X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas właśnie byłam w diagnostyce i pytałam się o ten tlenowy-beztlenowy
    + mykologiczny i powiedziała, ze muszę mieć 3 próbki na każdy osobno dałam tylko na bakteriologiczny bo nie miałam tylu próbek chyba, że ona niezorientowana była? nie wiem

• ulola Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu pobierali mi trzy próbki na trzy badania - posiew z pochwy, posiew z szyjki i chlamydia.
    Na wymazie z pochwy mam: tlenowe-beztlenowe-grzyby -> wszystko z jednej próbki a sygnowane logo laboratorium "Diagnostyka".
    Grzyba leczymy dalej- pytałam czy jest sens robić posiew ale pan dr stwierdził tylko "klasyczna wydzielina drożdżakowa- zwykły clotrimazol powinien pomóc" tak więc zaopatrzyłam się w maść, tabletki miałam w domu i dziś znów zaczynam grzybobranie. Co do nerki to zastój jest dość konkretny ale prawie wogóle go nie czuję - jak zacznie boleć mam przyjść do szpitala. Stwierdziłam, że będę sobie teraz częściej kontrolować mocz.
    Co do szyjki to nawet jak skróciła się 0,4 w trzy tygodnie to przy tej długości tragedii nie ma, żeby tylko nie przyspieszyła bo do c.c. zostało mi 9 tygodni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 11:40

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola31 wrote:
    Dzięki kaarolaa. Ciekawa jestem jak to u kas wygląda, że jej wyszły bakterie i candida czy miała dawany oddzielnie? jej lekarz daje do badania więc pewnie nie udzieli mi odpowiedzi:)
    Mi ginka pobrala jedną próbkę z pochwy do takiej długiej fiolki,widzialam bo przy mnie ją podpisywala i pytała czy sama zaniose do labo czy ona ma to zrobić. Zaraz zadzwonię do Diagnostyki i zapytam jak to jest.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwonilam i faktycznie muszą być 2próbki na bakterie i na grzyby osobno:/ a jak jeszcze z szyjki to dodatkowo chyba tylko jedna w kierunku bakterii:/ czyli 3próbki eh w Diagnostyce cena 35zl za 1wymaz czyli razem 70zl,a u nas w labie w szpitalu 21zl.za posiew na bakterie i grzyby. Skąd taka rozbieznosc w cenie??? Chyba tym razem zaniose do Diagnostyki,bo zaczynam wątpić w ten lab szpitalny:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 12:12

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego co wiem to labolatoria przy szpitalach mają dokładniejsze wyniki ale nie jestem pewna, no to teraz już nic nie rozumiem, że ulola ma z jednej próbki na tlenowy beztlenowy i mykologiczny ja właśnie taki chciałam to mówiła mi babka, że muszę mieć 3 próbki osobno na tlenowy, osobno beztlenowy i osobno mykologiczny Tobie kas powiedzieli ze 2 próbki:/

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz jeszcze patrzę na stronkę diagnostyki i są opcje: wymaz z kanału szyjki macicy - badanie baktr., wymaz z kanały szyjki macicy - badanie mykolog, i wymaz z kanału szyjki macicy tlenowo- beztlenowo, więc pewnie dwie próbki tak jak mówisz kas czyli osobno tlenowo-beztleonowo i osobno grzyby, ciekawe dlaczego pani w labie pwoiedziała, że nie mogę razem tlenowo, beztlenowo z jednej próbki

a może to jest tak, że w pakiecie cena inna ale i tak trzeba dać 3 próbki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 12:30

• kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też nie rozumiem czumu ta wersja na bakterie tlenowe,beztlenowe i mykologie to muszą być 3próbki?
    Waham się ciągle,gdzie zaniesc te swoje próbki:/ jeszcze chcialabym ten wymaz z szyjki to wtedy musialabym mieć aż 3próbki:/ dziwne,że jedne labo mają razem,drugie osobno i co lepsze i wiarygodniejsze.eh

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Właśnie też nie rozumiem czumu ta wersja na bakterie tlenowe,beztlenowe i mykologie to muszą być 3próbki?
    Waham się ciągle,gdzie zaniesc te swoje próbki:/ jeszcze chcialabym ten wymaz z szyjki to wtedy musialabym mieć aż 3próbki:/ dziwne,że jedne labo mają razem,drugie osobno i co lepsze i wiarygodniejsze.eh

jakbyś chciała z pochwy i z szyjki to pewnie byś musiała mieć 6 próbek:/ no już widzę jak lekarz na nfz patrzy na mnie jak na wariatkę...

• kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz dzwonilam do labo diagnostyki w Bytomiu i tam Pani powiedziala,ze jest taka opcja żeby wykonać wymaz tlen,beztl.i myk.z 1próbki za 68zl. W nastepny poniedziałek będę jeszcze w swoim labie to zapytam czy czasem też takiej opcji nie mają. Wtedy e.coli i paciorkowiec też mi wyjdzie?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o widzisz więc jednak można to albo niedoinformowana ta Pani w rejestracji albo nie wiem :/ u mnie wysyłają chyba do wrocławia

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzwoniłam do wrocławia tam gdzie wysyłają wyniki z mojego miasta i dostałam taką odpowiedz - ze w zwykłym posiewie bakteriologicznym jeśli będą candida to ten posiew to pokaże, że jest takie badanie 3w1 (tlenowo-beztlenowo-mykologiczny) ale mówiła, że do posiewu beztlenowego jest inna wymazówka inne podłoże czy coś takiego i ona radzi robić oddzielnie jeśli nic nie wyjdzie w zwykłym bakter. można wtedy drążyć temat i dać na beztlenowy

czyli ten co masz w szpitalu robiony jest chyba ok, 14 czerwca na wizycie będę pytać mojego lekarza, gdzie on daje i ewentualnie jaką metodą wykonywane jest badanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 13:12

• kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ta babka powiedziała,że w kierunku bakterii beztlenowych to gin powinien w gabinecie zrobić biocenoze pochwy,bez sensu dawać na posiew. To po co to badanie mykologiczne skoro w bakteriologicznym wychodzą grzybki?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może to mykologiczne to jest na różne rodzaje grzybów nie mam pojecia, moze bardziej szczegółowo? a Tobie biocenoze pochwy robi?

• kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie robi:/

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też nie, trzeba się może zapytać bo u mnie jest tak, ze jak o coś proszę to nie ma problemu ale właśnie martwi mnie to, ze muszę sama się interesować

• kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzylam jeszcze na ofertę Diagnostyki i jest tam też wymaz z pochwy tlenowo+mykologia,taki sam jest też z szyjki macicy. Wtedy wystarczylaby chyba tylko jedna próbka z pochwy i jedna z szyjki. Jutro jeszcze rano podzwonie i popytam :-)
    Ja mialam na razie 2posiewy z pochwy,o biocenozie nic nie mówiła,choć na wydzieline za każdym razem patrzy i wacha :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Patrzylam jeszcze na ofertę Diagnostyki i jest tam też wymaz z pochwy tlenowo+mykologia,taki sam jest też z szyjki macicy. Wtedy wystarczylaby chyba tylko jedna próbka z pochwy i jedna z szyjki. Jutro jeszcze rano podzwonie i popytam :-)
    Ja mialam na razie 2posiewy z pochwy,o biocenozie nic nie mówiła,choć na wydzieline za każdym razem patrzy i wacha :-)
    czyli najlepiej byłoby ten robic:) n oale widzisz jaka Pani poinformowana u mnie w labie była następnym razem pójdę z kodem produktu;)

• kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1717 i 1719, trzeba powiedzieć że takie badania się chce :-) skoro są razem to powinni oznaczyc z 1próbki wg mnie

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• ulola Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może to zależy od labu, może nie wszędzie robią wszystko albo faktycznie pani na recepcji średnio poinformowana :/ .

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie diagnostyki można sprawdzić które laby wykonują dane badanie.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ