję - jak zacznie boleć mam przyjść do szpitala. Stwierdziłam, że będę sobie teraz częściej kontrolować mocz.
Co do szyjki to nawet jak skróciła się 0,4 w trzy tygodnie to przy tej długości tragedii nie ma, żeby tylko nie przyspieszyła bo do c.c. zostało mi 9 tygodni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 11:40
Córcia Zosieńka 09.08.2016 2680 g
19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*] -
Ola31 wrote:Dzięki kaarolaa. Ciekawa jestem jak to u kas wygląda, że jej wyszły bakterie i candida czy miała dawany oddzielnie? jej lekarz daje do badania więc pewnie nie udzieli mi odpowiedzi:)
-
Dzwonilam i faktycznie muszą być 2próbki na bakterie i na grzyby osobno:/ a jak jeszcze z szyjki to dodatkowo chyba tylko jedna w kierunku bakterii:/ czyli 3próbki eh w Diagnostyce cena 35zl za 1wymaz czyli razem 70zl,a u nas w labie w szpitalu 21zl.za posiew na bakterie i grzyby. Skąd taka rozbieznosc w cenie??? Chyba tym razem zaniose do Diagnostyki,bo zaczynam wątpić w ten lab szpitalny:/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 12:12
-
nick nieaktualnyz tego co wiem to labolatoria przy szpitalach mają dokładniejsze wyniki ale nie jestem pewna, no to teraz już nic nie rozumiem, że ulola ma z jednej próbki na tlenowy beztlenowy i mykologiczny ja właśnie taki chciałam to mówiła mi babka, że muszę mieć 3 próbki osobno na tlenowy, osobno beztlenowy i osobno mykologiczny Tobie kas powiedzieli ze 2 próbki:/
-
nick nieaktualnyteraz jeszcze patrzę na stronkę diagnostyki i są opcje: wymaz z kanału szyjki macicy - badanie baktr., wymaz z kanały szyjki macicy - badanie mykolog, i wymaz z kanału szyjki macicy tlenowo- beztlenowo, więc pewnie dwie próbki tak jak mówisz kas czyli osobno tlenowo-beztleonowo i osobno grzyby, ciekawe dlaczego pani w labie pwoiedziała, że nie mogę razem tlenowo, beztlenowo z jednej próbki
a może to jest tak, że w pakiecie cena inna ale i tak trzeba dać 3 próbki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 12:30
-
Właśnie też nie rozumiem czumu ta wersja na bakterie tlenowe,beztlenowe i mykologie to muszą być 3próbki?
Waham się ciągle,gdzie zaniesc te swoje próbki:/ jeszcze chcialabym ten wymaz z szyjki to wtedy musialabym mieć aż 3próbki:/ dziwne,że jedne labo mają razem,drugie osobno i co lepsze i wiarygodniejsze.eh -
nick nieaktualnykas50 wrote:Właśnie też nie rozumiem czumu ta wersja na bakterie tlenowe,beztlenowe i mykologie to muszą być 3próbki?
Waham się ciągle,gdzie zaniesc te swoje próbki:/ jeszcze chcialabym ten wymaz z szyjki to wtedy musialabym mieć aż 3próbki:/ dziwne,że jedne labo mają razem,drugie osobno i co lepsze i wiarygodniejsze.eh
jakbyś chciała z pochwy i z szyjki to pewnie byś musiała mieć 6 próbek:/ no już widzę jak lekarz na nfz patrzy na mnie jak na wariatkę... -
Teraz dzwonilam do labo diagnostyki w Bytomiu i tam Pani powiedziala,ze jest taka opcja żeby wykonać wymaz tlen,beztl.i myk.z 1próbki za 68zl. W nastepny poniedziałek będę jeszcze w swoim labie to zapytam czy czasem też takiej opcji nie mają. Wtedy e.coli i paciorkowiec też mi wyjdzie?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnydzwoniłam do wrocławia tam gdzie wysyłają wyniki z mojego miasta i dostałam taką odpowiedz - ze w zwykłym posiewie bakteriologicznym jeśli będą candida to ten posiew to pokaże, że jest takie badanie 3w1 (tlenowo-beztlenowo-mykologiczny) ale mówiła, że do posiewu beztlenowego jest inna wymazówka inne podłoże czy coś takiego i ona radzi robić oddzielnie jeśli nic nie wyjdzie w zwykłym bakter. można wtedy drążyć temat i dać na beztlenowy
czyli ten co masz w szpitalu robiony jest chyba ok, 14 czerwca na wizycie będę pytać mojego lekarza, gdzie on daje i ewentualnie jaką metodą wykonywane jest badanieWiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 13:12
-
Mi ta babka powiedziała,że w kierunku bakterii beztlenowych to gin powinien w gabinecie zrobić biocenoze pochwy,bez sensu dawać na posiew. To po co to badanie mykologiczne skoro w bakteriologicznym wychodzą grzybki?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Patrzylam jeszcze na ofertę Diagnostyki i jest tam też wymaz z pochwy tlenowo+mykologia,taki sam jest też z szyjki macicy. Wtedy wystarczylaby chyba tylko jedna próbka z pochwy i jedna z szyjki. Jutro jeszcze rano podzwonie i popytam
Ja mialam na razie 2posiewy z pochwy,o biocenozie nic nie mówiła,choć na wydzieline za każdym razem patrzy i wacha -
nick nieaktualnykas50 wrote:Patrzylam jeszcze na ofertę Diagnostyki i jest tam też wymaz z pochwy tlenowo+mykologia,taki sam jest też z szyjki macicy. Wtedy wystarczylaby chyba tylko jedna próbka z pochwy i jedna z szyjki. Jutro jeszcze rano podzwonie i popytam
Ja mialam na razie 2posiewy z pochwy,o biocenozie nic nie mówiła,choć na wydzieline za każdym razem patrzy i wacha